Έκτακτη ανακοίνωση: Προσοχή στην απάτη – Τι πρέπει να αποφύγετε

Απάτη: Αρκετός κόσμος είναι single του Αγίου Βαλεντίνου και οι επιτήδειοι είναι έτοιμοι να επωφεληθούν με μια νέα απάτη! Διαβάστε τις λεπτομέρειες στο xristika.gr

Ο όγκος των πληροφοριών που μοιραζόμαστε στο Διαδίκτυο αυξάνεται, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για διαδικτυακές γνωριμίες – ειδικά εφόσον η αναζήτηση της αγάπης προϋποθέτει την αποκάλυψη πιο προσωπικών πληροφοριών στην προσπάθεια δημιουργίας σχέσεων.

Ο βαθμός αυτής της ανταλλαγής πληροφοριών έχει φέρει ορισμένους χρήστες αντιμέτωπους με ψηφιακούς κινδύνους, όπως το doxing – δηλαδή τη συλλογή και τη δημόσια έκθεση προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Ενόψει της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, η Kaspersky αναφέρει εντατικοποιημένη δραστηριότητα εξαπάτησης και ενθαρρύνει τους χρήστες dating apps και ιστότοπων να προφυλάσσουν τα δεδομένα τους και να διασφαλίζουν το ψηφιακό τους απόρρητο.

Η χρήση εφαρμογών γνωριμιών έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια: το Tinder σημείωσε ρεκόρ τριών δισεκατομμυρίων επισκέψεων μέσα σε μία ημέρα τον Μάρτιο του 2020, ενώ το OkCupid ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί 91 εκατομμύρια matches ετησίως. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη της Kaspersky διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς (55%) των ερωτηθέντων φοβούνται πιθανό stalking από κάποιον που γνώρισαν στο Διαδίκτυο, ενώ ένας στους έξι χρήστες dating apps (16%) έχει βρεθεί αντιμέτωπος με περιστατικά doxing.

Πολλές από αυτές τις εφαρμογές ζητούν πλέον από τους χρήστες να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους μέσα από τον λογαριασμό τους σε άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι συμπληρώνουν αυτόματα ένα προφίλ με φωτογραφίες και προσωπικές πληροφορίες, όπως τον τόπο εργασίας ή σπουδών. Τα συγκεκριμένα δεδομένα διευκολύνουν τους πιθανούς doxers να εντοπίζουν χρήστες στο διαδίκτυο και να ανακαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με αυτούς.

Τα δεδομένα που αποθηκεύονται στα προφίλ εφαρμογών γνωριμιών είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και περιζήτητα από τους κυβερνοεγκληματίες. Αυτό έχει καταστήσει την ανάγκη για προστασία αυτού του είδους προσωπικών πληροφοριών πιο ισχυρή, και έχει ενισχύσει τους όρους ασφαλείας των εφαρμογών γνωριμιών. Σύμφωνα με τη μελέτη της Kaspersky, οι πέντε πιο δημοφιλείς εφαρμογές γνωριμιών έχουν βελτιώσει τα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης και έχουν αρχίσει να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το απόρρητο των χρηστών.

Προκειμένου να διατηρούν τα δεδομένα ασφαλή, εφαρμογές αυτής της κατηγορίας έχουν λανσάρει εκδόσεις επί πληρωμή που επιτρέπουν στους χρήστες να προσδιορίζουν με μη αυτόματο τρόπο την τοποθεσία τους ή να θολώνουν τις φωτογραφίες, για παράδειγμα.

Αλλά το ζήτημα δεν σχετίζεται πάντα με τα προσωπικά δεδομένα που είναι δημόσια διαθέσιμα. Χρόνο με τον χρόνο, οι ερευνητές της Kaspersky παρατηρούν εντατικοποιημένες απόπειρες εξαπάτησης όσο πλησιάζει η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ενώ η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση.

Εκτός από την αντιγραφή δημοφιλών εφαρμογών γνωριμιών με στόχο την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων των θυμάτων, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου άρχισαν να διαδίδουν email που ισχυρίζονταν ότι προέρχονταν από γυναίκες που αναζητούσαν συντρόφους. Το σύστημα περιλαμβάνει email στα οποία επισυνάπτεται ένας σύνδεσμος προς μια σελίδα phishing που αποτελεί αναπαράσταση ενός προφίλ ιστότοπου γνωριμιών και ζητά από τους ανθρώπους να συμπληρώσουν μια φόρμα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις, η οποία απευθύνεται σε έναν δυνητικό σύντροφο.

Τέλος, ο χρήστης καλείται να προσθέσει τα τραπεζικά του διαπιστευτήρια. Περιττό να πούμε ότι το θύμα καταλήγει με απώλεια δεδομένων και χρημάτων, χωρίς να του δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει νέους ανθρώπους.

Απάτη: Οδηγός προστασίας από την αστυνομία

Συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους δίνει η ΕΛ.ΑΣ, με αφορμή σχετικά περιστατικά, ενώ εφιστά την προσοχή τους ώστε να μην πέσουν θύματα επιτήδειων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ, συνήθως οι δράστες πραγματοποιούν τις εξής ενέργειες:

Εισέρχονται σε οικίες ανυποψίαστων πολιτών, με σκοπό την κλοπή ή ληστεία, εμφανιζόμενοι ως τεχνικοί (Δ.Ε.Η., συντήρησης ανελκυστήρων κ.λπ.) ή πωλητές διαφόρων ειδών ή γνωστοί συγγενικών προσώπων ή προφασίζονται εξόφληση χρέους από προγενέστερη αγορά ειδών ή ασφαλιστήριου συμβολαίου.

Πλησιάζουν, κυρίως ηλικιωμένους, δήθεν ως απεσταλμένοι συγγενικών τους προσώπων και προφασιζόμενοι άμεση και επείγουσα οικονομική ανάγκη, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν χρήματα. Συνήθως τους προσεγγίζουν κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες, σε εμπορικά καταστήματα ή αγορές.

Ενημερώνουν, κυρίως επαγγελματίες, ότι δήθεν εκ παραδρομής κατέθεσαν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, ως αντίτιμο για υπηρεσία ή προϊόν που αγόρασαν από αυτούς και ζητούν την επιστροφή της διαφοράς. Συνήθως ισχυρίζονται ότι κατά την πληκτρολόγηση του ποσού «πάτησαν κατά λάθος» ένα μηδενικό παραπάνω και αντί π.χ. για 700 ευρώ κατέθεσαν 7.000 ευρώ ή αντί για 1.300 ευρώ κατέθεσαν 13.000 ευρώ. Για να αποδείξουν μάλιστα τον ισχυρισμό τους, αποστέλλουν πλαστό αποδεικτικό της κατάθεσης χρημάτων.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ σε άλλες περιπτώσεις οι επιτήδειοι:

Τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες, προσποιούμενοι αστυνομικούς, γιατρούς ή δικηγόρους υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο, συνήθως παιδί τους, έχει προκαλέσει τροχαίο, με θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό, συνήθως ανήλικου. Αμέσως μετά απαιτούν σημαντικά χρηματικά ποσά για να αποφευχθούν δήθεν επικείμενες ποινικές συνέπειες.

Αναζητούν υποψήφιους αγοραστές για να πωλήσουν, ως «ευκαιρία», διάφορα είδη (κοσμήματα, ηλεκτρικά είδη, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), δήθεν μεγάλης άξιας, σε χαμηλές τιμές. Αφού παζαρέψουν την τιμή, τελικά «συμβιβάζονται» σε μια χαμηλή τιμή και πωλούν τα είδη, τα οποία ωστόσο είναι κατά κανόνα ευτελούς αξίας.

Αναρτούν ή αναζητούν αγγελίες στο διαδίκτυο για δήθεν αγοραπωλησία προϊόντων ή οχημάτων και εξαπατούν πολίτες. Ειδικότερα, ως αγοραστές, αποστέλλουν το χρηματικό αντίτιμο του προϊόντος που υποτίθεται ότι θα αγοράσουν (π.χ. μέσω e-banking, paypal κ.λπ), χωρίς να το παραλάβουν ποτέ ή παραλαμβάνουν άλλο, ευτελούς αξίας, ενώ, ως πωλητές, πείθονται από τους δράστες ότι έχουν εξοφληθεί για το προϊόν που πούλησαν, κυρίως με τους εξής τρόπους:

Τους επιδεικνύουν ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, όπου αποτυπώνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό τους ή πλαστή βεβαίωση μεταφοράς εμβασμάτων.

Τους πείθουν να εκδώσουν, μέσω εφαρμογής πιστωτικού ιδρύματος, κωδικό με το αντίτιμο της συναλλαγής. Στη συνέχεια τους ζητούν τον κωδικό αυτό, ισχυριζόμενοι ότι θα καταθέσουν, μέσω του κωδικού, το οφειλόμενο πόσο στο λογαριασμό τους. Όμως, στην πραγματικότητα, οι δράστες χρησιμοποιώντας τον κωδικό αυτό, κάνουν ανάληψη, μέσω ΑΤΜ, του ποσού από τον λογαριασμό του πωλητή.

Για την αποφυγή εξαπάτησής τους η ΕΛΑΣ συμβουλεύει τους πολίτες:

Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Να μην πείθονται εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία τους.

Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου, για παράδειγμα νοσηλεία σε νοσοκομείο. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση.

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού ή συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα οι ίδιοι να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο, για επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί – συγγενείς τους.

Να μην δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να μην πείθονται εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που τους προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε χωρίς να δουν πρώτα τα προϊόντα αυτά.

Να μην πείθονται από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχουν καλέσει προηγουμένως οι ίδιοι.

Να μην πείθονται όταν άγνωστοι τους ζητούν να καταβάλλουν χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα – εταιρείες για αγορά αγαθών – προσφορά υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να επαληθεύουν τις κινήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς πριν από την οποιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων.

Να αποφεύγουν τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κλπ).

Σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή, να διασταυρώνουν τα στοιχεία του, ως δικαιούχου του υποδεικνυόμενου λογαριασμού (ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ.).

Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δεν γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης οχημάτων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».

Να αποφεύγουν, κατά προτίμηση, τις συναλλαγές με πρόσωπα τα οποία παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας.

Να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσουν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Να προσπαθούν να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους τους καλούν ή την ηλεκτρονική διεύθυνση της αγγελίας (URL) για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών.