Έκτακτη ανακοίνωση για τα στεγαστικά δάνεια σε νέους: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 150.000 ευρώ

«Σπίτι μου»: Το Μάρτιο τα πρώτα στεγαστικά δάνεια για νέους 25-39 ετών, μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου». Τι αναφέρει η νέα ανακοίνωση. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Στο στάδιο της υλοποίησης πέρασαν ήδη τα πρώτα δύο προγράμματα στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ύστερα από την ψήφιση του νόμου 5006/2022 «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 239 Α΄/22.12.2022).

Συγκεκριμένα, προχωρούν αμέσως η χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και την διάθεσή τους σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Τα προγράμματα αυτά σηματοδοτούν την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους με έμφαση στους νέους, τα νέα ζευγάρια και τις ευάλωτες ομάδες πολιτών.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αφορά δράσεις συνολικού ύψους 1,75 δισεκ. ευρώ από τα οποία εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περί τους 137.000 δικαιούχους που θα εξασφαλίσουν προσιτή κατοικία υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

Παράλληλα με τις δράσεις στεγαστικής πολιτικής αυξάνεται η απασχόληση και η οικονομική δραστηριότητα, ενώ αξιοποιείται δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

«Σπίτι μου: Πότε ξεκινά η υποβολή αιτήσεων

Ειδικότερα, για το πρόγραμμα των χαμηλότοκων δανείων προβλέπεται ότι: – Εντός των ημερών θα εκδοθούν οι αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος με τις οποίες εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις χορήγησης των δανείων.

-Θα ακολουθήσει στις αρχές Φεβρουαρίου η πρόσκληση προς τις τράπεζες προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

– Μέσα στο Φεβρουάριο υπολογίζεται ότι θα εκδοθεί ο Οδηγός εφαρμογής του προγράμματος και το Μάρτιο θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και σταδιακά η έγκριση από τις τράπεζες.

«Σπίτι μου»: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων), ενώ εκτιμάται ότι ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών.

Αναφορικά με το πρόγραμμα Κάλυψη το οποίο, υπενθυμίζεται, βασίζεται κατ’ αρχήν στις κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε αστικά διαμερίσματα (το οποίο έχει ολοκληρωθεί), οι εξελίξεις έχουν ως εξής:

– Καταγράφεται η αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιοκτήτες ακινήτων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» προκειμένου να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα και καταχωρούνται τα στοιχεία όσων ανταποκρίνονται θετικά.

– Έχει ξεκινήσει μια πρώτη συνεννόηση με τους Δήμους και τους φορείς που λειτούργησαν ως εταίροι στο πρόγραμμα Εστία προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία στο νέο πρόγραμμα.

Τις επόμενες ημέρες θα οριστεί και επίσημη συνάντηση.

– Έως το τέλος Ιανουαρίου θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος. – Το Φεβρουάριο θα αναπτυχθεί η ψηφιακή πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες και τους δυνητικούς ωφελούμενους, προκειμένου οι πρώτοι να δηλώσουν επίσημα τη διαθεσιμότητα του ακινήτου τους και οι δεύτεροι να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής.

– Η παράδοση των κατοικιών στους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Στόχος είναι η αξιοποίηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν 2.500 ωφελούμενοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

«Σπίτι μου»: Τα εισοδηματικά κριτήρια για φθηνό στεγαστικό

Υπενθυμίζουμε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το εν λόγο πρόγραμμα είναι αυτά του επιδόματος θέρμανσης και αναμένεται να καθοριστούν ως εξής:

  • Άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ
  • Έγγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος το κονδύλι καλύπτει 10.000 νέους. Αν εξαντληθούν οι πόροι σε συνεννόηση με το υπουργείο οικονομικών μπορεί το πρόγραμμα να επαναληφθεί.

«Σπίτι μου»: Οι όροι για τους δανειολήπτες

Επίσης ο δανειολήπτης πρέπει να γνωρίζει ότι θα επιβαρυνθεί και με τα έξοδα του φακέλου στην τράπεζα, την αμοιβή του συμβολαιογράφου, τα έξοδα υποθήκης, κτηματολογίου κ.α..

Επιπλέον, το πρόγραμμα απαγορεύει την αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη ενώ δεν θα υπάρχει εγγυητής του δανείου.

Τίθεται 8μηνη προθεσμία (6μηνη αρχικά με δυνατότητα παράτασης 2 μηνών) από την προέγκριση του δανείου μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Έτσι προλαμβάνονται καθυστερήσεις που θα δέσμευαν τα δανειακά κεφάλαια εις βάρος άλλων δικαιούχων που έχουν κλείσει τη συμφωνία αγοράς του ακινήτου.

«Σπίτι μου»: Το μυστικό στην αίτηση για να πληρώσετε λιγότερα

Για τη λήψη του δανείου θα ισχύσουν τραπεζικά κριτήρια. Ο χρόνος αποπληρωμής εξαρτάται από τη συμφωνία με την τράπεζα. Μπορεί να είναι 10, 20 ή 30 χρόνια.

Οι υποψήφιοι θα καλύπτουν από το δάνειο έως και το 90% της εμπορικής αξίας του σπιτιού με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να συμμετάσχει και με ίδια κεφάλαια.

Έτσι αν ο εκτιμητής της τράπεζας αξιολογήσει την εμπορική αξία του ακινήτου  στις 150.000€ ο ωφελούμενος θα συμμετάσχει με 15.000 ευρώ από ίδια κεφάλαια. Αυτό είναι σημαντικό να το έχουν υπόψη τους οι δανειολήπτες.

Σε άλλη περίπτωση αν η τιμή αγοράς του ακινήτου είναι 150.000 αλλά ο εκτιμητής το αξιολογήσει στα 130.000 ευρώ τότε το 90% που θα χορηγηθεί σαν δάνειο θα ανέρχεται στα 117.000 ευρώ και ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλλει κεφάλαιο ύψους 33.000 ευρώ.

«Κλειδί» για να πληρώσει λιγότερα ο δανειολήπτης είναι να πετύχει συμφωνία αγοράς κάτω της εμπορικής αξίας, κάτι δύσκολο σ΄αυτή τη χρονική συγκυρία κατά την οποία έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη οι τιμές.

«Σπίτι μου»: Ερωτήσεις – απαντήσεις για το πρόγραμμα «Φθηνή Στέγη»

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού επιτελείου η νέα στεγαστική πολιτική στηρίζεται σε 6+1 άξονες που θέτουν το πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για την φθηνή στέγη, που στόχο έχουν τη μείωση του υψηλού κόστους στέγασης, την αύξηση της ιδιοκατοίκησης των νέων και την στήριξη σε νέους και νέα ζευγάρια για στεγαστική αποκατάσταση.

Πιο αναλυτικά, οι επτά άξονες πολιτικής περιλαμβάνουν:

  • χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους
  • το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής με μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών
  • την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
  • την επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης
  • την επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών
  • τη δημιουργία νέων και σύγχρονων φοιτητικών κατοικιών και την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος.

«Σπίτι μου»: Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας στην κριτική

Ποιο το όφελος για τα νέα ζευγάρια που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών δανείων;

Πρακτικά όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα είναι συμβολικό: με τα σημερινά δεδομένα είναι στο 1 % αλλά σε κάθε περίπτωση θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Και πάντως μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Το κυριότερο, με την αποπληρωμή του δανείου θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού. Επιπλέον, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου (90 %) σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως έως το 80 %. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10 % της αξίας του σπιτιού αντί για 20 % που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.

Τέλος με το πρόγραμμα αυτό αποκτούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά που υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα θα πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης, όπως για παράδειγμα μισθωτοί με μηνιαίο καθαρό εισόδημα ίσο με 715 ευρώ το μήνα.

Με άλλα λόγια, ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση 275 -285 ευρώ αντί για 415 ευρώ που είναι η δόση για το ίδιο σπίτι με τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς. Το ετήσιο όφελος στην περίπτωση αυτή είναι 1680 ευρώ.

Γιατί βάλατε το ηλικιακό όριο στα 39 έτη και όχι υψηλότερα; Αν ο ένας είναι πάνω από 39 ετών, ισχύει το πρόγραμμα;

Δίνουμε έμφαση στην στεγαστική αποκατάσταση των νέων, που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού και η έλλειψη στέγης είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τη δημιουργία οικογένειας. Για το λόγο αυτό άλλωστε τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δίνουν προτεραιότητα στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους. Αρκεί για τη λήψη του δανείου ο ένας από τους δύο να είναι 25-39 ετών.