Εμβόλιο κορονοϊού: Η Pfizer θησαύρισε – Ο μυθικός τζίρος της μέσα στην πανδημία

Εμβόλιο κορονοϊού: Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer περιμένει μέσα στο 2021 έσοδα περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εμβόλιο της κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNΤech.

Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία αποκάλυψε τις προβλέψεις της για το όφελός της από τις πωλήσεις του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δεν απέκλεισε ότι τα έσοδά της θα είναι τελικά μεγαλύτερα, εάν καταφέρει να κλείσει και άλλα συμβόλαια. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 η Pfizer είχε ήδη έσοδα 154 εκατ. δολαρίων από το εμβόλιο της Covid-19.

Η πρόβλεψη για το περιθώριο κέρδους ως ποσοστό επί των εσόδων των εμβολίων της κινείται μεταξύ του 20% και 30% και σε απόλυτους αριθμούς τα κέρδη της (προ φόρων) από τα εμβόλια μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 δισ. δολ., σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Το περιθώριο κέρδους μπορεί να αυξηθεί μετά τη λήξη της πανδημίας, εφόσον η τιμή του εμβολίου αυξηθεί και το κόστος του πέσει. Τόσο τα κόστη, όσο και τα κέρδη μοιράζονται 50-50 μεταξύ Pfizer και BioNTech.

Ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της Pfizer ‘Αλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι «είναι ένα ολοένα πιο πιθανό σενάριο» πως οι άνθρωποι θα χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου ή εμβόλια με διαφορετική σύνθεση έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, κάτι που θα δημιουργήσει μια «διαρκή» ροή εσόδων για την εταιρεία. «Αν επρόκειτο για μια ανοιχτή αγορά, που σημαίνει ότι οι γιατροί και οι πολίτες θα είχαν την ικανότητα να επιλέγουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν, νιώθω πολύ βέβαιος ότι θα είχαμε το μερίδιο του λέοντος στην αγορά», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπουρλά ανέφερε επίσης ότι η Pfizer -της οποίας το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα περίπου 95% στις δοκιμές του- αύξησε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις των εταιρειών Johnson & Johnson και AstraZeneca για χαμηλότερη αποτελεσματικότητα στα δικά τους εμβόλια, αλλά και του τρόπου που το τελευταίο «αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη», μεταξύ άλλων λόγω του γεγονότος ότι ορισμένες χώρες δεν προτίθενται να το χορηγήσουν σε άτομα άνω των 65 ετών.

Οι μετοχές της Pfizer διαπραγματεύονται πάντως στο χρηματιστήριο στα επίπεδα περίπου που βρίσκονταν προ πανδημίας και μάλιστα στην αρχή αυτής της εβδομάδας κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά με απώλειες περίπου 3%. Ο Μπουρλά σχολίασε πως η μετοχή της εταιρείας δεν λαμβάνει τη δέουσα «πίστωση» για τις επιχειρηματικές προοπτικές της Pfizer και του εμβολίου της.

Η εταιρεία εκτιμά για το 2021 συνολικά έσοδα από όλες τις δραστηριότητες της μεταξύ 59,4 και 61,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνεπώς τα προσδοκώμενα έσοδα από τα εμβόλια Covid-19 της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών.

Οι φαρμακοβιομηχανίες εμφανίζονται να έχουν διαφορετική οικονομική στρατηγική απέναντι στα εμβόλια Covid-19. Οι AstraZeneca και Johnson & Johnson έχουν δηλώσει ότι δεν αποσκοπούν στα κέρδη εν μέσω της πανδημίας, ενώ οι Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν ένα κερδοφόρο μοντέλο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Pfizer/BioNTech τιμολογεί περίπου 19 δολάρια ανά δόση, η Moderna περίπου 25 δολάρια τη δόση που πουλάει στην αμερικανική κυβέρνηση και 32 έως 37 δολάρια για τις μικρότερες παραγγελίες, η Οξφόρδη/AstraZeneca 3 έως 4 δολάρια ανά δόση και το -μη εγκεκριμένο ακόμη- εμβόλιο της Johnson & Johnson θα κοστίζει περίπου 10 δολάρια η δόση (αλλά είναι το μοναδικό μονοδοσικό).

H Pfizer έκανε γνωστό ότι έως τώρα έχει τροφοδοτήσει τις χώρες με περίπου 65 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τα 29 εκατομμύρια πήγαν στις ΗΠΑ. Σχεδιάζει μάλιστα να ολοκληρώσει την συμφωνημένη παραγγελία των 200 εκατ. δόσεων στις ΗΠΑ δύο μήνες νωρίτερα από το αρχικό πρόγραμμα, έως το τέλος Μαΐου.

Εμβόλιο κορονοϊού: Πότε θα ταξιδέψουμε ξανά; Πώς θα είναι τα ταξίδια

Σε όλα τα μήκη και πλάτη την υφηλίου η ανθρωπότητα εμβολιάζεται κατά της Covid-19. Πότε όμως θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε και πάλι με ασφάλεια; Τι θα ισχύει μετά τον εμβολιασμό μας; Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.

Tα εμβόλια κατά του κορονοϊού έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μπορούμε, λοιπόν, να ονειρευτούμε μακρινούς προορισμούς, ταξίδια και τουριστικές απολαύσεις;

Η βιομηχανία τουρισμού θα απαντούσε καταφατικά, όπως αναφέρει το Bloomberg. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του World Travel and Tourism Council, τα οποία δημοσιεύθηκαν το Νοέμβριο, οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις λόγω κορωνοϊού αναμένονται να κοστίσουν $4,7 τρισεκατομμύρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2020.

Παρόλα αυτά, οι γιατροί συνιστούν ακόμη προσοχή, κάτι το οποίο θα συνεχίσει να ισχύει και μετά τον εμβολιασμό. Οι συστάσεις τους βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά, ενώ θα πάρει μήνες για την δημιουργία ανοσίας μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Επίσης, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ο κορωνοϊός μεταδίδεται ακόμη και μετά την ανοσοποίηση, ενώ η ανοσία αγέλης αποτελεί ακόμη μακροπρόθεσμο στόχο. Οι επιστήμονες συμφωνούν πως τα ρίσκα θα παραμείνουν, αλλά η ασφάλεια των μετακινήσεων θα αυξηθεί ολοένα και περισσότερο, όσο διαχέονται τα εμβόλια στους πολίτες.

Ναι, η χρήση της μάσκας θα χρειαστεί για αρκετό καιρό.

Ιδού και μερικά από τα δεδομένα με τα οποία θα πρέπει να εξοπλιστούμε για τις ασφαλείς μετακινήσεις μας στους επόμενους μήνες.

Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι αποδεδειγμένα εξαιρετικά ασφαλή, αποτελεσματικά και μέχρι τώρα, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές άγνωστες πτυχές, ιδιαίτερα όσον αφορά την μετάδοση του ιού μετά τον εμβολιασμό.

Το ερώτημα αυτό βασίζεται στο εξής: οι κλινικές δοκιμές των εγκεκριμένων εμβολίων, συμπεριλαμβανόμενων των Pfizer και Μοderna δεν συμπεριλάμβαναν τεστ PCR στους συμμετέχοντες. Χωρίς δεδομένα όσον αφορά την ικανότητα μετάδοσης του ιού, μπορούμε μόνο να υπολογίσουμε πως τα εμβόλια παρέχουν προστασία 95% κατά των συμπτωμάτων του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Δρ. Κριστίν Ενγκλουντ, ειδικό στις μεταδιδόμενες νόσους της Cleveland Clinic.

Yπάρχουν και άλλα ερωτήματα εκτός αυτού. «Το ποσοστό του 95% είναι εξαιρετικό, πολύ καλύτερο από αυτό που αναμέναμε», αναφέρει η Ενγκλουντ και προσθέτει πως «αλλά δεν γνωρίζουμε ποιοί θα βρίσκονται μέσα στο 95% και ποιοί θα συμπεριλαμβάνονται στο 5%».

Εμβόλιο κορονοϊού: Ανοσία αγέλης

Μια άλλη άγνωστη πτυχή είναι και η ανοσία αγέλης. «Προβλέπουμε πως η ανοσία αγέλης θα επέλθει μεταξύ 70% και 80%, μπορεί και παραπάνω», αναφέρει ο Δρ Σκοτ Γουάιζενμπερκ του πανεπιστημίου της Nέας Υόρκης NYU. «Βρισκόμαστε αρκετούς μήνες πριν την επίτευξη ανοσίας αγέλης, κι αυτό μόνο εάν το εμβόλιο σημαίνει πως οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν τον ιό».

Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως «το μεγάλο στοίχημα είναι η γενική αποδοχή του εμβολίου». Αλλο ένα πρόβλημα ενδέχεται να είναι και η καθυστέρηση του εμβολιασμού των νεότερων που δεν κινδυνεύουν και τόσο, αφού εάν, για παράδειγμα, «όλοι είναι εμβολιασμένοι σε ένα νοικοκυριό εκτός από κάποιον νέο, πρέπει να σιγουρευτούμε πως ο απροστάτευτος νέος θα έχει κάποιο είδος προστασίας». Επίσης, για παράδειγμα, τα εμβόλια δεν έχουν δεχθεί έγκριση για παιδιά από τον FDA (ΕΟΦ) των ΗΠΑ.

Εμβόλιο κορονοϊού: Ασφαλή ταξίδια

Ο ορισμός των ασφαλών μετακινήσεων και ταξιδιών πρόκειται να αλλάζει κάθε εβδομάδα, με ορισμένα μέρη του πλανήτη να εμβολιάζονται και άλλα όχι, αλλά και λόγω πιθανών μελλοντικών μεταλλάξεων του ιού. Μια καλή ιδέα για τους ταξιδιώτες μπορεί να είναι η μελέτη των ελεύθερων ΜΕΘ στη χώρα που θέλουν να ταξιδέψουν, για την αποφυγή προβλημάτων.

Ο Γουάιζενμπεργκ υποστηρίζει επίσης πως η αυξανόμενη ακρίβεια των τεστ αντιγόνων για τον κορωνοϊό θα βοηθήσει στις ασφαλείς μετακινήσεις. Είναι σημαντικό να σκεφτεί κανείς πως οι ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, χρειάζονται αρνητικό τεστ για να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα.

Η Ενγκλουντ από την μεριά της αναφέρει πως «Πρόκειται να ταξιδέψω, για να σας πω την αλήθεια, όταν εμβολιαστώ. Θα φορέσω μάσκα, θα κρατώ αποστάσεις, θα χρησιμοποιώ απολυμαντικό χεριών. Θα νοικιάσουμε Airbnb και θα πάμε στην παραλία. Κι αν επισκεφτούμε τουριστικές τοποθεσίες, θα κάνουμε σαν να μην έχουμε εμβολιαστεί. Θα πρέπει να προσεγγίζουμε τα πάντα με την προσοχή που είχαμε πριν τον εμβολιασμό. Δεν πιστεύω πως κάτι τέτοιο είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε».

Εμβόλιο κορονοϊού: Κλείστε το ραντεβού σας για να εμβολιαστείτε στο emvolio.gov.gr

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού κατά της covid-19, καθώς από τις 20 Ιανουαρίου ξεκινά η δεύτερη φάση με τον εμβολιασμό πολιτών άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.

Στις 20 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του σχεδίου «Ελευθερία» με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου.

Επίσης, μέχρι 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού των φιλοξενουμένων και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Αναμένεται να εμβολιασθούν περίπου 120.000 άτομα.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα να εμβολιαστούν 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει για αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Η διαδικασία για τον εμβολιασμό έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προκύψει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης μία ενιαία λίστα δικαιούχων του εμβολίου.

Οι δικαιούχοι αυτοί προ-κατανέμονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τη φορολογική τους διεύθυνση, η οποία είναι η πλέον επικαιροποιημένη και τα ραντεβού τους προ-κρατούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες.

Επομένως, όλα τα ραντεβού θα προκύψουν πριν ακόμα αρχίσει ο εμβολιασμός και θα οριστικοποιούνται μόνο όταν ο δικαιούχος επιβεβαιώσει την παρουσία του.

Ο πολίτης, εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην αυλή συνταγογράφηση μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα, (emvolio.gov.gr), όπου το σύστημα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

Επιπλέον, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφερόμενος στο κλείσιμο των ραντεβού σε φαρμακεία και ΚΕΠ, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, τόνισε ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να μεταβεί έχοντας μαζί την ταυτότητα και τον αριθμό ΑΜΚΑ, ώστε να κλείσει ραντεβού για την ημερομηνία που επιθυμεί σε ένα εμβολιαστικό κέντρο. Για τα ΚΕΠ μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα και ένα τρίτο πρόσωπο να κλείσει το ραντεβού αρκεί να κατέχει μια εξουσιοδότηση από τον ενδιαφερόμενο. Επίσης στα ΚΕΠ οι πολίτες μπορούν να μεταβαίνουν χωρίς να κλείσουν νωρίτερα κάποιο ραντεβού, για την πιο άμεση εξυπηρέτηση τους.

Αναφορικά με την άυλη συνταγογράφηση ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει η μέριμνα με βάση τις διευθύνσεις ώστε να μπορέσει το σύστημα να προτείνει συγκεκριμένα ραντεβού (σε εμβολιαστικά κέντρα) και αυτό αφορά πάνω από 50.0000 συμπολίτες μας. Στα μηνύματα αυτά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απαντήσουν εντός 72 ωρών γράφοντας μόνο τον κωδικό που είχε προηγουμένως αποσταλεί από το σύστημα και στέλνοντας τον ως απάντηση στο 13034.

Για την ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και μπορεί κανείς μπαίνοντας να ελέγξει αν βρίσκεται στις πληθυσμιακές κατηγορίες. Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς τους Taxisnet και με βάση το ΑΜΚΑ μπορεί κανείς να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο και ημερομηνία και στη συνέχεια να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως αν υπάρχει σοβαρός λόγος μπορεί να αλλάξει το ραντεβού του ένας πολίτης, αρκεί αυτό να συμβεί ως και 72 ώρες πριν την προκαθορισμένη ημέρα για τον εμβολιασμό.

Τέλος, μετά από το πέρας των παραπάνω διαδικασιών θα λαμβάνεται ένας κωδικός ο οποίος είτε αποστέλνεται με sms είτε εκτυπώνεται από το σύστημα και είναι αναγκαίος στα εμβολιαστικά κέντρα όπου οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί και την ταυτότητά τους προκειμένου να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Εμβόλιο κορονοϊού: Έλεγχος κριτηρίων πριν από τον προγραμματισμό ραντεβού

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
  • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Εμβόλιο κορονοϊού: Προγραμματισμός Ραντεβού

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
  • Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
  • Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.

Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός

Εμβόλιο κορονοϊού: Υπενθύμιση Ραντεβού Εμβολιασμού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Εμβόλιο κορονοϊού: Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση. Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Τέλος, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης του εμβολίου.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr