Εμβόλιο: Έκτακτη ανακοίνωση της Johnson & Johnson

Εμβόλιο κορονοϊού: Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε η Johnson & Johnson ανακοινώνοντας τα θεαματικά αποτελέσματα της επαναληπτικής δόσης του εμβολίου της. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η J&J ανέφερε σε δελτίο Τύπου την Τετάρτη ότι μετά την αναμνηστική δόση, τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν 9 φορές υψηλότερα από ότι μετά τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου.

Ειδικότερα, η εταιρεία πραγματοποίησε δύο μελέτες Φάσης 1/2 σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως με το εμβόλιο μιας δόσης.

Σημαντικές αυξήσεις στις αποκρίσεις δεσμευτικών αντισωμάτων παρατηρήθηκαν σε συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 55 ετών και σε αυτούς άνω των 65 ετών που έλαβαν μία χαμηλότερη αναμνηστική δόση.

Οι περιλήψεις της μελέτης υποβλήθηκαν στο medRxiv στις 24 Αυγούστου.

Αξιωματούχος της εταιρίας ανέφερε ότι η J&J θα συναντηθεί με αξιωματούχους για να συζητήσουν την πιθανότητα χορήγησης μίας αναμνηστικής δόσης, τουλάχιστον 8 μήνες μετά την πρώτη.

Η εταιρεία δε διευκρίνισε πόσα άτομα συμμετείχαν στη μελέτη ή πόσο καιρό μετά την πρώτη δόση χορηγήθηκε η ενισχυτική.

Η μελέτη ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους.

Ας σημειωθεί ότι προηγούμενα δεδομένα από μια μικρή εργαστηριακή μελέτη που εξέτασε το αρχικό εμβόλιο μίας δόσης έδειξαν ότι τα αντισώματα κατά της παραλλαγής Δέλτα διήρκεσαν τουλάχιστον οκτώ μήνες.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί κατά πόσο είναι αναγκαία μία ενισχυτική δόση για όσους έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο

Εμβόλιο κορονοϊού: Ποιοι θα λάβουν τρίτη δόση στην Ελλάδα – Πότε ξεκινάει

Είναι πλέον επίσημο. Χιλιάδες συμπολίτες μας θα πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου καθώς η μετάλλαξη Δέλτα, έφερε τα πάνω… κάτω!

Με εμβόλια mRNA θα κάνουν τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας και μάλιστα 4 εβδομάδες μετά τη 2η δόση του εμβολίου που έχουν κάνει, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών, η μετάλλαξη Δέλτα έφερε ανατροπές με αποτέλεσμα οι προβλέψεις να είναι διαφορετικές. Ανέφερε πως ο εμβολιασμός με δυο δόσεις μπορεί να προστατέψει κατά 92% από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Τα ραντεβού για την τρίτη δόση θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι και όσοι έχουν κάνει εμβόλιο της εταιρείας Johnson&Johnson θα μπορούν να κάνουν δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Η κ.Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα άτομα τα οποία θα λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς την χρειάζονται για να θωρακίσουν ακόμη περισσότερο το σύστημα τους. Οι ομάδες που θα λάβουν την τρίτη δόση είναι οι εξής:

  • Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • Άτομα σε λίστα αναμονής με μεταμόσχευση
  • Άτομα με μεταμόσχευση μυελού
  • Άτομα με καρκίνο και άτομα που κάνουν χημειοθεραπείες
  • Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα σε ανοσοκαταστολή
  • Άτομα με HIV λοίμωξη
  • Νεφροπαθείς

Να σημειωθεί πως το 88% των ανθρώπων που έκαναν τη συμπληρωματική δόση του εμβολίου της Pfizer στο Ισραήλ καταγράφουν πως νιώθουν «παρόμοια ή καλύτερα» από τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τη μελέτη που έκανε η Clalit, ο μεγαλύτερος πάροχος υγείας της χώρας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε την Κυριακή και αφορούσε σε 4.500 ανθρώπους που έκαναν την τρίτη δόση μεταξύ 30 Ιουλίου και 1 Αυγούστου.

Το 31% μίλησε για παρενέργειες όπως ο πόνος στο χέρι ή το πρήξιμο στο σημείο του εμβολίου.

Το 0,4% ανέφερε δυσκολίες στην αναπνοή και το 1% είπε πως αναζήτησε ιατρική βοήθεια, βιώνοντας περισσότερες παρενέργειες.

Το Ισραήλ έχει αρχίσει εδώ και 10 μέρες να εμβολιάζει τους πολίτες του ηλικίας άνω των 60 ετών με την τρίτη και συμπληρωματική δόση του εμβολίου της Pfizer, προσπαθώντας να περιορίσει την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.

Εμβόλιο κορονοϊού: Έρχεται σε σπρέι;

Την ίδια ώρα, κάθε δυνατό τρόπο αναζητούν οι υγειονομικές Αρχές σε όλο τον κόσμο για να πείσουν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο και να χτιστεί το τείχος ανοσίας κατά της Covid-19. Τι είναι το εμβόλιο μέσω χαπιού ή μέσω σπρέι; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Οι εμβολιασμοί για την Covid-19 γίνονται, όπως γνωρίζουμε όλοι, μέσω ένεσης (μια διαδικασία η οποία για πολλούς δεν είναι και πολύ ευχάριστη) – ωστόσο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον αυτό ενδεχομένως να γίνεται μέσω εισπνεόμενου σπρέι ή ακόμα και χαπιών, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC

Αυτό είναι το αντικείμενο της δουλειάς επιστημόνων όπως η χημικός Ινγκέμο Άντερσον, που δουλεύει σε εργαστήριο στο Medicon Village της Σουηδίας: Η συσκευή που αναπτύσσει είναι ένας λεπτός, πλαστικός εισπνευστήρας μικρού μεγέθους, ο οποίος αναμένεται να παίξει μεγάλο ρόλο στη μάχη κατά του κορονοϊού, επιτρέποντας τη λήψη μελλοντικών εμβολίων στο σπίτι, υπό τη μορφή σκόνης / σπρέι.

«Είναι εύκολο και είναι πραγματικά φθηνό στην παραγωγή» λέει ο Γιόχαν Βάμποργκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η οποία συνήθως φτιάχνει εισπνευστήρες (σπρέι για εισπνοές) για ασθενείς με άσθμα.

«Απλά βγάζεις ένα μικρό πλαστικό και μετά ο εισπνευστήρας ενεργοποιείται- και το βάζεις απλά στο στόμα σου, παίρνεις μια βαθιά αναπνοή και εισπνέεις».

Η εταιρεία, Iconovo, συνεργάζεται με μια startup που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανοσολογίας στη Στοκχόλμη, την ISR, η οποία έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο ξηρής σκόνης κατά της Covid-19.

Χρησιμοποιεί τεχνητές πρωτεΐνες του ιού της Covid-19 και μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες μέχρι και 40 βαθμών Κελσίου. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις συνθήκες που απαιτούνται για την αποθήκευση των υπαρχόντων εμβολίων κορονοϊού που έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ, τα οποία είναι όλα σε υγρή μορφή και πρέπει να αποθηκεύονται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

«Το ‘game changer’ είναι πως θα μπορούσες να διανέμεις το εμβόλιο σε σκόνη πολύ εύκολα, χωρίς αυτή την ‘ψυχρή αλυσίδα’ (cold chain) και μπορεί να διανεμηθεί χωρίς την ανάγκη παρόχων υγειονομικών υπηρεσιών» είπε ο ιδρυτής της ISR, Όλα Βίνκουϊστ, καθηγητής ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Η εταιρεία δοκιμάζει αυτή τη στιγμή τα εμβόλιά της στις παραλλαγές Βήτα και Άλφα, και θεωρείται ότι, εάν όλα πάνε καλά, θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στην επιτάχυνση των εμβολιασμών στην Αφρική. Ωστόσο υπάρχει ακόμα δρόμος για να ολοκληρωθούν οι δοκιμές που θα υποδείξουν ποιες είναι οι πλήρεις δυνατότητες του εμβολίου της ISR και αν μπορεί να παρέχει τα ίδια επίπεδα προστασίας με τα κανονικά εμβόλια.

Γενικότερα μιλώντας, υπάρχει αισιοδοξία στην ιατρική κοινότητα πως, εάν τα εμβόλια σε σκόνη σαν αυτό αποδειχτούν αποτελεσματικά, θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα ως προς τη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ θα διευκολύνουν και την αποθήκευση και διανομή εμβολίων και για άλλες ασθένειες. Ο Στεφάν Σβάρτλινγκ Πίτερσον, πρώην στέλεχος της Unicef ο οποίος πλέον εργάζονται στο Καρολίνσκα, συγκρίνει την επίδραση που θα είχε κάτι τέτοιο με τα αποξηραμένα τρόφιμα.

Ο ίδιος, επίσης, παραπέμπει και άλλη μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, η οποία αναπτύσσεται σε μικρή απόσταση (10 λεπτά περπάτημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC) από την Iconovo: Η Ziccum δοκιμάζει μια τεχνολογία που είναι σχεδιασμένη να αποξηραίνει υπάρχοντα ή μελλοντικά υγρά εμβόλια με τρόπο που δεν μειώνει την αποτελεσματικότητά τους. Τέτοιου είδους εμβόλια σε σκόνη θα μπορούσαν να αναμειγνύονται με αποστειρωμένο νερό πριν τον εμβολιασμό, ο οποίος θα γίνεται στη συνέχεια κανονικά. Επίσης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Γκόραν Κόνραντσον, η τεχνολογία αυτή ανοίγει δρόμους και για άλλους τρόπους χορήγησης, από σπρέι για τη μύτη μέχρι χάπια.

«Χρειάζεται πολύ έρευνα και ανάπτυξη για αυτό. Μα, επί της αρχής, ναι» είπε σχετικά.

Η Janssen, που παράγει το μονοδοσικό εμβόλιο για την Covid-19 (Johnson&Johnson) εργάζεται ήδη πάνω σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάλυση των δυνατοτήτων αυτής της τεχνολογίας.

Σημειώνεται πως τέτοιες τεχνικές/ τεχνολογίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν αφ’ενός αυτούς που φοβούνται τις ενέσεις και αφ’ετέρου να παρέχουν μια πιο «πράσινη» εναλλακτική στα υγρά εμβόλια, μειώνοντας τον ηλεκτρισμό που απαιτείται για την ψύξη τους- παράλληλα, φυσικά, με τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης.