Έκτακτη ανακοίνωση Αρναούτογλου: «Δεν έχω ξαναδεί αυτό που έρχεται»

Καιρός: Προ των πυλών είναι νέα σφοδρή κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά το πολικό κρύο και τις χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα και ο έμπειρος προγνώστης έμεινε… άναυδος! Δείτε στο xristika.gr τι είπε…

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ψυχρής εισβολής, η οποία αναμένεται να πάρει το όνομα κακοκαιρία «Ελπίδα», θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

«Ο επερχόμενος χιονιάς φαίνεται να δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά από την Κυριακή, σύμφωνα και μετα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, όπως σας είπα και τις προηγούμενες ημέρες! Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη από τα προγνωστικά μοντέλα, πραγματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο προγνώστης καιρού Σάκης Αρναούτογλου.

Την ερχόμενη Κυριακή, 23/1/2022, το χρώμα το λευκό, που υποδηλώνει μεγάλη πιθανότητα για χιονοπτωση, πιάνει όπως βλέπετε τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου μέχρι και τη θάλασσα αλλά και τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης και τα βόρεια Δωδεκάνησα με πολύ χαμηλό υψόμετρο! Θα την κρατήσω οπως και να’χει για αρχείο!
Για να δούμε αν θα επιμείνουν και τα αυριανά προγνωστικά στοιχεία σ’ αυτήν την κατά τ’άλλα πολύ πιθανή εξέλιξη! Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά στην εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες, ρίξτε φυσικά μια ματιά στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ 3 εδώ:

 

Καιρός: Τι είναι ο αεροχείμαρρος που θα βάλει στην… κατάψυξη τη χώρα

Αεροχείμαρρος φέρνει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα με την κακοκαιρία να ξεκινά από σήμερα και μάλιστα θα είναι… διαρκείας!

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνησή του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του Wikipedia.

Στην Μετεωρολογία Αεροχείμαρρος (Jet stream) καλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα.

Παρατηρούνται στις ατμόσφαιρες αρκετών πλανητών, αλλά για ευνόητους λόγους το μετεωρολογικό ενδιαφέρον περιορίζεται στους αεροχειμάρρους της ατμόσφαιρας της Γης.

Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης (από την ηλιακή ακτινοβολία και σε ορισμένους άλλους πλανήτες και από την εσωτερική θερμότητα) και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

Ειδικότερα στη Γη, οι αεροχείμαρροι παρατηρούνται στην σχετικά στενή ζώνη της τροπόπαυσης, η οποία είναι το διαχωριστικό όριο μεταξύ της τροπόσφαιρας και της στρατόσφαιρας. Οι ισχυρότεροι αεροχείμαρροι είναι οι πολικοί και παρουσιάζονται σε ύψος από 7.000 – 12.000 μέτρα (23.000 – 39.000 πόδια) από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι υψηλότεροι και κάπως ασθενέστεροι αεροχείμαρροι είναι οι υποτροπικοί, συνήθως σε ύψος 10.000 – 16.000 μέτρα (33.000 – 52.000 πόδια) από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και έχουν υπάρξει κρούσματα αεροχειμάρρων που αντιμετώπισαν οι ορειβάτες στις υψηλότερες κορυφές (άνω των 8.500 μέτρων) στα Ιμαλάια, όπως φαίνεται και σε πολλές φωτογραφήσεις τους.

Συνηθέστερα, εκδηλώνονται πάνω από περιοχές μεσαίων γεωγραφικών πλατών και σε πολυπληθέστερο αριθμό στο Βόρειο ημισφαίριο παρά στο Νότιο, όπου κρίνονται περιορισμένοι.

Οι αεροχείμαρροι ανακαλύφθηκαν στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από Γερμανούς πιλότους αναγνωριστικών αεροσκαφών πάνω από τη Μεσόγειο, καθώς και από Αμερικανούς πιλότους βομβαρδιστικών πάνω από την Ιαπωνία.

Καιρός: Η πρόβλεψη Μαρουσάκη

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους μετεωρολόγους η εισβολή των πολικών μαζών από τη Σκανδιναβία στη χώρα μας η οποία, όπως φαίνεται, θα γίνει σε δύο φάσεις χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η χιονόστρωση στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης το πρώτο κύμα της ψυχρής εισβολής θα ξεκινήσει από αύριο, Τρίτη, και κυρίως την Τετάρτη όπου δεν αποκλείνονται ασθενείς χιονοπτώσεις στην Αττική σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στα βορειοανατολικά του νομού.

Το δεύτερο κύμα, κατά τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ξεκινά την Παρασκεή και θα επεκταθεί κυρίως το Σαββατοκύριακο με μια πολική αέρια μάζα από τη Σκανδιναβία καθώς «ο αντικυκλώνας, ο Ωμέγα Εμποδιστής στη δυτική Ευρώπη ωθεί ψυχρά κύματα προ τη χώρα μας»

Το δεύτερο αυτό ψυχρό κύμα, κατά τον κ. Μαρουσάκη που θα ξεκινήσει από την Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα «δεν αποκλείεται να φέρει πυκνές χιονοπτώσεις και στο κέντρο της Αθήνας με αυξημένες πιθανότητες ακόμα και χιονόστρωσης»

«Πρέπει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα όσο έχουμε χρόνο. Ελπίζουμε να μην ζήσουμε τα περσινά» κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Καιρός: Γιατί αυτή η παράλογη αλλαγή

Ποιος είναι όμως ο λόγος που η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αυτού του τύπου παρουσιάζει εμμονή; Η απάντηση βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης και στην κίνηση του αεροχειμάρου. Ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνηση του αεροχειμάρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρος, κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ανατολικότερα ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρος στρέφεται προς νότο, μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.

Καιρός: Τι αναφέρουν τα Μερομήνια

Τα Μερομήνια δείχνουν κακοκαιρία στις αρχές του 2022 ενώ για 10 ημέρες μετά θα έχουμε Αλκυονίδες μέρες.

Αυτό που λέμε βαρύς χειμώνας θα έρθει τον Ιανουάριο με πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα ακόμη και στις πιο πεδινές περιοχές. Τα μερομήνια προβλέπουν κακοκαιρία διαρκείας με πολικές θερμοκρασίες έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια οι νοτιάδες θα επικρατήσουν αλλά όχι για πολύ. Ο φετινός χειμώνας όντως θα είναι δύσκολος με τα χιόνια να μας επισκέπτονται αρκετές φορές, σκηνικό που θα επαναλαμβάνεται ακόμη και μέχρι τα μέσα του Μαρτίου.

Από τις 15 Μαρτίου και μετά θα δούμε κάποιες ήπιες ημέρες, θα έχουμε όμως βροχές ακόμη και μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Δείτε αναλυτικά:

  • 15-21 Ιανουαρίου: Τη δεύτερη εβδομάδα ο καιρός θα παρουσιάσει εμφανή σημάδια βελτίωσης με άνοδο θερμοκρασίας και ημέρες με ηλιοφάνεια (Αλκυονίδες ημέρες).
  • 22-28 Ιανουαρίου: Μετά από ένα διάλειμμα ολίγων ημερών αναμένεται επιδείνωση του καιρού τη τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2022.
  • 29-31 Ιανουαρίου: Περεταίρω και πιο γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα ακόμα και στα πεδινά της Ελλάδας.

Ο Φεβρουάριος κάνει ποδαρικό επίσης, με χιόνια. Κατά τη διάρκεια όλου του μήνα ο καιρός θα είναι άστατος.

Τον Μάρτιο η κακοκαιρία συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τις 20 του μήνα με μικρά διαστήματα ‘καλοσύνης’. Από 21 έως 31 Μαρτίου, μάλιστα, εκτός από βροχές, μπουρίνια, και καταιγίδες δεν αποκλείεται να δούμε και χιόνια.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίζεται και από 1 έως 5 Απριλίου, τα φαινόμενα γίνονται πιο ήπια από 6 έως 13 Απριλίου που ο καιρός θα είναι βροχερός. Το ίδιο ισχύει για το διάστημα από 14 έως 20 Απριλίου, που τα μερομήνια δείχνουν ήπιο καιρό, με ισχυρούς όμως ανέμους και ενδεχομένως βροχοπτώσεις.