Εμπρησμός: Η Ελλάδα έχει γίνει στάχτη και η Κυβέρνηση αποφάσισε την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές.
Περαιτέρω αυστηροποίηση των χρηματικών ποινών για τους εμπρηστές προανήγγειλε ο νέος αρμόδιος Υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.
Θα εξισωθούν ανέφερε με τις ποινές που ισχύουν για τους κακοποιητές ζώων.
Ο νόμος είναι ήδη αυστηρός, τονίζουν νομικοί στο Dnews, αυτό που χρειάζεται είναι σωστή αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και οι καθείρξεις που επιβάλλονται στους καταδικασμένους εμπρηστές να εκτίονται.
Η χώρα μας διαθέτει το αναγκαίο νομικό οπλοστάσιο, προκειμένου να τιμωρήσει τους παραβάτες, τους ανθρώπους που με τις πράξεις τους καταστρέφουν το δασικό πλούτο της Ελλάδας, απειλούν το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, καταστρέφουν τις περιουσίες των πολιτών και το σημαντικότερο όλων, θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.
Οι διατάξεις 265 ΠΚ που αφορούν στον εμπρησμό, έχουν ήδη τύχει διορθώσεων επί τα βελτίω, ώστε να καλύπτουν όλο το φάσμα των παραβατικών ενεργειών που αφορούν στο συγκεκριμένο αδίκημα.
Όπως, επισημαίνουν νομικοί στο Dnews, ο νόμος, αν και αυστηρός πριν το 2019, άφηνε σοβαρά “παραθυράκια” στους εμπρηστές να κατηγορηθούν για πλημμελήματα και να πέσουν “στα μαλακά”.
Ωστόσο, τόσο με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα το 2019, όσο και με τις αλλαγές στις διατάξεις το Σεπτέμβριο 2021, όπως αυστηροποιήθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Κώστα Τσιάρα), ο εμπρησμός πλέον τιμωρείται μόνο ως κακούργημα, με τη μέγιστη ποινή των 15 ετών και αν αυτός προκαλέσει το θάνατο, τότε επιβάλλονται ισόβια.
Γενικά, από τις τροποποιήσεις διατάξεων του 2021, υπήρξε μια σαφής αύξηση των ποινών, αφού ο ΠΚ του 2019 (ν. 4619/ 2019) στη βασική του μορφή, επεφύλασσε ευνοϊκή μεταχείριση με την επιβολή πλημμεληματικής ποινής.
Αυτό που μένει να φανεί πλέον, είναι αν ο νέος Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για αυστηροποίηση των χρηματικών προστίμων που επιβάλλονται στους εμπρηστές, όπως προανήγγειλε σε συνέντευξή του.
Όπως είπε σχετικά ο κος Κικίλιας, πρόθεση του Υπουργείου είναι να εξισώσει τα πρόστιμα με τα αντίστοιχα που επιβάλλονται σε όσους καταδικάζονται για κακοποίηση ζώων, ήτοι 50.000 ευρώ.
Όπως επισημαίνει ο ποινικολόγος και βαθύς γνώστης των αλλαγών σε διατάξεις των ποινικών κωδίκων, Κωνσταντίνος Γώγος, “οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας περί αυστηροποίησης των ποινών στο αδίκημα του εμπρησμού γεννούν εύλογα ερωτήματα αφού ήδη οι ποινές είναι οι μέγιστες που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας.
Από εκεί και πέρα η πιθανή αύξηση των χρηματικών ποινών θα μπορούσε να συμβεί, ωστόσο, κρίσιμο σε μία τροποποίηση είναι να δούμε αν αυτές οι ποινές εισπράττονται ή έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα για το δράστη”.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο κος Γώγος, “σημαντικό για το αδίκημα του εμπρησμού είναι η συλλογή αποδεικτικού υλικού και η αξιολόγηση αυτού από έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστική Υπηρεσίας.
Στόχος για το σχηματισμό μίας δικογραφίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταδίκη είναι οι συχνές περιπολίες ώστε να υπάρξει αυτόφωρη για διαδικασία και σύλληψη του δράστη με τα απαραίτητα εργαλεία για την τέλεση του αδικήματος.
Παράλληλα, η εκπαίδευση των προανακριτικών υπαλλήλων κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρχει σαφής επεξεργασία του αποδεικτικού υλικού με την τήρηση πάντα των νόμιμων ορίων όπως η δικονομία μας αρμόζει”.
- Εμπρησμός: Πόσα παίρνει ένας πιλότος που πετάει με Canadair
- Εμπρησμός: Τι συνιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
- Εμπρησμός: Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος
- Εμπρησμός: Τι να κάνετε μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά
- Εμπρησμός: Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας
- Εμπρησμός: Μόλις περάσει η πυρκαγιά
- Εμπρησμός: Αν παραμείνετε στο σπίτι:
- Εμπρησμός: Δείτε όλα τα σε εξέλιξη μέτωπα μέσα από το Τwitter της Πυροσβεστικής:
Εμπρησμός: Πόσα παίρνει ένας πιλότος που πετάει με Canadair
Η Ελλάδα θρηνεί τους δυο πιλότους του Canadair που έπεσε στην Εύβοια. Για πόσα χρήματα, ωστόσο, ρισκάρουν τις ζωές τους;
«Απ’ όλη την τάξη, κάποιοι θα λείψουν στο τέλος», είπε κάποτε ένας καθηγητής στο τμήμα που φοιτούσε ο κ. Παντελής Φραγκούλης, πρώην πιλότος πλέον και εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, για την τραγική πτώση του μοιραίου καναντέρ που κόστισε τη ζωή των δύο νεαρών πιλότων.
Εξηγώντας πως μπορεί να συνέβη το δυστύχημα με το καναντέρ ο κ. Φραγκούλης είπε: «Μόλις απελευθερωθεί το νερό, το αεροπλάνο μόνο του παίρνει μια ανοδική πορεία. Εδώ δεν πρόλαβε να την πάρει. Πέταγε πάρα πολύ χαμηλά.
Εδώ το αεροπλάνο ήθελε να στοχεύσει ακριβώς στον πυρήνα της φωτιάς. Αυτό και το πέτυχε. Ήταν η τελευταία του πτήση και ήθελε να σβήσει τη φωτιά επιτόπου, να μην ξαναέρθει πλέον για να ανεφοδιαστεί.
Πέταξε πάρα πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα ο πλωτήρας να βρει στο δέντρο. Όταν ο πλωτήρας χτύπησε πιθανόν σε κορμό του δέντρου. Αυτό μπορεί να έχει και συνέπεια.
Και πιθανόν δεν υπακούει στα πτερύγια αυτά που είναι μάλιστα άκρη – άκρη. Ο χειριστής από μόνος του βλέποντας ότι έχει κλίση το αεροπλάνο θα θελήσει να το φέρει στην ευθεία πτήση. Δεν μπορεί δεν δέχεται το αεροπλάνο.
Πιθανόν η αποκόλληση του πλωτήρα από το άκρο πτερύγιο, επηρέασε και τα πτερύγια που είναι ακριβώς δίπλα και δεν μπόρεσε να κάνει καμία άλλη κίνηση ο πιλότος».
Όσο για αυτούς που αναρωτήθηκαν γιατί οι πιλότοι δεν έκαναν εκτίναξη, ο κ. Φραγκούλης δήλωσε πως το συγκεκριμένο καναντέρ «δεν είναι πολεμικό αεροπλάνο, το οποίο έχει μεγάλες ταχύτητες και μπορεί να εκτιναχθεί. Δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για να εκτιναχθεί ο πιλότος μέσα από το αεροπλάνο».
Μίλησε για την αυταπάρνηση αυτών των ηρώων – χειριστών, αυτών των αξιωματικών, που βλέπουν να καίγεται ένα κομμάτι της Ελλάδος και κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν.
«Βλέπουν να καίγεται ένα κομμάτι της Ελλάδας. Το έχουν πάρει πάνω τους. Είναι οι αξιωματικοί οι οποίοι παίρνουν 1.100 ευρώ το μήνα», ανέφερε συγκινώντας ο κ. Φραγκούλης.
Ο εμπειρογνώμονας μοιράστηκε και μια προσωπική ιστορία, από την περίοδο που ο ίδιος βρισκόταν ακόμα στη σχολή σαν μαθητής.
Τότε, ένας καθηγητής είχε πει πως με το συγκεκριμένο επάγγελμα, «απ’ όλη την τάξη, κάποιοι θα λείψουν στο τέλος».
Μια τόσο τραγική αλλά παράλληλα αληθινή παραδοχή.
Ο κ. Φραγκούλης τόνισε πως τα αεροπλάνα όταν πετάνε είναι ασφαλή, δεν έχουν απολύτως καμία βλάβη, είναι ελεγμένα, η συντήρηση τους είναι άψογη, όπως και οι μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα, εξήγησε πως το αεροπλάνο, από τη στιγμή πάει στην πίστα και παραδοθεί στους μηχανικούς, γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να βγει πάλι αξιόπλοο για την επόμενη πτήση.
«Δυστυχώς οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν τον πόλεμο στον αέρα με τα αεροσκάφη τα οποία αναχαιτίζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μας. Εδώ έχουμε τον πόλεμο με τη φωτιά», είπε.
«Πρόληψη και αντιμετώπιση», είναι η λύση για να σταματήσουν αυτά τα δυστυχήματα, σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη ενώ ανέφερε πως τα αεροπλάνα δεν σβήνουν τις φωτιές, απλώς επιβραδύνουν την επέκτασή τους.
Εξήγησε πως:
«Το ανάγλυφο του εδάφους και κυρίως το ανάγλυφο της Εύβοιας είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Πρέπει να το ξέρεις, πρέπει να το έχεις πετάξει. Πρέπει να ξέρεις, όταν κατέβεις χαμηλά, τι θα αντιμετωπίσεις απέναντι σου και πώς θα βγάλεις το αεροπλάνο μέσα από τη χαράδρα. Μόνο οι χειριστές μπορούν να το καταλάβουν αυτό το πράγμα. Βλέπω ένα αεροπλάνο και πετάει και λέει “πολύ ωραία, δεν έσβησε καλά τη φωτιά”. Δεν είναι αυτό. Όταν πετάει το αεροπλάνο από πάνω και λέει πέρασε και δεν έριξε νερό, δεν είναι αυτό. Πέρασε και είδε το χώρο για το πως θα ρίξει το νερό».
Ισχυρίστηκε πως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, κάποια στιγμή, η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει ευθύνες.
«Πρέπει να έχουμε πιο πολλές δυνάμεις. Πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου τύπου να στοχεύει πιο γρήγορα εκεί που είναι μια φωτιά και να παίρνει και τα κατάλληλα μέσα και τους κατάλληλους ανθρώπους, αλλά και τους εθελοντές».
Εμπρησμός: Τι συνιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο
Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
Εμπρησμός: Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος
Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.
Εμπρησμός: Τι να κάνετε μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά
Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Εμπρησμός: Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας
Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.
Εμπρησμός: Μόλις περάσει η πυρκαγιά
Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.
Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας
Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
Εμπρησμός: Αν παραμείνετε στο σπίτι:
Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.
Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.