ΕΝΦΙΑ 2020 εκτύπωση: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση στο εκκαθαριστικό

ΕΝΦΙΑ 2020: Εκατομμύρια ιδιοκτήτες καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο μερικοί θα φανούν λίγο πιο… τυχεροί στο ταμείο!

Σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις τα ποσά του ΕΝΦΙΑ, που πρέπει τελικά να πληρωθούν, δεν είναι αυτά που αναγράφουν τα αναρτημένα στο TAXISnet εκκαθαριστικά του φόρου, αλλά είναι άλλα, πολύ μικρότερα, ποσά τα οποία έχουν προκύψει λόγω συμψηφισμών των αρχικών οφειλών του ΕΝΦΙΑ με ποσά επιστροφών φόρου που δικαιούνται να εισπράξουν φέτος από διάφορες αιτίες.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτών, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», πρόκειται για ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων στους οποίους η ΑΑΔΕ έχει προβεί σε μείωση του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ, λόγω αφαίρεσης του ποσού της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται επειδή υποχρεώθηκαν να εισπράξουν από τους μισθωτές τους τα ενοίκια των μηνών Μαρτίου-Ιουνίου 2020 μειωμένα κατά 40%.

Οι μειώσεις που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ ισοδυναμούν, στις περιπτώσεις αυτές, με το 30% των μη εισπραχθέντων ποσών των ενοικίων. Επιπλέον, σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές τα ποσά ΕΝΦΙΑ, που πρέπει τελικά να πληρωθούν, είναι μειωμένα και επειδή έχουν αφαιρεθεί από τις αρχικές οφειλές του ΕΝΦΙΑ ποσά που ισοδυναμούν:

με το 25% των εφάπαξ εξοφληθέντων ποσών ΦΠΑ των περιοδικών δηλώσεων του πρώτου ή και του δεύτερου τριμήνου του 2020 ή των μηνών Μαρτίου-Ιουλίου 2020,

με το 2% του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω έκπτωσης η οποία ενεργοποιήθηκε τώρα επειδή ο φόρος αυτός είχε εξοφληθεί εφάπαξ πριν από το τέλος Ιουλίου, όταν ακόμη δεν είχε νομοθετηθεί η έκπτωση αυτή.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων στους οποίους ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν είναι ίδιος ή μειωμένος σε σύγκριση με αυτόν που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, αλλά το τελικό ποσό του φόρου που οφείλουν δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί επειδή ο συμψηφισμός του συνόλου των επιστροφών φόρου που δικαιούνται δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σε κάθε περίπτωση τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που έχουν βεβαιωθεί στους φορολογούμενους αυτούς δεν είναι αυτά που τελικά πρέπει να πληρώσουν.

Εκτιμάται δε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου που λήγουν μαζί και οι δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις του φόρου, τα οφειλόμενα ποσά ΕΝΦΙΑ θα έχουν οριστικοποιηθεί και γι’ αυτούς τους φορολογούμενους και θα είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα έχουν διαμορφωθεί σήμερα.

ΕΝΦΙΑ 2020: Πώς θα εκτυπώσετε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Για να εκτυπώσουν το «ραβασάκι» οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

 1.  Αρχικά θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ ( www.aade.gr)
 2. Εν συνεχεία θα πρέπει να κάνουν κλικ στην ενότητα MyTaxisnet «Ο λογαριασμός μου» .
 3.  Η εισαγωγή στον προσωπικό λογαριασμό γίνεται με κωδικούς του Taxisnet (username και password).
 4. Μετά κάνουν κλικ στο «Εφαρμογές Taxisnet»
 5.  Πατούν στο «Εφαρμογή Περιουσιολογίου Ε9» και εν συνέχεια κάνουν κλικ «ΕΙΣΟΔΟΣ» στην επόμενη σελίδα.
 6.  Στην αριστερή στήλη θα πρέπει να αλλάξουν το έτος αναφοράς από 2021 σε 2020.
 7.  Στις «Εκτυπώσεις» θα πατήσουν τη δεύτερη επιλογή (Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2020 pdf).
 8.  Για να δουν και να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό του 2020, θα πατήσουν στο εικονίδιο του εκτυπωτή, επάνω δεξιά.

Πατήστε ΕΔΩ για εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2020

ΕΝΦΙΑ 2020: Τα 6 SOS που πρέπει να γνωρίζετε

Σύμφωνα, εξάλλου, με την ισχύουσα νομοθεσία:

1 Και για το έτος 2020 θα χορηγηθούν οι ίδιες ακριβώς μειώσεις που χορηγήθηκαν και κατά το έτος 2019 στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, ώστε ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τον ΕΝΦΙΑ του 2019. Ειδικότερα, και για το έτος 2020 θα χορηγηθεί μείωση (έκπτωση) 10%-30% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει από την εφαρμογή των προβλεπόμενων κλιμάκων και συντελεστών. Η μείωση (έκπτωση) θα είναι κλιμακούμενη, σε ποσοστά αντιστρόφως ανάλογα με τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία υπόκειται σε φόρο, ως εξής:

 • μείωση 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,
 • μείωση 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 ευρώ και μέχρι 70.000 ευρώ,
 • μείωση 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 ευρώ και μέχρι 80.000 ευρώ,
 • μείωση 20% για αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 ευρώ και μέχρι 1 εκατ. ευρώ,
 • μείωση 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

2 Θα ισχύσει και για το τρέχον έτος η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

3 Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 82 του νόμου 4706/2020, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 επιτρέπεται να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών της περιόδου από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021. Ωστόσο, όπως ήδη προαναφέραμε, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση και ανάρτηση των εκκαθαριστικών, η οποία θα γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου, 5 μόλις μέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής της 1ης δόσης, θα δοθεί η εναλλακτική δυνατότητα στους φορολογουμένους να πληρώσουν και την 1η και την 2η δόση έως το τέλος του μηνός Οκτωβρίου χωρίς καμία επιβάρυνση με προσαύξηση.

4 Χορηγείται απαλλαγή από το 50% του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ σε κάθε φορολογούμενο που πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

 • Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
 • Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

5 Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
 • το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

6 Ειδικά για φέτος, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή, θα εξαιρεθούν πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ περίπου 10.000 φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που έχουν την κύρια κατοικία τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων. Το μέτρο αυτό καταλαμβάνει σήμερα τους κατοίκους 28 μικρών ακριτικών νησιών:

 • Φούρνοι, Αγιος Μηνάς και Θύμαινα της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας,
 • Αγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου,
 • Σαμιοπούλα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου,
 • Οινούσσες, Ψαρά και Αντίψαρα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,
 • Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
 • Σαρία και Κάσος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου,
 • Μεγίστη (Καστελλόριζο), Τήλος και Χάλκη της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,
 • Γυαλί και Νίσυρος της Περιφερειακής Ενότητας Κω,
 • Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και
 • Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Η απαλλαγή θα αφορά τα φυσικά πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές, και καλύπτει τη συνολική ακίνητη περιουσία που διαθέτουν στις εν λόγω περιοχές. Εξαιρείται από την απαλλαγή και άρα θα εξακολουθεί να υπόκειται κανονικά σε ΕΝΦΙΑ η ακίνητη περιουσία των προσώπων αυτών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr