Έσκασε νέα έκτακτο επίδομα για χιλιάδες δικαιούχους. Δείτε πώς θα το πάρετε.

Νέο κρατικό επίδομα ύψους 300 ευρώ θα δοθεί σε πρωτοετείς φοιτητές χαμηλού εισοδήματος στο πλαίσιο της δράσης «σπουδά…ΖΩ!» και της πρωτοβουλίας «ΓΕΦΥΡΑ». Το επίδομα αφορά 120 δικαιούχους που ανήκουν σε οικογένειες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ποιοι το δικαιούνται;

Το εισοδηματικό όριο, όπως καθορίστηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, είναι 6.030 ευρώ ετησίως για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξανόμενο κατά:
✔️ 50% για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί 14-24 ετών.
✔️ 30% για κάθε παιδί κάτω των 14 ετών.

Φέτος, το όριο αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ, ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι φοιτητές. Παράλληλα, η κάρτα σίτισης αυξήθηκε από 250€ σε 300€.

Προθεσμία και Αιτήσεις

Η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων λήγει στις 16 Φεβρουαρίου 2025. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν στην επίσημη ιστοσελίδα www.gefyra.com.gr.

Ξαφνικά υποχρεωτικό νέο μάθημα για όλους στα σχολεία – Οι μαθητές δεν το περίμεναν!

Τι… μάθημα βάζει στα σχολεία το υπ. Παιδείας, το οποίο μόνο καλό μπορεί να κάνει στους μαθητές. Δείτε ποιο είναι.

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση, το Υπουργείο Παιδείας φέρνει νέο υποχρεωτικό μάθημα σε όλα τα σχολεία, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο! Οι μαθητές θα παρακολουθούν τουλάχιστον 10 διδακτικές ώρες.

Στόχος του νέου μαθήματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών, με θεματικές που αλλάζουν όσα ξέραμε για την εκπαίδευση. Οι δράσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στις σχολικές αίθουσες, αλλά θα επεκταθούν και στις οικογένειες των μαθητών, καλλιεργώντας νέες αντιλήψεις στην κοινωνία.

Η απόφαση υπογράφηκε από τους υφυπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, Βασίλη Σπανάκη και Ζέττα Μακρή, και πλέον δρομολογείται η εφαρμογή του σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑ.Λ..

Οι θεματικές ενότητες των προγραμμάτων περιλαμβάνουν δράσεις που ενισχύουν την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των οικογενειών τους σχετικά με την προστασία των αδέσποτων ζώων. Επιπλέον, στα Προγράμματα Σπουδών όλων των τύπων σχολικών μονάδων – Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. – εντάσσονται δράσεις ενεργού πολίτη, οι οποίες θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον 10 διδακτικών ωρών η καθεμία. Μέσα σε αυτές τις δράσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί αυτόνομη θεματική ενότητα αφιερωμένη στα ζώα συντροφιάς.

Στόχοι του νέου μαθήματος

Την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών που ενισχύουν τη φιλοζωία και την υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς.

Την ενημέρωση σχετικά με όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ζώα, με έμφαση στα ζώα συντροφιάς, καθώς και την καλλιέργεια υπεύθυνης στάσης απέναντί τους.

Την προώθηση ηθικών αξιών και ενσυναίσθησης απέναντι στα ζώα, στη βάση των πέντε διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών για την ευζωία τους.

Την ενίσχυση της υπεύθυνης λήψης αποφάσεων σχετικά με τη φροντίδα, την κοινωνικοποίηση και τη διάδραση των ζώων συντροφιάς.

Τη βιωματική μάθηση γύρω από τη φιλοζωία και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε πρωτοβουλίες και δράσεις που προάγουν την προστασία των ζώων.

Ξαφνική αλλαγή σε ονόματα περιοχών: Δείτε πώς ονομάζονται στην Ελλάδα

Γιατί άλλαξαν όνομα στη Google περιοχές; Διαβάστε αναλυτικά στο xristika.gr.

Η αλλαγή τοπωνυμιών από τη Google προκαλεί αντιδράσεις και διπλωματικές ανησυχίες

Η Google, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, επιβεβαίωσε πως αποτελεί πάγια πρακτική της να προβαίνει σε αλλαγές τοπωνυμιών μόνο μετά από επίσημη ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές. Οι αλλαγές αυτές ευθυγραμμίζονται με τα στοιχεία της αμερικανικής γεωγραφικής υπηρεσίας GNIS, διασφαλίζοντας την ακρίβεια των δεδομένων.

Ωστόσο, η αλλαγή ονομάτων σε ορισμένες τοποθεσίες προκάλεσε αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. Για παράδειγμα, η χρήση της ονομασίας “Κόλπος της Αμερικής” από την ακτοφυλακή των ΗΠΑ και πολιτικούς, όπως ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις, προκάλεσε διπλωματική ανησυχία στο Μεξικό. Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, σχολίασε σαρκαστικά, προτείνοντας να μετονομαστεί η Βόρεια Αμερική σε «Μεξικάνικη Αμερική», αναφερόμενη σε ιστορικούς χάρτες.

Παράλληλα, οι χρήστες εκτός ΗΠΑ συνεχίζουν να βλέπουν τόσο την αρχική όσο και τη νέα ονομασία στις διαφιλονικούμενες τοποθεσίες, όπως συνηθίζεται σε περιοχές με αμφισβητούμενη ονοματολογία.

Η αλλαγή τοπωνυμιών δεν επηρέασε μόνο τη γεωγραφική περιοχή του Κόλπου. Στην Αλάσκα, η μετονομασία της υψηλότερης κορυφής της Βόρειας Αμερικής πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από ιθαγενείς κοινότητες, που επιθυμούν να διατηρηθεί η ιστορική ονομασία «Ντενάλι».

Οι κινήσεις της Google στους χάρτες της έχουν δημιουργήσει νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης γεωγραφικών ονομάτων και τη δυνατότητά τους να επηρεάζουν ευαίσθητες πολιτικές και πολιτιστικές ισορροπίες.

Τολμηρή κίνηση: Τράπεζα έκανε τις καταθέσεις σας Bitcoin

Ακραία κίνηση από τράπεζα για τις καταθέσεις. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας ετοιμάζεται να γράψει ιστορία, εξετάζοντας μια τολμηρή επενδυτική στρατηγική που θα μπορούσε να την καταστήσει την πρώτη δυτική κεντρική τράπεζα με άμεση έκθεση στο Bitcoin. Ο διοικητής της, Aleš Michl, αποκάλυψε στους Financial Times ότι σχεδιάζει να προτείνει τη διοχέτευση έως και 5% των αποθεματικών της τράπεζας – που ανέρχονται σε περίπου 140 δισ. ευρώ – σε Bitcoin, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας διαφοροποίησης των επενδύσεων. Αν αυτή η πρωτοβουλία εγκριθεί, θα αποτελέσει σημείο καμπής στη στάση των κεντρικών τραπεζών απέναντι στα κρυπτονομίσματα.

Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τη μεταβλητότητα του Bitcoin και τις αβεβαιότητες που το συνοδεύουν, ο Michl θεωρεί πως η αυξανόμενη θεσμική αποδοχή – με κολοσσούς όπως η BlackRock να λανσάρουν Bitcoin ETFs – καθιστά το ψηφιακό νόμισμα μια ελκυστική επιλογή. Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την πρόθεσή του να χαλαρώσει τους περιορισμούς γύρω από τα κρυπτονομίσματα και να διερευνήσει τη δημιουργία εθνικών αποθεμάτων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Η πρόταση του Michl έρχεται σε αντίθεση με την άποψη πολλών κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο Bitcoin. Ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, το έχει συγκρίνει με τη «φούσκα της τουλίπας» του 17ου αιώνα, ενώ αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν δηλώσει ότι η πραγματική του αξία είναι μηδενική. Ο πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ, Benoît Cœuré, το είχε χαρακτηρίσει ως «παρακαταθήκη της οικονομικής κρίσης».

Σε αντίθεση με τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες, που προτιμούν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως κρατικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης, η Τσεχία φαίνεται να υιοθετεί μια πιο ριψοκίνδυνη προσέγγιση, που θυμίζει το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ. Το 2021, η λατινοαμερικανική χώρα έγινε η πρώτη που αναγνώρισε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα, αν και αργότερα μείωσε τις φιλοδοξίες της λόγω πιέσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Michl πιστεύει ότι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτή τη στρατηγική μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως έχουν ήδη κάνει διάφορα επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία που εντάσσουν τα κρυπτονομίσματα στα χαρτοφυλάκιά τους. Ωστόσο, παραδέχεται ότι η απόφαση αυτή ενέχει σοβαρό ρίσκο. «Έχουμε δει εταιρείες όπως η Enron και η Wirecard να καταρρέουν. Οπότε, έχουμε εμπειρία με αποτυχημένες επενδύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το ζητούμενο είναι η διαφοροποίηση. Αν το Bitcoin μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, γιατί να το αγνοήσουμε;».

13ος και 14ος μισθός σε Δημόσιο και συνταξιούχους: Εκδόθηκε η απόφαση για το 2025

Εξελίξεις γύρω από τον 13ο και 14ο μισθό, τα δώρα δηλαδή σε Δημόσιο και συνταξιούχους που έχουν κοπεί από τον νόμο Κατρούγκαλο.

Με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σε πιλοτική δίκη η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων ζητεί από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήρια θα αποφανθεί περί του αιτήματος των Δώρων.

Ανεξαρτήτως της απόφασης ανοίγει ένα καυτό κοινωνικά, πολιτικά και δημοσιονομικά θέμα. Αν και εκ του δημοσιονομικού αποτελέσματος (συν 2,2 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να υπολογίζονται τα Δώρα του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως ΕΡΤ κ.α.), δύσκολα μια απόφαση του ΣτΕ θα είναι άμεσα εκτελεστή.

Ωστόσο, προκύπτει θέμα: γιατί μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι και οι συνταξιούχοι; Οι οποίοι, μάλιστα, έχουν ήδη δικαιωθεί για τα Δώρα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2026. Οπότε και ήλθε ο νόμος 4387/16 (Κατρούγαλου) και έκοψε οριστικά τα Δώρα!

Τα κακά μαντάτα, όμως έρχονται από τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος μίλησε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με την πιθανότητα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.