Αυτοκίνητο: Συναγερμός για χιλιάδες ιδιοκτήτες πασίγνωστης μάρκας αυτοκινήτου καθώς η εταιρεία ανακαλεί τα οχήματα λόγω προβλημάτων στα πίσω φρένα!
Συγκεκριμένα, η Alfa Romeo ανακαλεί το μοντέλο Giulia λόγω πιθανότητας ελαττωματικών υλικών στα πίσω δισκόφρενα.
Κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση στο φρενάρισμα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ατυχήματος.
Το μοντέλα της Giulia που επηρεάζονται από αυτήν την ανάκληση κατασκευάστηκαν μεταξύ 4 Μαρτίου και 20 Αυγούστου του 2020.
Εδώ να σημειώσουμε ότι αυτή η ειδοποίηση είναι καθαρά ενημερωτική για την Giulia, όπως και για τη Stelvio που ελέγχεται για το ίδιο πιθανό πρόβλημα.
Και καθώς τέτοιου είδους ελαττώματα συνδέονται συχνά με συγκεκριμένα εξαρτήματα (τύπος κινητήρας, αμάξωμα, εξοπλισμός κ.λπ.), η ανάκληση ενδέχεται να μην ισχύει για όλα τα μοντέλα. Το θέμα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 12 Φεβρουαρίου στις εβδομαδιαίες ειδοποιήσεις RAPEX της ΕΕ.
Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εικόνα εάν κάποιο αυτοκίνητο της ελληνικής αγοράς εμπίπτει στην παραπάνω παρτίδα.
H χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) είναι μια σύγχρονη μέθοδος χρηματοδότησης επιχειρήσεων και επαγγελματιών για την απόκτηση παγίων στοιχείων, δηλαδή εξοπλισμού και ακινήτων για επαγγελματική χρήση.
Με αυτήν ο μισθωτής μισθώνει από μια εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης πράγμα κινητό ή ακίνητο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και στο τέλος της περιόδου αυτής μπορεί με μονομερή του δήλωση να το αγοράσει σε προσυμφωνημένο τίμημα (δικαίωμα προαίρεσης, option).
Υπενθυμίζεται ότι, χρηματοδοτική μίσθωση (finance lease) είναι η μίσθωση η οποία μεταφέρει ουσιωδώς όλους τους κινδύνους και τα οφέλη που προκύπτουν από την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου στον μισθωτή, ενώ λειτουργική μίσθωση (operating lease) είναι μία μίσθωση που δεν είναι χρηματοδοτική.
Πολλοί επαγγελματίες και πολλές επιχειρήσεις (ατομικές, εταιρείες) επιλέγουν το leasing, αντί την αγορά αυτοκινήτου. Αυτός ο εναλλακτικός τρόπος απόκτησης αυτοκινήτου, είναι σε πολλές περιπτώσεις, πιο συμφέρον και πιο ευέλικτος.
Με leasing μπορεί να αποκτηθεί επιβατικό ή επαγγελματικό αυτοκίνητο.
Μεταξύ των πλεονεκτημάτων είναι η απαλλαγή από δαπάνες συντήρησης, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια, οδική βοήθεια, αλλά και πλεονεκτήματα που συνδέονται με την αντικατάσταση του οχήματος (ανά πενταετία) και την αποφυγή της μεγάλης δαπάνης (μείωση Cash flow) που θα συνέβαινε με μια αγορά αυτοκινήτου.
Η έκπτωση των δαπανών συντήρησης, κίνησης κ.λπ., εκπίπτει μεν κατ’ αρχήν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις των διατάξεων των άρθρων 22 και 23 του ν.4172/2013, σε κάθε όμως περίπτωση, η αναγνώριση ή μη της δαπάνης έγκειται στην ελεγκτική αρμοδιότητα των αρμοδίων φορολογικών αρχών.
Στο άρθρο 22 υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για την έκπτωση των δαπανών.
Σχετική απόφαση Πολ.1113/2015. Να σημειώσουμε ακόμη ότι οι εν λόγω δαπάνες. δεν αναφέρονται στο άρθρο 23 ως μη εκπιπτόμενες δαπάνες. Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν στοιχεία και επιχειρήματα, τα οποία να μπορούν να αποδείξουν την χρησιμότητα του οχήματος για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους.
Ως προς τον ΦΠΑ, σύμφωνα με το άρθρο 30 του ν.2859/2000, δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι δαπάνες αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννέα (9) θέσεων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό, καθώς και οι δαπάνες καυσίμων, επισκευής, συντήρησης, μίσθωσης και κυκλοφορίας αυτών γενικά.
Συνεπώς, δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι δαπάνες αυτές αλλά καταχωρούνται ως έξοδα (τόσο το καθαρό ποσό, όσο και ο ΦΠΑ αποτελούν δαπάνη από την επιχείρηση και αφαιρείται από τα έσοδά της, ώστε να εξευρεθεί το καθαρό εισόδημα (κέρδος) που θα φορολογηθεί).
Τα παραπάνω ισχύουν για την περίπτωση του leasing (ή μακροχρόνια μίσθωση) ως προς τον ΦΠΑ για επιβατικά οχήματα. Στα επαγγελματικά οχήματα εκπίπτει και ο ΦΠΑ.
Η αναζήτηση ενός πραγματικά καλού αυτοκινήτου δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο…
Παρόλα αυτά, ρώτησες φίλους και γνωστούς, έφαγες ατελείωτες ώρες στο ΥοuTube, κατάφερες και βρήκες την κατανάλωση καυσίμου, τα λίτρα του πορτ μπαγκάζ, τα τέλη κυκλοφορίας και πλέον νιώθεις έτοιμος!
Είσαι όντως έτοιμος;
Μετά από πολλές συζητήσεις με ανθρώπους που είχαν τρομακτικές εμπειρίες αλλά και από τη δική μας πείρα στο μικρόκοσμο των “μικρών αγγελιών”, καταλήξαμε στα 12 βήματα που θα σε οδηγήσουν στην πιο σοφή αγορά αυτοκινήτου που έχεις κάνει ποτέ!
Τι να προσέξεις λοιπόν;
Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα, ένα-ένα!
Πριν ξεκινήσεις την έρευνα, πρέπει να κάνεις ορισμένες ερωτήσεις στον εαυτό σου και να τις απαντήσεις με ειλικρίνεια:
Ποια θα είναι η βασική χρήση του νέου σου αυτοκινήτου;
Κυκλοφορείς καθημερινά στο κέντρο της πόλης και θέλεις οικονομία και εύκολο πάρκινγκ;
Πόσα ταξίδια κάνεις το χρόνο και συνήθως πόσα άτομα μεταφέρεις μαζί σου;
Σου αρέσει η ταχύτητα και ψάχνεις για κάποιο αυτοκίνητο με μεγάλο “δείκτη” fun-to-drive;
Θέλεις να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο diesel για μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και -κακά τα ψέματα- επειδή είναι και λίγο της μόδας;
Ο σωστός υπολογισμός του budget είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου πριν αγοράσεις αυτοκίνητο.
Ρώτα τον εαυτό σου ποιο είναι το ρεαλιστικό ποσό που μπορείς να δώσεις και μόνο τότε ξεκίνα την έρευνα για το κατάλληλο αυτοκίνητο!
Αν αγοράσεις με δόσεις, υπολόγισε:
το διάστημα που αυτές θα διαρκέσουν
το κόστος των καυσίμων
την τακτική συντήρηση με βάση τις προδιαγραφές του κατασκευαστή (ναι όλα αυτά μπορείς να τα βρεις στο ίντερνετ!)
το κόστος της ασφάλειας ανά έτος
τα τέλη κυκλοφορίας
το φόρο πολυτελείας (αν έχει)
Όπως δεν θα πήγαινες για ένα ρομαντικό δείπνο σε ένα εστιατόριο που δεν έχεις ακούσει ποτέ, τίποτα γι’αυτό, το ίδιο θα έπρεπε να κάνεις και πριν αγοράσεις ένα αυτοκίνητο.
Πριν καταλήξεις σε κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο:
ζήτα τη συμβουλή των ειδικών
διάβασε στα fora για προσωπικές εμπειρίες άλλων ιδιοκτητών
μάθε την άποψη των δημοσιογράφων του ειδικού τύπου μετά από δοκιμές και συγκριτικά.
Όπως έχουμε γράψει και στο άρθρο “14 λόγοι που επηρεάζουν τη μεταπωλητική αξία ενός αυτοκινήτου“, αν ψάχνεις να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο και σκοπεύεις να το κρατήσεις για… αιώνες, η μεταπωλητική αξία είναι μια έννοια που δεν θα πρέπει να σε απασχολεί.
Αν όμως το νέο αυτοκίνητο έχει για σένα “ημερομηνία λήξης”, δηλαδή έχεις σκοπό να το αλλάξεις μετά από 4-5 χρόνια, τότε πριν το αγοράσεις, σκέψου καλά:
Θα μπορέσεις να το πουλήσεις γρήγορα;
Θα μπορέσεις να το πουλήσεις σε καλή τιμή;
Συνοπτικά, κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταπωλητική αξία ενός αυτοκινήτου είναι:
Η εμπορικότητα του μοντέλου
Ο τύπος του αμαξώματος
Τα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου
Το χρώμα
Το καύσιμο που χρησιμοποιεί
Ο αριθμός των προηγούμενων ιδιοκτητών
Πριν αναθέσεις σε κάποιον έμπειρο μηχανικό να ελέγξει το μεταχειρισμένο που βρήκες, καλό θα ήταν να αποκτήσεις πρώτα τη δική σου άποψη, κάνοντας ένα μίνι έλεγχο.
Από εκεί και πέρα, τα σημεία του αυτοκινήτου που πρέπει να επικεντρώσεις την προσοχή σου αναγράφονται παρακάτω, αν ενδιαφέρεσαι όμως για βαθύτερη ανάλυση του DIY (Do It Yourself) ελέγχου, στο blog της Spotmechanic θα βρεις πολλές πληροφορίες επί του θέματος.
Καλός ο έλεγχος, αλλά αν δεν οδηγήσεις το αυτοκίνητο σε πραγματικές συνθήκες, δεν θα καταλάβεις αν πραγματικά σου ταιριάζει!
Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν κάνοντας ένα test drive είναι πολλά:
Καταρχάς βολεύεσαι στο κάθισμα;
Η θέση οδήγησης είναι η σωστή;
Έχεις καλή ορατότητα;
Πόσο καίει πραγματικά;
Η επιδόσεις του κινητήρα είναι επαρκείς για μια προσπέραση;
Τα ψώνια της εβδομάδας χωράνε στο πορτ-μπαγκάζ;
Η σκουριά είναι συνήθως μια φυσιολογική φθορά η οποία δεν θα πρέπει να σε τρομάξει αν δεν εμφανίζεται σε εκτεταμένο εύρος.
Αν όμως κοιτάξεις στην μηχανή και δεις σκουριασμένους θόλους ή ράμφη, αν εξωτερικά βρεις σκουριασμένα μέρη ή δεις σοβαρή σκουριά στο πάτωμα, τότε καλύτερα να βρεις κάποιο άλλο. Η εκτεταμένη σκουριά καταστρέφει τις λαμαρίνες, τα μηχανικά μέρη, τα παρελκόμενα των αναρτήσεων ακόμα και τον “εγκέφαλο” του αυτοκινήτου.
Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και έλεγξε το αυτοκίνητο για σκουριά, ιδιαίτερα αν ψάχνεις για κάποιο παλιό μοντέλο.
Το βιβλίο service είναι η απόδειξη ότι ένα αυτοκίνητο έχει συντηρηθεί σωστά (ή και λάθος) και μπορεί να σου δώσει πολλά και ενδιαφέρονται στοιχεία.
Κάθε πόσα χιλιόμετρα “έκανε” αλλαγή λαδιών;
Δίσκο-πλατό έχει αλλάξει και αν ναι πότε;
Γιατί έχει αλλάξει αντλία νερού πριν τις 100.000χλμ;
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
Αν δεν υπάρχει βιβλίο service ή οι απαντήσεις δεν είναι ξεκάθαρες, καλύτερα να αποφύγεις την αγορά αυτού του αυτοκινήτου.
Αν όμως σου δείξουν όσα ζητήσεις , τότε μπορείς να εκτιμήσεις καλύτερα την αξία του αυτοκινήτου που ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις, μπορείς να επιβεβαιώσεις, κατά κάποιο τρόπο, ότι τα χιλιόμετρα που αναγράφονται στο κοντέρ είναι πραγματικά και τέλος, μπορείς να υπολογίσεις τι έξοδα ενδέχεται να προκύψουν μετά την αγορά του.
Η παραποίηση των χιλιομέτρων είναι μια μάστιγα που “κρατάει” δεκαετίες τώρα…
Σύμφωνα με ελέγχους που έχουμε κάνει σε πάνω από 21.000 αυτοκίνητα, στο 45% αυτών δεν μπορούν να πιστοποιηθούν τα πραγματικά χιλιόμετρα…
Και μη θεωρήσεις πως το φαινόμενο αυτό θα το συναντήσεις μόνο σε αυτοκίνητα εμπόρων! Ακόμα και οι ιδιώτες γυρίζουν τα χιλιόμετρα…
Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου χωρίς να έχει προηγηθεί τεχνικός έλεγχος, μπορεί και να είναι “η μητέρα” όλων των λαθών.
Ναι, μπορεί για 5.000€ μία BMW Σειρά 3 του 2003 (e46) να “φωνάζει” από μακριά ότι πρόκειται για ένα καλό deal, σύντομα όμως ο ενθουσιασμός μπορεί να μετατραπεί σε δράμα αν δεν το ελέγξεις με κάποιον ειδικό.
Πολλά αυτοκίνητα εκεί έξω πωλούνται με την μορφή της “ευκαιρίας”, οπότε για να καταλάβεις αν τα λεγόμενα του τάδε ιδιοκτήτη ή εμπόρου συμβαδίζουν με την πραγματικότητα, πρέπει πρώτα να το “περάσεις” από το “μικροσκόπιο”.
Το αυτοκίνητο είναι μια μεγάλη επένδυση που θα κάνεις στη ζωή σου γι’αυτό και ο τεχνικός έλεγχος επιβάλλεται!
Λίγοι είναι αυτοί θα σου πουν την αλήθεια ως έχει αλλά και πάλι, μην το ρισκάρεις, έλεγξέ το με κάποιον ειδικό! Είναι μαθηματικά βέβαιο, πως ένας επαγγελματίας θα βρει αυτό, που το άπειρο μάτι θα αγνοήσει.
Καλό θα ήταν να μην εστιάζεις την προσοχή σου στην εύρεση ενός συγκεκριμένου αυτοκινήτου. Προσπάθησε να διευρύνεις τις επιλογές σου και να οδηγήσεις όσα περισσότερα αυτοκίνητα μπορείς!
Θα δεις ότι θα σε χαροποιήσει ιδιαίτερα να “απορροφάς” την οδηγική εμπειρία που έχει να προσφέρει το κάθε ένα και στο τέλος, είναι σίγουρο ότι θα πάρεις μια πολύ πιο ξεκάθαρη απόφαση!
Αρκεί να έχεις υπομονή… το “κλειδί” δηλαδή, στην επιτυχημένη αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου!
Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά το να ερωτευτείς ένα αυτοκίνητο πριν καν το αγοράσεις μπορεί να οδηγήσει σε μια λανθασμένη επιλογή που στο μέλλον θα μετανιώνεις.
Δίνω ένα παράδειγμα για να γίνω πιο σαφής:
Ένας παιδικός μου φίλος ήθελε να αγοράσει ένα Land Rover Defender. Το ποθούσε τόσο πολύ που πραγματικά ήταν ανίκανος να σκεφτεί καθαρά και να καταλάβει ότι για τη χρήση που το θέλει (να πηγαίνει δηλαδή από το γραφείο στο σπίτι και τούμπαλιν) δεν θα τον βόλευε.
Τελικά όμως επέμεινε, μάζεψε τα λεφτά που του έλειπαν και αγόρασε ένα πολύ εντυπωσιακό 3-πορτο Defender του 1985.
Το αυτοκίνητο είχε διανύσει περισσότερα από 200.000 χιλιόμετρα, ο όγκος του ήταν απαγορευτικός για την καθημερινή μετακίνηση σε πυκνοκατοικημένο προάστιο της Αθήνας, ενώ μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, το Defender μπορούσε να καταναλώσει μέχρι και την τελευταία σταγόνα πετρελαίου από ένα ντεπόζιτο 80 λίτρων.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…