ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

Έκτακτη ανακοίνωση: Αν εμφανιστεί αυτή η «κόκκινη γραμμή» αλλάξτε αμέσως τους κωδικούς σας

Google: Η Google κυκλοφόρησε μια λίστα με τρόπους με τους οποίους μπορείτε να καταλάβετε εάν ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί.

Ο τεχνολογικός γίγαντας βοηθά τους χρήστες που πιστεύουν ότι κάποιος θα μπορούσε να έχει συνδεθεί στον λογαριασμό τους και έχει προσφέρει μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε αν συμβεί σε εσάς.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδικτυακό Κέντρο βοήθειας της εταιρείας όταν πιστεύουν ότι η ασφάλειά τους έχει τεθεί σε κίνδυνο.

Συνήθως το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι θα είναι μια ειδοποίηση από την Google για να σας ειδοποιήσει ότι υπήρξε μια ασυνήθιστη σύνδεση, αλλαγές στις πληροφορίες ή τις ρυθμίσεις σας ή μια νέα συσκευή που έχει συνδεθεί στον λογαριασμό σας.

Αλλά η εταιρεία έχει πλέον κοινοποιήσει ότι το μεγαλύτερο σημάδι που πρέπει να προσέξετε είναι μια κόκκινη γραμμή στο επάνω μέρος της οθόνης σας.

Η γραμμή μοιράζεται ένα μήνυμα που λέει: “Εντοπίσαμε ύποπτη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας”.

Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν αλλαγές στους αριθμούς τηλεφώνου ή τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανάκτησης – η Google συμβουλεύει να διορθώσετε αμέσως οτιδήποτε άγνωστο έχει προστεθεί ή αλλάξει.

Λένε ότι θα πρέπει επίσης να είστε προληπτικοί για να παρατηρήσετε αλλαγές στα στοιχεία του λογαριασμού σας που δεν θυμάστε να έχετε εξουσιοδοτήσει.

Οι μέθοδοι επαλήθευσης δύο βημάτων – που απαιτούν τη χρήση δύο διαφορετικών τρόπων απόδειξης της ταυτότητάς σας, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων email και των αριθμών τηλεφώνου – είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση των χάκερ.

Ωστόσο, εάν δεν είστε προσεκτικοί σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στις ρυθμίσεις ασφαλείας σας, θα μπορούσατε να καταλήξετε να κλειδωθείτε έξω από τον λογαριασμό σας από κάποιον που έχει εισβάλει.

Η Google ενθαρρύνει επίσης τους χρήστες να κατανοήσουν πώς αποθηκεύονται και μοιράζονται τα δεδομένα τους.

Υπάρχουν φορές που οι χάκερ μπορούν να μαντέψουν σωστά τους κωδικούς πρόσβασης για να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό, αλλά είναι επίσης πιθανό οι προσωπικές πληροφορίες να είναι άμεσα διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Εταιρείες όπως οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες διατηρούν τις πληροφορίες σας σε ψηφιακές βάσεις δεδομένων που μπορούν να παραβιαστούν.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν κοινοποιούνται συνήθως στον σκοτεινό ιστό και μπορεί να μην γνωρίζετε ότι σας έχει συμβεί μέχρι να είναι πολύ αργά.

Ένας τρόπος για να αποτρέψετε την είσοδο ατόμων στον λογαριασμό σας είναι χρησιμοποιώντας έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης – η Google συνιστά έναν κωδικό πρόσβασης τουλάχιστον 12 χαρακτήρων, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων.

Οτιδήποτε περιλαμβάνει ονόματα, γενέθλια και άλλες προσωπικές πληροφορίες είναι εύκολο να μαντέψει κανείς, επομένως κρατήστε το τυχαία και μην χρησιμοποιείτε ποτέ τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για περισσότερους από έναν ιστότοπους.

Εάν θέλετε να ελέγξετε ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες στον λογαριασμό σας, μπορείτε να τις δείτε στην ενότητα «Ασφάλεια» του Λογαριασμού σας Google.

Θα σας δώσει μια λίστα επιλογών και εάν επιλέξετε «Οι συσκευές σας», ακολουθούμενη από «Διαχείριση συσκευών», θα μπορείτε να δείτε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες αυτήν τη στιγμή.

Η αφαίρεση μιας συσκευής μπορεί να γίνει κάνοντας κλικ στις τρεις τελείες στην επάνω δεξιά γωνία.

Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί, ένας εύχρηστος ιστότοπος είναι το haveibeenpwned.com.

Google: Έκτακτη ειδοποίηση – Δεν πρέπει ποτέ να κάνετε copy-paste αυτό το κείμενο

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι χρήστες του Google Chrome.

Πρόσφατα εκδόθηκε μία νέα προειδοποίηση από την Proofpoint, η οποία λέει ότι έχει «παρατηρήσει αύξηση μιας τεχνικής που αξιοποιεί μοναδική κοινωνική μηχανική και κατευθύνει τους χρήστες να αντιγράψουν και να επικολλήσουν (copy and paste) κακόβουλα σενάρια PowerShell για να μολύνουν τους υπολογιστές τους με κακόβουλο λογισμικό».

Η ερευνητική ομάδα της Proofpoint υποδηλώνει ότι πολλαπλοί φορείς αντιμετώπισης χρησιμοποιούν την τεχνική, παρέχοντας διάφορες μορφές κακόβουλου λογισμικού κατά τη διαδικασία.

Είναι εύκολο να εντοπιστεί, και έτσι, μόλις το γνωρίζουν οι χρήστες, θα είναι πολύ εύκολο να αποτρέψουν μια μόλυνση. Αυτές είναι στην πραγματικότητα οδηγίες που θα έπρεπε να ακολουθείτε ούτως ή άλλως.

Κατά τη χρήση του Chrome, ο χρήστης θα δει ένα αναδυόμενο πλαίσιο κειμένου «που υποδηλώνει ότι συνέβη σφάλμα κατά την προσπάθεια ανοίγματος του εγγράφου ή της ιστοσελίδας».

Το αναδυόμενο παράθυρο παρέχει οδηγίες για την αντιγραφή και επικόλληση κειμένου είτε σε τερματικό PowerShell είτε σε παράθυρο διαλόγου Εκτέλεση των Windows.

Επιφανειακά, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι αυτό θα ήταν εύκολο να αναγνωριστεί ως ασυνήθιστο και να αγνοηθεί. Όμως η Proofpoint προειδοποιεί ότι «παρόλο που η αλυσίδα επίθεσης απαιτεί σημαντική αλληλεπίδραση του χρήστη για να είναι επιτυχής, η κοινωνική μηχανική είναι αρκετά έξυπνη ώστε να παρουσιάζει σε κάποιον αυτό που μοιάζει με πραγματικό πρόβλημα και λύση ταυτόχρονα, γεγονός που μπορεί να ωθήσει τον χρήστη να αναλάβει δράση χωρίς να εξετάσει τον κίνδυνο».

Η ίδια η επίθεση εμφανίζει τις συνήθεις αμυντικές συμπεριφορές που θα περίμενε κανείς αυτές τις μέρες – προσπαθεί να ελέγξει αν η συσκευή είναι εικονικό ή sandboxed περιβάλλον πριν κατεβάσει και εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό, καθιστώντας έτσι λιγότερο πιθανό τον εντοπισμό της. Εάν όλα είναι εντάξει, εγκαθιστά απειλές στο παρασκήνιο.

Το επίκεντρο μεγάλου μέρους του ίδιου του εγκατεστημένου κακόβουλου λογισμικού φαίνεται να είναι η κλοπή διαπιστευτηρίων, καθώς και η ενεργοποίηση δόλιων συναλλαγών κρυπτογράφησης, όπου ένας χρήστης έχει χρησιμοποιήσει τη συσκευή για να πραγματοποιήσει τις δικές του μεταφορές κρυπτογράφησης.

Η επίθεση με ψεύτικες ενημερώσεις γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, και έχουμε δει πολλές περιπτώσεις του Google Chrome να είναι το επιλεγμένο front-end γι’ αυτό. Με 3 δισεκατομμύρια και πλέον χρήστες σε όλες τις πλατφόρμες, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά καθιστά διπλά σημαντικό οι χρήστες του Chrome να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ενημερώσεις και τα πρόσθετα (add-ons).

Το Chrome παρέχει σαφείς οδηγίες σχετικά με τις χειροκίνητες και αυτοματοποιημένες ενημερώσεις.

Σε γενικές γραμμές, το τοπίο των απειλών έχει αναζωπυρωθεί τους τελευταίους μήνες και οι επικίνδυνες εγκαταστάσεις και πρόσθετα από ιστότοπους τρίτων, καθώς και τα κακόβουλα αναδυόμενα παράθυρα όπως εδώ, έχουν γίνει μια δυσάρεστη τάση.

Όπως προειδοποιεί η Proofpoint, αυτή η τελευταία επίθεση «ευθυγραμμίζεται με τη γενική τάση που έχει παρατηρήσει η Proofpoint, σύμφωνα με την οποία οι κυβερνοεγκληματικοί φορείς απειλών υιοθετούν νέες, ποικίλες και όλο και πιο δημιουργικές αλυσίδες επιθέσεων».

Ευτυχώς, τέτοιες επιθέσεις θα πρέπει να είναι εύκολο να εντοπιστούν και να αποφευχθούν.

Τρεις απλοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε:

  • Μείνετε στα επίσημα καταστήματα εφαρμογών – Μην χρησιμοποιείτε καταστήματα τρίτων και μην αλλάζετε ποτέ τις ρυθμίσεις ασφαλείας της συσκευής σας για να επιτρέψετε τη φόρτωση μιας εφαρμογής.
  • Ποτέ μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα που κατεβάζουν απευθείας εφαρμογές ή ενημερώσεις – Χρησιμοποιείτε πάντα καταστήματα εφαρμογών ή τις ίδιες τις εφαρμογές για εγκαταστάσεις και ενημερώσεις.
  • Μην εγκαθιστάτε εφαρμογές, πρόσθετα ή ενημερώσεις που παραπέμπουν σε καθιερωμένες εφαρμογές, όπως το Chrome, εκτός αν γνωρίζετε με απόλυτη βεβαιότητα ότι είναι νόμιμες – ελέγξτε κριτικές και διαδικτυακές αναφορές.

Google: Αλλαγή και στους κωδικούς

Την αρχή του τέλους στην εποχή των παραδοσιακών κωδικών (passwords) κήρυξε η Google, ανακοινώνοντας πως λανσάρει άλλες μεθόδους ταυτοποίησης του χρήστη.

Ειδικότερα, όσοι έχουν λογαριασμό σε οποιαδήποτε εφαρμογή της Google θα κληθούν σταδιακά να καταργήσουν εντελώς τους κωδικούς που χρησιμοποιούσαν και να θέσουν άλλου είδους συστήματα επαλήθευσης: είτε τοπικό PIN είτε βιομετρικά στοιχεία (δακτυλικό αποτύπωμα ή ταυτοποίηση προσώπου).

«Η χρήση κωδικών εναποθέτει μεγάλη ευθύνη στους χρήστες.

Το να επιλέξει κανείς ισχυρούς κωδικούς και να τους θυμάται για όλους τους λογαριασμούς μπορεί να είναι δύσκολο. Επίσης, ακόμη και οι πιο εξοικειωμένοι χρήστες συχνά παραπλανώνται και δίνουν τους κωδικούς σε απόπειρες phising», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Google.

Τα passkeys, αντιθέτως, θεωρούνται ασφαλέστερα, ενώ στο πλαίσιο της ένωσης FIDO Alliance -η οποία θεσπίστηκε ακριβώς για την ανάπτυξη και την προώθηση ασφαλέστερων προδιαγραφών επαλήθευσης- η Apple, η Microsoft και άλλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν ήδη απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς κωδικούς.

Μετά τον ορισμό passkey από το χρήστη, η κάθε πλατφόρμα θα ζητά επαλήθευση κατά το log in ή όποτε αντιλαμβάνεται ασυνήθιστη δραστηριότητα στον λογαριασμό.

Τα passkeys θα αποθηκεύονται σε όλες τις συμβατές συσκευές, μεταξύ άλλων σε iPhone με λογισμικό iOS 16 και σε συσκευές Android με λογισμικό Android 9.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Google, τα passkeys δεν μπορούν να γραφτούν σε κάποιο σημειωματάριο ή να διοχετευθούν κατά λάθος για κακόβουλους σκοπούς.

Google: Έτσι μας παρακολουθεί παντού – Η λειτουργία που πρέπει να απενεργοποιήσεις

Μια λειτουργία της Google στο κινητό μας είναι αρκετή για να μας εντοπίζουν παντού!

Η Google προσφέρει πολλές χρήσιμες εφαρμογές, αλλά αν έχεις μία από τις εφαρμογές του iPhone ή της συσκευής Android, υπάρχει πιθανότητα η εταιρεία να γνωρίζει την τοποθεσία σου.

Ακόμα κι αν το ιστορικό τοποθεσίας του λογαριασμού σου στη Google είναι απενεργοποιημένο, ορισμένες εφαρμογές θα μπορούσαν να αποθηκεύουν την τοποθεσία σου με χρονική σήμανση.

Μετά από έρευνα του 2018 από το Associated Press, η Google πρόσθεσε λειτουργίες για να διευκολύνει τον έλεγχο της τοποθεσίας και άλλων δεδομένων που αποθηκεύονται και τι διαγράφεται με λειτουργίες όπως τα Δεδομένα, στους Χάρτες και την Αναζήτηση, που σου δίνουν γρήγορη πρόσβαση στα στοιχεία ελέγχου τοποθεσίας.

Ωστόσο, η Google μήνυσε πολλές πολιτείες τον Ιανουάριο του 2022 για τη χρήση δεδομένων τοποθεσίας.

Οι αγωγές ισχυρίστηκαν ότι η Google καθιστά “σχεδόν αδύνατο” για τους ανθρώπους να εμποδίσουν την παρακολούθηση της τοποθεσίας τους.

Η Google υπερασπίστηκε τον εαυτό της ενάντια στις κατηγορίες, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί ήταν ανακριβείς και βασίστηκαν σε παρωχημένες δηλώσεις των ρυθμίσεών της.

Google: Πώς θα δεις αν σε παρακολουθεί

Υπάρχουν ρυθμίσεις που μπορείς να ελέγξεις για να βεβαιωθείς ότι η Google δεν σε παρακολουθεί.

Θα σου πούμε πώς να ελέγξεις και να απενεργοποιήσεις την παρακολούθηση Google και ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας.

Απενεργοποίησε την παρακολούθηση τοποθεσίας της Google

  1. Άνοιξε το Google.com στον επιτραπέζιο υπολογιστή ή το πρόγραμμα περιήγησης για κινητά και συνδέσου στον λογαριασμό σου Google χρησιμοποιώντας το κουμπί στην επάνω δεξιά γωνία.
  2. Επίλεξε το εικονίδιο χρήστη στην επάνω δεξιά γωνία και μετά την «Διαχείριση» του λογαριασμού σου Google .
  3. Επίλεξε Απόρρητο και εξατομίκευση.
  4. Στην ενότητα «Πράγματα» που έχεις κάνει και μέρη που έχεις επισκεφτεί, επίλεξε Ιστορικό τοποθεσίας στο πλαίσιο ρυθμίσεων Ιστορικού. Αυτό ανοίγει τα στοιχεία ελέγχου δραστηριότητας.
  5. Κάτω από το Ιστορικό τοποθεσία , επίλεξε το κουμπί στα δεξιά που λέει Απενεργοποίηση. Αυτό ανοίγει ένα αναδυόμενο παράθυρο.
  6. Κάνε κύλιση στο κάτω μέρος αυτού του παραθύρου και επίλεξε Παύση.

Η απενεργοποίηση του ιστορικού τοποθεσίας καταργεί μόνο τα σημεία που βρέθηκαν από τη λειτουργία Χρονολόγιο Χαρτών Google, η οποία καταγράφει την τοποθεσία σου με συγκεκριμένα δεδομένα σε μια συγκεκριμένη στιγμή.

Η σελίδα υποστήριξης της Google σχετικά με το θέμα λέει ότι ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένη, “ορισμένα δεδομένα τοποθεσίας ενδέχεται να συνεχίσουν να αποθηκεύονται σε άλλες ρυθμίσεις”, όπως η δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών σου.

Η Google ωστόσο χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να κάνει τις λειτουργίες πιο εξατομικευμένες και χρήσιμες. Αυτές οι πληροφορίες δεν κοινοποιούνται ποτέ σε τρίτα μέρη ή διαφημιστές.

Google: Πως γίνεται η διαγραφή παλιού ιστορικού τοποθεσίας

Η απενεργοποίηση της παρακολούθησης θα αποτρέψει την Google από την αποθήκευση νέων πληροφοριών τοποθεσίας, αλλά δεν διαγράφει τυχόν προηγούμενα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν.

Δες πώς μπορείς να διαγράψεις αυτές τις πληροφορίες:

  1. Άνοιξε το Google.com στον επιτραπέζιο υπολογιστή ή το πρόγραμμα περιήγησης για κινητά και συνδέσου στον λογαριασμό σου Google χρησιμοποιώντας το κουμπί στην επάνω δεξιά γωνία.
  2. Επίλεξε το εικονίδιο χρήστη στην επάνω δεξιά γωνία και μετά πάτα Διαχείριση του λογαριασμού Google.
  3. Επίλεξε Απόρρητο και εξατομίκευση.
  4. Στην ενότητα Πράγματα που έχεις κάνει και μέρη που έχετε επισκεφτεί, επιλέξτε Ιστορικό τοποθεσίας στο πλαίσιο ρυθμίσεων Ιστορικού. Αυτό ανοίγει τα στοιχεία ελέγχου δραστηριότητας.
  5. Επίλεξε Διαχείριση ιστορικού κοντά στο κάτω μέρος της σελίδας. Αυτό ανοίγει έναν χάρτη με μια γραμμή χρόνου στην επάνω αριστερή γωνία. Ο χάρτης δείχνει πού ήσουν και το χρονοδιάγραμμα δείχνει πού ήσουν και ποια ώρα.
  6. Για να διαγράψεις την τοποθεσία για μια συγκεκριμένη ημερομηνία, επίλεξε την ημερομηνία στη γραμμή χρόνου. Στη συνέχεια, αυτή η ημερομηνία θα εμφανιστεί κάτω από τη γραμμή χρόνου. Πάτα το εικονίδιο του κάδου απορριμμάτων στα δεξιά της ημερομηνίας. Στο αναδυόμενο παράθυρο, επίλεξε Διαγραφή ημέρας.
  7. Για να διαγράψεις όλο το ιστορικό τοποθεσίας σου ταυτόχρονα, επίλεξε το εικονίδιο του κάδου απορριμμάτων κοντά στην κάτω δεξιά γωνία του χάρτη κοντά στις επιλογές προβολής χάρτη και δορυφόρου.
  8. Στο αναδυόμενο παράθυρο, επίλεξε το πλαίσιο που διαβάζει Καταλαβαίνω και θέλεις να διαγράψεις όλο το Ιστορικό τοποθεσίας. Επίλεξε Διαγραφή ιστορικού τοποθεσίας.

Google: Μας ακούει όντως;

Οταν ήρθε στα αυτιά μας η είδηση (το 2019) ότι η Google και η Amazon έδιναν πρόσβαση σε ανθρώπινους εργολάβους σε ηχητικά κλιπ από τις συσκευές Google Home (τώρα Google Nest) και Echo των πελατών, σίγουρα όλοι μας τρομοκρατηθήκαμε.

Η Google άλλαξε έκτοτε την πολιτική της, απαιτώντας από εμάς να επιλέξουμε να ηχογραφούμε φωνητικές αναζητήσεις εξαρχής.

Η συμμετοχή επιτρέπει επίσης την ανθρώπινη αναθεώρηση, αν και ο ήχος είναι ανώνυμος.

Σε περίπτωση που δεν θυμάσαι αν επέλεξες να συμμετέχεις ή όχι, ή αν το έχεις κάνει και τώρα το μετανιώνεις, σου έχουμε τη λύση!

Μπορείς να βρεις όλη τη δραστηριότητά σου στο Google, από την πλοήγηση στους Χάρτες Google έως τα ερωτήματα της μηχανής αναζήτησης, στην ενότητα Η «δραστηριότητά μου» του λογαριασμού σας Google.

Μπορείς να διαβάσεις μια λίστα στην εφαρμογή Google Home ή ακόμα και να ακούσεις το δικό σου ιστορικό φωνητικής αναζήτησης (αν έχει ηχογραφηθεί).

Ευτυχώς, μπορείς εύκολα να καθαρίσεις τον λογαριασμό σου.

Google: Μην φορτίζετε σε δημόσιους χώρους – Έτσι σας κλέβουν όλα τα δεδομένα

Με ένα απλό τρικ μπορούν οι χάκερς να μας πάρουν όλα τα δεδομένα από τα κινητά μας αν τα φορτίζουμε σε δημόσιο χώρο.

Το άδειασμα της μπαταρίας είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για να ξεπεραστεί αυτό το είδος προβλήματος.

Για παράδειγμα, μπορούμε να έχουμε μαζί μας φορτιστή, ένα power bank, ή ένα καλώδιο και να ελπίζουμε ότι θα βρούμε κάπου έναν αντάπτορα.

Ωστόσο, υπάρχει και η επιλογή να χρησιμοποιήσουμε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, όπου και αν είναι διαθέσιμοι – βλέπε τρένα, καφετέριες, και τα λοιπά.

Ωστόσο, αυτό ίσως αποδειχθεί ότι δεν είναι και τόσο ασφαλές.

Φαίνεται ότι οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης θα μπορούσαν να αποτελέσουν πύλη για τους χάκερ ώστε να κλέψουν τα δεδομένα μας.

Αυτό που κάνουν είναι απλώς να περάσουν σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης κακόβουλο λογισμικό.

Έτσι, μόλις ένας χρήστης συνδέσει το καλώδιο USB για να φορτίσει το τηλέφωνο του, μπορούν να χακάρουν τη συσκευή απομακρυσμένα και να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα του τηλεφώνου.

Οι χάκερ μολύνουν το τηλέφωνο με ιούς ενώ αυτό φορτίζει στους δημόσιους σταθμούς φόρτισης μέσω USB και αργότερα αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα.

Αυτή τη διαδικασία οι αναλυτές την αποκαλούν “Juice Jacking”. Όταν μιλάμε για Juice Jacking, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.

Διάφορες πηγές μιλούσαν για αυτό εδώ και πολύ καιρό. Επίσης, δεν πρόκειται για θύρα φόρτισης USB, αλλά για δημόσιες υποδοχές φόρτισης USB.

Αποδεικνύεται ότι κάθε φορά που συνδέετε το τηλέφωνό σε τέτοιους σταθμούς, γίνεται ευάλωτο και υπόκειται σε κλοπή δεδομένων.

Οι χάκερ μπορούν όχι μόνο να παραβιάσουν δεδομένα, αλλά και να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο για να διαπράξουν εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Για να γίνει ακόμα χειρότερο όλο αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις ο χρήστης δεν γνωρίζει τίποτα.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορείτε να πάρουμε για να κάνουμε το τηλέφωνο μας λιγότερο ευάλωτο. Όταν ένα smartphone συνδέεται σε άλλη συσκευή, θα ρωτήσει για περαιτέρω βήματα – μεταφορά δεδομένων, φόρτιση κ.λπ.

Επομένως, δεν πρέπει να επιτρέψετε τη μεταφορά δεδομένων. Αυτό δεν θα λειτουργήσει σε όλες τις περιπτώσεις.

Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρείται η καλύτερη λύση για την προστασία του τηλεφώνου κατά τη χρήση δημόσιων σταθμών φόρτισης.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago