Νερό: Μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών, υπάρχουν στα εμφιαλωμένα νερά, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, που «χτυπούν καμπανάκι» για την ασφάλεια των καταναλωτών.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πασιγνωστου εμφιαλωμένου νερού για το οποίο έχει ξεσπάσει δικαστική διαμάχη στις ΗΠΑ καθώς η εταιρεία που το συσκευάζει και το διακινεί κατηγορείται ότι παραπλανά του καταναλωτές σχετικά με την πολυδιαφημισμένη καθαρότητα και το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.
Σύμφωνα με το newsweek.com η συμμαχία για τη Ρύπανση από Πλαστικά έχει ήδη κινηθεί νομικά κατά της εταιρείας των εμφιαλωμένων νερών, καταθέτοντας μήνυση στο Ανώτερο Δικαστήριο της Πολιτείας της Κολούμπια στις 31 Ιανουαρίου 2025, ισχυριζόμενη ότι παρά τη διαφήμιση του συγκεκριμένου εμφιαλωμένου νερού ως «φυσικό νερό από πηγή», ανεξάρτητες δοκιμές βρήκαν την παρουσία μικροπλαστικών και βισφενόλης Α (BPA), που είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.
Η αυξανόμενη ανησυχία για τα μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό και η περιβαλλοντική επίδραση του εμφιαλωμένου νερού βρίσκονται στο επίκεντρο της μήνυσης. Το πασίγνωστο αυτό εμφιαλωμένο νερό που αποτελεί θέμα δικαστικής διαμάχης προωθείται ως ένα φυσικό προϊόν απόλυτα προστατευμένο από εξωτερικούς παράγοντες. Ωστόσο, η παρουσία μικροπλαστικών και BPA αντιφάσκει με αυτούς τους ισχυρισμούς, σύμφωνα με τη μήνυση, επισημαίνοντας ένα ευρύτερο πρόβλημα με τη ρύπανση από πλαστικά σε υποτίθεται φυσικά προϊόντα.
Η υπόθεση αναδεικνύει επίσης τις προκλήσεις της ρύθμισης και της ειλικρινούς διαφήμισης του εμφιαλωμένου νερού σε μια εποχή όπου οι καταναλωτές είναι ολοένα και πιο ευαισθητοποιημένοι για τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές συνέπειες των επιλογών τους σε τρόφιμα και τρόπο ζωής.
Η Συμμαχία για τη Ρύπανση από Πλαστικά, ένα έργο του Earth Island Institute, δεν επιδιώκει χρηματική αποζημίωση αλλά επιθυμεί μια δικαστική απόφαση για να σταματήσει οι παραπλανητικές πρακτικές μάρκετινγκ για την προώθηση των εμφιαλωμένων νερών σύμφωνα με τον Νόμο για την Προστασία των Καταναλωτών (CPPA).
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας των εμφιαλωμένων νερών δήλωσε στο Newsweek: «Αυτή είναι μια αβάσιμη μήνυση που υπάρχει μόνο για να ‘δημιουργήσει παράδειγμα’ από μια επωνυμία και να αποσπάσει πόρους. Η FIJI Water υποστηρίζει πλήρως την ποιότητα του προϊόντος της, το οποίο προέρχεται άμεσα από μια φυσική πηγή στη Φίτζι. Η FIJI Water δεν χρησιμοποιεί μπουκάλια ή καπάκια με BPA, και χρησιμοποιεί μόνο την υψηλότερη ποιότητα ρητίνης πολυαιθυλενίου τερεφθαλικού (PET).»
Η Σκοτ Χόχμπεργκ, γενικός σύμβουλος του Earth Island Institute, δήλωσε σε δελτίο τύπου: «Η αλήθεια στη διαφήμιση είναι σημαντική. Τα μικροπλαστικά και το BPA δεν είναι ούτε φυσικά ούτε υγιή, και οι καταναλωτές αξίζουν την αλήθεια για τα προϊόντα που καταναλώνουν. Θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε τις εταιρείες για τους ισχυρισμούς τους που αντιφάσκουν με τις πραγματικές επιπτώσεις των προϊόντων τους στην υγεία μας και το περιβάλλον.”
Η Τζούλια Κόεν, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Συμμαχίας για τη Ρύπανση από Πλαστικά, δήλωσε σε δελτίο τύπου: «Η διαφήμιση του εμφιαλωμένου νερού με τρόπους που το παρουσιάζουν ως υγιεινό, ασφαλές και βιώσιμο παραπλανεί τους καταναλωτές, οι οποίοι αναζητούν όλο και περισσότερο προϊόντα που είναι καλύτερα για το περιβάλλον και την υγεία τους.»
Η Τζέσικα Τζ. Γκόνταρντ, διευθύντρια επιστήμης στην SimpleLab, Inc και Tap Score, δήλωσε «Ιδανικά, οι εταιρείες εμφιαλωμένου νερού επιτρέπουν σε ειλικρινείς, ανεξάρτητους ερευνητές να αξιολογήσουν τα επίπεδα και τους τύπους μικροπλαστικών και νανοπλαστικών στο εμφιαλωμένο νερό και στο νερό της βρύσης και να δημοσιοποιούν τα δεδομένα. Αυτό θα επιτρέψει στις εταιρείες να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τις πρώτες ύλες αν εντοπιστούν αυξήσεις μικροπλαστικών και νανοπλαστικών με συγκεκριμένους τύπους πλαστικών, καθώς και να παρέχουν στους πελάτες δεδομένα για να πάρουν ενημερωμένες αποφάσεις.»
Η μήνυση θα προχωρήσει μέσα από το νομικό σύστημα της Κολούμπια, όπου θα καθοριστεί εάν οι διαφημιστικοί ισχυρισμοί της εταιρείας συνιστούν ψευδή διαφήμιση σύμφωνα με τον CPPA. Αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο για το πώς χειρίζονται παρόμοιοι ισχυρισμοί από τη βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού, ενδεχομένως οδηγώντας σε αυστηρότερες ρυθμίσεις για τη διαφήμιση και πιο αυστηρά πρότυπα για την αποκάλυψη μολυσματικών παραγόντων, όπως τα μικροπλαστικά και το BPA.
Τα μικροπλαστικά είναι τα θραύσματα σταθεροποιητών, λιπαντικών, πληρωτικών, πλαστικοποιητών και άλλων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για να δώσουν στα πλαστικά τις ιδιότητες τους, όπως η διαφάνεια, η ευελιξία και η ανθεκτικότητα. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν ταξινομήσει πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες ως τοξικές και επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Μερικοί από τους κινδύνους των μικροπλαστικών:
Οι επιστήμονες θεωρούν τουλάχιστον 15 από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές στην παραγωγή πλαστικών συσκευασιών ότι είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες. Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι δομικά παρόμοιοι με ορισμένες ορμόνες του σώματος – όπως τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και η ινσουλίνη – και μιμούνται και διαταράσσουν τις φυσικές τους λειτουργίες, οδηγώντας σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων του ατόμου. Συγκεκριμένα, η έρευνα έχει δείξει ότι η έκθεση σε BPA παίζει ρόλο στη γονιμότητα σε αρσενικά και θηλυκά, καθώς και στην ανάπτυξη του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Η BPA ανταγωνίζεται τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη για τους υποδοχείς τους, μειώνοντας την ποσότητα αυτών των ορμονών που είναι για την αναπαραγωγική υγεία.
Η έρευνα καταδεικνύει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε μικροπλαστικά που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτης τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων . Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έκθεση σε αυτά τα μικροπλαστικά στα τρόφιμα προκαλεί τόσο μεγάλη βλάβη στην υγεία ενός ατόμου και αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων στον ίδιο βαθμό με το να ακολουθεί κάποιος μια μη ισορροπημένη διατροφή.
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η αυξημένη φλεγμονή που προκαλείται από την έκθεση σε μικροπλαστικά οδηγεί σε κακή υγεία του εντέρου και, κατ’ επέκταση, σε εξασθενημένη ανοσία. Άλλη έρευνα συσχετίζει τα προβλήματα αυτά με την ανάπτυξη καταστάσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον. Επιπλέον, η επιφάνεια των μικροπλαστικών μπορεί να φιλοξενεί επιβλαβή βακτήρια που θέτουν περαιτέρω σε κίνδυνο την υγεία του ανοσοποιητικού.
Νερό: Χημικά (PFAS) βρέθηκαν στο 99% των δειγμάτων εμφιαλωμένου διεθνώς
Κώδωνα κινδύνου για το εμφιαλωμένο νερό παγκοσμίως κρούουν τα αποτελέσματα διεθνούς μελέτης, που αποκάλυψε την παρουσία συνθετικών “αιώνιων χημικών” (PFAS, περι- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) στο 99% των δειγμάτων σε διάφορες χώρες.
Οι PFAS είναι μια ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές και καταναλωτικά προϊόντα λόγω των υδατο- και λεκέ-απωθητικών ιδιοτήτων τους. Η εμμονή τους στο περιβάλλον και οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους έχουν στρέψει την επιστημονική και κανονιστική προσοχή πάνω τους.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων Μπέρμιγχαμ, Νότιας Κίνας και Χαϊνάν, ανέλυσε 112 δείγματα εμφιαλωμένου νερού (87 μάρκες) από 15 χώρες, καθώς και 55 δείγματα νερού βρύσης από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ACS ES&T Water, απεικονίζουν μια εικόνα διαδεδομένης μόλυνσης και υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυξημένη παρακολούθηση και ρύθμιση αυτών των χημικών.
Οι ερευνητές εστίασαν σε δέκα συγκεκριμένες ενώσεις PFAS και βρήκαν ότι δύο από τα πιο γνωστά PFAS – το περφλουροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και το περφλουροοκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS) – ανιχνεύθηκαν σε πάνω από το 99% των δειγμάτων εμφιαλωμένου νερού.
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα ήταν η διαφορά στα επίπεδα των αιώνιων χημικών μεταξύ του νερού βρύσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κίνα. Το νερό βρύσης στην Κίνα περιείχε σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των χημικών, με ορισμένα δείγματα να υπερβαίνουν τις τελευταίες οδηγίες υγείας της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA). Αυτή η διαφορά μπορεί εν μέρει να οφείλεται στις διαφορές στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τις βιομηχανικές πρακτικές των δύο χωρών.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εμφιαλωμένο νερό από 15 διαφορετικές χώρες, ανακαλύπτοντας ότι ακόμη και αυτή η υποτιθέμενη “αγνή” πηγή ενυδάτωσης δεν είναι άτρωτη στην επιμόλυνση με PFAS. Το φυσικό μεταλλικό νερό που προέρχεται από υπόγεια ύδατα περιείχε συνήθως υψηλότερες συγκεντρώσεις αιώνιων χημικών σε σύγκριση με το επεξεργασμένο νερό.
Ωστόσο, η μελέτη δεν βρήκε σημαντικές διαφορές στα επίπεδα PFAS μεταξύ γυάλινων και πλαστικών φιαλών ή μεταξύ ανθρακούχου και μη ανθρακούχου νερού, καταρρίπτοντας την κοινή αντίληψη ότι το “φυσικό” είναι πάντα “καθαρότερο” ή “ασφαλέστερο”.
Οι ερευνητές δεν περιορίστηκαν μόνο στη μέτρηση των επιπέδων των αιώνιων χημικών, αλλά διερεύνησαν και πιθανούς τρόπους μείωσης της έκθεσης σε αυτά τα χημικά. Τα πειράματά τους έδειξαν ότι συνήθεις μέθοδοι καθαρισμού νερού στο σπίτι, όπως το βράσιμο και η χρήση φίλτρου ενεργού άνθρακα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις συγκεντρώσεις των PFAS στο πόσιμο νερό. Αυτή η πληροφορία παρέχει μια πρακτική προσέγγιση για όσους ανησυχούν, ώστε να μειώσουν την έκθεσή τους σε αυτούς τους επίμονους ρύπους.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ευρεία παρουσία των PFAS στο πόσιμο νερό και την αποτελεσματικότητα απλών μεθόδων καθαρισμού για τη μείωση των επιπέδων τους» αναφέρει ο συν-συγγραφέας Καθηγητής Stuart Harrad από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. «Η χρήση ενός απλού φίλτρου νερού ή το βράσιμο του νερού αφαιρούν σημαντικό ποσοστό αυτών των ουσιών».
Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης και ρύθμισης των αιώνιων χημικών στις πηγές πόσιμου νερού. «Η αυξημένη ευαισθητοποίηση για την παρουσία των PFAS τόσο στο νερό της βρύσης, όσο και στο εμφιαλωμένο μπορεί να οδηγήσει σε πιο ενημερωμένες επιλογές από τους καταναλωτές, ενθαρρύνοντας τη χρήση μεθόδων καθαρισμού του νερού» αναφέρει ο Καθηγητής Yi Zheng από το Πανεπιστήμιο Νότιας Κίνας.
Η ανακάλυψη της διαδεδομένης μόλυνσης από PFAS στις πηγές πόσιμου νερού παγκοσμίως θα πυροδοτήσει αναμφίβολα περαιτέρω έρευνα, συζητήσεις πολιτικής και τεχνολογικές καινοτομίες.
Νερό: Ανακοίνωση – προειδοποίηση ΕΥΔΑΠ
Προσοχή σε όσους καταναλώνουν νερό απευθύνει Δήμαρχος.
Η έκτακτη ενημέρωση για το νερό αφορά τους κατοίκους της Σαμοθράκης, καθώς μετά από ελέγχους που έγιναν κρίθηκε ακατάλληλο προς πόση. Το εργαστήριο, το οποίο ανέλυσε το νερό βρήκε επιβαρύνσεις μικροβιολογικές. Έτσι αποφασίστηκε πως πολλές περιοχές του νησιού δεν θα καταναλώνουν το νερό που τρέχει από τη βρύση.
Γι’ αυτό τον λόγο δόθηκαν παλέτες με νερά από την περιφέρεια.
Δείτε την ανακοίνωση του Δημάρχου Σαμοθράκης:
«Σήμερα στις 14:30 λάβαμε από το εργαστήριο τα αποτελέσματα ανάλυσης πόσιμου νερού. Όπως ήδη έχουμε ενημερώσει, στην Καμαριώτισσα στον Προφήτη Ηλία και στην Παλαιόπολη βρέθηκαν μικροβιολογικές επιβαρύνσεις πέραν των ορίων και το καθιστούν ακατάλληλο για πόση μέχρι την αποκατάστασή των κρίσιμων παραμέτρων.
Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους Αντιδημάρχους και του συνόλου της τεχνικής υπηρεσίας για άμεσες ενέργειες.
Με καθοδήγηση ειδικού πραγματοποιήθηκε έκτακτη χλωρίωση.
Έγινε επικοινωνία με συνεργαζόμενη εταιρεία προκειμένου να γίνει άμεση ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός όλων των συστημάτων χλωρίωσης που είχαν εγκατασταθεί πριν από 7 χρόνια.
Έγινε σε πρώτη φάση διανομή νερού κατ’ οίκον στον Προφ. Ηλία και Παλαιάπολη επειδή στους οικισμούς αυτούς δεν υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής προμήθειας.
Κατόπιν συνεννόησης με τον Περιφερειάρχη και τον Περιφερειακό Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας και άμεση ανταπόκρισή του Περιφερειάρχη μας αποστέλλονται 14 παλέτες εμφιαλωμένου νερού το οποίο από την στιγμή της παραλαβής του θα διανέμεται με προτεραιότητα αύριο στην Καμαριώτισσα.
Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει ενημέρωση».
Νερό: SOS για περιοχές της Ελλάδας – Είναι μολυσμένο
Καμπανάκι για τις ασθένειες που ενδέχεται να προκληθούν από τις πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές εκπέμπουν ειδικοί. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανάργυρος Μαριόλης υπενθύμισε στους κατοίκους των περιοχών πού «χτύπησε» η κακοκαιρία να πίνουν εμφιαλωμένο νερό.
«Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του», τόνισε ο κ. Μαριόλης για να προσθέσει τα εξής: «Το νερό είναι μολυσμένο.
Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, να κάνει οξείες ηπατίτιδες κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις έγκυες.
Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό».
«Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών, παράδειγμα είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες φυσικά» συμπλήρωσε.
Νερό: «Είναι το τέλος μας αυτό»
Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η θεομηνία, η οποία πλήττει από τις αρχές της εβδομάδας την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Σε ένα σκληρό και σοκαριστικό βίντεο, ένας κτηνοτρόφος βρίσκεται στον χώρο φύλαξης των προβάτων του για να εκτιμήσει τη ζημιά, και έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα: δεκάδες από αυτά έχουν πνιγεί και κείτονται στο έδαφος, ενώ μόλις δέκα κατάφεραν να μείνουν ζωντανά και να διασωθούν.
«Αυτή είναι η περιουσία μας… Απεγκλωβίσαμε 10 ζωντανά που απέμειναν… Κοιτάχτε πώς έγιναν… Είναι το τέλος μας αυτό, με πόση δύναμη να ξανασηκωθείς… κοιτάξτε πού είναι το νερό ακόμα….» ακούγεται να λέει με σπασμένη φωνή ο κτηνοτρόφος, την ώρα που περνά ένα σκαπτικό μηχάνημα, μεταφέροντας απεγκλωβισμένους κατοίκους.
Νερό: Μεγάλη ανησυχία για την Ελλάδα – Φόβοι πως θα ξεμείνουμε
Είκοσι πέντε χώρες, που φιλοξενούν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιμετωπίζουν ακραίο υδατικό στρες, σύμφωνα με έρευνα.
Στοιχεία από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (WRI) δείχνουν ότι αυτές οι χώρες χρησιμοποιούν τακτικά το 80% των αποθεμάτων νερού τους κάθε χρόνο.
Ο χάρτης κινδύνου του υδραγωγείου του WRI αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για νερό αυξάνεται σε όλο τον κόσμο και έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1960, σύμφωνα με τον Guardian.
Ενώ η ζήτηση για νερό έχει εκτοξευτεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αυξάνεται στα ύψη στην Αφρική. Μέχρι το 2050, η ζήτηση νερού σε όλο τον κόσμο προβλέπεται να αυξηθεί μεταξύ 20% και 25%.
Οι 25 χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο υδατικό στρες περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, τη Χιλή, τον Άγιο Μαρίνο, το Βέλγιο και την Ελλάδα.
Οι πέντε που αντιμετωπίζουν το υψηλότερο υδατικό στρες είναι το Μπαχρέιν, η Κύπρος, το Κουβέιτ, ο Λίβανος και το Ομάν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή ο μισός πληθυσμός της γης, εκτίθενται σε εξαιρετικά υψηλό υδατικό στρες τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο, σύμφωνα με την ανάλυση του Aqueduct.
«Η διαβίωση με αυτό το επίπεδο υδατικού στρες θέτει σε κίνδυνο τις ζωές, τις θέσεις εργασίας, τα τρόφιμα και την ενεργειακή ασφάλεια των ανθρώπων. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των καλλιεργειών και την εκτροφή ζώων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, την ενίσχυση των δίκαιων κοινωνιών και την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Χωρίς καλύτερη διαχείριση του νερού, η αύξηση του πληθυσμού, η οικονομική ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή είναι έτοιμη να επιδεινώσουν το στρες του νερού», λένε οι συντάκτες της έκθεσης.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Aqueduct, το 31% του παγκόσμιου ΑΕΠ – αξίας 70 τρις δολάρια – θα εκτεθεί σε υψηλό υδατικό στρες έως το 2050, από 24% (15 τρις δολάρια) το 2010.
Τέσσερις χώρες – Ινδία, Μεξικό, Αίγυπτος και Τουρκία – θα αντιπροσωπεύουν για περισσότερο από το μισό του εκτεθειμένου ΑΕΠ το 2050.
Η έρευνα κινδύνου για το νερό λέει ότι το αυξημένο υδατικό στρες απειλεί την οικονομική ανάπτυξη των χωρών. Επηρεάζει επίσης την παραγωγή τροφίμων.