Σούπερ μάρκετ: Αλλάζει το καθεστώς με τις μάσκες στα σούπερ μάρκετ, καθώς χαλαρώνουν περαιτέρω τα μέτρα. Δείτε τι ισχύει στο xristika.gr…
Την κατάργηση της υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας σε μια σειρά χώρους, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ξεκινά από την 1η Ιουνίου και φτάνει μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού.
Εξαιρέσεις, όπου οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές, αποτελούν τα Νοσοκομεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Χωρίς μάσκες θα μπορούν να μπαίνουν οι πολίτες και σε μέσα με αριθμημένες θέσεις όπως τα αεροπλάνα, τα ΚΤΕΛ και υπεραστικά λεωφορεία.
Σε επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων παραπέμφθηκαν οι αποφάσεις σχετικά με σχολεία και ακτοπλοϊκές γραμμές. Τέλος εκτός από τους καταναλωτές, η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους στους χώρους τους οποίους αναφέρθηκαν.
Το υπουργείο Υγείας πάντως συνιστά τη χρήση της ιδιαίτερα σε χώρους με συνωστισμό και σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Η ανακοίνωση του Θάνου Πλεύρη:
«Από 1/6 μέχρι 15/9 αναστέλλεται η υποχρετική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς και στα μέσα όπου υπα΄ρχει αριθμημένη θέση.
Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και τους εργαζομένους σ’ αυτούς τους χώρους. Παραμένει η υποχρεωτικότητα σε ΜΜΜ, νοσοκομεία και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Για ακτοπλοϊκές και σχολεία, θα υπάρξει νεότερη εισήγηση.
Παραμένει η προτροπή και η σύσταση να χρησιμοποιείται σε όλους αυτούς τους χώρους από ευάλωτες ομάδες»
Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά για καταναλώτές αλλά και για τους ιδιοκτήτες. Κατακόρυφη πτώση του τζίρου στα Σούπερ μάρκετ, εξαφανίζονται οι προσφορές. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Με μείωση του όγκου πωλήσεων της τάξης του 7%-8% εκτιμάται ότι έκλεισε ο Απρίλιος για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, στοιχείο που δείχνει την εντεινόμενη αρνητική επίδραση των πληθωριστικών πιέσεων στις καταναλωτικές συνήθειες.
Στην παραπάνω εκτίμηση προέβη χθες ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, επικεφαλής της METΡΟ ΑΕΒΕ στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι με αφορμή την έναρξη του 2ου κύκλου του προγράμματος «Πόλη με Ποδήλατα» των My Market, που υλοποιείται από τον φορέα «Πόλεις για Ποδήλατο» με την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Πτώση εκτιμάται ότι καταγράφηκε και στην αξία πωλήσεων, μικρότερη, ωστόσο, λόγω των ανατιμήσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ώρα αυξάνουν τα μερίδιά τους τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, φτάνοντας στο 14%, καθώς μεγάλη μερίδα των καταναλωτών αναζητεί φθηνότερες λύσεις.
Περιορισμένες είναι και οι προσφορές, καθώς όσες επιχειρήσεις προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε απορρόφηση σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων, έχουν περιορισμένα περιθώρια για προωθητικές ενέργειες.
Σε αυτή τη φάση οι προσφορές γίνονται κυρίως από τις εταιρείες που είχαν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε σημαντικές ανατιμήσεις.
Μόνο η παράμετρος του ενεργειακού κόστους αρκεί για να περικόψει τις επενδύσεις των σούπερ μάρκετ σε προωθητικές ενέργειες.
Όπως επεσήμανε χθες ο κ. Παντελιάδης, ακόμη και με τις κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το κόστος είναι υψηλότερο κατά 80% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.
Η ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ πάντως την επόμενη πενταετία δρομολογεί σειρά επενδύσεων μεγάλο μέρος εκ των οποίων θα έχουν ως στόχο και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία, εκ των οποίων το 25% θα κατευθυνθεί σε «πράσινες» δράσεις.
Περίπου 62,5 εκατ. ευρώ θα αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ενώ 28 εκατ. ευρώ θα είναι η επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα που θα εγκατασταθούν στις στέγες των καταστημάτων MyMarket και Metro Cash & Carry για ιδιόχρηση μέσω του net metering.
Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 με τη διοίκηση να εκτιμά ότι τα φωτοβολταϊκά θα καλύπτουν στο τέλος του επόμενου έτους περίπου το 20% της ιδιοκατανάλωσης σε ενέργεια.
Στο πλαίσιο εξάλλου της προώθησης της ηλεκτροκίνησης, η εταιρεία παρέχει ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε στελέχη της, ενώ χρησιμοποιεί ηλεκτρικά οχήματα και για τις ανάγκες της διανομής των παραγγελιών.
Επίσης έχουν τοποθετηθεί 500 σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε 250 σημεία ανά την Ελλάδα.
Οι τραγικές αυξήσεις τιμών έχουν φέρει σε απελπισία τους καταναλωτές. Αδυνατούν πλέοπν να αγοράσουν και τα βασικά είδη διατροφής. Ψωνίζουν προϊόντα από το κάτω ράφι για εξοικονόμηση έστω λίγων χρημάτων. Οι σκηνές προκαλούν θλίψη. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Ολοένα και πιο έντονες γίνονται οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στις αγοραστικές συνήθειες των ελλήνων καταναλωτών. Οκτώ στους 10 κυνηγούν προσφορές και εκπτώσεις.
Αντίστοιχο ποσοστό (75%) αναβάλλει προσωπικές αγορές ή προτιμά οικονομικότερες εναλλακτικές, ενώ έξι στους 10 έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και τις αγορές τροφίμων.
Αυτά καταγράφει η πλέον πρόσφατα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 5-10 Απριλίου 2022 και αφορούσε ανάμεσα σε άλλα θέματα και την αντιλαμβανόμενη επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα.
Από τις απαντήσεις των 1.000 καταναλωτών στην έρευνα γίνεται ξεκάθαρη η τάση για εξοικονόμηση χρημάτων για τις αγορές βασικών αγαθών.
Συγκεκριμένα:
Αντίστοιχη είναι και η συμπεριφορά σε σχέση με την εξοικονόμηση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα το 60% του κοινού δηλώνει ότι έχει μειώσει το τελευταίο διάστημα την κατανάλωση ρεύματος. Πρόκειται άλλωστε και για τη δαπάνη με τη μεγαλύτερη ανατίμηση το τελευταία διάστημα.
Εκτός των βασικών αγαθών, εντονότερη είναι η τάση εξοικονόμησης χρημάτων στις δευτερεύουσες αγορές, όπως είναι οι αγορές για προσωπική φροντίδα, για είδη οικιακής βελτίωσης ή για αγορές παγίων.
Συγκεκριμένα:
Σημειώνεται ότι μόλις το 16% του κοινού έχει αποταμιεύσει χρήματα τον τελευταίο χρόνο.
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, το πόσο έντονη είναι η στροφή του αγοραστικού κοινού στην εξοικονόμηση χρημάτων αποτυπώνεται παραπάνω γράφήμα που καταγράφει διαχρονικά την προτεραιότητα που δίνουν οι καταναλωτές την τελευταία τετραετία σε σχέση με την επιλογή τροφίμων.
Συνολικά τον τελευταίο χρόνο από τον Ιούλιο και μετά, η χρηματική δαπάνη αποτελεί το βασικό κριτήριο, αλλά ειδικά στην τελευταία μέτρηση του Απριλίου 2022 η ένταση είναι εντυπωσιακή.
Ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό του αγοραστικού κοινού που αγόραζε βασικό κριτήριο τα χρήματα κινούταν περί το 30% και σε ίδια επίπεδα με τα ποιοτικά κριτήρια, σήμερα το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 60%.
Το στοιχείο αυτό δείχνει πόσο έντονη είναι η ανησυχία του κοινού και την αλλαγή στην αγοραστική συμπεριφορά.
Με δεδομένο ότι η κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και η αναστάτωση στις διεθνείς τιμές και στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται στο άμεσο μέλλον, οι καταγραφές τις συγκεκριμένης έρευνας δείχνουν ότι το ελληνικό καταναλωτικό κοινό είναι ανήσυχο τόσο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον, κάτι που επηρεάζει πλέον τις καταναλωτικές του συνήθειες.
Παρόλα αυτά δεν καταγράφεται ανησυχία του κοινού για ελλείψεις σε κάποια προϊόντα.
Συγκεκριμένα μόλις το 13% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τα σουπερμάρκετ ότι φροντίζουν να μην υπάρξουν ελλείψεις στα ράφια των καταστημάτων, με τη συντριπτική πλειοψηφία (87%) να μη δηλώνει τέτοια ανησυχία.
Αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο της παρούσας εικόνας των καταστημάτων τα οποία δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, αλλά και της εμπειρία από την κρίση της πανδημίας του 2020, οπότε και πάλι δεν είχαν υπάρξει ελλείψεις στα ράφια των καταστημάτων.
Στη λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα:
Παγκόσμιος εφιάλτης έχει γίνει η άνοδος στην τιμή βασικών αγαθών με το φως στην άκρη του τούνελ να είναι πάρα πολύ μακριά ακόμα…
Το σοκ από την άνοδο στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, που συνδέεται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2024 και αυξάνει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τις προοπτικές της αγοράς εμπορευμάτων (Commodities Market Outlook).
Στην πρώτη συνολική ανάλυσή της για τον αντίκτυπο του πολέμου στις αγορές εμπορευμάτων, η Παγκόσμια Τράπεζα, που παρέχει δάνεια και επιχορηγήσεις σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, ανέφερε πως ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970.
Επιδεινώνεται, αναφέρει, από τους περιορισμούς στο εμπόριο τροφίμων, καυσίμων και λιπασμάτων που επιτείνουν τις ήδη αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις σε όλον τον κόσμο.
«Οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία προκειμένου να αυξήσουν την οικονομική μεγέθυνση στη χώρα τους και να αποφύγουν ενέργειες που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Ίντερμιτ Τζιλ, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Δίκαιη Ανάπτυξη, τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα και τους Θεσμούς.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγέας φυσικού αερίου και λιπασμάτων και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου.
Μαζί με την Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των εξαγωγών καλαμποκιού και στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου.
Η παραγωγή και εξαγωγή αυτών και άλλων εμπορευμάτων έχει διαταραχθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ως αποτέλεσμα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει πως οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν πάνω από 50% το 2022 προτού μετριαστούν το 2023 και 2024, ενώ οι τιμές μη ενεργειακών εμπορευμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων της γεωργίας και των μετάλλων, θα αυξηθούν σχεδόν 20% το 2022 προτού αρχίσουν να μειώνονται.
Η τράπεζα ανέφερε πως οι τιμές των εμπορευμάτων θα υποχωρήσουν ελαφρά μόνο και θα παραμείνουν πολύ πάνω από τον πλέον πρόσφατο μέσο όρο πέντε ετών μεσοπρόθεσμα.
«Σε περίπτωση παρατεταμένου πολέμου, ή επιπρόσθετων (δυτικών) κυρώσεων στη Ρωσία, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερες και πιο ασταθείς απ΄ ό,τι προβλέπεται τώρα», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά την απόκριση της πολιτικής στην κρίση, η Παγκόσμια Τράπεζα ξεχωρίζει τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις που, όπως αναφέρει, τείνουν να επιτείνουν τις ελλείψεις στην προσφορά και τις αυξήσεις των τιμών, καλώντας αντ’ αυτού για προγράμματα σχολικών γευμάτων, καθώς και μεταβιβάσεις μετρητών και προγράμματα δημόσιας απασχόλησης για ευάλωτες ομάδες.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…