Εμβολιασμός: Ραγδαίες εξελίξεις με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Μετά τις τρεις δόσεις εμβολίου που έχουμε ήδη κάνει, θα κληθούμε να κάνουμε και το υπερ-εμβόλιο που θα πιάνει και όλες τις μεταλλάξεις. Οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Πριν από ένα χρόνο, δεν είχαμε εμβόλια για τον COVID-19. Σήμερα, έχουμε πολλά και ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να αντιμετωπιστεί βαριά νόσηση. Θα μπορούσε η επόμενη γενιά εμβολίων να είναι ακόμα καλύτερη;
Στο επίκεντρο των ερευνών σήμερα βρίσκονται τα λεγόμενα πολυδύναμα εμβόλια, δηλαδή εμβόλια που σε μια ένεση περιλαμβάνουν αντίγονα πολλών ασθενειών.
Η πρώτη γενιά εμβολίων κατά του COVID-19 συνέβαλε σημαντικά στην καταπολέμηση της πανδημίας σε εκείνες τις χώρες που ήταν αρκετά τυχερές και είχαν άφθονη πρόσβαση σε αυτά.
Τους επόμενους μήνες ο εμβολιασμός αναμένεται να πάει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Αναμένεται να εγκριθούν και άλλα υποψήφια εμβόλια για επείγουσα χρήση. Στηριζόμενα σε πιο παραδοσιακές τεχνολογίες εμβολίων και άρα με πιο εύκολη και γρήγορη παραγωγή και διανομή, θα βοηθήσουν στην πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19 ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας.
Βέβαια, αυτό που σίγουρα μπορούμε να αναμένουμε, είναι πολύ περισσότερες καινοτομίες, όπως τα ρινικά εμβόλια, τα αυτοενισχυόμενα εμβόλια νουκλεϊκού οξέος και φυσικά τα πολυδύναμα εμβόλια που μπορούν να προσφέρουν προστασία έναντι πολλαπλών παραλλαγών ή στελεχών του SARS-CoV-2 σταδιακά.
Μια πρώτη φάση κλινικής μελέτης για τη δημιουργία πολυδύναμου εμβολίου για τον COVID-19 ξεκίνησε από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Gritstone, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Μάντσεστερ NHS Foundation Trust νωρίτερα τον Σεπτέμβρη.
Χθες ανακοινώθηκαν κάποια πρώτα ενθαρρυντικά συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται ότι “μια δόση του πολυδύναμου εμβολίου συμβάλλει στην παραγωγή επαρκών ποσοτήτων εξουδετερωτικών αντισωμάτων, όμοιων με αυτά των εμβολίων mRNA, αλλά με έως και 10 φορές μικρότερη δοσολογία”.
To πρόγραμμα CORAL της Gritstone αναπτύσσει ένα εμβόλιο δεύτερης γενιάς (samRNA) για τον COVID-19 σχεδιασμένο να παρέχει τόσο ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα όσο και να προκαλεί ευρεία ανοσία των CD8+ Τ κυττάρων. Το πολυδύναμο εμβόλιο (που δοκιμάζεται σε συνολικά 20 άτομα 60 χρονών και άνω, σε καλή κατάσταση) χορηγήθηκε ως ενισχυτική δόση μετά από δύο δόσεις εμβολίου της AstraZeneca και έγινε καλά ανεκτό με καλό προφίλ ασφαλείας.
Το υπό μελέτη πολυδύναμο εμβόλιο είναι ουσιαστικά ένα αυτοενισχυόμενο εμβόλιο mRNA δεύτερης γενιάς (samRNA) το οποίο παρέχει αντιγόνα τόσο από πρωτεΐνες της ακίδας S όσο και από πρωτεΐνες χωρίς ακίδα.
Η μελέτη επεκτείνεται τώρα σε 120 εθελοντές με στόχο να έχει πιο ασφαλή δεδομένα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και σύντομα το νέο εμβόλιο να μπορέσει να εγκριθεί και να προχωρήσει ο εμβολιασμός.
Σύμφωνα με τον Andrew Allen, M.D., Ph.D., πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Gritstone “όπως είδαμε με την παραλλαγή Omicron, οι πρωτεΐνες της ακίδας S μεταλλάσσονται με υψηλό ρυθμό, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Σχεδιάσαμε λοιπόν ένα νέο εμβόλιο για την πρόληψη της COVID-19 με στόχο να προσφέρουμε διευρυμένη ανοσία.
Πρόκειται για καινοτομία που αναφέρεται σε μια δυνητική κατάσταση ανοσίας με πιο ισχυρή κλινική προστασία ενάντια στις τρέχουσες και μελλοντικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 και ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον παν-κορωνοϊό”.
“Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η εστίαση στην ανοσία των Τ-κυττάρων μπορεί να προσφέρει ισχυρή και ανθεκτική ανοσία που μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές παραλλαγές του κορωνοϊού SARS-CoV-2 να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια, νοσηλεία και θάνατο”, σχολιάζει ο καθηγητής Andrew Ustianowski, Σύμβουλος Λοιμωδών Νοσημάτων και Τροπικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και επικεφαλής της μελέτης.
“Γνωρίζουμε ότι η ανοσολογική απόκριση των εμβολίων πρώτης γενιάς εξασθενεί, πιο γρήγορα στους ηλικιωμένους. Σε συνδυασμό με την επικράτηση των αναδυόμενων παραλλαγών, υπάρχει σοβαρή ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης για να κρατηθεί μακριά η COVID-19.
Πιστεύουμε ότι ο εμβολιασμός με αυτό το εμβόλιο, ως αναμνηστική δόση, θα προκαλέσει ισχυρές, ανθεκτικές και ευρείες ανοσολογικές αποκρίσεις, καίριας σημασίας για τη διατήρηση της προστασίας του ευάλωτου ηλικιωμένου πληθυσμού που κινδυνεύει ιδιαίτερα από νοσηλεία και θάνατο”.
Εμβολιασμός: Όλη η αλήθεια για τα εμβόλια
Ο κορονοϊός συνεχίζει να μας δοκιμάζει, ενώ νέα μελέτη αποκαλύπτει τι ισχύει με τον χρόνο προστασίας των Pfizer, Moderna, AstraZaneca.
Νέα ευρήματα για τα εμβόλια και την προστασία τους έρχονται στο φως με μια καινούργια πολυσέλιδη μελέτη από τη Σουηδία. Για ποιο λόγο καθίσταται αναγκαία η τρίτη δόση.
Μέχρι και 4 μήνες διαρκεί η καλή προστασία από τη νόσηση με κορονοϊό μετά τον πλήρη εμβολιασμό, ενώ έως 7 περίπου μήνες διαρκεί η καλή προστασία από το θάνατο.
Αυτό είναι το εύρημα νέας μελέτης Σουηδών επιστημόνων που εστίασαν στα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της AstraZaneca.
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της συμπτωματικής λοίμωξης COVID-19 μειώνεται προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου σε όλες τις ομάδες, αλλά με διαφορετικό ρυθμό ανάλογα με τον τύπου εμβολίου, ταχύτερα για τους άνδρες και τα ηλικιωμένα αδύναμα άτομα.
Για την εκπόνηση της 34σέλιδης μελέτης συλλέχθηκαν στοιχεία από τα μητρώα της Σουηδίας από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2021, ενώ η μελέτη της αναμένεται να δημοσιευτεί άμεσα στο βρετανικό Lancet.
Σύμφωνα με τα ευρήματα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου BNT162b2 (σ.σ εμβόλιο BioNTech, Pfizer) κατά της μόλυνσης μειώθηκε προοδευτικά από το 92% που είχε έως τη 30η ημέρα (μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις), στο 47% από το διάστημα 121-180 ημερών μετά τον εμβολιασμό.
Από τη 211η ημέρα και μετά δεν μπορούσε να ανιχνευθεί αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η αποτελεσματικότητα μειώθηκε ελαφρώς πιο αργά για το mRNA-1273 (σ.σ εμβόλιο Moderna), που υπολογίζεται σε 59% από τη 181 ημέρα και έπειτα.
Αντίθετα, η αποτελεσματικότητα του ChAdOx1 nCoV-19 (σ.σ Εμβόλιο Οξφόρδης, AstraZeneca), σύμφωνα με την ίδια μελέτη ήταν γενικά χαμηλότερη και εξασθενούσε πιο γρήγορα, χωρίς να ανιχνεύεται αποτελεσματικότητα από τη 121 ημέρα και μετά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται σε αντίθεση με πιο αισιόδοξα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων από μελέτες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εμβολιασμός: Αυτός είναι ο συνδυασμός τρίτης δόσης που δίνει μεγαλύτερη ανοσία
Επίσημα θα πρέπει να γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, ωστόσο όλοι αναζητούν τον… ιδανικό συνδυασμό! Δείτε στο xristika.gr ποιος δίνει τα περισσότερα αντισώματα.
Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων Covid-19 παρέχουν σημαντική αύξηση της ανοσιακής προστασίας στους πλήρως εμβολιασμένους έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου, νοσηλείας και θανάτου, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τις αναμνηστικές δόσεις με mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna). Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα σχετικά με την επίδραση της τρίτης δόσης επτά εμβολίων (εξετάστηκαν επίσης τα εμβόλια AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax, Valneva και Curevac ως ενισχυτικές δόσεις).
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η μαζική χορήγηση τρίτων δόσεων, χάρη στη μεγάλη αύξηση των αντισωμάτων που επιφέρει, θα βάλει φραγμό και στη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, κάτι που όμως μένει να φανεί. Η τυχαιοποιημένη μελέτη COV-Boost, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσολογίας Σολ Φάουστ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, η οποία έγινε σε διάφορους συνδυασμούς εμβολίων σε 2.878 εθελοντές άνω των 30 ετών και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», βρήκε ότι οι αναμνηστικές δόσεις έξι εκ των εμβολίων βελτίωσαν σημαντικά την ανοσία στα άτομα που είχαν αρχικά εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech, ενώ και τα επτά αύξησαν την ανοσία σε όσους είχαν αρχικά κάνει δύο δόσεις AstraZeneca.
Από όλα τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τα mRNA εμβόλια είναι αυτά που παράγουν την μεγαλύτερη αύξηση των αντισωμάτων, όταν χορηγούνται 10-12 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Μια τρίτη δόση Pfizer/BioNTech ή Moderna επιφέρει πολύ αποτελεσματική ενίσχυση τόσο των επιπέδων αντισωμάτων όσο και της ανοσίας σε επίπεδο Τ-κυττάρων (μεταξύ άλλων κατά της παραλλαγής Δέλτα), τα οποία παράγουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας μετά τα αντισώματα, άσχετα με το αν κάποιος είχε προηγουμένως εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο ή με AstraZeneca.
Όσοι έκαναν εμβόλιο Pfizer μετά από δύο δόσεις AstraZeneca (κάτι που αφορά πολλούς ανθρώπους και στην Ελλάδα), ένα μήνα μετά είχαν επίπεδα αντισωμάτων περίπου 25 φορές υψηλότερα. Όσοι έκαναν ξανά Pfizer μετά από δύο δόσεις Pfizer, είχαν αύξηση αντισωμάτων κατά τουλάχιστον οκτώ φορές.
Η πιο ισχυρή ενισχυτική πλήρης δόση ήταν με εμβόλιο Moderna: όταν αυτό έγινε μετά από δύο δόσεις AstraZeneca, αύξησε τα αντισώματα κατά 32 φορές, ενώ όταν έγινε μετά από δύο δόσεις Pfizer, αύξησε τα αντισώματα κατά 11 φορές (σε μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η ενισχυτική δόση Moderna είναι μισή).
Όταν η ενισχυτική δόση γίνεται με AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax ή Curevac, τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα mRNA εμβόλια. Η τρίτη δόση με Valneva αυξάνει τα αντισώματα σε όσους είχαν αρχικά εμβολιαστεί με AstraZeneca, αλλά όχι σε εκείνους που είχαν κάνει εμβόλιο Pfizer.
Η μελέτη, που έγινε πριν την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον, δεν βρήκε ζητήματα ασφάλειας από την τρίτη δόση, ενώ οι όποιες παρενέργειες ήταν συνήθως ήπιες (κόπωση, πόνος στο κεφάλι ή στο σημείο της ένεσης, συχνότερα στους νεότερους). Τα ευρήματα της νέας μελέτης συνηγορούν υπέρ της σμίκρυνσης του διαστήματος ανάμεσα στη δεύτερη και στην τρίτη.
Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ενισχυτική δόση με Pfizer θα μπορούσε να είναι ακόμη και μισή, αφού διαπιστώθηκε ότι η μισή τρίτη δόση Pfizer αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων κατά σχεδόν 17 φορές σε όσους είχαν πλήρως εμβολιαστεί με AstraZeneca και κατά έξι τουλάχιστον φορές σε όσους είχαν πριν κάνει δύο δόσεις επίσης Pfizer.