Eκτιμήσεις Bάσεων 2021: Τι λέει ο Στρατηγάκης – Τεράστια η άνοδος

Βάσεις 2021: Σε… ράλι ανόδου δείχνουν πως θα εξελιχθούν οι Βάσεις φέτος στις δημοφιλέστερες σχολές, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας.

Πάνω από 90.000 υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια της χώρας γνωρίζουν τις επιδόσεις τους στις φετινές Πανελλήνιες και, βάσει αυτών, προσδιορίζουν το επόμενό τους βήμα.

Κάποιοι αρίστευσαν και θεωρούν δεδομένο το εισιτήριο για τη σχολή της πρώτης τους επιλογής.

Οι υπόλοιποι θα πρέπει να «εξεταστούν» και στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ο γρίφος του οποίου φέτος δυσκολεύει λόγω της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Βέβαια, όσοι έχουν ξεπεράσει το βαθμολογικό όριο των 8.000 – 9.000 μονάδων, ανά περίπτωση βαθμολογικού πεδίου, θα καταφέρουν να πάρουν το εισιτήριο για τα πανεπιστήμια.

Θα φοιτήσουν διά ζώσης ή θα συνεχίσουν, και στην πρώτη τους φοιτητική χρονιά, με τηλεκπαίδευση, όπως έκαναν κατά την αποφοίτηση από τα μαθητικά θρανία;

Ολα θα κριθούν από την πορεία των εμβολιασμών και την εξέλιξη της πανδημίας. «Θέλω να βιώσω από κοντά το πανεπιστήμιο, να γνωρίσω τους καθηγητές, τους συμφοιτητές. Πρέπει να εμβολιαστούμε γι’ αυτό», λέει στην «Καθημερινή» η Νικολέττα Μπακιρτζή-Παπαχρίστου, η οποία με 19.056 μονάδες εξασφάλισε μία θέση στην Ιατρική Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, συνολικά 92.090 υποψήφιοι (75.435 των Γενικών και 16.655 των Επαγγελματικών Λυκείων) μετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τις συνολικά 77.415 θέσεις εισακτέων που θα διατεθούν στα πανεπιστήμια για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 (δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις σε στρατιωτικές και άλλες σχολές, των οποίων ο αριθμός εισακτέων ορίζεται από τα εποπτεύονται υπουργεία Αμυνας, Προστασίας Πολίτη κ.λπ.).

Τα δεδομένα φέτος αλλάζουν λόγω της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Η ΕΒΕ προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου, πολλαπλασιαζόμενο από ένα συντελεστή που έχει ορίσει κάθε τμήμα ΑΕΙ. Το εύρος των συντελεστών είναι από 0,8 έως 1,2, με τα περισσότερα τμήματα των περιφερειακών ΑΕΙ να έχουν επιλέξει το 0,8 υπό τον φόβο των κενών θέσεων.

Βέβαια, η κλιμάκωση των βαθμολογιών όλων των υποψηφίων, που αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, θα επιτρέψει την εξαγωγή μιας σαφούς εικόνας για την τάση των βάσεων εισαγωγής.

Βάσεις 2021: Οι εκτιμήσεις Στρατηγάκη

Οι έως τώρα πληροφορίες προέρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα, τα σχολεία και τα φροντιστήρια.

Στο πλαίσιο αυτό και με την επεξεργασία των στοιχείων για την «Κ» από τον μαθηματικό-αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη προκύπτουν τα ακόλουθα:

Οι υποψήφιοι που έχουν μέσο όρο των τεσσάρων μαθημάτων μικρότερο του 8, μάλλον δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο, αφού δεν περιμένουμε να υπάρχει κανένα τμήμα με ΕΒΕ μικρότερη του 8.

Οι υποψήφιοι που έχουν μέσο όρο πάνω από 14 θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν όποιο τμήμα επιθυμούν, καθώς δεν θα επηρεαστούν από την καθιέρωση της ΕΒΕ.

Οι υποψήφιοι που βρίσκονται μεταξύ του 8 και του 14 δεν γνωρίζουν ποιες σχολές έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους, αφού δεν γνωρίζουμε την ΕΒΕ κάθε τμήματος.

Θεωρείται δεδομένο ότι η εφαρμογή από φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα ανεβάσει τις βάσεις στα χαμηλόβαθμα τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι στο 1ο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών) και στο 3ο επιστημονικό πεδίο (υγείας) δεν θα υπάρχουν τμήματα με βάση χαμηλότερη από τα περίπου 9.000 μόρια. Στο 2ο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) και στο 4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής) δεν αναμένεται να υπάρχουν τμήματα με λιγότερα από 8.000 μόρια.

Οι μικρότερες αναταράξεις αναμένονται στις βαθμολογίες των μαθημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου, με αποτέλεσμα να μην περιμένουμε μεγάλες αυξομειώσεις στις βάσεις των τμημάτων του πεδίου. Πέρυσι η βάση στη Νομική Αθηνών ήταν 18.050 μονάδες και στην αντίστοιχη σχολή του ΑΠΘ 17.825 μονάδες, ενώ της Φιλολογίας ΕΚΠΑ 14.550 μονάδες.

Στο 2ο πεδίο, με τη Χημεία και τα Μαθηματικά να θεωρούνται ευκολότερα από πέρυσι, αναμένουμε άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές. Πέρυσι πάντως ο αριθμός των υποψηφίων του πεδίου ήταν μικρότερος από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων, γεγονός που σε συνδυασμό με τα δύσκολα θέματα οδήγησε στην κατρακύλα των βάσεων. Και φέτος ο αριθμός των υποψηφίων είναι μικρότερος των θέσεων –ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 1.915 σε σχέση με πέρυσι– και αυτό θα ψαλιδίσει την όποια άνοδο των βάσεων στις χαμηλές και μεσαίες σχολές. Πέρυσι η βάση στο τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ ήταν 17.975 μονάδες, στο αντίστοιχο του ΑΠΘ 17.450 μονάδες, στο Μαθηματικό ΕΚΠΑ 14.275 μονάδες, στο Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ 16.400 μονάδες.

Στο 3ο πεδίο άνοδος αναμένεται στις ιατρικές σχολές, καθώς πέρυσι σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό στις βάσεις και των επτά ιατρικών. Στα χαμηλόβαθμα τμήματα του πεδίου είχαμε πτώση σχεδόν 3.000 μορίων. Ενδεικτικά, πέρυσι η βάση της Ιατρικής Αθηνών ήταν στις 18.250 μονάδες και της Θράκης στις 17.400 μονάδες (ιστορικό χαμηλό). Ετσι, η γενικευμένη άνοδος είναι αναμενόμενη για τα τμήματα του πεδίου.

Ο αριθμός των υποψηφίων που επιλέγουν το 4ο πεδίο αυξάνεται κάθε χρόνο, καθώς αρκετοί υποψήφιοι το θεωρούν ευκολότερο δρόμο προς τα ΑΕΙ. Και αυτό συνέβη φέτος. Δηλαδή ενώ φέτος ήταν γενικευμένη η μείωση των υποψηφίων, στο 4ο πεδίο μειώθηκαν μόνο κατά 169. Αυτό σε συνδυασμό με τα ευκολότερα θέματα των Μαθηματικών αναμένεται να οδηγήσει σε γενική άνοδο των βάσεων, αλλά όχι κατακόρυφη. Ενδεικτικά, πέρυσι μεταξύ των περιζήτητων σχολών η βάση του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ΟΠΑ ήταν 17.900 μονάδες, Πληροφορικής Πειραιά 16.150 μονάδες, και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Μακεδονίας 14.100 μονάδες.

Το επόμενο βήμα είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, για το οποίο η προθεσμία θα εκπνεύσει περί τα τέλη Ιουλίου. Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Αυγούστου.

Βάσεις 2021: Ο ρόλος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό-φροντιστή Γιώργο Χατζητέγα που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών όσοι υποψήφιοι έχουν μέση επίδοση στα τέσσερα μαθήματα κάτω από 8,9 στην εικοσάβαθμη κλίμακα δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό δελτίο.

Αντίστοιχα στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Σπουδών η μέση επίδοση, ελάχιστη για τη συμπλήρωση του 1ου μηχανογραφικού δελτίου, είναι 9,5.

Στις σπουδές Υγείας, η βάση διαμορφώνεται στο 9,7 και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, Οικονομίας και Πληροφορικής, στο 8,2.

Αυτά αποτελούν και τα ελάχιστα βαθμολογικά όρια για κάθε επιστημονικό πεδίο. Με βάση τα στοιχεία αυτά, εκτιμάται, ότι πάνω από 20.000 υποψήφιοι δεν θα έχουν δικαίωμα να συμπληρώσουν το 1ο μηχανογραφικό δελτίο.

Κατά τα υπόλοιπα, οι μέσες επιδόσεις των υποψηφίων δεν διαφοροποιούνται καθόλου στο 1ο επιστημονικό πεδίο, ενώ στα υπόλοιπα τρία επιστημονικά πεδία ανέβηκαν κατά 0,5 (μισή μονάδα).

Με βάση την κατανομή των υποψηφίων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, στο 1ο και 2ο αναμένονται πτώσεις λόγω της μείωσης των διαγωνιζομένων, ενώ αντίθετα στο 3ο και 4ο θα υπάρχουν ανοδικές τάσεις των βάσεων, συνεχίζει ο κ. Χατζητέγας.

Ακριβέστερη πρόβλεψη θα γίνει με την ανακοίνωση της κλιμάκωσης των μορίων, η οποία αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.