PLUS

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Τεράστια προσοχή – Δείτε τι έρχεται στην Ελλάδα τις επόμενες 7 ημέρες

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ο καύσωνας είναι εδώ. Στο «κόκκινο» όλη η Ελλάδα για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Ποιες περιοχές θα «καούν». Τι πρέπει να προσέξετε. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού ενόψει της σημαντικής ανόδου της θερμοκρασίας και του κύματος καύσωνα που θα επηρεάσει αρκετές περιοχές της χώρας τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη εξέδωσε η ΕΜΥ το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ η άνοδος της θερμοκρασίας θα προκληθεί από τις θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας.

Όπως διευκρινίζει η ΕΜΥ από την άνοδο της θερμοκρασίας θα επηρεαστούν κυρίως η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα καθώς και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πότε και που θα χτυπήσει ο καύσωνας

Από το Σάββατο (23/07) έως και τη Δευτέρα (25/07), και ενώ οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας αρχικά δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν ως εξής:

  • στα ηπειρωτικά προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ λόγω τοπικών συνθηκών (μικροκλίμα, καταβάτες άνεμοι) και ειδικότερα σε περιοχές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας που δεν επηρεάζονται από θαλάσσιες αύρες η θερμοκρασία θα είναι ένα με δύο βαθμούς υψηλότερη (41 με 42 βαθμούς Κελσίου). Πιο συγκεκριμένα θα επηρεαστούν περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.
  • στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
  • στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα για την Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, παρόλο που αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη (26/07) στα ανατολικά ηπειρωτικά, οι μέγιστες καθώς και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς θα διατηρηθούν έως και την Πέμπτη (28/07) σε υψηλά επίπεδα.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Τι λέει το meteo

Σε βίντεο που αναρτήθηκε από τo meteo, παρουσιάζεται η πρόγνωση της απόκλισης της θερμοκρασίας από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής σε ύψος 1500 μέτρων έως το βράδυ του Σαββάτου 30/07

Αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας πολύ πιο πάνω από τις συνηθισμένες για την εποχή, η οποία σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo.gr, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με το meteo, οι σχετικά ψυχρές αέριες μάζες που είχαν επικρατήσει πάνω από τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε θερμότερες, των οποίων μάλιστα η θερμοκρασία θα είναι έως και 10 περίπου βαθμούς πάνω από την μέση κλιματική τιμή της εποχής.

Αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η υπηρεσία, θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας σε τιμές πάνω από τις συνήθεις για την εποχή.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινάει από σήμερα, Πέμπτη 21/07 ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα.

Αν και η εκτίμηση της διάρκειας της θερμής περιόδου εμπεριέχει σημαντική αβεβαιότητα, τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η θερμή περίοδος αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε από τo meteo, παρουσιάζεται η πρόγνωση της απόκλισης της θερμοκρασίας από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής σε ύψος 1500 μέτρων έως το βράδυ του Σαββάτου 30/07.

Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη.

Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους εξαρτάται και από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως οι νεφώσεις, τα φαινόμενα, ο άνεμος κλπ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago