Εμβόλιο γρίπης 2022: Ποιες είναι οι σοβαρές παρενέργειες

Εμβόλιο γρίπης: Έφτασε η ώρα για τον εμβολιασμό που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, λόγω πανδημίας και εμβολίων Covid. Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το κάνετε.

Μετά από δύο χρόνια σχεδόν χωρίς γρίπη, οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τη παράλληλη εμφάνιση της λοίμωξης με τον κορονοϊό και συνιστούν ότι είναι πιο επιβεβλημένο να κάνουμε το εμβόλιο.

Κάθε χρόνο, ο ιός της γρίπης εμφανίζεται μεταξύ Οκτωβρίου και Μαΐου, με κορύφωση το δίμηνο Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Το διαφορετικό τη φετινή χρονιά είναι ότι έχει εμφανιστεί έως και 6 εβδομάδες νωρίτερα, γεγονός που κρατά σε εγρήγορση τους επιστήμονες, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να υπολογίσουν ποιον μήνα θα κορυφωθεί το κύμα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα αντιγριπικά εμβόλια συνταγογραφούνται και χορηγούνται δωρεάν. Έχουν όμως και αυτά παρενέργειες.

Εμβόλιο γρίπης 2022: Οι παρενέργειες

Οι παρενέργειες από το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μία έως δύο ημέρες μετά από την ώρα του εμβολιασμού.

Αυτές είναι:

  • Πόνος
  • Ερυθρότητα
  • Δυσφορία
  • Οίδημα στο σημείο της ένεσης
  • Κόπωση
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Χαμηλός πυρετός

Συνήθως, είναι ήπιες και εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς να χρειαστεί κάποια θεραπεία.

Το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές για τις έγκυες γυναίκες και τα έμβρυα σε οποιοδήποτε στάδιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνιστάται.

Είναι ασφαλές να εμβολιάζονται με αντιγριπικά εμβόλια άτομα που είναι αλλεργικά στα αβγά.

Άτομα με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία) στα αβγά θα πρέπει να εμβολιάζονται με αντιγριπικό εμβόλιο σε ιατρική εγκατάσταση με προσωπικό που είναι έμπειρο στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση της αναφυλαξίας.

Εάν έχετε παρουσιάσει ποτέ οποιαδήποτε από τα ακόλουθα, μιλήστε στον πάροχο εμβολιασμού πριν εμβολιαστείτε με αντιγριπικό εμβόλιο:

  • σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) μετά από προηγούμενο εμβολιασμό με εμβόλιο της γρίπης
  • σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) σε οποιοδήποτε συστατικό εμβολίου γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης

Η γρίπη συνήθως εκδηλώνεται με υψηλός πυρετός (από 38,5°C μέχρι και 40°C), ανεξαρτήτως ηλικίας του ασθενούς. Ο πυρετός συνήθως διαρκεί 3-4 ημέρες.

Πόνοι

Η γρίπη όχι μόνο προκαλεί πονοκέφαλο, αλλά αυτός μπορεί να εκδηλωθεί απότομα και να είναι έντονος. Συνηθισμένοι είναι επίσης οι μυϊκοί πόνοι, που συνήθως είναι έντονοι. Πονόλαιμος εκδηλώνεται μερικές φορές.

Κόπωση

Η γρίπη προκαλεί συχνά έντονο αίσθημα κόπωσης, που μπορεί να διαρκέσει δύο ή και περισσότερες εβδομάδες. Προκαλεί επίσης έντονη εξάντληση, που εκδηλώνεται αιφνιδίως και μπορεί να είναι πολύ έντονη.

Βήχας και συνάχι

Ο βήχας στο κοινό κρυολόγημα είναι μέτριας βαρύτητας και παροξυσμικός. Στη γρίπη, συνήθως είναι έντονος.

Τα συμπτώματα του κορονοϊού και οι διαφορές

Τα πιο κοινά συμπτώματα του κορονοϊού είναι ο πυρετός – πάνω από 37,8C – ένας νεοεμφανισθείς, επίμονος βήχας (συνήθως ξηρός) και η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης. Επίσης, μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν κόπωση και πόνο στο σώμα, πονόλαιμο, πονοκεφάλους και δύσπνοια.

Η διάρροια, η καταρροή και το «μπούκωμα» στη μύτη είναι σπανιότερα συμπτώματα. Όσον αφορά την ένταση των συμπτωμάτων, το NHS αναφέρει ότι μπορεί να είναι από ήπια μέχρι υψηλή.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Τι είναι η γρίπη – Κάθε πότε κάνουμε εμβόλιο

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Εμβόλιο γρίπης: Πότε το κάνουμε

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη. Παρόλο που ο καλύτερος χρόνος για εμβολιασμό είναι η περίοδος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα, εάν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκε έγκαιρα.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να την μεταδώσει σε άλλους;

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.