Εμβολιασμός: Τελευταία ευκαιρία! Έχεις προθεσμία τρεις μέρες…

Εμβολιασμός: Παράταση τριών ημερών για όσους δεν έχουν κάνει τρίτη δόση και λήγει το πιστοποιητικό. Χάνουν κάθε δικαίωμα όσοι έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Από 7/2 324.000 πολίτες που δεν πραγματοποίησαν την τρίτη δόση, δεν έχουν σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

Έως σήμερα θα έπρεπε να είχαν κάνει αναμνηστική δόση όσοι έχουν περάσει τους επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις και τρεις μήνες με το μονοδοσικό.

Από τους 440.000 που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αναμνηστική δόση έκανε το 92,5%.

Ωστόσο, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι όσοι δεν έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού και θα μπορούν μέσα στις επόμενες 2 με 3 ημέρες να πραγματοποιήσουν την αναμνηστική δόση του εμβολιασμού.

Όπως είπε επίσης οι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 91%, ενώ από τους 5.820.000 δικαιούχους για την αναμνηστική δόση, την έχουν πραγματοποιήσει 4.960.000 και 146.000 έχουν ήδη προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό.

Αναφερόμενος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα είπε ότι πάνω από 19,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν γίνει ήδη στην Ελλάδα και ότι το 70,3 του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις.

Εμβολιασμός: Είσαι ανεμβολίαστος; Απολύεσαι! Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

«Όσοι έχουν ελπίδες ότι 31 Μαρτίου θα άρουμε την αναστολή, ώστε να επιστρέψει κόσμος που είναι ανεμβολίαστος, αυτό δεν πρόκειται να γίνει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στον εμβολιασμό των υγειονομικών.

Όπως είπε ο υπουργός, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, όσοι υγειονομικοί δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, όσοι δηλαδή δεν έχουν κάνει τις δυο δόσεις, παραμένουν σε αναστολή μέχρι τις 31 Μάρτιου και μέχρι τότε θα υπάρξει συνολική ρύθμιση, για το εάν θα πρέπει να γίνεται εμβολιασμός πέραν της πανδημίας σε υποχρεωτική βάση στους υγειονομικούς και για το αν θα παραμείνουν ή όχι στο σύστημα.

«Όσοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση, δεν υπάρχει στον νόμο καμιά πρόβλεψη ούτε είναι στις προθέσεις να συνδέεται με αναστολή εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

«Το βασικό στοιχείο του εμβολιασμού είναι να έχεις ολοκληρώσει τον εμβολιασμό σου, πρώτη και δεύτερη δόση. Ο νόμος δεν έχει αλλάξει, άρα αυτήν τη στιγμή δεν μπαίνει σε αναστολή όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική. Συνολικά μέχρι τότε, θα υπάρχει σαφής βούληση και νομοθέτηση για το τι θα κάνει από εκεί και πέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πλεύρης, θέση και εισήγηση του υπουργείου Υγείας είναι, «όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί από τις 31 Μαρτίου και μετά, να μην μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ».

«Όσοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση, το πιστοποιητικό τους δεν ισχύει ως προς την κοινωνική ζωή και την κινητικότητα, όπως σε όλους τους άλλους, δεν συνδυάζεται με το τι θα γίνει στη δουλειά του», πρόσθεσε.

Εμβολιασμός: Ποιοι θεωρούνται εμβολιασμένοι

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

  • Όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κοροναϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και
  • Όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κοροναϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Από την 1/2/2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 (Α΄ 251), κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Εμβολιασμός: Τα «προνόμια» που χάνονται

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου δεν θα έχουν πρόσβαση σε:

  • κέντρα διασκέδασης
  • κλειστούς χώρους εστίασης
  • θέατρα
  • κινηματογράφους
  • μουσεία
  • εκθέσεις
  • συνέδρια
  • γυμναστήρια