emvolio.gov.gr: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους άνω των 30

emvolio.gov.gr: Σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να ανοίξει η πλατφόρμα για εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 30 ετών με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα 27/6 ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για την 4η δόση εμβολίου
«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών, εφόσον το επιλέξουν.

Στην ουσία όπως έχει δηλώσει άλλωστε υ Υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσοι το επιθυμούν τη Δευτέρα 27-6-22».

Ειδικότερα, η σύσταση αφορά σε πραγματοποίηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την 1η αναμνηστική δόση. Επιπλέον, σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση δεν προτείνεται να κάνουν τη δεύτερη.

Η πλατφόρμα είχε ανοίξει την περασμένη άνοιξη για την δεύτερη αναμνηστική δόση αρχικά για τους ανοσοκατασταλμένους και στη συνέχεια για τους πολίτες ηλικίας 60 χρόνων και άνω.

Ωστόσο, η ροή των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων προς τα εμβολιαστικά κέντρα ήταν και παραμένει χαμηλή. Έχει εμβολιαστεί περίπου το 16,6% των δικαιούχων, πληθυσμός περίπου 327.935 ατόμων, τη στιγμή που οι δικαιούχοι είναι 1.973.897.

Ο Ηλίας Μόσιαλος με κείμενό του πάντως εκφράζει τη διαφωνία του για την εισήγηση των ειδικών περί προαιρετικής χορήγησης της 4ης δόσης στους άνω των 30 ετών.

emvolio.gov.gr: Έτσι θα καταλάβει κάποιος αν πρέπει να κάνει τέταρτη δόση

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για την 4η δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού ανέφερε:
«Όταν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι ένα βήμα μπροστά την κατηγορούμε για επιστημονική προπέτεια. Αυτήν την φορά κινείται όπως η Επιτροπή στο Ισραήλ».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι μας έχει προσφέρει τα τελευταία δύο χρόνια η επιστήμη με τα rapid test και τα self test και τα εμβόλια», τονίζοντας πως «η επιστήμη μας χρωστάει ένα απλό τεστ, της καθημερινότητας, που να προσδιορίζει την ανοσία απέναντι στον κορονοϊό. Θα μπορούσε έτσι ο καθένας να κάνει ένα τεστ και να ξέρει αν πρέπει να κάνει μια τέταρτη ή μια πέμπτη δόση του εμβολίου».

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν λέει πως δεν έχει όφελος ο εμβολιασμός με την τέταρτη δόση ενός ανθρώπου ηλικίας άνω των 30 ετών, αλλά πως αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα τέτοια στοιχεία, προφανώς εικάζοντας ότι σύντομα θα έχει στα χέρια της τέτοια δεδομένα», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

emvolio.gov.gr: Απόφαση βόμβα για αποζημίωση θανάτου από επιπλοκές του εμβολίου της AstraZeneca

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, δικαστήριο επιδίκασε στη Βίκυ Σπιτ, αποζημίωση ίση με 120.000 λίρες (περίπου 140.000 ευρώ) για τον θάνατο του αρραβωνιαστικού της που έχασε τη ζωή του 8 μέρες μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca.

Ο πρώην αρραβωνιαστικός της ροκ τραγουδίστριας της Vikki Spit, Zion, 48 ετών, από το Alston της Cumbria, αρρώστησε οκτώ ημέρες μετά το εμβόλιο με AstraZeneca που έκανε και πέθανε τον Μάιο του 2021. Το δικαστήριο της επιδίκασε το μέγιστο ποσό των 120.000 λιρών, περίπου 140.000 ευρώ, αλλά η ίδια είπε ότι δεν ήταν αρκετό.

Η 38χρονη είπε ότι είχε χρέη αφού έχασε τα κέρδη του Zion και θα έπρεπε να είχε περίπου 180.000 λίρες. Η κα Spit είπε επίσης ότι έπρεπε να περιμένει πολύ καιρό για αποζημίωση στο πλαίσιο του σχήματος πληρωμής ζημιών εμβολίων του 1979 και το ποσό δεν λάμβανε υπόψιν τον πληθωρισμό από τότε που δημιουργήθηκε το σύστημα.

Πληρωμές ζημιών από εμβόλια είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε έχει μείνει ανάπηρος ως αποτέλεσμα εμβολιασμού και οι άνθρωποι μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για λογαριασμό κάποιου που έχει πεθάνει.

Το καθεστώς προσφέρει εφάπαξ, αφορολόγητα ποσά έως και 120.000 λίρες και, ενώ οι πληρωμές δεν επηρεάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων να κινηθούν νομικά, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα οφέλη τους.

Η κ. Spit κάλεσε ασθενοφόρο για τον σύντροφο της όταν άρχισε να υποφέρει από «αυστηρούς» πονοκεφάλους στις 13 Μαΐου πέρυσι και πέθανε στο νοσοκομείο Royal Victoria του Newcastle έξι ημέρες αργότερα.

Το πιστοποιητικό θανάτου του επιβεβαίωσε ότι πέθανε λόγω επιπλοκών από το εμβόλιο. Ωστόσο, χρειάστηκε ένας χρόνος και συγκεκριμένα μέχρι τις 17 Ιουνίου ώστε η Αρχή Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του NHS και οι διαχειριστές του συστήματος αποζημίωσης με έδρα το Νιούκαστλ, για να δώσουν τη σχετική αποζημίωση.

Η κα Spit καλεί τώρα την κυβέρνηση να αυξήσει τη μέγιστη πληρωμή για να αντικατοπτρίζει καλύτερα την απώλεια κερδών που θα είχε ένα άτομο στα 40 του πριν από τη συνταξιοδότησή του.

Όπως είπε: «Είμαι ακόμα συντετριμμένη από την ξαφνική απώλεια του συντρόφου μου, και παράλληλα με αυτό το συναισθηματικό τραύμα, αντιμετώπισα και οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα της απώλειας της συνεισφοράς του Zion στα οικονομικά του νοικοκυριού.

«Απλώς δεν υπάρχει η κατάλληλη οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση για να στηρίξει όσους έχασαν την οικογένειά τους από το εμβόλιο». Είπε επίσης ότι η αποζημίωση δεν έλαβε υπόψη τον πληθωρισμό.

Η κα Spit, η οποία υποστηρίζει ότι δεν είναι κατά των εμβολίων, είπε ότι οι παραϊατρικοί θεώρησαν ότι ο Zion έπασχε από ημικρανία όταν κλήθηκαν στο σπίτι τους.

Είπε ότι ο Zion ήταν σε φόρμα και υγιής και θα είχε καλές πιθανότητες επιβίωσης αν είχε λάβει θεραπεία νωρίτερα. Το συκώτι και τα νεφρά του που δώρισε βοήθησαν να σωθούν οι ζωές τριών ανθρώπων.

Ο James Bell, συνεργάτης στο Hodge Jones and Allen, είπε: «Ενώ χαίρομαι που η Vikki μπόρεσε να λάβει κάποια αποζημίωση για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως αποτέλεσμα του θανάτου του Zion, το σχέδιο απλώς δεν είναι κατάλληλο για τον σκοπό του.

«Όχι μόνο η διαδικασία αίτησης ήταν μακρά και αναποτελεσματική, αλλά η αποζημίωση που έλαβε η Βίκι δεν αντικατοπτρίζει και αποκαθιστά πλήρως τον οικονομικό αντίκτυπο του θανάτου του αρραβωνιαστικού της».

Η ιστορική απόφαση εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να «ανοίξει τον δρόμο» σε παρόμοιες υποθέσεις.