Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Χαράς Ευαγγέλια για χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι θα λάβουν έκτακτο επίδομα.
Σκέψεις για χορήγηση μιας νέας επιταγής ακρίβειας στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού το Πάσχα, εν είδει έκτακτου δώρου Πάσχα για το 2024, γίνονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κάτι που θα συναρτηθεί με την πρόοδο της οικονομίας.
«Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις που προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον στην κοινωνία», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Όπως είπε, «στις 40 ημέρες που έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, πέρα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, έχουμε δεσμευτεί για τις εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης.
Αυτά κοστίζουν 210-212 εκατ. ευρώ», για να προσθέσει ότι «νοιαζόμαστε να μη φύγει η κατάσταση από την τροχιά που έχει μπει» καθώς «στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, σχεδόν 5 δισ. ευρώ, για να μειωθεί το χρέος», υπογράμμισε ο υπουργός.
Η πορεία των φορολογικών εσόδων αλλά και η πορεία του ΑΕΠ του 2023 που θα ανακοινωθεί στις 7 Μαρτίου αναμένεται να καθορίσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη χορήγηση μιας νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά το Πάσχα. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ύψος του επιδόματος και τον αριθμό των δικαιούχων.
Τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι τον Ιανουάριο οι εισπράξεις κινούνται πάνω από τον στόχο, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις του προηγούμενου έτους με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2024 και της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ για το 2023.
Εάν αποφασιστεί η χορήγηση έκτακτης παροχής, θα είναι ανάλογη με αυτή που δόθηκε τα Χριστούγεννα ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκατ. πολίτες, οικογένειες με παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες – δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και χαμηλοσυνταξιούχους.
Επιδόματα: Ποια κατάργησε η ΔΥΠΑ
Στην κατάργηση τριών εφάπαξ επιδομάτων που παρέχει η ΔΥΠΑ προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.
Πρόκειται για παροχές που λαμβάνουν ειδικές κατηγορίες ανέργων και ορισμένα από αυτά καταβάλλονται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης της ανεργίας.
Συγκεκριμένα αφορά: πρώτον, το ειδικό επίδομα που χορηγείται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας.
Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων.
Και το ειδικό επίδομα επίσχεσης που αφορά στη διακοπή της λειτουργίας μιας επιχείρησης.
Τα επιδόματα που καταργήθηκαν
- Το ειδικό επίδομα που δίδεται μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι πολίτες που διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Το ύψος του ήταν ίσο προς δεκατρία (13) ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή 249,08 ευρώ.
- Το επίδομα τρίμηνης παραμονής στο μητρώο ανέργων, ελάμβαναν ορισμένες κατηγορίες ανέργων – μέχρι και τρεις φορές – μέσα στο ημερολογιακό έτος. Το ποσό του βοηθήματος ήταν 287,4 ευρώ.
- Το επίδομα επίσχεσης εργασίας, δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, κατά την περίπτωση διακοπής των εργασιών μιας επιχείρησης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη.
Αμέσως μετά την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, με εσωτερικό έγγραφο που διανεμήθηκε στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ από τη διοίκηση του Οργανισμού σημειώνεται ότι «στο πλαίσιο εφαρμογής των ανωτέρω που είναι σε ισχύ από 29.12.2023: οι αιτήσεις των καταργηθέντων επιδομάτων δεν είναι πλέον διαθέσιμες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τυχόν δε αιτήσεις που υπεβλήθησαν από την 29.12.2023 και εξής είναι απορριπτέες.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης πρόκειται για επιδόματα που υπήρχαν αλλά οι δικαιούχοι ήταν ελάχιστοι.