Έκτακτο δώρο Πάσχα: Η απόφαση είναι οριστική και το έκτακτο δώρο Πάσχα για τους οικονομικά ασθενέστερους μπαίνει στις ζωές μας. Δείτε στο xristika.gr ποιοι είναι οι δικαιούχοι.
Θεωρείται βέβαιο ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις ελάφρυνσης των εισοδηματικά αδύναμων από την εκτίναξη των ενεργειακών τιμών, αλλά και την «επιταγή ακρίβειας» την οποία έχει παραγγείλει ο πρωθυπουργός.
Ο μεγαλύτερος προβληματισμός έχει να κάνει με το μοντέλο που θα ακολουθηθεί προκειμένου να υπάρξει στήριξη με επιδότηση στην τιμή της βενζίνης αποκλειστικά στους ευάλωτους καταναλωτές. Πρόθεση της κυβέρνηση είναι να βρεθεί ένας μηχανισμός ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή φόρου από τα καύσιμα, ώστε ένα μέρος από τους πλεονάζοντες φόρους που συγκεντρώνει το κράτος να επιστρέψουν σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Η δυσκολία στη λύση του γρίφου έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην κυβέρνηση δεν συζητούν αναφορικά με το ενδεχόμενο να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ή ο ΦΠΑ στα καύσιμα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες μια τέτοια παρέμβαση αποκλείεται καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Ως εκ τούτου αναζητούνται εναλλακτικές με τις οποίες θα επιστρέφεται στους δικαιούχους μέρος της τιμής που θα πληρώνουν την βενζίνη.
Το βέβαιο είναι ότι η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί από τα αυξημένα έσοδα του ΦΠΑ και του ΕΦΚ που έχει φέρει η τιμή των καυσίμων, ενώ στο τραπέζι υπάρχει ακόμα και η πρόταση για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας στην οποία οι δικαιούχοι να δηλώνουν τις αγορές τους και στη συνέχεια να προκύπτει η επιστροφή φόρου που θα δικαιούνται για τα καύσιμα που αγοράζουν.
Επιταγή ακρίβειας
Δημοσιονομικό χώρο αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να οριστικοποιήσει στην ειλημμένη απόφαση της να εκδώσει την «επιταγή ακρίβειας» την οποία έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Με τα έως τώρα δεδομένα δικαιούχοι αναμένεται να είναι 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και ακόμα περίπου 170.000 ΑΜΕΑ. Το ύψος του επιδόματος αναμένεται να είναι στα 250 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αναμένεται να λάβουν διπλό επίδομα.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι το έκτακτο επίδομα του Πάσχα θα είναι τα ίδια με αυτά που ήταν για το επίδομα των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα το εισοδηματικό κριτήριο για τους άγαμους είναι τα 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και έγγαμοι με εισόδημα έως 14.000 ευρώ. Σημαντικό κριτήριο είναι η συνολική αξία της περιουσίας των δικαιούχων να μην ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.
Αντίστοιχα για τις οικογένειες με παιδιά και που λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα τα εισοδηματικά κριτήρια είναι:
- Με 1 παιδί θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ.
- Με 2 παιδιά θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
- Με 3 παιδιά θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 13.500 ευρώ.
Επίσης το επίδομα θα το λάβουν 238.000 νοικοκυριά τα οποία παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα . Η κατηγορία αυτή των πολιτών θα εισπράξει ένα επιπλέον επίδομα.
Επίσης 173.000 άτομα με αναπηρία θα λάβουν 250 ευρώ με την προϋπόθεση ότι παίρνουν το προνοιακό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.
Το δημοσιονομικό περιθώριο θα κρίνει και αν θα αυξηθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος προκειμένου να ενταχθούν οι χαμηλόμισθοι που λαμβάνουν επίδομα παιδιού Α21, οι έγγαμοι με παιδιά καθώς και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Τα κριτήρια και σε αυτή την περίπτωση θα είναι το ετήσιο εισόδημα του 2020 (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2021) και με βάση τα περιουσιακά στοιχεία (με τις παλιές αντικειμενικές αξίες).
Έκτακτο δώρ0 Πάσχα: Τα σενάρια
- Επανάληψη του κοινωνικού μερίσματος των Χριστουγέννων
Διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και εφάπαξ έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ σύνταξη), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ (600 + 600 ευρώ σύνταξη) και περιουσία έως 200.000 ευρώ. - Εφάπαξ επίδομα με κλιμακούμενο ποσό
Που θα λαμβάνει υπόψιν τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου οι φτωχότεροι συνταξιούχοι να λάβουν περισσότερα.
Το σενάριο αυτό θέλει το κράτος να έρχεται να ενισχύει το εισόδημα του ευάλωτου νοικοκυριού με ένα σταθερό ποσό όχι όμως για ένα αλλά π.χ. για δυο μήνες. ωστόσο μάλλον δεν είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή καθώς απαιτεί πολλά κονδύλια.
Στο σενάριο αυτό θα υποστηριχθούν χαμηλόμισθοι και όσοι δεν έχουν εργασία και πάλι ωστόσο φαντάζει δύσκολη λόγω μάλιστα και της επικείμενης αύξησης του Κατώτατου μισθού.
Πάντως αυτοί που θα το πάρουν, όπως και στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς θα είναι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και άνεργοι.
Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά που αναμένεται να αφήσει πολλούς πολίτες στην απέξω είναι πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται να θέσει όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια.
Έκτακτο δώρο Πάσχα: Επιβεβαίωση Σταϊκούρα
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η επιβεβαίωση ήρθε και από την Κυβέρνηση καθώς ο Υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε οτι η Κυβέρνηση σχεδιάζει εφάπαξ επίδομα στους οικονομικά ασθενέστερους πριν από το Πάσχα σε συνάρτηση με την εξέλιξη του πληθωρισμού και των εσόδων του προϋπολογισμού.
«Ο πληθωρισμός πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επηρεάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ό,τι και να κάνουμε δε μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τα προβλήματα που έχουν και θα έχουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά», είπε και προσέθεσε ότι «ο προϋπολογισμός θα κρίνει αν θα βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά με δώρο Πάσχα». Από τις εισπράξεις Φεβρουαρίου θα εξαρτηθεί το ύψος αλλά και η περίμετρος των νέων μέτρων στήριξης σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΣΚΑΙ καθώς θα δείξουν το εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.
Παράλληλα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για δώρο Πάσχα σε πιο ευάλωτες ομάδες πολιτών που πιέζονται από το κύμα ακρίβειας.
Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων πλήθος επιλογών προκειμένου να βοηθηθούν στοχευμένα, οι πιο ευάλωτοι απέναντι στην ακρίβεια αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα έκτακτο βοήθημα, καθώς όπως σημείωσε «δεν θα είναι μέτρο μόνιμης στήριξης».
«Η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και τα περιθώρια, και όταν είναι έτοιμη, θα υπάρξουν ανακοινώσεις», σημείωσε.
«Η συγκεκριμένη στοχευμένη στήριξη θα έλθει παράλληλα με τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζονται», πρόσθεσε ενώ όσον αφορά στον χρόνο, κατά τον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί, ανέφερε τον Μάρτιο, υπογραμμίζοντας ότι «ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος».
«Εξετάζουμε διάφορα εργαλεία και επιλογές για όσους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες. Θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη για το ρεύμα και η κυβέρνηση σχεδιάζει και συζητά και πιο στοχευμένες παρεμβάσεις» πρόσθεσε και κατέληξε:
«Η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει έγκαιρα, πέρα από τα οριζόντια μέτρα. Σε ό,τι αφορά τόσο το εύρος, όσο και το βάθος, είναι κάτι που θέλουμε να έχει αποτέλεσμα. Δεν θα είναι κάτι ασήμαντο ή επικοινωνιακού τύπου. Σχεδιάζουμε να έχει ουσιαστικό αποτύπωμα».