Εμβόλιο Pfizer: Να αντιμετωπίσουν όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού θέλουν οι επιστήμονες. Η πανδημία αναπτύσσεται πλέον μέσω της μετάλλαξης Δέλτα και οι επιστήμονες αναζητούν εναγωνίως το… κοκτέιλ που θα την αντιμετωπίσει. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Έγκριση για μια ενισχυτική δόση του εμβολίου COVID-19 σχεδιάζει να ζητήσει η Pfizer από τις αμερικανικές αρχές εντός του επόμενου μήνα.
Όπως εξήγησε κορυφαίος επιστήμονας της φαρμακοβιομηχανίας την Πέμπτη η απόφαση ελήφθη με βάση τα στοιχεία για μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό δεδομένης και της εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα».
Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφεραν, ωστόσο, σε κοινή τους δήλωση ότι οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν χρειάζονται ενισχυτική δόση COVID-19 αυτή τη στιγμή.
Μερίδα επιστημόνων επίσης αμφιβάλλει για την ανάγκη τρίτης δόσης. Ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer, Μίκαελ Ντόλστεν, δήλωσε ότι η πρόσφατα αναφερόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο Ισραήλ οφείλεται κυρίως σε λοιμώξεις σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.
Το υπουργείο Υγείας της χώρας δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη τόσο της μόλυνσης όσο και της συμπτωματικής νόσου μειώθηκε στο 64% τον Ιούνιο.
«Το εμβόλιο της Pfizer είναι πολύ δραστικό έναντι της μετάλλαξης Δέλτα δήλωσε ο Ντόλστεν σε συνέντευξή του. Αλλά μετά από έξι μήνες, είπε, «υπάρχει πιθανότατα ο κίνδυνος επαναμόλυνσης καθώς τα αντισώματα, όπως προβλεπόταν, μειώνονται».
«Είναι ένας μικρός όγκος δεδομένων, αλλά νομίζω ότι η τάση είναι ακριβής: Έξι μήνες μετά, δεδομένου ότι η Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη που έχουμε δει, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις και ήπιες ασθένειες», κατέληξε.
Εμβόλιο Pfizer: Νέα δεδομένα! Πόσο αποτελεσματικά είναι τα AstraZeneca, Moderna έναντι της μετάλλαξης Δέλτα
Παγκόσμια ανησυχία από την εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης. Οι πολίτες σε όλο τον πλανήτη σπεύδουν να εμβολιαστούν, όμως πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να χτυπήσουν και τους εμβολιασμένους. Ποιο εμβόλιο όμως προστατεύει καλύτερα από την μετάλλαξη Δέλτα; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Τα εγκεκριμένα εμβόλια έναντι του ιού SARS-CoV-2 έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στον έλεγχο της πανδημίας, αλλά έχουν σχεδιαστεί στις αρχές της πανδημίας πριν εμφανιστούν τα νεότερα στελέχη. Κάποια από τα στελέχη αυτά έχουν τη δυνατότητα να ξεπερνούν την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Lancet (E.C.Wall και συνεργάτες, AZD1222-induced neutralising antibody activity against SARS-CoV-2 Delta VOC, DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)01462-8) εκτιμήθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca ενάντια στο νέο στέλεχος Δέλτα.
Όσον αφορά στην παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις ASTRA ZENECA (AZD1222), σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (55/63, 87%) είχαν ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών D614G (αρχικό στέλεχος) και Β.1.1.7 (στέλεχος άλφα, Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ σημαντικά λιγότεροι εμβολιασμένοι είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του Β.1.351 (στέλεχος Βήτα, Νότια Αφρική) (38/63, 60%) και του Β.1.617.2 (στέλεχος Δέλτα, Ινδία) (39/63, 62%).
Αντίθετα, άνω του 95% από τους εμβολιασμένους με τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer (BNT162b2) ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών Βήτα και Δέλτα.Ακόμη ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης έγκειται στο ότι οι συμμετέχοντες με προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 είχαν σημαντικά υψηλότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι σε όλα τα στελέχη μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου ASTRA ZENECA (AZD1222) συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει. Συμπερασματικά, οι ερευνητές της μελέτης σημειώνουν ότι οι εμβολιασθέντες με το ASTRA ZENECA έχουν υποδεέστερη αντισωματική απάντηση έναντι του SARS-CoV-2 συγκριτικά με το Pfizer, το οποίο συνάδει τόσο με τα δεδομένα των κλινικών μελετών όσο και με τα προσφάτως δημοσιευμένα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στο στέλεχος B.1.617.2 (60% ASTRA ZENECA έναντι 79% BNT162b2) και στο στέλεχος Β.1.1.7 (73% AZD1222 έναντι 92% Pfizer) (Lancet. 2021; 397: 2461-2462; MedRxiv https://doi.org/10.1101/2021.05.22.21257658).
Πρόσφατη προδημοσίευση των A.Choi και συνεργατών (https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.06.28.449914v1) ανέλυσε την ικανότητα εξουδετέρωσης στελεχών του SARS-CoV-2. Οι ερευνητές συλλέξανε ορούς εμβολιασμένων με δύο δόσεις του εμβολίου Moderna μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έλεγξαν την ικανότητα εξουδετέρωσης στο εργαστήριο. Ο πλήρης εμβολιασμός οδήγησε σε παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων απέναντι σε όλα τα στελέχη, όπως το στέλεχος Βήτα (B.1.351, Νότιας Αφρικής), το στέλεχος Β.1.617 (Ινδίας), το στέλεχος Κάππα (Β.1.617.1), το στέλεχος Δέλτα (Β.1.617.2), το στέλεχος Ητα (Β.1.525, Νιγηρίας), το στέλεχος Α.23.1 (Ουγκάντα) και το στέλεχος Α.VOI.V2 (Αγκόλα).
Συμπερασματικά, τα ανωτέρω δεδομένα δείχνουν ότι αφενός είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί το πλήρες εμβολιαστικό πρόγραμμα και με τις δύο δόσεις των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Moderna καθώς προσφέρουν προστασία ενάντια και στα νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2. Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα περίπου το 50% των Ελλήνων έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου και στο 36% ο εμβολιασμός έχει ολοκληρωθεί. Αφετέρου αξίζει να αξιολογηθεί η πιθανή χορήγηση αναμνηστικών δόσεων ειδικά για όσους έχουν χαμηλή αντισωματική απάντηση.
Εμβόλιο Pfizer: Σε ισχύ από την 1η Ιουλίου – Μόνο με αυτό θα μετακινούμαστε
Είσαι εμβολιασμένος, έχεις αναρρώσει από την Covid-19 ή έχεις αρνητικό τεστ, από αύριο θα πρέπει να παρουσιάζεις πιστοποιητικό για να διασχίσεις τα ευρωπαϊκά σύνορα χρησιμοποιώντας το νέο «green pass», το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, που θα είναι πλέον απαραίτητο για τις μετακινήσεις σε 33 χώρες της Ευρώπης.
Διαθέσιμο σε εκτυπωμένη ή ψηφιακή μορφή, αυτό το πολύτιμο πιστοποιητικό περιέχει έναν QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία.
Το πιστοποιητικπό περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και κυρίως πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό (τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού) ή, στην περίπτωση διαγνωστικού τεστ, ημερομηνία και τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα).
Το εργαλείο είναι το ίδιο στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έξι ακόμη ευρωπαϊκές χώρες (Ανδόρα, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Νορβηγία, Ελβετία), ενώ οι κανόνες εισόδου και εξόδου ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό.
Έτσι, για την είσοδο στην Γαλλία από μία ευρωπαϊκή χώρα απαιτείται είτε πιστοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχήματος εμβολιασμού (δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση ή τέσσερις εβδομάδες για το εμβόλιο της Johnson&Johnson) είτε τεστ PCR ή αντιγόνου μέχρι 72 ωρών.
Αυτή η χρονική διάρκεια του τεστ μειώνεται στις 48 ώρες σε ορισμένες χώρες, ενώ θετικό τεστ (συνήθως έξι μηνών και κάτω) μπορεί επίσης να γίνει δεκτό ως απόδειξη ανάρρωσης έπειτα από προσβολή από την νόσο.
Σε χώρες όπως η Γαλλία, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα επιτρέπει την είσοδο σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων.
Για τις χώρες όπου το «green pass» δεν είναι ακόμη έτοιμο, προβλέπεται μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων (μέχρι τις 12 Αυγούστου), κατά την διάρκεια της οποίας άλλα έγγραφα, όπως πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μορφή χαρτιού, μπορούν να παρουσιαστούν στα σύνορα.