Έκτακτο επίδομα 300 ευρώ για τρόφιμα και καύσιμα: Δες αν το δικαιούσαι

Έκτακτο επίδομα 300 ευρώ: Νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μειώσεις φόρων με… πλατφόρμα για τα καύσιμα. Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης επίδομα ακρίβειας και ελαφρύνσεις για βασικά είδη διαβίωσης. Ανακοινώσεις μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μέσω ειδικής πλατφόρμας “άντλησης” μειώσεων φόρων, σχεδιάζεται να λειτουργήσει ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης για τις ευπαθείς ομάδες, τον οποίο προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός και θα ανακοινωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του newmoney.gr , εκτός από το εφάπαξ «επίδομα ακρίβειας» των 200-300 ευρώ που θα δοθεί βάσει κριτηρίων το «πακέτο Μητσοτάκη» θα περιλαμβάνει επίσης μειώσεις φόρων και στα καύσιμα, καθώς και στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, η επικρατέστερη από τις εισηγήσεις προβλέπει διαδικασία ένταξης που θα διασταυρώνει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα τίθενται ως προϋπόθεση για επιλογή των δικαιούχων.

Στα κριτήρια αναμένεται εκτός από το εισόδημα ή τα ακίνητα, να συνεξετάζονται και οι τόκοι τραπεζικών καταθέσεων, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 40 δισ. μέσα σε 2 χρόνια.

Έκτακτο επίδομα 300 ευρώ: Μητρώο δικαιούχων

Η κυβέρνηση θέλει να φτάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ενισχύσεις και ελαφρύνσεις, σε εκείνους που τις έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι «στα τυφλά». Για αυτό θα δημιουργηθεί η νέα Πλατφόρμα εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων των εκτάκτων

Με βάση τις εισηγήσεις, ο φόρος καυσίμων θα μειώνεται ή –το πιθανότερο- θα επιστρέφεται εκ των υστέρων, μετά την αγορά του στο πρατήριο. Οι δικαιούχοι που θα εγγραφούν στην πλατφόρμα θα έχουν έκπτωση ή επιστροφή φόρου για τις ποσότητες καυσίμων που αγοράζουν στις εξωφρενικά υψηλές τιμές πώλησης που έχουν διαμορφωθεί.

Ωστόσο το εγχείρημα συναντά και τεχνικές δυσκολίες, εξαιτίας των οποίων μπορεί να προκύψουν καθυστερήσεις ή και αλλαγές σχεδίων, αν κριθεί αναγκαίο.

Όλα τα παραπάνω θα συνεκτιμηθούν, παράλληλα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν τόσο για μειώσεις εμμέσων φόρων σε βασικά είδη διαβίωσης και διατροφής, αλλά και το τελικό ποσόν που θα διανεμηθεί ως επιταγή ακρίβειας.

Το τελικό ποσόν που θα διατεθεί και η ακριβής περίμετρος των μέτρων, θα καθοριστεί και με βάση τα περιθώρια που θα δείξουν τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία θα ανακοινωθούν την Τρίτη.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν και οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, όπως ίσχυσε εδώ και 7 μήνες –πέραν του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης που χορηγείται σε πάνω από 700.000 νοικοκυριά.

Έκτακτο επίδομα 300 ευρώ: «Έρχονται παρεμβάσεις για τη βενζίνη»

Το πλαίσιο των μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα σκιαγράφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και την εκπομπή «Καλημέρα». Όπως είπε, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων.

Για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, σημείωσε ότι όχι απλώς θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη, αλλά θα ενισχυθεί.

Σε ό,τι αφορά στην τιμή της βενζίνης τόνισε ότι «έχει ξεφύγει επικίνδυνα» επισημαίνοντας ότι δε θα μείνει έξω από το πεδίο των κυβερνητικών παρεμβάσεων, «πάντοτε στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων» κι επιβεβαιώνοντας τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ αποκάλυψε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η έκτακτη καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στα νοικοκυριά, η λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας». «Ένα μεγάλο κομμάτι των απωλειών να αντικατασταθούν και θα δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις», επισήμανε.

Σφοδρά πυρά όμως εξαπέλυσε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε αντιμέτωποι με την απειλή εκδήλωσης ενός δεύτερου κύματος λαϊκισμού και αντισυστημικής συμπεριφοράς σαν αυτή που είδαμε πόσο πολύ κόστισε στη χώρα την περασμένη δεκαετία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη δημαγωγία, που θυμώνει τον κόσμο, να βρει πρόσφορο πεδίο».

Έκτακτο επίδομα 300 ευρώ: Επιβεβαίωση Σταϊκούρα

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η επιβεβαίωση ήρθε και από την Κυβέρνηση καθώς ο Υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε οτι η Κυβέρνηση σχεδιάζει εφάπαξ επίδομα στους οικονομικά ασθενέστερους πριν από το Πάσχα σε συνάρτηση με την εξέλιξη του πληθωρισμού και των εσόδων του προϋπολογισμού.

«Ο πληθωρισμός πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επηρεάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ό,τι και να κάνουμε δε μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τα προβλήματα που έχουν και θα έχουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά», είπε και προσέθεσε ότι «ο προϋπολογισμός θα κρίνει αν θα βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά με δώρο Πάσχα». Από τις εισπράξεις Φεβρουαρίου θα εξαρτηθεί το ύψος αλλά και η περίμετρος των νέων μέτρων στήριξης σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΣΚΑΙ καθώς θα δείξουν το εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.

Παράλληλα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για δώρο Πάσχα σε πιο ευάλωτες ομάδες πολιτών που πιέζονται από το κύμα ακρίβειας.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων πλήθος επιλογών προκειμένου να βοηθηθούν στοχευμένα, οι πιο ευάλωτοι απέναντι στην ακρίβεια αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα έκτακτο βοήθημα, καθώς όπως σημείωσε «δεν θα είναι μέτρο μόνιμης στήριξης».

«Η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και τα περιθώρια, και όταν είναι έτοιμη, θα υπάρξουν ανακοινώσεις», σημείωσε.

«Η συγκεκριμένη στοχευμένη στήριξη θα έλθει παράλληλα με τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζονται», πρόσθεσε ενώ όσον αφορά στον χρόνο, κατά τον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί, ανέφερε τον Μάρτιο, υπογραμμίζοντας ότι «ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος».

«Εξετάζουμε διάφορα εργαλεία και επιλογές για όσους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες. Θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη για το ρεύμα και η κυβέρνηση σχεδιάζει και συζητά και πιο στοχευμένες παρεμβάσεις» πρόσθεσε και κατέληξε:

«Η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει έγκαιρα, πέρα από τα οριζόντια μέτρα. Σε ό,τι αφορά τόσο το εύρος, όσο και το βάθος, είναι κάτι που θέλουμε να έχει αποτέλεσμα. Δεν θα είναι κάτι ασήμαντο ή επικοινωνιακού τύπου. Σχεδιάζουμε να έχει ουσιαστικό αποτύπωμα».