Έκτακτη ανακοίνωση για τις μάσκες ΚΝ95: Η απόλυτη ανατροπή

Μάσκες ΚΝ95: Ανατροπή δεδομένων για τη μάσκα που συστήνεται πλέον να φοράμε γιια τον κορονοϊό, Δείτε στο xristika.gr τι ανακοινώθηκε…

Την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας επισημαίνουν σε όλους τους τόνους οι επιστήμονες και συστήνουν αυτό το κρίσιμο διάστημα οι πολίτες να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας όπως είναι οι ΚΝ95.

Οι οποίες δεν επιτρέπουν να υπάρχουν κενά γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα καθώς και το σαγόνι και έτσι φιλτράρουν -αν χρησιμοποιηθούν σωστά- έως το 95% των σωματιδίων στον αέρα και προστατεύουν και αυτούς που τη φορούν αλλά και τους άλλους.

Όμως είναι πιο ακριβές από τις χειρουργικές και τις υφασμάτινες μάσκες, γεγονός αποτρεπτικό για τους περισσότερους, καθώς είναι μιας χρήσης.

Σύμφωνα με τις έρευνες των ειδικών οι μάσκες KN95 έχουν σαφή πλεονεκτήματα απέναντι στις χειρουργικές και, κυρίως, τις υφασμάτινες, με την αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή να είναι η χρήση διπλής μάσκας.

Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της USA Today, οι υφασμάτινες μάσκες έχουν μεγάλους πόρους που επιτρέπουν την εισπνοή σταγονιδίων και αερολυμάτων (αεροζόλ) που περιέχουν τον κορωνοϊό.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, λόγω της χαλαρής εφαρμογής, οι υφασμάτινες μάσκες έχουν κενά στα μάγουλα και κάτω από τα μάτια με συνέπεια να περνούν σταγονίδια και αεροζόλ.

Αρχικά, είχε γίνει γνωστό ότι η συγκεκριμένη μάσκα είναι μιας χρήσης.

Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να τις χρησιμοποιήσουμε ξανά…

Για να χρησιμοποιηθεί και πάλι με ασφαλή τρόπο η μάσκα KN95 θα πρέπει μετά την χρήση να τοποθετηθεί σε μια χάρτινη σακούλα ώστε να αναπνέει και προσοχή σε καμία περίπτωση σε πλαστική, λένε οι ειδικοί.

Το μόνο αρνητικό σημείο των μασκών τύπου ΚΝ95 είναι το κόστος τους, που είναι εμφανώς μεγαλύτερο από τις χειρουργικές και τις υφασμάτινες. Πολλοί ρωτούν αν αυτές οι μάσκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Σύμφωνα με τη USA Today, η επαναχρησιμοποίηση των KN95 μασκών είναι δυνατή, αλλά χρειάζεται να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα.

«Παρότι οι μάσκες N95 και ΚΝ95 είναι μιας χρήσης, πολλοί άνθρωποι έχουν βρει τρόπους ώστε να τις επαναχρησιμοποιούν» τονίζουν οι συντάκτες, παραπέμποντας στη στρατηγική που είχε ακολουθήσει το CDC, στην αρχή της πανδημίας, όταν υπήρχαν ελλείψεις μασκών υψηλής προστασίας (KN95) στα νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της USA Today, και το CDC, για να χρησιμοποιηθεί ξανά μια μάσκα τύπου KN95 πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

  • Μετά τη χρήση της KN95, βγάλτε τη μάσκα και τοποθετήστε τη σε μια χάρτινη σακούλα , ώστε να «αναπνέει». Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα.
  • Κλείστε τη σακούλα και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας.
  • Αφήνουμε τη μάσκα στη σακούλα για διάστημα τριών – τεσσάρων ημερών, που θεωρείται αρκετό για να έχουν πεθάνει όλοι οι ιοί που βρίσκονταν σε αυτή.
  • Την 4η-5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Μάσκες ΚΝ95: Τα πιο επικίνδυνα μέρη για να κολλήσετε κορονοϊό

Ο covid βρίσκεται… παντού και Βρετανοί επιστήμονες ανάρτησαν τα μέρη όπου μπορούμε να βρεθούμε πιο εύκολα εκτεθειμμένοι. Διαβάστε περισσότερα στο xristika.gr

Η μελέτη έγινε υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης του Λονδίνου και βασίστηκε σε καθημερινές δραστηριότητες 10.000 ανθρώπων με τους συντάκτες της να διαπιστώνουν ότι τα αθλήματα σε εξωτερικούς χώρους είναι η δεύτερη εστία εξάπλωσης του κορονοϊού μετά τις αγορές σε καταστήματα.

Σύμφωνα με την «Τhe Sun», κάνοντας χρήση των μέσων μεταφοράς, οι πολίτες κινδυνεύουν λιγότερο να μολυνθούν από κορονοϊό απ’ ότι εάν αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Για τους επιστήμονες, στα υπαίθρια αθλήματα διατρέχει κανείς μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθεί λόγω των «κοινωνικών δραστηριοτήτων» που συνδέονται με τον αθλητισμό καθώς και με τη σωματική δραστηριότητα.

Παράλληλα, με τη χρήση των μέσων μεταφοράς ή με επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, οι πολίτες διατρέχουν 1,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να «κολλήσουν».

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι έπρεπε να μεταβούν στην εργασία τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από Covid σε σχέση με εκείνους που έκαναν τηλεργασία.

Πάντως, τα δεδομένα για τη μελέτη συλλέχθηκαν πριν η μετάλλαξη Όμικρον γίνει η κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πού είναι πιθανό να «κολλήσουμε»:

  • Σε αγορές στα καταστήματα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 2,18%.
  • Σε ένα άθλημα σε εξωτερικούς χώρους, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,36%.
  • Παίρνοντας λεωφορείο, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,31%
  • Τρώγοντας σε εστιατόριο ή σε καφετέρια ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,29%.
  • Στα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν μπάινουμε περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,28%. Το ίδιο ισχύει για όσους πηγαίνουν σε παμπ, μπαρ ή κλαμπ.
  • Σε πάρτι, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,27%
  • Σε γυμναστήριο ή αθλήματα εσωτερικού χώρου, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,27%.
  • Φεύγοντας από το σπίτι για να πάμε στη δουλειά, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,2%.
  • Στο ταξί, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,19%.
  • Στο τρένο ή τραμ, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,18%. Το ίδιο ισχύει και για όσους επισκέπτονται αισθητικό, κομμωτή ή κουρέα.
  • Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2021.

Κορονοϊός: Το πρώτο σύμπτωμα της μετάλλαξης Όμικρον

Η απειλή της Όμικρον προκαλεί ανησυχία εν αναμονή των εργαστηριακών δεδομένων που θα δείξουν σε ποιο ποσοστό διαφεύγει της ανοσιακής απόκρισης.

Ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα αρχικά στοιχεία που αφορούν στα συμπτώματα της μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον κατά το πρώτο 48ωρο.

Όπως φαίνεται είναι τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα τα οποία εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Πλέον τα συμπτώματα θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα.

Αναλυτικά:

  • Ρινική καταρροή
  • Ξηρό λαιμό
  • Πονοκέφαλο
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα

Όπως εξήγησε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής, Νίκος Σύψας, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορωνοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό. Πρόσθεσε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να κάνει ένα μοριακό τεστ και ύστερα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.

Στην πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Όμικρον» αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρος Λύτρας, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου».

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «η παραλλαγή “Δέλτα” χρειάστηκε ~6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την “Αλφα”. Η “Ομικρον” φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη “Δέλτα”».

Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα «ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα».

Ο κ. Λύτρας κοινοποίησε και σχετικό πίνακα από τον Αμερικανό καθηγητή Ιατρικής Ερικ Τόπολ, ο οποίος δείχνει ότι η παραλλαγή «Όμικρον» έχει γίνει πλέον κυρίαρχη στις ΗΠΑ, καθώς στο τέλος τις περασμένης εβδομάδας αντιπροσώπευε το 73,2% των μολύνσεων.

Παράλληλα, ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας αναδημοσίευσε πίνακες του Δρ. Τομ Φρίντεν, πρώην επικεφαλής του CDC, που δείχνουν την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής.

Σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα της «Όμικρον», ο κ. Λύτρας ανέφερε ότι «ακόμη και εξίσου ή λιγότερο επικίνδυνη να είναι, η αυξημένη μεταδοτικότητα δύναται να δημιουργήσει πολύ περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, σε μικρό χρονικό διάστημα».

«Εμβολιασμός χωρίς καθυστέρηση. Τήρηση μέτρων (μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, περιττών συγκεντρώσεων κλπ), ανεξάρτητα από το εμβολιαστικό status και ετοιμότητα για εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών, με το που δείξει η κατάσταση να ξεφεύγει», πρόσθεσε ο καθηγητής.