Ελαιόλαδο: Οι Αρχές της Δανίας προχώρησαν στην απόσυρση ελληνικού ελαιόλαδου.
Η Δανική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ενημέρωσε τους καταναλωτές ότι αναλύσεις σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την Ελλάδα αποκάλυψαν υψηλές ποσότητες φυτοφαρμάκων.
Επιπλέον, οι Δανικές αρχές ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Τρόφιμα (RASFF), καταγράφοντας σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές.
Στην ανακοίνωση του RASFF αναφέρεται ότι στο ελαιόλαδο βρέθηκε η μη εγκεκριμένη ουσία Chlorpyrifos.
Το ελαιόλαδο GAEA Classic, το οποίο ανακλήθηκε από τα σουπερμάρκετ της χώρας, είναι το επίκεντρο της ανάκλησης.
Οι Δανικές αρχές συμβουλεύουν τους καταναλωτές να πετάξουν ή να επιστρέψουν το προϊόν στο κατάστημα.
Η ανακοίνωση ανάκλησης προειδοποιεί ότι «η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακο Chlorpyrifos δεν επιτρέπει την αποκλεισμό κινδύνου για την υγεία και είναι κρίσιμο οι καταναλωτές να μην έχουν υψηλή πρόσληψη φυτοφαρμάκων για μεγάλο διάστημα».
Το ελαιόλαδο GAEA διατίθεται στην ελληνική αγορά σε όλες σχεδόν τις αλυσίδες σουπερμάρκετ.
Ελαιόλαδο: Έτσι θα καταλάβετε πως σας έδωσαν νοθευμένο – Τα σημάδια που πρέπει να ξέρετε
Απίστευτες καταστάσεις βιώνουμε με το ελαιόλαδο καθώς νοθεύεται από επιτήδειους.
Έχουμε κλοπή τόσο ελαιόκαρπου, όσο και ελαιόλαδου, και από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, είχαμε πολλά περιστατικά, είπε στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου.
Συγκεκριμένα είχαμε 13 περιπτώσεις κλοπής ελαιόκαρπου και 28 περιπτώσεις κλοπής ελαιόλαδου. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου γίνονται συλλήψεις από την Ελληνική Αστυνομία για νοθευμένο ελαιόλαδο, για ελαιόλαδα αμφιβόλου ποιότητας, το οποίο πωλούν διάφοροι επιτήδειοι. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τρία περιστατικά:
Ένα στη Χαλκιδική που αφορούσε υπεξαίρεση και απάτη σε αγροτικό συνεταιρισμό με μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου.
Ένα στην Δυτική Αχαΐα, με κλοπή ελαιόκαρπου, όπου το λάδι το οποίο πουλήθηκε ήταν αξίας πάνω από 10.000 ευρώ, και είχαμε και τρεις συλλήψεις.
Στην Πέλλα και στην Κοζάνη είχαμε δύο περιπτώσεις με πώληση ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας. Είναι αρκετά τα στοιχεία αυτά σε σχέση με πέρσι τουλάχιστον που είχαμε μεμονωμένα περιστατικά σε όλη τη χώρα.
Τώρα βλέπουμε ότι όντως εβδομαδιαίως έχουμε τρεις έως τέσσερις περιπτώσεις να μας απασχολούν τόσο με την κλοπή του ελαιόλαδου όσο και με τον καρπό της ελιάς.
Παράλληλα με την καταγγελία γίνεται και έλεγχος σε αγροτικούς συνεταιρισμούς όπου μας υποδεικνύουν και τα θύματα και συνήθως κατάσχονται αυτές οι ποσότητες, καθώς και τα οχήματα με τα οποία έχει γίνει η μεταφορά.
Έχουμε πάνω από δέκα συλλήψεις μέχρι στιγμής και φυσικά η έρευνα και για τις υπόλοιπες υποθέσεις συνεχίζεται ώστε να βρεθούν οι δράστες.
Το ελαιόλαδο συνήθως οι απατεώνες το νοθεύουν με πιο φθηνά φυτικά έλαια ώστε να έχουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και το πουλάνε πλέον ως ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Ζαμπέλας.
Μερικές φορές, επειδή τα σπορέλαια έχουν άλλο χρώμα, το οποίο είναι πιο κιτρινωπό από το ελαιόλαδο, μπορεί να βάζουν και καμία χρωστική, έτσι για να ξεγελάσουν ακόμα περισσότερο τον καταναλωτή και να πάρει και το χρώμα του ελαιόλαδου.
Εδώ και αρκετές ημέρες, έχουμε βγάλει και ένα δελτίο τύπου στον ΕΦΕΤ όπου αναφέρουμε τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής και τι πρέπει να προσέχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες προμηθεύονται λάδι.
Το σχετικό δελτίο Τύπου, που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα μας, αναφέρει ότι πρέπει ουσιαστικά να αγοράζουν τυποποιημένο, γιατί το χύμα ενέχει περισσότερους κινδύνους να είναι νοθευμένο. Επίσης θα πρέπει να αγοράζουν τυποποιημένο από εταιρείες που είναι γνωστές.
Τα σημεία πώλησης να είναι γνωστά και να έχουν ένα συγκεκριμένο κωδικό που να δείχνει αρχίζει από ΕL, δηλαδή λάμδα στα αγγλικά και ένα νούμερο που να δείχνει ότι κατά κάποιο τρόπο η διαδικασία είναι νόμιμη.
Όπως επίσης και οι επιχειρήσεις, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ που αγοράζουν κι αυτοί ελαιόλαδα για να τα δώσουν στον καταναλωτή, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, από πού αγοράζουν και τι αγοράζουν.
Από τη στιγμή που το ελαιόλαδο αναμειγνύεται με αυτά που είπα, δηλαδή σπορέλαια και χρωστικές, δεν υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας. Από εκεί και πέρα βέβαια, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι κάτι μπορεί να υπάρξει που να θέσει σε κίνδυνο την υγεία ενός ανθρώπου.
Βεβαίως εάν κάποιος θέλει, μπορεί να δώσει δείγμα ελαιόλαδου που αγόρασε για έλεγχο ποιότητας και στα δικά μας τα εργαστήρια. Έχουμε βγάλει και ένα τηλέφωνο που μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας. Είναι το 11 717.
Επίσης μπορεί κάποιος να κάνει και καταγγελία, στο site μας, έχουμε συγκεκριμένη φόρμα που μπορεί να κάνει καταγγελία και να πάμε εμείς να την διερευνήσουμε.
Και μιας και είναι παρούσα και η αξιωματικός της Αστυνομίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και την Αστυνομία γιατί είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία ιδίως με τις περιφερειακές μας διευθύνσεις.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η αστυνομία πιάνει σπίτια ή αποθήκες όπου γίνεται κάποια διακίνηση. Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε μέσα, προφανώς γιατί δεν μας το επιτρέπει ο νόμος, αλλά μας στέλνει δείγματα η αστυνομία και από διάφορες περιφερειακές διευθύνσεις, όπου έχουμε βρει αρκετές περιπτώσεις που είναι νοθευμένα ελαιόλαδα.
Σε πολλές περιπτώσεις και σε όλη τη χώρα, κυρίως νυχτερινές ώρες, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να ελέγχουν τα κτήματά τους ώστε να μην πέσουν θύματα κλοπής, είπε στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου.
Αυτό πρέπει να γίνεται βέβαια με μεγάλη προσοχή, τόνισε.
Πολύ σημαντικό είναι να καταγγέλλονται τέτοια περιστατικά είτε όπου υπάρχει υπόνοια ότι υπάρχει νοθευμένο ελαιόλαδο ή αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδο, είτε όπου υπάρχει περίπτωση όπου φτάνει ένας καρπός, ένα ελαιοτριβείο και δεν γνωρίζουμε αν αυτός που έφερε τον καρπό είναι ο ιδιοκτήτης.
Είναι πολύ σημαντικό δηλαδή να συνεργάζονται και οι συνεταιρισμοί με την Ελληνική Αστυνομία.
Ελαιόλαδο: Το τέλος του τενεκέ… έφτασε – Δείτε γιατί καταργείται
Το ράλι της ακρίβειας φέρνει το τέλος εποχής και στους τενεκέδες!
Τα αποθέματα ελαιολάδου που έχουν μείνει στις δεξαμενές παραγωγών και ελαιοτριβείων είναι ελάχιστα και η ζήτηση υψηλή.
Οι παλιότεροι κάθε φορά που βίωναν δύσκολες εποχές συνήθιζαν να λένε τη φράση «θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι».
Να λοιπόν που στη σημερινή εποχή και με αφορμή τη συνεχώς αυξανόμενη τιμή του ελαιόλαδου στη χώρα μας, μπορούμε να παραφράσουμε την παραπάνω φράση στο… «θα πούμε το λάδι, λαδάκι».
Απαισιόδοξη πρόβλεψη ή μια πραγματικότητα;
Η απάντηση δεν είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι και ευχάριστη, καθώς στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» καταγγέλθηκαν φαινόμενα διπλασιασμού των μέχρι χθες τιμών στον τεκενέ του ελαιολάδου. «Ποια 50 και ποια 60 ευρώ που ξέρατε;» μας είπε χαρακτηριστικά αναγνώστης.
«Ο τενεκές πωλείται πλέον από 120 ευρώ και πάνω».
Κάνοντας την επιτόπια έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.
Μιλώντας με τον Νίκο Καράπαπα, έμπειρο επιχειρηματία στον χώρο της επεξεργασίας, συσκευασίας και τυποποίησης βρώσιμων ελαίων, διαπιστώσαμε μάλιστα ότι τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν ακόμη πιο πολύ.
«Το λάδι έχει πάει ακόμη και 8,5 ευρώ το κιλό. Στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά πουλάνε τον τενεκέ 130 ευρώ. Ο λόγος αυτής της αύξησης έχει να κάνει με τον νόμο της αγοράς και της ζήτησης. Στην Ισπανία και την Ιταλία δεν είχε λάδι φέτος, με αποτέλεσμα όλη η Μεσόγειος, για να μην πω όλη η Ευρώπη και ο κόσμος, να παίρνουν το λάδι τους από την Ελλάδα. Θεωρώ ότι και του χρόνου θα γίνουμε μάρτυρες στο ίδιο φαινόμενο. Ο καθένας πουλάει, πλέον, ό,τι θέλει».
Και ο Νίκος Καράπαπας πρόσθεσε τα εξής: «Πολλοί λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για να βάλει κάποια πλαφόν, όμως δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να το κάνει, καθώς πολλοί βολεύονται με όλη αυτή την ιστορία. Οι ελαιοπαραγωγοί ποντάρουν στην ανάγκη. Το λάδι είναι βασικό αγαθό. Και 200 ευρώ να σου πουν ότι έχει ο τενεκές, εσύ θα πας να το πάρεις».
Ποια είναι, όμως, η πρόβλεψη του ιδιοκτήτη του «Nicolas Olives»; «Νομίζω ότι για τα νοικοκυριά η εποχή του τενεκέ αρχίζει να τελειώνει. Ο κόσμος θα πηγαίνει εβδομάδα με την εβδομάδα στα σούπερ μάρκετ για λάδι.
Μέχρι τώρα ξέραμε τον μαύρο χρυσό, το πετρέλαιο. Τώρα θα μάθουμε και τον πράσινο χρυσό, το λάδι. Πριν από δυο μήνες το κιλό στοίχιζε 7,30 ευρώ, σε λίγο καιρό προβλέπω ότι θα φτάσει τα 10 ευρώ. Αλλά και στις ελιές είναι μια από τα ίδια. Πέρσι τις αγόραζα 90 λεπτά και φέτος 2,70 και 2,80 ευρώ και τις πουλάω στα 3».
Ελαιόλαδο: Καλπάζει η ακρίβεια και μαζί της συμπαρασύρει το ελαιόλαδο.
Τα 10 ευρώ, αναμένεται να ξεπεράσει το προσεχές διάστημα η τιμή του ελαιόλαδου στο ράφι του σουπερμάρκετ με τους καταναλωτές να βρίσκονται στα «κάγκελα», καθώς το πολυτιμότερο ελληνικό διατροφικό αγαθό τείνει να γίνει είδος πολυτελείας και «άπιαστο όνειρο» για τους Έλληνες.
Ορισμένοι προτείνουν στους καταναλωτές να φυλάξουν λάδι και για την επόμενη χρονιά επειδή τα πράγματα θα χειροτερέψουν.
Το ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται ότι καλύτερο υπάρχει στον πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν από βρώση, μέχρι συντήρηση τροφίμων και καθαρισμό πληγών από πολεμικά τραύματα.
Παράλληλα, αναμένεται να επηρεαστούν και άλλα προϊόντα, που χρησιμοποιούν ως παράγωγο το ελαιόλαδο.
«Στη ζώνη της Μεσογείου τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται μια πτώση της παραγωγής. Πέρυσι βρεθήκαμε σε μια φάση που από την παγκόσμια αγορά έλειπαν 1.500.000 τόνοι.
Η Ισπανία και Ιταλία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους εισήγαγαν σχεδόν όλες τις ποσότητες ελαιόλαδου από την ελληνική αγορά.
Όμως ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση που στις αγορές τους εκτόξευσαν την τιμή χονδρικής πάνω από τα 7 ευρώ», σημείωσε, αρχικά, ελαιοπαραγωγός, μιλώντας στο OPEN.
Ενώ η επόμενη συγκομιδή ελιάς αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα σε δύο μήνες, οι παραγωγοί ελαιόλαδου σε όλη τη χώρα είναι απογοητευμένοι από τα προβλήματα που πλήττουν τους ελαιώνες τους.
«Υπάρχει μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα της επερχόμενης σοδειάς», δήλωσε ο Ιωάννης Καμπούρης, παραγωγός με έδρα την περιοχή της Κορινθίας στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, στην Olive Oil Times.
«Η χαμηλή καρποφορία και η μύγα των καρπών θα είναι στην πρώτη γραμμή της συγκομιδής της ελιάς».
Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, η καρπόδεση των ελαιόδεντρων είναι σημαντικά μειωμένη σε όλη τη χερσόνησο ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου 2023/24.
Όπως δήλωσε, από την πλευρά του, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Στάθης Αναστασόπουλος σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις αρχές του μήνα.
«Η περίπτωση της μειωμένης καρποφορίας αφορά τόσο τις επιτραπέζιες ελιές, όπου η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, όσο και τις ελιές που προορίζονται για την παραγωγή ελαιολάδου.Όλα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, των αλλαγών που όλοι βλέπουμε καθημερινά».
Ελαιόλαδο: Οργή και απόγνωση – Τα προϊόντα που ακριβαίνουν
Οργή και απόγνωση από τους καταναλωτές καθώς τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα ανατίμηση στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ραγδαία είναι η αύξηση που παρατηρείται στις τιμές βασικών προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ο λογαριασμός ανεβαίνει ενώ οι τιμές ειδικότερα στα απορρυπαντικά, στα χαρτικά, στα είδη προσωπικής υγιεινής, στα παγωτά και στα οπωροκηπευτικά τους προκαλούν τρόμο.
Για την ακρίβεια που μαστίζει τους καταναλωτές μίλησαν στο Mega και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Γιάννης Πηλίδης.
«Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το ποσοστό του εμπορικού κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό που ήταν από τον Αύγουστο του 2021. Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ότι ξεπερνάει το περιθώριο κέρδους. Στην Ελλάδα αυτό που συμβαίνει με τα απορρυπαντικά, σύμφωνα με την επιτροπή ανταγωνισμού, είναι ότι κοστολόγηση γίνεται ανάλογα με την συσκευασία κι όχι με την μεζούρα, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ελλάδα έχει μικρή μικρή αγορά», εξήγησε ο Απόστολος Ραυτόπουλος.
Μέχρι και 15 ευρώ έχει φθάσει να κοστίζει ένα οικογενειακό παγωτό φέτος, σχεδόν 55% ακριβότερο από πέρυσι.
Σύμφωνα δε με την ΕΛΣΤΑΓ μέσα σε ένα μήνα οι τιμές στα παγωτά είχαν αύξηση 5,4%.
Για τα παγωτά διευκρίνισε ο κ. Ραυτόπουλος ότι όλα τα παγωτά των γαλακτοβιομηχανιών γίνονται από ανασυσταμένο αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη.
Σχετικά με την αισχροκέρδεια ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας: «Από τον αγελαδοτρόφο αγοράζει το γάλα η γαλακτοβιομηχανία 45 λεπτά/κιλό και το γάλα ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει στο σούπερ μάρκετ για τον καταναλωτή 1,12 λεπτά όταν τον Νοέμβριο του 2022 το αγόραζε από τον αγελαδοτρόφο 61,50 λεπτά και οι καταναλωτές το αγόραζαν πάλι με 1,12 ευρώ».
Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Ραυτόπουλου τα κεράσια Πέλλας φεύγουν από το χωράφι από 1,20 – 1,60 ευρώ και σήμερα στο σούπερ μάρκετ έχουν 5,60 ευρώ.
Ενώ το ίδιο είδος κεράσι, αλλά σε καλύτερη ποιότητα έχει 3,90 ευρώ/κιλό.
Κλείνοντας ο Απόστολος Ραυτόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ό,τι έκανε και η Πορτογαλία για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια.
Συγκεκριμένα, πρότεινε να μηδενιστεί ο ΦΠΑ στα έξι βασικά προϊόντα, δηλαδή στο ψωμί, αυγά γάλα, γιαούρτι, δημητριακά και παιδικές τροφές, ενώ στην Ελλάδα για τα αντίστοιχα προϊόντα το ΦΠΑ είναι στο 6%.
Ο Γιάννης Πηλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος τόνισε ότι οι αυξήσεις στις τιμές έστω και με μειωμένο ρυθμό.
Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Πηλίδης ότι ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 4%.