Έλληνες στρατιωτικοί

Έλληνες στρατιωτικοί:  Στην Ελλάδα επέστρεψαν, έπειτα από 167 ημέρες κράτησης στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, οι Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης.

Θυμίζουμε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από απόφαση τουρκικού δικαστηρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος μετέβησαν στην Αδριανούπολη, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, και συνόδευσαν τους δύο στρατιωτικούς στην πτήση της επιστροφής.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΣ, Αλκιβιάδη Στεφανή να υποδέχονται τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Οι δύο στρατιωτικοί θα μεταφερθούν στο στρατιωτικό νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις για προληπτικούς λόγους.

Έλληνες στρατιωτικοί: Η πρώτη φωτογραφία μετά την απελευθέρωση

Την πρώτη φωτογραφία των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη – μετά την 5μηνη περιπέτειά τους στις φυλακές της Τουρκίας – ανάρτησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο Twitter.

Έλληνες στρατιωτικοί: Η απόφαση του δικαστηρίου

Την Τρίτη, εξετάζοντας το αίτημα των 2 στρατιωτικών για αποφυλάκιση, το δικαστήριο αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι, εν αναμονή της δίκης τους.

Η απόφαση δεν προέβλεπε περιοριστικά μέτρα και για αυτό επιστρέφουν στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι απαραίτητη η παρουσία τους στη δίκη.

Οι δύο στρατιωτικοί – που είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου όταν πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο, επανέλαβαν ότι αυτό έγινε από λάθος.

Η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Επιπλέον, ο διπλωματικός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Έλληνα ομόλογό του ότι αν θα γίνει δίκη για τους δύο στρατιωτικούς, αυτή θα γίνει ερήμην τους και σε περίπτωση επιβολής ποινής, αυτή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Διαβάστε επίσης:

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Ποιες περιοχές θα «σαρώσει» η κακοκαιρία