Έκτακτη ανακοίνωση: Ανακαλείται πασίγνωστο ξυλάκι παγωτό

Παγωτό: Επείγουσα ανακοίνωση για την ανάκληση του δημοφιλούς παγωτού ξυλάκι Magnum της Unilever εξέδωσαν η Αρχές Ασφαλείας Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

Οι παρτίδες από τα «διάσημα» παγωτά ανακαλούνται λόγω πιθανής παρουσίας ξένου σώματος και συγκεκριμένα μεταλλικών θραυσμάτων.

H ανακοίνωση της FSA αναφέρει: «Η Unilever ανακαλεί τα Magnum Classic Ice Cream Sticks (3x100ml) γιατί μπορεί να περιέχουν κομμάτια μετάλλου. Η πιθανή παρουσία μετάλλου καθιστά αυτό το προϊόν μη ασφαλές για κατανάλωση».

Οι αρχές ενημέρωσαν τους λιανοπωλητές να αφαιρέσουν από τα ράφια τις επικίνδυνες παρτίδες και να εμφανίσουν τις ειδοποιήσεις ανάκλησης στο σημείο πώλησης και στους καταναλωτές να μην τα καταναλώσουν.

Η προειδοποίηση αφορά τις παρτίδες L3324, L3325, L3326, L3327, L3328 με ημερομηνία λήξης τον Νοέμβριο του 2025. Οι πληροφορίες βρίσκονται τυπωμένες στο πλάι του κουτιού.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Η Magnum παίρνει προληπτικά μέτρα με την ανάκληση περιορισμένου αριθμού του Magnum Classic Ice Cream Sticks (3x100ml) ως συνέπεια εσωτερικών ελέγχων ασφαλείας που έδειξαν την πιθανότητα να περιέχουν μικρά μεταλλικά κομμάτια».

»Η ασφάλεια των καταναλωτών που αγοράζουν και καταναλώνουν τα προϊόντα μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και γι αυτό το λόγο προχωράμε στην ανάκληση των ανωτέρω προϊόντων. Κανένα άλλα Magnum, δεν έχει επηρεαστεί – Απολογούμαστε για τυχόν ταλαιπωρία και σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία».

Παγωτό: Επιστρέφει ξανά το πιο αγαπημένο

Την επέκταση των προϊόντων ΑΓΝΟ και εκτός Μακεδονίας σχεδιάζει η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», καθώς η ανταπόκριση μέχρι στιγμής από την επανατοποθέτηση στην αγορά της ιστορικής μάρκας γαλακτοκομικών ήταν θετική.

Από τον σχεδιασμό της εταιρείας δεν λείπει και η παραγωγή προϊόντων παγωτού με το σήμα ΑΓΝΟ, καθώς η παλιά εταιρεία είχε δραστηριότητα και στην κατηγορία αυτή, κάτι που σε σημαντικό βαθμό θα εξαρτηθεί από το πότε θα επαναλειτουργήσει το παλιό εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στην περιοχή του Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου 2022 η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», γνωστή κυρίως από τα προϊόντα «Ολυμπος», απέκτησε μέσω πλειστηριασμού και έναντι τιμήματος 7,73 εκατ. ευρώ τα εμπορικά σήματα της ΑΓΝΟ, αλλά και το ακίνητο έκτασης 132.239 τ.μ., όπου βρίσκεται το παλιό εργοστάσιο της ΑΓΝΟ, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργεί.

Η ΑΓΝΟ πτώχευσε το 2012 και έβαλε οριστικά λουκέτο το 2014.

Τα προϊόντα ΑΓΝΟ σήμερα παράγονται από τα εργοστάσια της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» σε Τρίκαλα και Λάρισα, με το γάλα ωστόσο να προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αφού για την παραγωγή των προϊόντων ΑΓΝΟ η εταιρεία συνεργάζεται με αγελαδοτρόφους από τον Λαγκαδά, τον Σοχό, τον Πεντάλοφο και τη Νέα Απολλωνία.

Αν και το βιομηχανικό κτίριο και ο εξοπλισμός του είναι σε αχρηστία εδώ και περίπου 10 χρόνια, το σημείο όπου βρίσκεται το ακίνητο θεωρείται ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα: δίπλα στην Εγνατία Οδό και κοντά σε μονάδες εκτροφής αγελάδων.

Σημειωτέον ότι η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» δεν διαθέτει παραγωγική μονάδα στη Θεσσαλονίκη, παρά μόνο ένα κέντρο διανομής στην περιοχή της Νέας Μαγνησίας.

Τα προϊόντα με το σήμα ΑΓΝΟ, σύμφωνα με την Καθημερινή, τοποθετήθηκαν σε ψυγεία αλυσίδων σούπερ μάρκετ της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας από τον περασμένο Νοέμβριο με το χαρτοφυλάκιο να περιλαμβάνει 21 κωδικούς γάλακτος, μεταξύ αυτών και γάλακτος χωρίς λακτόζη, καθώς και σοκολατούχου γάλακτος, γιαουρτιών, επιδορπίων γάλακτος, βουτύρου, καθώς και οξυγαλακτικών όπως είναι το κεφίρ και το αριάνι.

Από την πρώτη στιγμή η οικογένεια Σαράντη δεν έχει κρύψει το ενδεχόμενο να επανατοποθετήσει στην αγορά και παγωτά ΑΓΝΟ, κάτι που επανέλαβε πρόσφατα και σε εκδήλωση της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη ο κ. Στέλιος Σαράντης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και εμπορικός διευθυντής της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία».

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι σε περίπτωση που η ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική, τότε θα εξεταστεί η παραγωγική αξιοποίηση του εργοστασίου στον Λαγκαδά, όπου, όπως τόνισε, υπάρχει και εξοπλισμός για την παραγωγή παγωτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» είναι από τις λίγες μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που δεν έχει παρουσία στην κατηγορία του παγωτού.

Η Κρι Κρι, ως γνωστόν, παράγει παγωτό, η ΔΕΛΤΑ επαναδραστηριοποιείται στην κατηγορία με την εξαγορά πριν από λίγους μήνες της Cold Sin, ενώ η οικογένεια Φιλίππου που κατέχει τη ΦΑΓΕ, έχει παρουσία στην κατηγορία του παγωτού με την εταιρεία EMFI.