Εμβόλιο κορονοϊού: Αν έκανες το εμβόλιο και δεν αισθάνεσαι καλά μην το πάρεις αψήφιστα. Τα εμβόλια είναι μεν σωτήρια στον αγώνα κατά τη πανδημίας, ωστόσο, έχουν συμπτώματα που δεν πρέπει κανείς μας να αγνοήσει. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Στα συμπτώματα που αν αισθανθούμε μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο γιατρό αναφέρθηκε ο καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Οι παρενέργειες που μπορεί να εμφανίσουν τα εμβόλια, κρατάνε περίπου 24 ώρες και θεωρούνται φυσιολογικές από τους γιατρούς, είναι:
Για το εμβόλιο της Pfizer:
κόπωση – μυαλγία
πόνος στο στομάχι
πονοκέφαλος
Για το εμβόλιο της Moderna:
κόπωση
τάση για εμετό
ναυτία
Για το εμβόλιο της Astrazeneca:
πυρετός
ρίγη
υπνηλία
Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson:
πονοκέφαλος
μυαλγία
πυρετός.
Παράλληλα, από την 4η έως την 8η ημέρα τα εμβόλια της Astrazeneca και της Johnson & Johnson μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, πόνο στο θώρακα, πόνο στην κοιλιά ή και διάρροια, ίλιγγο ή εμετούς, καθιώς και πρήξιμο στα άκρα και θαμπή όραση.
Μιλώντας στο Mega ο καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος σημείωσε πως αυτές είναι προβλεπόμενες και αναμενόμενες παρενέργειες, οι οποίες είναι διαχειρήσιμες από τους γιατρούς.
«Όσον αφορά στα εμβόλια mRNA δεν υπάρχει κάτι που να μας προειδοποιεί να πάμε στο γιατρό, μόνο κάποιος έντονος πόνος στο στήθος, που ίσως είναι περικαρδίτιδα, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη και κορτιζόνη, δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή» σημείωσε ο κ. Μανωλόπουλος, ενώ τα εμβόλια με αδενοϊό, όπως της Astrazeneca, υπογράμμισε πως εκεί παρατηρούνται κάποια φαινόμενα θρομβώσεων.
«Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει έντονος πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί, θολούρα στα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στα πόδια, τα οποία συμπτώματα είναι έντονα και επίμονα» τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος, σημειώνοντας πως μέχρι τώρα δεν έχουν εμφανιστεί συμπτώματα 28 ημέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό με τέτοιου τύπου εμβόλια.
«Αν έχει εμβολιαστεί και έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, είναι καλά και μπορεί να κάνει και τη δεύτερη δόση» πρόσθεσε ο καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον πλανήτη, τα συνεχόμενα περιστατικά θρομβώσεων τα οποία προκλήθηκαν από το εμβόλιο του κορονοϊού της AstraZeneca.
Επιστήμονες, προχώρησαν σε έρευνα σχετικά με την ομάδα αίματος η οποία είναι πιθανότερο να κινδυνεύει περισσότερο.
Σε μια μελέτη του Ιανουαρίου του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis και Vascular Biology, ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 400.000 άτομα. Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν αίμα τύπου Β είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν θρόμβωση.
Σε σύγκριση με τον τύπο αίματος 0, τα άτομα με αίμα τύπου Β είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβωση και 55% πιο πιθανό να παρουσιάσουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Το αίμα τύπου Α διατρέχει επίσης αυξημένο κίνδυνο. Σε σύγκριση με τον τύπο αίματος 0, τα άτομα με αίμα τύπου Α είχαν 44% υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης και 50% αυξημένο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.
Μάλιστα, κατά την εξέταση οποιουδήποτε τύπου αίματος εκτός 0, σε σύγκριση με τον τύπο αίματος 0, υπήρχε σαφής και σημαντικός αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης. Όλες οι υπόλοιπες ομάδες αίματος, εκτός της ομάδας 0, είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης θρόμβωσης και 51% πιο πιθανό να παρουσιάσουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Επίσης, είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πνευμονική εμβολή, όπου ο θρόμβος φτάνει στον πνεύμονα.
«Τα αποτελέσματά μας είναι σύμφωνα με προηγούμενες μικρότερες εκθέσεις παρατήρησης που υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα με ομάδα αίματος εκτός της ομάδας 0 σε σύγκριση με άτομα με ομάδα αίματος 0. Και στις δύο ομάδες αίματος Α και Β, παρατηρήσαμε παρόμοιους αυξημένους κινδύνους εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε σύγκριση με την ομάδα αίματος 0», ανέφεραν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων:
Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος.
Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις. «Επειδή η θρόμβωση είναι μια ισορροπημένη και πολύπλοκη διαδικασία, η οποία επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων, θα μπορούσαν να υπάρχουν διάφοροι ακόμα βιολογικοί μηχανισμοί (όπως λειτουργικότητα κυττάρων, αριθμός κυτταρικών υποδοχέων κ.α.) που εμπλέκονται στον αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων στα άτομα των ομάδων αίματος Α και Β, πέρα από την ήδη γνωστή σύνδεση με τον VWF», κατέληξαν οι ερευνητές στην μελέτη τους.
Στη μελέτη μετρήθηκε η παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων (όπως υποδεικνύει το όνομα τους είναι αυτά τα οποία “εξουδετερώνουν” τον ιό), η ύπαρξη των οποίων σε επίπεδο άνω του 30% είναι ενδεικτική της αδρανοποίησης του ιού, ενώ επίπεδα άνω του 75% δηλώνουν πολύ υψηλή προστασία έναντι του ιού.
Η μέτρησή τους έγινε την ημέρα της πρώτης δόσης του εμβολίου (πριν τον εμβολιασμό), 3 εβδομάδες αργότερα (ημέρα 22, πριν τη δεύτερη δόση του εμβολίου για όσους έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer), και στη συνέχεια έπειτα από 4 εβδομάδες (ημέρα 50 μετά την πρώτη δόση του εμβολίου).
Οι μετρήσεις γίνονται με εμπορικά διαθέσιμες τεχνολογίες που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Οι επικεφαλής της μελέτης, Ευάγγελος Τέρπος (Καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ), Ιωάννης Τρουγκάκος (Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης του ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας.
Συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα 78 συμπολιτών μας που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer με αυτά 73 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο των AstraZeneca.
Πριν την πρώτη δόση των εμβολίων δεν υπήρχε διαφορά στην τιμή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων μεταξύ των δυο ομάδων.
Την ημέρα 22, πριν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer, το 78% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα, έναντι του 56% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca.
Tην ημέρα 50, που η ομάδα του εμβολίου της Pfizer είχε λάβει ήδη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και είχε περάσει διάστημα 4 εβδομάδων, η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Συνολικά, το 98% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα (σχεδόν όλοι σε επίπεδα άνω του 75%) έναντι του 75% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca.
Στη ομάδα του εμβολίου της AstraZeneca μόνο το 11% είχε τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων άνω του 75%, 50 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.
Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ατόμων με θετικούς τίτλους αντισωμάτων και με το εμβόλιο της AstraZeneca, μεταξύ 3 και 7 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.
Η μελέτη του ΕΚΠΑ δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολύ μεγάλη και στην ομάδα των συμπολιτών μας ηλικίας 60-64 ετών. Η δεύτερη δόση των εμβολίων είναι απαραίτητη για την επίτευξη υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2.
Τα αποτελέσματα με το εμβόλιο των AstraZeneca δηλώνουν ότι η επιλογή πολλών χωρών να προτείνουν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου σε διάστημα λιγότερο των 12 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, είναι σωστή, ώστε να μειωθεί το διάστημα μέχρι την επίτευξη της μέγιστης παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων.
Στις χώρες αυτές ανήκει και η Ελλάδα που προτείνει να γίνεται η δεύτερη δόση του εμβολίου των AstraZeneca μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο που χορηγεί τη δεύτερη δόση στις ευπαθείς ομάδες 8 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, αντί των 12 εβδομάδων που ήταν η συνήθης πολιτική του μέχρι προ εβδομάδος.
Πόση ανοσία παρέχει το κάθε εμβόλιο κορονοϊού από αυτά που κάνουμε στην ΕΕ. Τα στοιχεία για Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson. Ποιο είναι πιο αποτελεσματικό. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Τα εμβόλια για τον κορονοϊό έχουν αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), είναι αυτά της Pfizer/BioNTech, της AstraZeneca, της Moderna και της Johnson & Johnson.
Αυτή την περίοδο στην Ελλάδα γίνεται ο εμβολιασμός των 30 έως 44 ετών μόνο με AstraZeneca, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικίες με όλα τα εμβόλια.
Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου έδωσε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα έναν πίνακα και όλα τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά και πότε πιάνουν ανοσία.
Όσον αφορά, λοιπόν, στο ποσοστό ανοσίας μετά από κάθε δόση ανά εμβόλιο, τα δεδομένα είναι τα ακόλουθα:
– Pfizer/BioNTech: προσφέρει ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την 1η δόση, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% ύστερα από μια ακόμη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Pfizer, επτά ημέρες μετά τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 91,3% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και 95,3% έναντι της σοβαρής.
– AstraZeneca: διασφαλίζει ανοσία κατά 70% τρεις εβδομάδες από την 1η δόση, ενώ 15 ημέρες μετά τη 2η δόση επιτυγχάνεται προστασία έναντι της COVID-19 της τάξεως 76% έως 94% και είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.
– Moderna: η αποτελεσματικότητα φθάνει στο 92% 14 ημέρες μετά την 1η δόση, ενώ 14 ημέρες από τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 94,1%, ενώ η προστασία έξι (6) μήνες μετά τη 2η δόση ανέρχεται σε 90% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και στο 95% για σοβαρή.
– Johnson&Johnson: η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου COVID-19, μετά τις 28 ημέρες, αγγίζει το 85%. Μετά από 49 ημέρες, το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.
Σχετικά με το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την 1η και τη 2η δόση ανά εμβόλιο, ισχύουν τα εξής:
– Pfizer/BioNTech: Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 3 εβδομάδων μεταξύ τους.
– AstraZeneca: Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 8 εβδομάδων μεταξύ τους.
– Moderna: Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 28 ημερών μεταξύ τους.
– Johnson & Johnson: Το εμβόλιο της Johnson&Johnson χορηγείται σε μία δόση και όποιος το λάβει ολοκληρώνει το εμβολιαστικό του σχήμα.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…