Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Ποιοι θα πάρουν από 250 έως 1.000 ευρώ

Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Πώς θα δοθεί 1 δισ. ευρώ σε 2 εκατομμύρια νοικοκυριά τα Χριστούγεννα. Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν το επίδομα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τριπλό «ανάχωμα» στην κρίση ακρίβειας, με επιδότηση ρεύματος, επιδότηση θέρμανσης και έκτακτο επίδομα σε πάνω από 2 εκατομμύρια μικρομεσαίους, χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και άτομα νε αναπηρία, υψώνει η κυβέρνηση καθώς, τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες:

· η κρατική επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα (9 ευρώ για τον Σεπτέμβριο, 18 για τον Οκτώβριο και 39 για Νοέμβριο-Δεκέμβριο) θα φανεί στους λογαριασμούς που θα εκδίδουν όλες οι εταιρίες παροχής από τις 27 Νοεμβρίου -και μέχρι τις αρχές του 2022.

· πάνω από 500.000 νοικοκυριά θα λάβουν προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης έως τις 10 Δεκεμβρίου. Ήδη μέχρι χθες είχουν εγκριθεί 452.000 αιτήσεις και όσοι θέλουν να διεκδικήσουν την προκαταβολή πρέπει να σπεύσουν να εγγραφούν στην πλατφόρμα MyΘέρμανση της ΑΑΔΕ έως 29 Νοεμβρίου.

· 830.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν στα τέλη Δεκεμβρίου 250 ευρώ

· 173.000 δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης ΟΠΕΚΑ θα λάβουν 250 ευρώ

· 203.000 οικογένειες – δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν «13ο επίδομα» στις 15 Δεκεμβρίου, με έξτρα πληρωμή πριν την τελευταία του έτους στις 30 Δεκεμβρίου.

Με τις παροχές αυτές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις χθεσινές πληροφορίες του newmoney για έκτακτες παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και νοσοκομειακό προσωπικό. Με τη μισθοδοσία στα τέλη Δεκεμβρίου περίπου 100.000 ιατροί και νοσοκομειακοί ΕΣΥ και ΕΚΑΒ θα λάβουν έκτακτο επίδομα ίσο με 50% του βασικού μισθού τους (συνολικά 90 εκατομμύρια). «Κατά κεφαλήν» αναλογούν 900 ευρώ στον καθέναν.

Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Ποιοι κερδίζουν

Μαζί με το νέο «πακέτο» μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, οι παροχές του Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Πολλαπλώς κερδισμένοι βγαίνουν ιδιαίτερα οι κατωτατοσυνταξιούχοι, που ζουν με κάτω από 600 ευρώ τον μήνα, αλλά μπορεί να λάβουν στήριξη 250 ευρώ ή 500 ή έως και και πάνω από 1.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, από τον συνδυασμό των νέων μέτρων, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων οι οποίοι ζουν με έως 600 ευρώ το μήνα από συντάξεις ο καθένας ( =7.200 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα και έως 14.400 ευρώ οικογενειακό εισόδημα του 2020) τον Δεκέμβριο φέτος θα μπορεί να λάβει:

· «διπλό» έκτακτο επίδομα, από 250 ευρώ ο κάθε σύζυγος ή 500 ευρώ συνολικά στα νοικοκυριά με δύο δικαιούχους

· επιδότηση λογαριασμού ρεύματος που θα τους λάβουν τον Δεκέμβριο για κατανάλωση μηνών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 70 ευρώ (9+18+39 ευρώ + ΦΠΑ)

· αυξημένο επίδομα θέρμανσης 100-750 ευρώ (αντί 80-650 που δόθηκε πέρυσι) το οποίο καλύπτει πλέον και φυσικό αέριο, αλλά και τηλεθέρμανση και οικογένειες που καίνε πέλετ – βιομάζα, ή ακόμα και καυσόξυλα σε κωμοπόλεις με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους.

Κερδισμένοι βγαίνουν ενδεχομένως και όσοι, ασχέτως ύψος συντάξεως που τους απονεμήθηκε, πληρώθηκαν για πρώτη φορά μέσα στο 2020 και δεν εισέπραξαν πάνω από 7.200 ευρώ συνολικά.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που πληρώθηκε για πρώτη φορά σύνταξη τον Ιούνιο του 2020, θα δικαιούται να λάβει το επίδομα ακόμα και αν η σύνταξή του φτάνει τα 1.000 ευρώ (Χ7 μήνες ως τον Δεκέμβριο εισέπραξε 7.000 συνολικά και δεν υπερέβη το ατομικό όριο που τέθηκε ως βάση για τη χορήγηση του βοηθήματος).

Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Ποιοι χάνουν

Στους χαμένους των νέων παροχών, αν δεν αλλάξει κάτι στις εξαγγελίες και τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν, συγκαταλέγονται:

· περίπου 10.000 ανεμβολίαστοι υγειoνομικοί που δεν εργάζονται και δεν εισφέρουν «ενεργά» στην μάχη των εφημεριών και των ΜΕΘ κατά το 4ο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα

· ΑμΕΑ που λαμβάνουν την προνοιακή και όχι την αναπηρική σύνταξη ΟΠΕΚΑ (εξίσου χαμηλές και οι δύο) ή λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη και επιδόματα αναπηρίας από ταμείο Κύριας ασφάλισης και όχι τον ΟΠΕΚΑ

· 100.000 συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν έως 600 ευρώ το μήνα από συντάξεις (κύρια, επικουρική ή μετοχικό) αλλά «κόβονται» για άλλες αιτίες, όπως:

– έχουν ακίνητη περιουσία, την αξία των οποίων η εφορία την υπολογίζει σε πάνω από 200.000 ευρώ

– έχουν και εισοδήματα από ενοίκιο οπότε το ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους ξεπέρασε τις 7.200 ευρώ το 2020 (δηλώσεις 2021)

– εργάζονται -περιστασιακά ενδεχομένως- και υπερβαίνουν το όριο 7.200 στο ατομικό φορολογητέο εισόδημα

– έχουν σύζυγο που εργάζεται και ξεπερνάνε μαζί και τα 14.400 ευρώ συνολικά ή

-έχουν σύζυγο που παίρνει επίσης δική του σύνταξη που ξεπερνά τα 600 ευρώ. Αν αθροιστικά και οι δύο υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ το μήνα (πχ 500 + 800) τότε το νοικοκυριό χάνει το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ.

· χάνουν το «διπλό» επίδομα ευάλωτες οικογένειες που έπαιρναν μεν εφέτος το ΚΕΑ αλλά για διάφορους λόγους μπορεί να διεκόπη τον Νοέμβριο. Το ύψος του έκτακτου επιδόματος φέτος ανέρχεται σε

– έως 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

– έως 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (+50% στο βασικό ποσό)

Έτσι, οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και δικαιούται 400 ευρώ (300 ευρώ οι γονείς και 100 ευρώ τα δυο παιδιά) θα έπρεπε να λάβει έκτακτο επίδομα 400 ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα οικογένεια με ένα παιδί θα έπαιρνε 350 ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου και άλλα τόσα στις 29-30 Δεκεμβρίου.

Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Το άγνωστο επίδομα των 360 ευρώ

Οι ανασφάλιστοι πολίτες στη χώρα μας ξεπερνούν τα 2εκ. και αυτό από μόνο του είναι ένα συγκλονιστικό στοιχείο καθώς πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται να βιοποριστούν. Ονομάζεται «Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων» και ισούται με 360 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ10034/2437/655 και την ερμηνευτική εγκύκλιο, το επίδομα δίνεται στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον όμως πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

 • Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
 • Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από 360€. Αν η σύνταξη αυτή ή παροχή από δημόσιο φορέα που λαμβάνουν είναι μικρότερη από το επίδομα των 360€, δικαιούνται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της σύνταξης ή παροχής που λαμβάνουν από το επίδομα. Σε περίπτωση μεταβολής του ποσού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνουν από το εξωτερικό ή την Ελλάδα, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να το δηλώσουν αμέσως, προκειμένου να τροποποιηθεί αναλόγως το ποσό του επιδόματος. Για όσους λαμβάνουν σύνταξη ή άλλη παροχή από οποιοδήποτε φορέα του εξωτερικού, η νομισματική ισοτιμία λαμβάνεται υπόψη την 1η εργάσιμη ημέρα του έτους κατά τη χορήγηση, την επαναχορήγηση ή την τροποποίηση του ποσού της παροχής που λαμβάνουν από τον αρμόδιο για την καταβολή αυτής φορέα, λόγω αλλαγής του ποσού της σύνταξης που λαμβάνουν από τον φορέα του εξωτερικού.
 • Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη του επιδόματος ή 15 έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα 10 συνεχόμενα πριν από την υποβολή της αίτησης και εξακολουθούν να διαμένουν στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής.
 • Το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται πλήρες (ή μειωμένο λόγω σύνταξης εξωτερικού ή προνοιακής παροχής εντός Ελλάδας όπως προαναφέρθηκε) για όσους πληρούν αθροιστικά τα ανωτέρω κριτήρια και έχουν συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον 35 πλήρη έτη διαμονής. Το ποσό μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα έτος που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στη χώρα.
 • Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320€ ή, στη περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640€.
 • Εξαιρούνται της παροχής οι μοναχοί/ες, οι οποίοι διαμένουν σε Ιερές Μονές και συντηρούνται από αυτές και όσοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας.
 • Εξαιρούνται επίσης οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και αυτοί που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον ο/η σύζυγος λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή μεγαλύτερη από την παροχή (360€).

Στο εισόδημα δεν υπολογίζονται:

 • Οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρίες λόγω της αναπηρίας τους.
 • Το διατροφικό επίδομα που χορηγείται στους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και στους μεταμοσχευμένους.
 • Το επίδομα ανεργίας.
 • Η διατροφή που καταβάλλεται σε ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο.
 • Περιουσιακά κριτήρια
 • Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος, σύμφωνα με τα ανωτέρω το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000€.
 • Κινητή περιουσία: Το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης της κινητής περιουσίας του αιτούντος (επιβατικά ΙΧ, ΜΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των 6.000€.
 • Το επίδομα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση για όσους δικαιούχους κάνουν αίτηση από την 1η του επόμενου της υποβολής της αίτησης μήνα.