ΒΑΣΕΙΣ 2021 - ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΒΑΣΕΩΝ - ΠΟΤΕ ΒΓΑΙΝΟΥΝ - ΠΙΝΑΚΕΣ

Εκτιμήσεις Βάσεων 2020: Τι προβλέπει ο Χατζητέγας για όλες τις σχολές (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ)

Εκτιμήσεις Βάσεων: Εν αναμονή των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων των υποψηφίων των φετινών Πανελληνίων, οι υποψήφιοι έχουν την αγωνία για το πού θα κινηθούν οι Βάσεις Εισαγωγής.

Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (κοινό για όλα τα επιστημονικά πεδία) είναι ο «ρυθμιστής» των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς είναι το μόνο στο οποίο οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν έναν νέο τρόπο αξιολόγησης, πιο απαιτητικό αλλά και πιο πλήρη.

Έτσι, οι ιδιαίτερες απαιτήσεις που είχε εφέτος η εξέταση του μαθήματος με τα τρία παράλληλα κείμενα που επελέγησαν, θα ξεχωρίσει τους μέτριους από τους άριστους μαθητές και θα διαμορφώσει τις τάσεις των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Βέβαια, δεν μπορεί παρά να επισημανθεί για μία ακόμη φορά ότι η εφετινή χρονιά δεν συγκρίνεται βαθμολογικά με άλλες, καθώς έχουμε κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας των κύριων μαθημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου.

Εκτιμήσεις Βάσεων: Δυσκολίες στη Γλώσσα και στα Αρχαία

Έτσι, όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο εκπαιδευτικός Γ. Χατζητέγας, στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, που εφέτος για πρώτη χρονιά συνεξετάστηκαν, «η νέα δομή της διαδικασίας δυσκόλεψε τους υποψηφίους και οι πρώτες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνουν ότι εφέτος θα έχουμε χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι στο συγκεκριμένο μάθημα, που είναι κοινό για όλους».

Στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες έχουν ήδη εξεταστεί τα τρία μαθήματα από τα τέσσερα που απαιτούνται, κάτι που δείχνει μια πρώτη εικόνα της βαθμολογικής κίνησης στην επιστημονική αυτή κατεύθυνση. Στα Αρχαία Ελληνικά οι εξετάσεις ήταν σαφώς δυσκολότερες από πέρυσι, με το κείμενο από την Πολιτεία του Πλάτωνα το οποίο επελέγη από νέα κομμάτια της ύλης (και συγκεκριμένα την ενότητα 9) που προστέθηκαν εφέτος, ενώ απαιτητική ήταν και η Κοινωνιολογία, για την οποία όμως δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με άλλη χρονιά, καθώς εξετάζεται πρώτη φορά.

Εκτιμήσεις Βάσεων: Πού θα σημειωθεί υποχώρηση

«Μπορούμε να πούμε ότι διαφαίνεται στις ανθρωπιστικές σπουδές μια μικρή τάση υποχώρησης των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, αν και ευθεία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει καθώς τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών και της Ιστορίας που παραδοσιακά δυσκολεύουν τους υποψηφίους δεν έχουν εφέτος συντελεστές βαρύτητας» λέει ο κ. Χατζητέγας.

Από την άλλη πλευρά, χωρίς προβλήματα ή επιστημονικές αμφισβητήσεις ήταν εφέτος τα Μαθηματικά, τα οποία κάθε χρόνο δυσκόλευαν πολύ τους νέους και τα οποία εφέτος παρουσίασαν θέματα προσεκτικά επιλεγμένα, διαβαθμισμένης δυσκολίας. Τα θέματα αυτά δεν θα φέρουν εκατοντάδες γραπτά «κάτω από τη βάση», αλλά θα δώσουν το προβάδισμα στους άριστους μαθητές, όπως πρέπει να κάνει ένα διαγώνισμα σοβαρής αξιολόγησης.

Εκτιμήσεις Βάσεων: Υπάρχει μια θέση για όλους

Καταμεσής των πανελλαδικών εξετάσεων λοιπόν, ο κ. Χατζητέγας αναφέρει ότι τα Μαθηματικά των Θετικών Επιστημών του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου κρίνονται εφέτος ευκολότερα από πέρυσι και αναμένεται να καταγράψουν υψηλότερες βαθμολογίες. «Μην ξεχνάμε όμως ότι στα δύο αυτά πεδία έχουμε συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης λόγω της αντιστοιχίας θέσεων και αριθμού υποψηφίων, οπότε πρακτικά υπάρχει μια θέση για όλους» προσθέτει.

Για τις πολυτεχνικές σχολές ωστόσο, εκτός από τα Μαθηματικά που εξετάστηκαν (και φυσικά τη Νεοελληνική Γλώσσα), την τελική κίνηση των βαθμολογιών και βάσεων εισαγωγής στο πεδίο θα κρίνουν τα μαθήματα που θα εξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Για τις Ιατρικές Σχολές η εξέταση ξεκίνησε επίσης χωρίς δυσκολίες, με το μάθημα της Βιολογίας που έχει χάσει μεν τον συντελεστή βαρύτητάς του αλλά παραμένει ένα δυνατό μάθημα για τις επιστήμες Υγείας, να είναι εφέτος ευκολότερο από πέρυσι παρά τη μεγάλη έκταση των θεμάτων που δόθηκαν. Βέβαια, αναμένονται για να κριθεί η πορεία των βάσεων στο πεδίο η εξέταση στη Φυσική και στη Χημεία τις επόμενες ημέρες.

Εκτιμήσεις Βάσεων: Ως τις 27 Ιουλίου τα μηχανογραφικά

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ.) 2020 ξεκινούν από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου και λήγουν την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020.

Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικά Δελτία θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr , να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020.

Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:

  • όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2020, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
  • όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2018 ή 2019, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 7 Ιουλίου και άλλη μία μέρα εντός της προθεσμίας υποβολής, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Εφιστάται προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, 29 Ιουνίου ως 17 Ιουλίου 2020.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Δευτέρα 29-6-2020 μέχρι και την Παρασκευή 10-7-2020.

Εκτιμήσεις Βάσεων: Φεύγει η Κοινωνιολογία – Ξανάρχονται τα Λατινικά και οι συντελεστές βαρύτητας

Στα… παράδοξα των συνεχών παρεμβάσεων των υπουργών Παιδείας στην ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων, είναι το ότι το η Κοινωνιολογία φεύγει και πάλι από την εξεταστική διαδικασία και επιστρέφουν τα Λατινικά, το 2021-22. Κατά τον ίδιο τρόπο επανέρχονται και οι συντελεστές βαρύτητας σε συγκεκριμένα μαθήματα τα επόμενα χρόνια, ενώ οι επιστημονικές κατευθύνσεις γίνονται, από τέσσερις, τρεις. Ετσι, σύντομα θα υπάρχουν ξανά σε κάθε επιστημονικό πεδίο δύο μαθήματα κατεύθυνσης που δίνουν περισσότερα μόρια από τα άλλα λόγω του συντελεστή βαρύτητάς τους.

Τέλος, όπως είναι γνωστό, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα επιλέξουν τις σπουδές τους από ένα επιστημονικό πεδίο.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλαδικές 2020 – Βάσεις: Πότε το 16 είναι καλύτερο και από το 19

Εκτιμήσεις Βάσεων 2020: Τεράστια η αύξηση σε αυτές τις σχολές

Βάσεις 2020: Πρώτες εκτιμήσεις – Σε ποιες σχολές θα ανέβουν και σε ποιες θα πέσουν

Εκτιμήσεις βάσεων 2020 ΓΕΛ – ΕΠΑΛ ανά σχολή και τμήμα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Εκτιμήσεις βάσεων 2020: «Βόμβα» από τον Στράτο Στρατηγάκη (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago