Έκτακτη ανακοίνωση: Αυξάνονται οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα από 1η Ιουλίου

ΦΠΑ: Εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης με άμεσες συνέπειες στο πορτοφόλι μας, στην Ελλάδα αυξάνεται και ο συντελεστής ΦΠΑ σε 13% και 24%. Ποια προϊόντα ακριβαίνουν άμεσα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Μπορεί με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνεται έως το τέλος του 2022 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για εισιτήρια, υπηρεσίες εστίασης, γυμναστήρια, σχολές χορού και μη αλκοολούχα ποτά, ωστόσο για κάποια αγαθά από 1η Ιουλίου ο φορολογικός συντελεστής επανέρχεται στο 24%.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο υψηλός ΦΠΑ (24%) επιστρέφει για μάσκες προστασίας, γάντια για την ιατρική (για την προστασία από ιούς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών – νοσοκομειακή και ιδιωτική χρήση), σαπούνια και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντηλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα.

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% αφορά επίσης την αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη, η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών και η καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση.

Υπενθυμίζεται ότι για τα συγκεκριμένα αγαθά η κυβέρνηση είχε προχωρήσει τον Μάρτιο του 2020 σε μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6%.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται επαναφορά του ΦΠΑ 24% για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων (από 1η Ιουλίου), ενώ στο 13% πάνε τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης και τις γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης (από 1η Ιουλίου), όπως και οι απινιδωτές (από 1 Ιανουαρίου του 2023).

ΦΠΑ: Εξάμηνη παράταση μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, εισιτήρια, γυμναστήρια, σχολές χορού

Θυμίζουμε ότι μειωμένος για ακόμη έξι μήνες, και συγκεκριμένα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, θα παραμείνει ο ΦΠΑ στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά στην εστίαση, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, στα εισιτήρια κινηματογράφου, αθλητικών αγώνων, στις σχολές χορού και τα γυμναστήρια.

Η περίοδος εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έληγε κανονικά στο τέλος Ιουνίου αλλά με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση παρατείνεται για ακόμη έξι μήνες η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 35 του νομοσχεδίου, παρατείνεται έως και τις 31.12.2022 η εφαρμογή:

μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, για τα μη αλκοολούχα ποτά της ΔΚ ΕΧ2202 και τα αεριούχα νερά της ΔΚ ΕΧ2201, της παρ. 51 του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, καθώς και

  • για τα εισιτήρια κινηματογράφων,
  • για τη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους,
  • για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων,
  • για τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους,
  • για τις υπηρεσίες εστίασης,
  • για τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και
  • για τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η παράταση εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα ως άνω αγαθά και υπηρεσίες κρίνεται σκόπιμη, λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχιση των συνθηκών δυσπραγίας στην οικονομία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και της ενεργειακής κρίσης.

ΦΠΑ: Αποθηκεύστε τρόφιμα! Έρχεται… τσουνάμι – Ο εφιάλτης τώρα ξεκινά

Δραματικές εξελίξεις με τις τιμές τροφίμων. Γιατί το πρόβλημα μόλις τώρα ξεκίνησε. Tα καύσιμα και τα λιπάσματα, οι τιμές των οποίων έχουν βρεθεί στα «ύψη», εκτοξεύουν τις τιμές των προϊόντων. Αδύνατον να ανταπεξέλθουν οι πολίτες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ο πληθωρισμός, αναμφίβολα, αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα βασικά προβλήματα της οικονομίας. Όλα γίνονται ακριβότερα και η αγοραστική μας δύναμη καθίσταται ολοένα και ασθενέστερη. Και το χειρότερο όλων είναι ότι τα τρόφιμα μόλις τώρα άρχισαν να «καβαλούν» το κύμα των ανατιμήσεων.

Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στον κλάδο των τροφίμων εκτοξεύθηκε κατά 8,8%, ενώ στην Ευρωζώνη ο αντίστοιχος δείκτης έφθασε στο 7,5%, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Στην Ελλάδα ο σχετικός δείκτης εκτινάχθηκε στο 12,1%.

Αυτό δε, που προβληματίζει οικονομολόγους και αναλυτές είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία του Μαΐου, τα οποία ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες, δεν λαμβάνουν υπόψη το αυξανόμενο κόστος παραγωγής των αγροτών.

Σ’ αυτό το σημείο, όπως εύστοχα υπενθυμίζει το zerohedge, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγρότες πληρώνουν τα έξοδά τους προκαταβολικά και αποζημιώνονται ορισμένους μήνες αργότερα, όταν πουλήσουν τα προϊόντα τους. Επομένως, όλες οι λειτουργικές δαπάνες έχουν μια μικρή χρονική… καθυστέρηση, καθώς ενσωματώνουν τις τιμές που υπήρχαν όταν ξεκίνησε η παραγωγή και όχι όταν διατέθηκε η σοδειά.

Αυτή η υστέρηση σίγουρα εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, αλλά σίγουρα όλα τα στοιχεία προμηνύουν ένα «τσουνάμι» στις τιμές τροφίμων σε βάθος 12 έως 18 μηνών. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε τα καύσιμα και τα λιπάσματα, οι τιμές των οποίων έχουν βρεθεί στα «ύψη», αποτελώντας τα δύο μεγαλύτερα εισαγόμενα έξοδα για τους αγρότες, υπερβαίνοντας το 50% των συνολικών δαπανών.

Η τιμή των λιπασμάτων έχει -στην καλύτερη περίπτωση- τριπλασιαστεί, ενώ για ορισμένα προϊόντα έχει τετραπλασιαστεί.

Την ίδια στιγμή, η Νέα Ζηλανδία σπεύδει να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους παραγωγούς, φορολογώντας τις εκπομπές μεθανίων από τα βοοειδή. Δηλαδή τα… «τοξικά αέρια» που απελευθερώνουν οι αγελάδες.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να μειώσουμε τις ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα, και ένα αποτελεσματικό σύστημα τιμολόγησης των εκπομπών για τον αγροτικό κλάδο θα διαδραματίσει καίριο ρόλο σ’ αυτό» δήλωσε προσφάτως ο υπουργός Περιβάλλοντος, James Shaw.

Όμως, ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης, πρόκειται για ακόμη έναν φόρο, ο οποίος αφορά τον πιο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας.

Όταν η χώρα της Ωκεανίας σταματήσει να εξαγάγει τους απαιτούμενους όγκους τροφίμων, αυτό γρήγορα θα «μεταφραστεί» σ’ ένα αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα, σ’ ένα πιο αδύναμο νόμισμα και σε μια έκρηξη τιμών σε οτιδήποτε δεν παράγεται στο εσωτερικό της χώρας. Κάτι που περιλαμβάνει τον άνθρακα, το πετρέλαιο (όλοι οι αγρότες το χρησιμοποιούν) και τα λιπάσματα (επίσης όλοι οι αγρότες τα χρησιμοποιούν).

Έτσι, μέσα σ’ ένα μικρό χρονικό διάστημα, η Νέα Ζηλανδία θα καταστεί λιγότερο ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά. Κι αυτό είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί. Όχι ένα υποθετικό σενάριο.

Όταν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) αναφέρθηκε στην ανάγκη κατανάλωσης… εντόμων, δεν το έκανε για να προωθήσει ένα νέο προϊόν. Το έκανε επειδή δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Η κατάρρευση της προσφοράς, όπως αποτυπώθηκε και στην περίπτωση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, οδηγεί σε υψηλότερα κόστη και επομένως, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να αγοράσουν τα αναγκαία τρόφιμα.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ενέργεια, με το Ηνωμένο Βασίλειο να επιβάλει φόρο 25% στα «απροσδόκητα κέρδη» των ενεργειακών εταιρειών, εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων 10ετιών.

ΦΠΑ: Μεγάλες ανατιμήσεις έως το τέλος Ιουλίου

Οι ανατιμήσεις αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων έως το τέλος Ιουλίου, ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους.

Η λίστα της ακρίβειας μάλιστα αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, όσο κλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση και αυξάνονται ραγδαία τα κόστη παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανατιμήσεις δεν πρόκειται να «κοπάσουν» καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται από το φθινόπωρο και υπό την προϋπόθεση μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα έκτακτη κατάσταση που θα επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.

Τα κύματα ανατιμήσεων διαδέχονται το ένα το άλλο, με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων να είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερες του ετήσιου πληθωρισμού.

Η λίστα των νέων ανατιμήσεων περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:

  • ρύζι (5%-50%),
  • πανάκια καθαρισμού (5%-31%),
  • μαγιονέζα-κέτσαπ (17% έως 26%),
  • κατεψυγμένες πίτες και κριτσίνια (έως 22%),
  • χαρτικά (έως 20%), τυριά (έως 20%),
  • αλλαντικά (έως 17%),
  • συσκευασμένα γλυκά (16%),
  • ζυμαρικά και σάλτσες (2%-15%),
  • βρεφικές πάνες (έως 14%),
  • χαλβάς (12%),
  • κονσέρβες (έως 12%),
  • απορρυπαντικά (έως 12%),
  • είδη σφολιάτας (11%),
  • κρασί (έως 11%),
  • συμπυκνωμένος χυμός (10%),
  • γιαούρτια (έως 8%),
  • βούτυρο (έως 8%),
  • κρέατα (8%),
  • συσκευασμένες σαλάτες (7%),
  • γάλα εβαπορέ (6%),
  • αναψυκτικά (6%),
  • αλκοολούχα ποτά (6%),
  • ζωοτροφές (6%),
  • ελαιόλαδο (5%),
  • φρέσκο γάλα (5%),
  • σοκολάτες (5%),
  • βρεφικό γάλα (4%),
  • παγωτά (έως 4%)
  • μπάρες δημητριακών (4%)

Οι περισσότερες από τις παραπάνω ανατιμήσεις πρόκειται να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές μέσα στον Ιούνιο, ενώ κάποιες θα περάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ στις αρχές Ιουλίου.

Πηγή της ακρίβειας παραμένει η ενέργεια, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 60,9%, ενώ οι τιμές των τροφίμων «τρέχουν» με διψήφιο ποσοστό άνω του 11%, κάτι που έχει να σημειωθεί εδώ και τουλάχιστον 2-3 δεκαετίες.

Στο ίδιο μοτίβο και η αύξηση των τιμών κατά 35,2% στην κατηγορία της στέγασης, με την επίπτωση στον τιμάριθμο να φτάνει τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες, καθώς μεγαλώνει το κύμα των ιδιοκτητών ακινήτων που ζητούν μεγαλύτερα μισθώματα από ενοίκια λόγω του υψηλού πληθωρισμού.