ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Άρχισε ο «πόλεμος» – Η μητέρα των μαχών για τον Μπόμπολα

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δραματικές εξελίξεις για την κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πώς ο Λεωνίδας εγκλωβίστηκε και τώρα κινδυνεύει να χάσει την επιχείρηση – «κολοσσό». Όλες οι καταιγιστικές εξελίξεις στο xristika.gr.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρεί η αγορά, γενικότερα, και ο κλάδος, ειδικότερα, το ξεκαθάρισμα των διοικητικών και μετοχικών ισορροπιών στον κατασκευαστικό όμιλο Ελλάκτωρ καθώς πλέον φτάνουμε «στην ώρα των μετόχων».

Αύριο, εκτός συνταρακτικού απροόπτου, θα λάβει χώρα η «μητέρα των μαχών», κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής γενικής συνέλευσης, στην οποία θα φανεί αν επικρατήσει η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη, στην οποία κοντά είναι ο νυν ισχυρός άνδρας του γκρουπ, Αν. Καλλιτσάντσης, ή οι Ολλανδοί της Reggeborgh που μαζί με τις «φίλιες» δυνάμεις επιθυμούν να φέρουν νέο «αέρα» στην εισηγμένη.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εκατέρωθεν βολές

Τις τελευταίες ημέρες έχουν κορυφωθεί η ένταση, οι εκατέρωθεν βολές, οι ανακοινώσεις και οι διεργασίες σε προσκήνιο και παρασκήνιο, με στόχο την μεγάλη αναμέτρηση της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου. Τόσο η πλευρά του Αν. Καλλιτσάντση, όσο και των Ολλανδών, έχουν προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, απευθυνόμενοι κατά βάση προς τους μετόχους, σε μπαράζ ανακοινώσεων, επιστολών, παρουσιάσεων με σκοπό να προβάλλουν δικές τους θέσεις αλλά και να «απαντήσουν» στην απέναντι πλευρά.

Πλησιάζοντας στην κρίσιμη ημερομηνία το κλίμα έγινε και πιο τεταμένο. Με αιχμές της νυν διοίκησης για τις προθέσεις των Ολλανδών, για σύγκρουση συμφερόντων αναφορικά με προτεινόμενα για το δ.σ. μέλη, για «κενά ενημέρωσης» ως προς τα σχέδια περί εταιρικής διακυβέρνησης που θα φέρουν, αλλά και λόγω της μετοχικής θέσης σε ανταγωνιστική εταιρεία. Αλλά και με «απαντήσεις» της Reggeborgh για τα κακώς κείμενα στην Ελλάκτωρ, τη ζημιογόνα πορεία, την απώλεια έργων, τον υψηλό δανεισμό της εταιρείας, καθώς και με δημοσιοποίηση των δικών της επιδιώξεων.

«Κερασάκι στην τούρτα», οι δημόσιες, μέσω και του Τύπου, επιστολές προς τους μετόχους, η ενδοοικογενειακή διάσταση μεταξύ Σάκη και Δημήτρη Καλλιτσάντση, αλλά και οι πληροφορίες για μπλοκαρισμένους λογαριασμούς της Ακτωρ λόγω παλιότερης δικαστικής διαμάχης με Ιταλικό όμιλο (για έργα στον Αραβικό κόλπο), που κατά την εταιρεία όμως πρόκειται για παλιότερη υπόθεση η οποία είναι προς διευθέτηση.

Ενδεικτικό πάντως του μεγάλου ενδιαφέροντος για την «επόμενη ημέρα» στην Ελλάκτωρ είναι ότι ασχολήθηκε με την εν λόγω σύγκρουση και το διεθνές δημοσιογραφικό πρακτορείο Bloomberg που ανέδειξε ότι η εισηγμένη βρίσκεται σε proxy war για δεύτερη φορά από το 2018. Το πρακτορείο, αφού αναφέρεται στα γνωστά μετοχικά μέτωπα και τις επιδιώξεις των εμπλεκόμενων, φιλοξενεί και δήλωση του Αν. Καλλιτσάντση ότι η Ελλάκτωρ «δεν μπορεί και δεν πρέπει να ελέγχεται από τον άμεσο ανταγωνιστή της, εξ’ ορισμού θα μειώσει τον ανταγωνισμό».

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τι θα πούνε οι μέτοχοι

Πλέον, τον λόγο έχουνε οι μέτοχοι. Αυτοί κρατάνε τα «κλειδιά», αναλόγως το ποια πλευρά θα στηρίξουν, εφόσον δεν προκύψουν νέα επεισόδια και ανατροπές, είτε μέχρι τη γενική συνέλευση, είτε και στη συνέχεια.
Με τις μέχρι τώρα επίσημες θέσεις, η Reggeborgh ελέγχει μερίδιο άνω του 14,2%, στο οποίο προστίθεται η option 12,5% του Λ. Μπόμπολα, άρα επισήμως κατέχει 26,7%. Σύμφωνα με διαρροές, η εν λόγω πλευρά εκτιμά ότι θα ελέγχει στη γ.σ. συνολικά ποσοστά άνω του 40%.

Στην απέναντι πλευρά, κρίσιμη είναι και η σημερινή ημέρα, όσον αφορά το μετοχικό πεδίο. Η Τρίτη 26 Ιανουαρίου, είναι ένα πρώτο ορόσημο για τη συμφωνία των δυο εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη, που έχουν αποκτήσει ήδη το 5% των μετοχών της εταιρείας Ελλάκτωρ. Τούτο, καθώς έχουν ανακοινώσει ότι θα εξασκήσουν το δικαίωμα της σταδιακής αγοράς των μετοχών, μέσω της απόκτησης του πρώτου τμήματος, που αντιστοιχεί περίπου στο 11,94% των μετοχών της εταιρείας. Το υπόλοιπο 8,5% θα αποκτήσουν διαδοχικά έως τον προσεχή Ιούλιο μέσω της Αkron Trade & Transport, στο πλαίσιο της τροποποιημένης συμφωνίας με την πλευρά Καλλιτσάντση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερίδιο οριακά κάτω του 5% ελέγχει η πλευρά του εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη, παραδοσιακός μέτοχος του ομίλου, ενώ κάπου στο 4% και ίσως υψηλότερα φέρονται να ελέγχουν τα τραπεζικά ιδρύματα (ενδεχομένως και μέσω Αμοιβαίων). Πολλά έχουν ακουστεί για το ποια πλευρά θα στηρίξουν οι μέτοχοι μειοψηφίας, τα ξένα funds ή τα Ταμεία (μπορεί αθροιστικά να έχουν μερίδια 4%-5%), αλλά αύριο θα ξεκαθαρίσουν όλα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Σε απόγνωση ο Μπόμπολας

Το ολλανδικό fund Reggeborgh, το οποίο φιλοδοξεί να καταστεί ρυθμιστής στην πορεία «επανεκκίνησης» της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας, αποκτώντας τον έλεγχο αυτής, παρουσιάζει το μακροπρόθεσμο πλάνο για την επόμενη μέρα της Ελλάκτωρ, μέσω δημόσιας παρουσίασης.

Εν όψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της 27ης Ιανουαρίου, το Reggeborgh «ξεδιπλώνει» το σχέδιο για την ανάκαμψη της εισηγμένης, το οποίο λαμβάνει ως παραδοχές ότι η Ελλάκτωρ :

Δεν θεωρείται αξιόπιστος ηγέτης της αγοράς

Χάνει βασικά projects

Εμφανίζει υψηλή μόχλευση και έλλειψη ρευστότητας

Υποβαθμίζεται από τους οίκους Fitch και S&P

Χάνει υψηλά εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό

Εστιάζει βραχυπρόθεσμα στην κάλυψη των κενών ρευστότητας και όχι στην ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου

Με τα δεδομένα αυτά, οι Ολλανδοί προτείνουν την υλοποίηση των εξής ενεργειών:

  • Αντικατάσταση του τρέχοντος διοικητικού συμβουλίου με νέους ανθρώπους από την ελληνική αγορά
  • Υποστήριξη του επερχόμενου δικαιώματος αγοράς μετοχών από υπάρχοντες μετόχους, υπό τον όρο αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου
  • Διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας από τη νέα διοίκηση για την ανάλυση της τρέχουσας χρηματοδοτικής και επιχειρηματικής κατάστασης
  • Κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών, προκειμένου να σταματήσει ο Όμιλος να δίνει μάχη επιβίωσης
  • Παροχή των απαιτούμενων πόρων στη νέα διαχείριση, προκειμένου να εστιάσει στη δημιουργία αξιών και όχι στη μόνιμη διαχείριση κρίσεων
  • Ανάπτυξη ενός βιώσιμου στρατηγικού επιχειρηματικού πλάνου από το νέο διοικητικό συμβούλιο

Οι παραπάνω ενέργειες, σύμφωνα με το Reggeborgh, θα οδηγήσουν σε:

  • Εξορθολογισμό του ισολογισμού και δημιουργία χρηματοδοτικής σταθερότητας
  • Εκ νέου εστίαση στην εξέλιξη της εταιρικής ανάπτυξης και στα οφέλη από το επερχόμενο πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Επίτευξη στόχων εταιρικής διακυβέρνησης, συμμόφρωσης και διαχείρισης κινδύνου
  • Ανάκτηση εμπιστοσύνης, αποκατάσταση χρηματοπιστωτικής υγείας», ανάκτηση ανταγωνιστικότητας
  • Ανάδειξη της Ελλάκτωρ ως μίας αξιόπιστης εταιρείας

Κατά τη διατύπωση της πρότασής του, το ολλανδικό fund παρουσιάζει τα προτεινόμενα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου:

– Γιώργος Μυλωνόγιάννης, επικεφαλής – μη εκτελεστικό μέλος

Σπούδασε Οικονομικά (BSc) και Νομικά (LLB) στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει νομικός εκπρόσωπος μεγάλων διεθνών εταιρειών. Εξειδικεύεται στο εμπορικό δίκαιο, το φορολογικό δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ, τις δημόσιες συμβάσεις και τη διαιτησία. Μερικές από τις πιο πρόσφατές του συνεργασίες ως σύμβουλος καθώς και νομικός σύμβουλος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τον ΟΤΕ, τον Όμιλο Airbus, την Airbus Ελλάς ΑΕ, την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ ΑΕ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ). Είναι ιδρυτής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Φορτσάκης – Διακόπουλος – Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες (FDMA Law Firm) από το 2001 και σήμερα εργάζεται ως Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

– Άρης Ξενόφος, αντιπρόεδρος – επικεφαλής εκτελεστικός διευθυντής

Ο κ. Αριστείδης (Άρης) Ξενόφος, γεννήθηκε το 1963 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο London School of Economics της Αγγλίας. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως μέλος ΔΣ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ως πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, της EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SaiI S.A. και της Eurobank EFG Fund Management Company (Λουξεμβούργο) Α.Ε. Έως και σήμερα εργάζεται ως μέλος της επιτροπής εκκαθάρισης στην εταιρεία PQH (Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε) και ως εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ).

– Δημήτρης Κονδύλης, μη εκτελεστικό μέλος

Ο κ. Δημήτριος Κονδύλης σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός (πτυχίο και μεταπτυχιακό) στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων από το INSEAD. Εργάστηκε ως διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες Arlekino ΑΕ, Oceanbulk Maritime ΑΕ και Atlantic International Trading ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες Interchart Shipping Inc και Ship Procurement Services παράλληλα με τη θέση του ως συνιδρυτή στην εταιρεία Sarl Sea Business, Monaco. Είναι μέλος του συμβουλίου της επιτροπής “China Classification Society Mediterranean Committee” καθώς και μέλος της διεθνούς επιτροπής ”International General Committee of Bureau Veritas”.

– Κωνσταντίνος Τούμπουρος, ανεξάρτητο – μη εκτελεστικό μέλος

Ο κ. Κωνσταντίνος Τούμπουρος γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός (πτυχίο και μεταπτυχιακό), με ειδίκευση στην υδραυλική μηχανική, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από τότε ασκεί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως αντιπρόεδρος και μέλος ΔΣ στην εταιρεία Εργονομία ΑΕ καθώς και ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Εργομετρία ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τεχνικής και εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Temco AE.

– Αθηνά Χατζηπέτρου, ανεξάρτητο – μη εκτελεστικό μέλος

Η κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου είναι κάτοχος πτυχίου στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μεταπτυχιακού στην επιχειρησιακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού στη πολιτιστική διαχείριση από το Πανεπιστήμιο του Kent. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως περιφερειακή οικονομική διευθύντρια στην Coca-Cola Ελλάς, ως οικονομική διευθύντρια στην εταιρεία Beiersdorf Ελλάς, ως διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Toyota Hellas ΑΕ, ως οικονομική σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ως μόνιμη σύμβουλος της υπηρεσίας ”Netherlands Enterprise Agency (RVO)” και της οικονομικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) και ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος του Tαμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ). Έως και σήμερα εργάζεται ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ (HDB).

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι μετοχικοί συσχετισμοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρέχοντες συσχετισμοί στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ είναι οι εξής:

  1. Pemanoaro Limited (Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης): 20,5%
  2. Reggeborgh Invest: 14,1% + call option για το 12,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα. Δυνητικό μερίδιο 26%
  3. Λεωνίδας Μπόμπολας: 11,4% + 1,14% μέσω της Oranom Holding. Συνολικό μερίδιο 12,5%
  4. Invesco Finance (Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης): 5% + call option για το 20% της Pemanoaro μέσω της Akron Trade and
  5. Transport. Δυνητικό μερίδιο 25%
  6. Μικρομέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5%: 48,8%

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr