Εκτιμήσεις Βάσεων 2021: Ποιες σχολές αναβαίνουν και ποιες πέφτουν – Πότε ανακοινώνονται

Βάσεις 2021: Στο… κόκκινο είναι η αγωνία χιλιάδων μαθητών και γονιών για την ανακοίνωση των φετινών Βάσεων Εισαγωγής! Διαβάστε στο xristika.gr ποια είναι η πιθανότερη ημερομηνία αλλά και όλες τις προβλέψεις…

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για την ανακοίνωση των βάσεων των πανελληνίων 2021 που αναμένεται να βάλει τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους και θα μάθουν επιτέλους σε ποια σχολή θα περάσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου δηλαδή 23 με 27 Αυγούστου με πιθανότερη μάλιστα ημερομηνία να θεωρείται αυτή της 25ης Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι βάσεις είχαν βγει στις 09:00 το πρωί της Παρασκευής 28 Αυγούστου ωστόσο, σε κάθε περίπτωση προβλέπεται το Υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος για πρώτη φορά εφαρμόζονται δυο αλλαγές στις πανελλήνιες.

Η πρώτη αλλαγή αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μέσω SMS και η δεύτερη την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής για να περιοριστούν τα φαινόμενα φοιτητών που περνούσαν σε σχολές με βαθμούς από 3 ή 4.

Βάσεις 2021: Πού ανεβαίνουν, πού πέφτουν – Προβλέψεις για όλα τα πεδία

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και με τις επιδόσεις των υποψηφίων πλέον γνωστές, σχεδόν σίγουρη αναμένεται η άνοδος στο 3ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή σε αυτά των Επιστημών Υγείας και της Οικονομίας και Πληροφορικής, καθώς τα ποσοστά των αριστούχων παρουσίασαν αύξηση. Ιατρικές και τμήματα Οικονομικών και Πληροφορικής, κυρίως στα κεντρικά Ιδρύματα, αναμένεται να δουν άνοδο στη βάση εισαγωγής τους καθώς παραμένουν διαχρονικά πρώτες επιλογές της πλειοψηφίας των υποψηφίων.

Σταθερές αναμένεται να είναι οι πολυτεχνικές σχολές και οι Φυσικομαθηματικές, χωρίς ακόμα να μπορεί να προσδιοριστεί αν θα σημειωθεί πιθανή μικρή άνοδος στα «ρετιρέ», δηλαδή στις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων. Αντιθέτως, πιο θολό είναι το τοπίο στο 1ο επιστημονικό πεδίο, όπου οι επιδόσεις είναι παρόμοιες με πέρσι και αναμένεται πτωτική τάση, εκτός από τις δημοφιλείς σχολές όπως η Νομική που μπορεί να δούμε οριακή αυξητική μεταβολή.

«Οι επιδόσεις των μαθητών δεν αντιστοιχούν στο επίπεδο των θεμάτων, καθώς όλοι περιμέναμε υψηλότερες βαθμολογίες. Η τηλεκπαίδευση, σε συνδυασμό με την πανδημία, φαίνεται ότι είχε επίδραση στους υποψηφίους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στα ζητούμενα», σχολιάζει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, κ. Γιάννης Βαφειαδάκης.

Η μεγαλύτερη ανατροπή βέβαια των φετινών Πανελλαδικών δεν είναι η πορεία των βάσεων, αλλά ένα ποσοστό υποψηφίων που θα μείνει εκτός πανεπιστημίων, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής κ. Γιώργος Χατζητέγας σχολιάζει στον «Ε.Τ.» τις επιδόσεις των υποψηφίων και καταλήγει: «Οι επιδόσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο ήταν εξαιρετικά παρόμοιες με πέρσι (μέσος όρος 11,12 έναντι 11 πέρσι), ενώ στα υπόλοιπα τρία επιστημονικά πεδία αυξήθηκε η μέση επίδοση κατά 0,5 στην 20βαθμη κλίμακα». Συμπληρώνοντας εξηγεί ότι το περσινό φαινόμενο του χάσματος των υποψηφίων όσον αφορά τις επιδόσεις συνεχίζεται και φέτος: «Το φαινόμενο της πανδημίας είναι η πόλωση, με τους καλούς να γίνονται καλύτεροι και τους μέτριους και κακούς να γίνονται χειρότεροι».

Πώς κινήθηκαν οι επιδόσεις των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο:

Βάσεις 2021: 1ο επιστημονικό πεδίο-Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών

Αν και ποσοστιαία καταγράφεται μια μικρή άνοδος στις βαθμολογίες των υποψηφίων, καταλήγει ο μέσος όρος επίδοσης των υποψηφίων να είναι ο ίδιος σε σχέση με πέρσι. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος οι υποψήφιοι στο 1ο επιστημονικό πεδίο είναι λιγότεροι, οι εκτιμήσεις, όπως σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο κ. Χατζητέγας, κάνουν λόγο για πτωτική τάση, με πιθανή εξαίρεση τις υψηλόβαθμες σχολές όπου μπορεί να καταγραφεί οριακή αυξητική μεταβολή.

Με τον ανταγωνισμό να παραμένει υψηλός στο συγκεκριμένο πεδίο, λόγω της μεγάλης ζήτησης αλλά των περιορισμένων θέσεων, οι αυξομειώσεις διαχρονικά είναι μικρές. Πάντως, οι υποψήφιοι έγραψαν σε ποσοστά άνω του 50% πάνω από τη βάση σε μαθήματα όπως η Γλώσσα, η Κοινωνιολογία και τα Αρχαία. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η βάση της Νομικής Αθήνας ήταν 18.050 μόρια, παρά τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και η Νομική Θεσσαλονίκης με 17.825 μόρια, όπως και οι Ψυχολογίες ΕΚΠΑ και Παντείου με 17.875 και 17.550 μόρια αντίστοιχα.

Βάσεις 2021: 2ο επιστημονικό πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Με λίγο καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά αλλά και μικρή άνοδο των αριστούχων στη Φυσική, και τα δύο μαθήματα βαρύτητας, οι πολυτεχνικές σχολές και φέτος φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, υπάρχει μείωση κατά 15% του αριθμού των υποψηφίων σε σχέση με πέρσι.

Στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, οι υποψήφιοι φέτος σε ποσοστό 68,20% έγραψαν πάνω από τη βάση, ενώ το 16,98% έγραψε μεταξύ 18 και 20. Αντίστοιχα, στη Φυσική το ποσοστό των αριστούχων έφτασε το 17,64, αυξημένο σε σχέση με πέρσι σχεδόν κατά δύο μονάδες, ενώ και στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Εκθεσης κατέγραψαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια οι πολυτεχνικές σχολές καταγράφουν σερί απώλειας μορίων, με την Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ να φτάνει πέρσι στα 17.975 μόρια και να ακολουθεί η Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ στα 17.775 μόρια. Στο ΑΠΘ, αντίστοιχα οι βάσεις σε Ηλεκτρολόγους και Μηχανολόγους κινήθηκαν στα 17.450 και 16.950 μόρια. Στην περιφέρεια οι βάσεις ακόμα και στις πολυτεχνικές σχολές κινήθηκαν γύρω από τα 10.000 με 12.000 μόρια.

Βάσεις 2021: 3ο επιστημονικό πεδίο-Επιστημών Υγείας

Το περσινό «Βατερλώ» της Χημείας αποκαθίσταται φέτος με πολύ υψηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων και το ποσοστό των αριστούχων να διπλασιάζεται. Το 12,16 των υποψηφίων έγραψε μεταξύ 18 και 20 στη Χημεία, όταν πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,47. Το 59,77% έγραψε πάνω από τη βάση όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι ήταν 51,72%. Ανοδο των αριστούχων σε ποσοστό είχαμε και στη Βιολογία, όπου το 17,78% έγραψε πάνω από τη βάση όταν πέρσι είχε γράψει το 15,21%.

Ιδίως στις δημοφιλείς σχολές, οι παραπάνω επιδόσεις αναμένεται να μεταφραστούν σε μικρή άνοδο των βάσεων, με την Ιατρική να αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο. Πάντως, η άνοδος δεν αναμένεται θεαματική.

Πρακτικά, η Ιατρική είναι πιθανόν να ανακτήσει κάποιες από τις απώλειες που είχε πέρσι, με μόλις δύο σχολές Ιατρικής, αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, να παραμένουν πάνω από το κατώφλι των 18.000 μορίων. Ειδικότερα, η Ιατρική Αθήνας πέρσι είχε βάση 18.250 μόρια και η Θεσσαλονίκης 18.075 μόρια. Στα 17.025 και κάτω κινήθηκαν οι Φαρμακευτικές, ενώ η Βιολογία στα 16.750 μόρια στην Αθήνα. Οι δημοφιλείς σχολές σε παραϊατρικά επαγγέλματα κινήθηκαν πέρσι στα 15.000 μόρια σε κεντρικά Ιδρύματα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιθανή μικρή άνοδο.

Βάσεις 2021: 4ο επιστημονικό πεδίο-Οικονομίας και Πληροφορικής

Για τρίτη συνεχή χρονιά αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία οι βάσεις στο 4ο επιστημονικό πεδίο, χωρίς όμως εντυπωσιακό κέρδος σε μόρια. Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα βαρύτητας ήταν ελαφρώς καλύτερες από πέρσι, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός για τις δημοφιλείς σχολές.

To 27,12% έγραψε από 18 και πάνω στο μάθημα της Οικονομίας που έχει τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας, ενώ υψηλότερο ήταν το ποσοστό αριστούχων και στην Πληροφορική.

Στα Μαθηματικά συνεχίζει να είναι περιορισμένο το ποσοστό που γράφει πάνω από τη βάση, με μόλις το 27,24% να καταγράφει βαθμούς άνω του 10 και το 72,76% κάτω από τη βάση. Παρ’ όλα αυτά οι επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα με τον δεύτερο συντελεστή βαρύτητας είναι ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με πέρσι και αναμένεται να καταγραφεί άνοδος στις φετινές βάσεις.

Στις πιο υψηλόβαθμες σχολές σε αυτό το πεδίο είναι αυτές της Πληροφορικής στα κεντρικά Ιδρύματα, με τις βάσεις να κυμαίνονται από 16.925 με 16.150 μόρια, ενώ στις οικονομικές σχολές κινούνται από 16.400 μόρια (Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΟΠΑ).