ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

Έκτακτη είδηση: Εμφανίστηκε επικίνδυνο ψάρι στην Ελλάδα – Συναγερμός – Ακρωτηριάζει κολυμβητές

Ελληνικές θάλασσες: Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές θάλασσες καθώς εμφανίστηκε ψάρι που μπορεί μέχρι και να ακρωτηριάσει τους κολυμβητές!

Όχι μόνο δεν τρώγεται, αλλά είναι και επικίνδυνος για τον άνθρωπο που μπορεί να κολυμπάει και να τον συναντήσει ακόμα και στα ρηχά…

Ο λόγος για τον λαγοκέφαλο, που αντί να δοθεί επιδότηση με στόχο την εξολόθρευσή του και να δημοσιοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι αναγκαίες οδηγίες για να προσέχουν οι λουόμενοι μη γίνουν… θύματά του, δίνονται στη δημοσιότητα διάφορα βιντεάκια για “καρχαριάκια” στα νερά του Κρητικού Πελάγους, κάνοντας όσους γνωρίζουν απλά να… γελάνε.

Μάλιστα, ο λαγοκέφαλος είναι “κόκκινο πανί” για τους ψαράδες, καθώς τους έχει κυριολεκτικά καταστρέψει και καλούν το κράτος και την Περιφέρεια Κρήτης να ενημερώσουν τους λουόμενους, προκειμένου να προσέχουν και παράλληλα να χρηματοδοτήσουν τον “ανένδοτο” εναντίον του, γιατί εκτός από τις ανυπολόγιστες καταστροφές των ίδιων, είναι ήδη τεράστιες οι ζημιές και σε βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος!

Σε αντίθεση με το λεοντόψαρο, που δεν προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον και είναι και ένα είδος που τρώγεται και είναι μάλιστα και πάρα πολύ νόστιμος ως μεζές, ο λαγοκέφαλος μόνο καταστροφές μπορεί να επιφέρει τόσο στη θάλασσα όσο και στους επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά αγανακτήσει.

Όπως δηλώνει στο neakriti.gr ο πρόεδρός τους στον νομό Ηρακλείου Γιάννης Ανδρουλάκης, «έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα με τα λαγόψαρα.

Και αυτό το οποίο ήδη έχουμε πει στους αρμόδιους της Περιφέρειας Κρήτης είναι να ενημερώσουν τον κόσμο για τα λαγόψαρα, διότι είναι επιθετικά.

Και μπορεί να εμφανιστούν στους 20 πόντους νερό. Μέχρι τον αστράγαλο του λουόμενου μπορεί να βγει… Θυμάστε την περίπτωση με το παιδάκι στη Σητεία, που το δάγκωσε πριν από 1,5 χρόνο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση;

Είχαμε και στην Κάλυμνο άλλο επεισόδιο…

Έχουν γίνει 6-8 ατυχήματα. Και είναι αυτά που έχουν γίνει γνωστά.

Γιατί εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ περισσότερα, αλλά τα κρύβουν για να μην υπάρξει ζημιά στον τουρισμό υποτίθεται», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των ψαράδων.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων του νομού Ηρακλείου καλεί τους λουόμενους «να προσέχουν πάρα πολύ πού κολυμπάνε. Και όταν βλέπουν ψάρια που δεν τα γνωρίζουν, ας αποφεύγουν να κολυμπήσουν, μέχρι το ψάρι να φύγει από κοντά τους»…

Αλλά και ο διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ Γιώργος Τσερπές, απαντώντας στα ερωτήματα της εφημερίδας μας, επιβεβαιώνει ότι έχουν γίνει επιθέσεις από λαγοκέφαλους σε ανθρώπους.

«Αν κοιτάξει κανείς τα περασμένα χρόνια, θα δει ότι υπάρχουν επιθέσεις σε ανθρώπους. Έχουν δημοσιοποιηθεί.

Μάλιστα, κάποιες επιθέσεις έχουν καταλήξει και σε ακρωτηριασμούς, αφού ο λαγοκέφαλος, για παράδειγμα, έκοψε ένα κομμάτι από ένα δάκτυλο ενός ανθρώπου την ώρα που αυτός κολυμπούσε. Υπήρχαν τέτοια θέματα.

Ο λαγοκέφαλος μπορεί να βλέπει κάτι να γυαλίζει, κάτι να κινείται και να επιτεθεί και να δημιουργήσει ζήτημα. Καλό είναι λοιπόν να είναι προσεκτικός ένας άνθρωπος την ώρα που κολυμπάει».

Ο Γιώργος Τσερπές στέλνει και αυτός το δικό του μήνυμα προς την τοπική κοινωνία: «Να είμαστε λίγο προσεκτικοί ειδικά στο θέμα του λαγοκέφαλου.

Διότι ο λαγοκέφαλος μπορεί να επιτεθεί στον άνθρωπο για διάφορους λόγους. Και επειδή έχει κοφτερά δόντια, μπορεί να πάθεις κάτι που θα σου χαλάσει τις διακοπές και το μπάνιο σου»…

Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν τρώγεται ο λαγοκέφαλος. «Καλό θα ήταν να βγουν κάποιες ανακοινώσεις.

Είναι πολλοί ερασιτέχνες που ψαρεύουν και, όταν πιάσουν έναν λαγοκέφαλο, έρχονται και μας ρωτάνε αν τρώγεται.

Μπορεί όμως και κάποιοι άλλοι να μη ρωτήσουν. Τότε τι γίνεται; Αντιθέτως, το λεοντόψαρο είναι αυτό που τρώγεται.

Μάλιστα, δεν κάνει επιθέσεις στους ανθρώπους. Κάθεται σε μία τρύπα. Αλλά και αν ακόμα μας δαγκώσει, δεν είναι τίποτα. Κάνει το ίδιο δάγκωμα με αυτό που κάνει μια σκορπίνα»…

Ελληνικές θάλασσες: Γέμισαν με νέα ήδη μεδουσών!

Με τους βοριάδες που αναμένονται δεν αποκλείεται μια σημαντική επέκταση των μωβ μεδουσών και σε άλλα νησιά των νότιων Κυκλάδων και περιοχών, που ήταν πιο «ήρεμα» την προηγούμενη περίοδο.

Οι μωβ μέδουσες εξαπλώνονται πλέον σε όλη τη χώρα, καθώς από τον Αργοσαρωνικό πέρασαν στον Αργολικό και τις Κυκλάδες, ενώ στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους στο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Λιγότερο συχνές εμφανίσεις έχουν κάνει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ενώ «καθαρά» φαίνεται πως είναι προσωρινά τα νησιά του Βόρειου Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος).

Το JellyReport που βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist, ξεκίνησε μια εβδομαδιαία ενημέρωση για το πού θα βρίσκονται οι μέδουσες, έτσι ώστε να είστε ενήμεροι, προτού φύγετε για διακοπές.

Με τους βοριάδες που αναμένονται ίσως να δούμε μια σημαντική επέκταση των μωβ μεδουσών και σε άλλα νησιά των νότιων Κυκλάδων και περιοχών που ήταν πιο ήρεμα την προηγούμενη περίοδο. ​

Όπως σημειώνεται, ωστόσο, τα πάντα εξαρτώνται από το πού θα τις μετακινήσουν τα θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής.

Όλο τον χρόνο έχουμε εμφανίσεις της μέδουσας Olindias muelleri, μιας μικροσκοπικής μέδουσας η οποία δεν ξεπερνά τα 6 εκατοστά και η οποία μπορεί να δημιουργήσει μικρά και λίγα προβλήματα σε λουόμενους την περίοδο του Ιουλίου και Αυγούστου, σε πολύ λίγα μέρη στην Ελλάδα.

Τρέφεται με πλαγκτόν και το τσίμπημα της είναι αρκετά τσουχτερό, αλλά περνάει γενικά εύκολα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξύδι, αλλά όχι αμμωνία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαγειρική σόδα και θαλασσινό νερό για τα πλοκάμια της και κορτιζονούχα κρέμα για το κάψιμο έπειτα.

Όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία παρακάτω έχει πολλά μικρά πλοκάμια, είναι διάφανη μέδουσα και την αναγνωρίζουμε από το καφέ Χ που δημιουργούν οι 4 κυρτές γονάδες της και ένα περιμετρικό καφέ κύκλο γύρω από την καμπάνα της εσωτερικά. Μερικές φορές το Χ και τον κύκλο τα βλέπουμε σε πιο πορτοκαλό-κόκκινο χρώμα και άλλες φορές σαν καφέ χρώμα.

Παράλληλα, με τις μωβ μέδουσες να εξαπλώνονται όλο και περισσότερο στις ελληνικές θάλασσες, η πλατφόρμα iNaturalist που καταγράφει καθημερινά τον πληθυσμό του καλοκαιρινού εισβολέα, τονίζει «βλέπουμε το μεγαλύτερο μέρος της πληθυσμιακής έξαρσης να είναι στον Αργοσαρωνικό και Ιόνιο, από την κεντρική Ελλάδα και κάτω», σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας. Αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα δίνουν αρκετά μικρότερους πληθυσμούς στην Χαλκιδική, Κρήτη, Βόρειο Ευβοϊκό και Δωδεκάνησα για τον μήνα Ιούνιο.

Το JellyReport βασίζεται μόνο στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist και όχι στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως σημειώνει στην τελευταία του ενημέρωση το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, μόνο με τη σωστή παρατήρηση των ανέμων σε καθημερινή βάση μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα τι συμβαίνει στις παραλίες που μας ενδιαφέρει και πάμε για μπάνιο.

Με αυτό τον καιρό υπάρχει μια μικρή ευκαιρία να καθαρίσει ως ένα βαθμό ο Αργοσαρωνικός κόλπος και να απομακρυνθούν κάποιες μέδουσες. Πάντα όμως εξαρτάται και από το πού θα τις μετακινήσουν τα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής και αν θα τις ξανα-επαναφέρουν πριν προλάβουν να απομακρυνθούν προς τα ανοιχτά.

Όπως σημειώνεται ακόμη, για 1 μήνα θα έχουμε, όπως και κάθε χρόνο, την πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo. Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά – μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας.

Αν μας ακουμπήσουν νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

Αν και μπορεί κάποιος να τις απωθήσει εύκολα από την καμπάνα τους και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολα κάποιος να πέσει πάνω τους, θέλει τεράστια προσοχή άμα τις ακουμπήσει κάποιος να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα (είναι σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπο σου).

Οι Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, είναι μεγάλες σε μέγεθος. Μέχρι 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας μπορούν να έχουν και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα, οι οποίες έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

Οι δικές μας εξάρσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Αδριατικής, σημειώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago