ΕΝΦΙΑ 2021: Τεράστια ανάσα για χιλιάδες φορολογούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς οι πληττόμενοι από την πανδημία του κορονοϊού δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ στον ΕΝΦΙΑ!
Σχέδιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με τις ισχύουσες τιμές, παρουσιάζει το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής των θεσμών, κατά την τελική φάση της δέκατης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν ο ΕΝΦΙΑ να παραμείνει στα περυσινά επίπεδα, ώστε να μην επιβαρυνθούν ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές όπου θα υπήρχε μεγάλη άνοδος της φορολογητέας αξίας τους μετά την ευθυγράμμιση εμπορικών και αντικειμενικών τιμών.
Αυτό σημαίνει ότι εάν οι φορολογούμενοι δεν είχαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους κάποια αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που πλήρωσαν και πέρυσι. Οσοι, όμως, ήταν πληττόμενοι λόγω πανδημίας θα πληρώσουν φέτος είτε τον μισό φόρο για τα ακίνητά τους είτε θα απαλλαγούν πλήρως καθώς τα εισοδήματά τους είναι κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ.
Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για την άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα θα συνεχιστεί κανονικά και θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να εφαρμοστούν οι νέες τιμές το 2022.
Το γεγονός αυτό, ωφελεί όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές που υπήρχε κίνδυνος αύξησης των αντικειμενικών τιμών και πρόκειται να προβούν σε αγοραπωλησίες, καθώς και όσους απλά κατέχουν ακίνητα, αφού δεν θα αυξηθούν ο ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη και άλλοι 18 περίπου φόροι και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% που αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης αναβάλλεται οριστικά για το 2022. Οι νέες αντικειμενικές τιμές επρόκειτο να ισχύσουν αρχικά από το 2019, στόχος που τελικά δεν επιτεύχθηκε. Ακολούθως το χρονοδιάγραμμα μετατέθηκε για το 2020, όπου λόγω της πανδημίας, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής τους.
Ο τελευταίος, επίσημος, στόχος ήταν να είναι έτοιμες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, που λόγω της συνέχισης της υγειονομικής κρίσης δεν επιτυγχάνεται. Oπως εκτιμάται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πληρώσουν φέτος πολύ λιγότερο ΕΝΦΙΑ, λόγω των ανατροπών που επέφερε η πανδημία στα εισοδήματα του 2020.
Η μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δεν αφορά όλους, αλλά τους πληττόμενους από την πανδημία, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα προστεθούν στους ήδη 1,3 εκατ. φορολογούμενους που απαλλάσσονται κατά 50% ή κατά 100% από τον ΕΝΦΙΑ και ο συνολικός αριθμός τους φέτος, ίσως ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια.
Σημειώνεται ότι το 2020 απαλλάχθηκαν από το 100% του ΕΝΦΙΑ λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων 64.414 νοικοκυριά, ενώ 1.220.476 νοικοκυριά πλήρωσαν μειωμένo ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Το σύνολο των ευνοημένων πέρυσι ήταν 1.284.890 νοικοκυριά.
Δικαιούχοι απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι φορολογούμενοι των οποίων:
1) Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας ήτοι:
2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
3) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
4) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Στις οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον:
1) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος ήτοι:
2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
3) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017 θα αποσταλούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε Ψυχικό και Φιλοθέη μετά τον καθορισμό νέων αντικειμενικών αξιών σε τέσσερις ζώνες του δήμου που ίσχυσαν αναδρομικά για το έτος 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ.
Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ
«H Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ προχωρά στην έκδοση νέων πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2017, στις εξής περιπτώσεις:
Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο, η αξία του οποίου υπολογίζεται με βάση τις τιμές ζώνης των παρακάτω Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού:
Για τους φορολογούμενους αυτούς, από τις 15:00 της Δευτέρας, 19/04/2021, έως τις 20:00 της Παρασκευής, 23/04/2021, δεν θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή της υποβολής δηλώσεων Ε9 έτους 2017.
Η έκδοση των νέων πράξεων γίνεται κατ’ εφαρμογή της υπ. αριθμ. 102353/2020 (Β’3964) Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και της Ε.2055/2021 Εγκυκλίου του Διοικητή της ΑΑΔΕ».
Με “συμψηφιστικά” κουπόνια θα επιδοτούνται από τον ερχόμενο Μάιο οι πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι πληττόμενες επιχειρήσεις μέσα στο 2020. Αντί δηλαδή να πιστώνεται ένα χρηματικό ποσό, θα προσδιορίζεται ένα ποσό επιδότησης με την μορφή ενός “κουπονιού”.
Έχοντας στην κατοχή της ένα τέτοιο κουπόνι, με ένα συγκεκριμένο ποσό, μια επιχείρηση θα μπορεί να καλύπτει τις υποχρεώσεις της σε φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η επιδότηση των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό θα έχει τελικά τη μορφή χορήγησης πιστωτικού υπολοίπου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Ειδικότερα:
Ποιες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν: Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:
Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.
Προσοχή: Η στήριξη δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.
Οι δαπάνες που θα επιδοτούνται: Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:
παροχές σε εργαζόμενους,
ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,
ενέργεια,
ύδρευση,
τηλεπικοινωνίες,
ενοίκια,
λοιπά λειτουργικά έξοδα, και
χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.
Είναι, δηλαδή, δαπάνες που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3.
Το “κουπόνι”: Το ποσοστό της ενίσχυσης δηλαδή το… “κουπόνι”, θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκατ. Ευρώ. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.
Παράλληλα, θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης, το οποίο:
• Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
• Δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.
• Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.
Πώς θα γίνονται οι συμψηφισμοί: Η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.
Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνονται υπόψη οι ενισχύσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.
Οι δικαιούχοι θα υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, ο στόχος είναι, μετά τη διαδικασία αιτήσεων, τα πιστωτικά να εκδοθούν έως τα τέλη Μαΐου 2021.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…