Έκτακτη είδηση: Μεγάλη προσοχή τα επόμενα 24ωρα – Αναλυτικές οδηγίες

Καιρός: Στους 42 βαθμούς ο υδράργυρος Κυριακή και Δευτέρα. Αναλυτικά η πρόγνωση για όλη τη χώρα. Οι οδηγίες αυτοπροστασίας από τον καύσωνα και τα μέτρα που πρέπει όλοι μας να λάβουμε. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ξεπεράσει τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος με την άνοδο να έχει ήδη ξεκινήσει . «Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, φαίνεται ότι η Κυριακή και η Δευτέρα θα είναι οι πιο δύσκολες μέρες του καύσωνα με τον υδράργυρο τοπικά και στους 41-42°C σε περιοχές ευπαθείς στη ζέστη και μακριά από τις θάλασσες», ανέφερε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Οι θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την Ελλάδα θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα, καθώς και στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος υπογράμμισε ότι αυτό που τον ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η διάρκεια του καύσωνα. «Μιλάμε για διάρκεια τουλάχιστον 10 ημερών, θα πάμε έως το τέλος του μήνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να προστατεύσουμε τους οικείους μας» τόνισε, ενώ επισήμανε ότι:

«Σε όλη τη χώρα θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, στα ηπειρωτικά φυσικά, όπως και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θα είναι καλύτερα τα πράγματα στις Κυκλάδες, όπως και σε πολλές περιοχές του Ιονίου. Αυτό που θέλει πολύ προσοχή επίσης είναι οι πυρκαγιές».

Συνεχίζοντας ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε: «Αυτό που περιμένουμε από την κλιματική αλλαγή είναι οι μεγάλης διάρκειας, πιο «άγριοι» καύσωνες, με τους οποίους πρέπει να μάθουμε πλέον να ζούμε. Φοβόμαστε για ένα σημείο στο οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή, θα απορυθμιστεί το κλίμα και θα είναι δύσκολη οποιαδήποτε αλλαγή» είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι θα μπούμε σε ένα μοτίβο πολύ διαφορετικό τις επόμενες ημέρες, ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Με έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προειδοποιεί για τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπει στον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς υψηλό κίνδυνο (κατηγορία 4) για την Περιφέρεια Αττικής και την Εύβοια.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ από σήμερα και μέχρι τη Δευτέρα ενώ οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας αρχικά δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, οι μέγιστες στα ηπειρωτικά προβλέπονται να φθάσουν τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ λόγω τοπικών συνθηκών (μικροκλίμα, καταβάτες άνεμοι) και ειδικότερα σε περιοχές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας που δεν επηρεάζονται από θαλάσσιες αύρες η θερμοκρασία θα είναι ένα με δύο βαθμούς υψηλότερη δηλαδή 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Πιο συγκεκριμένα θα επηρεαστούν περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα για την Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, παρόλο που αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη στα ανατολικά ηπειρωτικά, οι μέγιστες καθώς και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς θα διατηρηθούν έως και την Πέμπτη σε υψηλά επίπεδα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

-Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

-Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

-Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

-Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

-Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Καιρός: Το σενάριο το 2050 που γίνεται πραγματικότητα

Πριν από δύο χρόνια, οι μετεωρολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν ένα ενδιαφέρον πείραμα, κάνοντας υποθετική πρόβλεψη για το πού μπορεί να φτάσουν οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες το 2050.

Οι επιστήμονες στο Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου μελέτησαν τα κλιματικά μοντέλα μεγάλης εμβέλειας το καλοκαίρι του 2020 για να δουν τις θερμοκρασίες που ενδεχομένως να επικρατούσαν τρεις δεκαετίες αργότερα.

«Δεν είναι πραγματική πρόγνωση καιρού» τόνιζαν τότε στο Met Office.

Κι όμως, όπως επισημαίνει το CNN, τη Δευτέρα και την Τρίτη, η «μη πραγματική πρόβλεψη» γίνεται πραγματικότητα 28 χρόνια νωρίτερα.

Ο Σάιμον Λι, επιστήμονας της ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, εντόπισε την εντυπωσιακή ομοιότητα μεταξύ των προβλέψεων για το 2050 και της εκτίμησης για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η πρόβλεψη για την Τρίτη είναι συγκλονιστικά σχεδόν πανομοιότυπη για μεγάλα τμήματα της χώρας», έγραψε ο Σάιμον στο Twitter , προσθέτοντας σε μεταγενέστερη ανάρτηση ότι «αυτό που έρχεται την Τρίτη δίνει μια εικόνα για το μέλλον».

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι 10-15 βαθμούς υψηλότερες από το κανονικό στις αρχές της εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υδράργυρος θα μπορούσε να σκαρφαλώσει μέχρι τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά, μια πρόβλεψη που ώθησε τους μετεωρολόγους εκεί να εκδώσουν «κόκκινη» προειδοποίηση για πρώτη φορά.

Το μεγαλύτερο ρεκόρ ζέστης στη χώρα είναι 38,7 βαθμοί Κελσίου, που καταγράφηκαν στον Βοτανικό Κήπο του Κέιμπριτζ το 2019.

Ο «κόκκινος συναγερμός», το επίπεδο 4, εκδίδεται όταν «ένας καύσωνας είναι τόσο ισχυρός ή και παρατεταμένος που οι επιπτώσεις του δεν επηρεάζουν μόνο το σύστημα υγείας και κοινωνικής προστασίας.

Σε αυτό το επίπεδο ακόμη και υγιή άτομα, και όχι μόνο όσα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ενδέχεται να ασθενήσουν ή ακόμη και να πεθάνουν».

Ακραίες θερμοκρασίες καταγράφονται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, σε ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για χώρες όπως η Βρετανία. Η αύξηση των φαινομένων αυτών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, καθώς τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενισχύουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Στη χώρα μας, εξασθενημένος φαίνεται -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία- να φθάνει ο καύσωνας που ταλαιπωρεί τη δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με το αμερικανικό προγνωστικό μοντέλο (GFS), η θερμή εισβολή τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου θα ανεβάσει τη θερμοκρασία στους 42-43 βαθμούς Κελσίου, στην περιοχή της Θεσσαλίας.