Έκτακτη ανακοίνωση για όλους τους κατοίκους της Αθήνας: Μεγάλη προσοχή σε Μοσχάτο, Αιγάλεω και Πειραιά

Μία κακοκαιρία στα «μέτρα» του Daniel θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο κακό στην Αθήνα, με το υπ. Πολιτικής Προστασίας να εκδίδει έκτακτη ανακοίνωση για 22 Δήμους της Αττικής. Ανάμεσά τους και ο Δημος της Αθήνας.

Το πρόβλημα και η έκτακτη ανακοίνωση προέρχεται από τα ρέματα και τα ποτάμια της πρωτεύουσας, τα οποία σε περίπτωση μεγάλου όγκου βροχής να ξεχειλίσουν και να πλημμυρίσουν σπίτια και περιουσίες στους συγκεκριμένους Δήμους.

Οι 22 Δήμοι συνδέονται με τα εξής ποτάμια και ρέματα:

με την κύρια κοίτη του Κηφισού

με τα υδατορέματα Ποδονίφτη και Εσχατιάς.

Για τον Δήμο των Αθηνέων είναι διπλός ο κίνδυνος αφού περιοχές τους συνδέονται τόσο με τον Κηφισό όσο και με το υδατορέμα Ποδονίφτη.

Ποιοι είναι οι Δήμοι που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό

Για τον Κηφισό οι δήμοι: Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αθηναίων, Φιλαδέλφειας, Μοσχάτου, Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη, και Πειραιά.

Για το υδατόρεμα Ποδονίφτη οι δήμοι: Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης, Φιλοθέης- Ψυχικού, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος και Αθηναίων.

Για το υδατόρεμα Εσχατιάς οι δήμοι: Φυλής, Ιλίου, Αχαρνών και Αγ. Αναργύρων.

Η έκτακτη ανακοίνωση για τα μέτρα

Με την έγκριση της Προεδρίας της Κυβέρνησης ελήφθη η απόφαση και έχει ως στόχο η περιφέρεια Αττικής και οι αρμόδιοι δήμοι να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση στη διενέργεια έργων καθαρισμού και αποκατάστασης των υδατορεμάτων ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

«Το πόρισμα του επιτόπιου ελέγχου που κάναμε στον Κηφισό για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε – με την έγκριση της Προεδρίας της Κυβέρνησης- σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, βάση του Νόμου 4662. Αφορά σε όλους τους δήμους που διασχίζουν τα ρέματα του Ποδονίφτη και της Εσχατιάς, όπως και στον Κηφισό από το Κρυονέρι έως το Μοσχάτο.

Έτσι, η περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν χωρίς καμία πλέον καθυστέρηση στη δημοπράτηση των έργων καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων και του Κηφισού», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και προσέθεσε: «Ξεκαθαρίζω ότι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά έχει ιερή υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες. Και αυτό θα κάνει».

Μεγάλη προσοχή – Αυτά είναι τα 150 σημεία της Αθήνας επικίνδυνα για τρομοκρατικό χτύπημα

Αθήνα: Σε επαγρύπνηση η αστυνομία στην Ελλάδα λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τον φόβο επίθεσης Ισλαμιστών στην Αττική.

Όπως προκύπτει από σειρά εγγράφων που συντάχθηκαν τα τελευταία 24ωρα και φέρουν την ένδειξη «Εμπιστευτικό» και «Κατεπείγον» και δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», έχει καταρτιστεί σχέδιο για 150 σημεία που υπάρχει φόβος επιθέσεων.

Σύμφωνα με αναλύσεις και καταγραφές των Αρχών Ασφαλείας που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», ανάμεσα στα σημεία που θεωρούνται στόχοι πιθανής επιδρομής «αφανών» φανατικών ισλαμιστών συγκαταλέγονται από τη Βουλή των Ελλήνων και τις εγκαταστάσεις δυτικών διπλωματικών αποστολών μέχρι τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το γειτονικό Μουσείο, αλλά και χώροι πρασίνου και αναψυχής, όπως ο Εθνικός Κήπος, το Πεδίον του Άρεως και άλλα πολυσύχναστα πάρκα στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Στην ίδια λίστα συγκαταλέγονται το Ζάππειο, εμπορικά κέντρα σε Μαρούσι, Άγιο Δημήτριο και αλλού, οι 67 σταθμοί του δικτύου του μετρό και του ΗΣΑΠ, οι σταθμοί ΚΤΕΛ Λιοσίων και Κηφισού, στρατιωτικές και αστυνομικές εγκαταστάσεις.

Στα ίδια έγγραφα, που εκδόθηκαν το διήμερο 16-17 Οκτωβρίου, ζητείται συνεχής φρούρηση και επιτήρηση τουλάχιστον 15 στόχων ισραηλινού ενδιαφέροντος (συναγωγές, πρεσβεία, εταιρείες, χώροι συνάθροισης κ.ο.κ.), με συμπληρωματική εντολή στους αστυνομικούς «να πραγματοποιούν αυξημένη και ουσιαστική επιτήρηση των προαναφερόμενων στόχων, καθώς και σχολείων – εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπου φοιτούν υπήκοοι από τη συγκεκριμένη χώρα».

Πάντως, παρά τον γενικό συναγερμό, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Αρχών Ασφαλείας επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία για επίθεση επί ελληνικού εδάφους.

Ενδεικτικές της κινητοποίησης των ελληνικών Αρχών, όμως, είναι και οι αναφορές για ελέγχους σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης με στόχο τον εντοπισμό αναρτήσεων που περιλαμβάνουν κηρύγματα μίσους.

Σε άλλο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. ζητείται, επίσης, να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση και γύρω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αθήνα: Αύξηση των μέτρων

Στο μεταξύ, το βαθμό ετοιμότητάς τους έχουν ανεβάσει οι μυστικές υπηρεσίες, τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αλλά και της Κρατικής Ασφάλειας με σκοπό η χώρα να «οχυρωθεί» προς αποφυγή τρομοκρατικού χτυπήματος.

Παράλληλα, από την η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών γίνεται χαρτογράφηση των υπόπτων που κινούν υποψίες για πιθανή ριζοσπαστικοποίηση και εξτρεμιστικές ενέργειες, ενώ σε συνεργασία με τις Αρχές ασφαλείας του εξωτερικού, λαμβάνονται διάφορα προφίλ μοναχικών λύκων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτοι για επιθέσεις.

Η εφημερίδα «Τα Νέα», όπως αναφέρει το Mega, έφερε στο φως της δημοσιότητας δύο αποκαλυπτικές φωτογραφίες από δύο άνδρες, οι οποίοι εικάζεται πως είναι «τζιχαντιστές», έχουν πάρει κάρτα ασύλου στην Ελλάδα, ενώ διαθέτουν και ελληνικό διαβατήριο.

Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, γεγονός όμως που δεν επιβεβαιώνεται πλήρως.

Αθήνα: Ο αόρατος θάνατος που βρίσκεται σε 23 πάρκα

Καθημερινά σε… ραδιενέργεια εκτίθενται οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως αποκαλύπτει έρευνα του Εργαστηρίου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του Ενικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε 23 πάρκα του Λεκανοπεδίου διαπιστώθηκε η παρουσία Καισίου 137 που αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα προϊόντα σχάσης του ουρανίου.

Το 1986, λίγες ημέρες ύστερα από το πυρηνικό ατύχημα, επιστήμονες του ΕΜΠ και του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είχαν καταγράψει στη χώρα μας υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ραδιοϊσοτόπων, όπως ραδιοκαισίου αλλά και ιωδίου και τελλουρίου.

Μετρήσεις που έγιναν δέκα χρόνια μετά έδειξαν ότι η Ελλάδα είχε σχεδόν απαλλαγεί από όλα, με εξαίρεση το καίσιο 137.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως τα επίπεδα που εντόπισαν στην πρόσφατη έρευνα τους είναι πολύ κάτω από το όριο κινδύνου, όμως είναι ενδεικτικά της επιμονής παρουσίας του καισίου, το οποίο χρειάζεται 30 χρόνια για να υποδιπλασιαστεί.

Τα δείγματα που έλαβαν οι ερευνητές συγκρίθηκαν με αντίστοιχες μετρήσεις από τη Βαρκελώνη, όπου κατεγράφησαν χαμηλότερα επίπεδα, και από το Βουκουρέστι, όπου βρέθηκαν υψηλότερες ποσότητες.

Στόχος των επιστημόνων είναι να επεκτείνουν την έρευνά τους και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως τα Γρεβενά ή την Καρδίτσα, που θεωρείται ότι επηρεάστηκαν περισσότερο από το πυρηνικό ατύχημα του 1986.

«Στην Ελλάδα γίνεται έρευνα, υπάρχουν πολλοί νέοι ερευνητές που αν στηριχθούν κατάλληλα, μπορούν να φέρουν σοβαρά αποτελέσματα στο μέλλον» λέει στα ΝΕΑ ο Θεόδωρος Μερτζιμέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο ΕΚΠΑ.

«Αυτό που κάναμε ήταν μία εκτενής προσπάθεια καταγραφής των επιπέδων φυσικής ραδιενέργειας σε αστικά πάρκα της Αττικής 37 έτη μετά το Τσερνόμπιλ.

Μαζί με τα επίπεδα φυσικής ραδιενέργειας που σχετίζονται άμεσα με τη γεωλογικη σύσταση εδαφών που μελετήθηκαν, βρέθηκαν και ίχνη ραδιοκαισίου που αποδίδεται στη διασπορά από το Τσέρνομπιλ.