Έκτακτο επίδομα 700 ευρώ

Έκτακτο επίδομα 700 ευρώ: Με κοινή υπουργική απόφαση εγκρίθηκε το έκτακτο επίδομα των 700 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση στους μαθητευομένους των ΙΕΚ και της Τάξης Μαθητείας.

Σε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, ανάπτυξης, επενδύσεων και Παιδείας θα δοθεί οικονομική ενίσχυση στους μαθητευόμενους των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) καθώς και σε όσους βρίσκονται στην Τάξη Μαθητείας και είχαν ενεργή σύμβαση κατά την έναρξη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Το ποσό θα ανέρχεται στα 700€ και για να αποδοθεί στους δικαιούχους θα πρέπει να έχουν τις συμβάσεις μαθητείας καθώς και το σχετικό έντυπο από το ΕΡΓΑΝΗ

Πρόκειται για την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Φ16/154871/ΓΓ4, ΦΕΚ 5057/Β/17-11-2020, Οικονομική ενίσχυση μαθητευομένων μαθητείας για τη μείωση της διασποράς του COVID 19.

Στους μαθητευόμενους των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας της πράξης «Μαθητεία ΕΠΑΛ, ΣΕΚ και ΙΕΚ» με MIS 5005892, οι οποίοι είχαν ενεργή σύμβαση μαθητείας κατά την έναρξη ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, ήτοι

11.3.2020, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 16838/10.3.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 783), καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με το ποσό των επτακοσίων (700) ευρώ και το ποσό της πλήρους βασικής ασφαλιστικής κάλυψής τους, για το χρονικό διάστημα από την έναρξη της επιβολής του μέτρου, ήτοι 11.3.2020 της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών κάθε τύπου και βαθμού σε κάθε γεωγραφική περιοχή, μέχρι την επαναλειτουργία τους, ήτοι 18.5.2020 σύμφωνα με την υπ’ αρ. 55323/13.5.2020 υπουργική απόφαση (Β’ 1844).

Το σύνολο των δαπανών καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της πράξης με κωδικό ΟΠΣ 5070129. Οι δαπάνες οικονομικής ενίσχυσης των μαθητευομένων οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα μαθητείας χρηματοδοτούνται από το επιλέξιμο προς συγχρημα- τοδότηση σκέλος του προϋπολογισμού της Πράξης, οι δε δαπάνες οικονομικής ενίσχυσης των μαθητευομένων που δεν έχουν ολοκληρώσει τη μαθητεία, θα βαρύνουν το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως προβλέπεται βάσει της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4314/2014.

Ως δικαιολογητικά για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους του άρθρου 1 της παρούσας, ορίζονται:

οι υπογεγραμμένες συμβάσεις μαθητείας των μαθητευόμενων της πράξης «Μαθητεία ΕΠΑΛ, ΣΕΚ και ΙΕΚ» με MIS 5005892, που φυλάσσονται στα Επαγγελματικά Λύκεια και

τα στοιχεία των ενεργών συμβάσεων μαθητείας από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στις 11.3.2020, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 16838/10.3.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 783).

Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, Τομέα Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα καταβάλει α) την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους του άρθρου 1 της παρούσας και β) τις πλήρεις βασικές ασφαλιστικές εισφορές στον Ε.Φ.Κ.Α., σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους του άρθρου 1 της παρούσας θα πραγματοποιηθεί στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των μαθητευόμενων της πράξης «Μαθητεία ΕΠΑΛ, ΣΕΚ και ΙΕΚ», με MIS 5005892.

Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων 2020: Ποιοι θα το πάρουν – Πότε θα πληρωθεί

Επίδομα Χριστουγέννων 2020: Την καταβολή διπλού επιδόματος για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», πρόκειται για το βοήθημα που είχε ανακοινώσει από τη Βουλή την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.

Αφορά 482.335 δικαιούχους σε 256.552 νοικοκυριά που ζουν με εισόδημα κοντά στα όρια της φτώχειας. Ως γνωστόν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κλιμακώνεται από τα 200 ευρώ για τον άγαμo δικαιούχο και αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος τους νοικοκυριού και 50 ευρώ για κάθε παιδί.

Με τα δεδομένα αυτά τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν 400 ευρώ για τον άγαμο, 600 ευρώ για το ζευγάρι χωρίς παιδιά, 700 ευρώ για τα ζευγάρια με ένα παιδί, 800 ευρώ με δύο παιδιά, 900 ευρώ με τρία παιδιά και 1.000 ευρώ για το ζευγάρι με τέσσερα παιδιά.

Το βοήθημα θα πιστωθεί αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων όπου καταβάλλεται σε μηνιαία βάση και το επίδομα. Τα συναρμόδια υπουργεία διαβεβαιώνουν ότι αυτό θα συμβεί το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου και πάντως πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Το έκτακτο βοήθημα δίνεται για να υπάρξει κάποια οικονομική βοήθεια και για τους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι αναζητούν εργασία για πάνω από δύο χρόνια.

Παράλληλα οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσαν ότι όσοι άνεργοι απέκτησαν την ιδιότητα του «μακροχρόνια» μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο θα πάρουν το επίδομα των 400 ευρώ που έχει περιληφθεί στο τελευταίο πακέτο των μέτρων στήριξης μέχρι και το τέλος του μήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε επίσης και για την υλοποίηση των υπολοίπων μέτρων που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα εν όψει του δεύτερου lockdown της οικονομίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «υλοποιείται ήδη η προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις και η αναλογική κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών υπολογιζόμενων επί του ονομαστικού μισθού».

Επίδομα Χριστουγέννων 2020: Επιπλέον μέτρα

Την Τρίτη ψηφίστηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης η δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, καθώς και αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών για τους εργαζόμενους που ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο ψηφίστηκε η υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους.

Επίσης θεσμοθετήθηκε ότι τον Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας.

Επίσης είναι σε ισχύ η συνέχιση της αναστολής πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων και η κάλυψη μέρους των δόσεων από το πρόγραμμα Γέφυρα, με τις τράπεζες να έχουν ξεκινήσει και προαφαιρούν το ποσό που αναλογεί στην κρατική επιδότηση του δανείου.

Δόθηκε επίσης απάντηση και στο θέμα των επιταγών με αναστολή κατά 75 ημέρες σε όσες λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.

Ως πληγείσες επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2020 μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, αξιόγραφα από τις εν λόγω επιχειρήσεις, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα, από την 6η Νοεμβρίου έως τη δημοσίευση του νόμου, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Η διάταξη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ χθες βράδυ.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και την έναρξη του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής με προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ από τα οποία το 50% θα είναι επιδότηση.

Επίδομα Χριστουγέννων 2020: Οι δικαιούχοι

Περιεριορισμένη είναι η εφετινή λίστα των δικαιούχων κοινωνικού μερίσματος, καθώς η πανδημία έχει ασκήσει έντονες πιέσεις στα δημοσιονομικά του κράτους. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα το λάβουν αποκλειστικά οι δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η συγκεκριμένη ομάδα θα λάβει με την τακτική καταβολή του Δεκεμβρίου, διπλάσιο ποσό.

Συμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το μέτρο αφορά 482.385 πολίτες από 256.562 νοικοκυριά. Υπενθυμίζεται ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

  • Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού:
  • προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

«Αποδεικνύουμε έμπρακτα την αυξημένη μέριμνα απέναντι στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, με ένα έκτακτο επίδομα συμπληρωματικό της τακτικής ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και των ευεργετημάτων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του Εισοδήματος» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr