Έκτακτες ανακοινώσεις για μειώσεις τιμών στα τρόφιμα: Τι ισχύει

Ακρίβεια: Ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Δεν μπορούν οι καταναλωτές να σηκώσουν το βάρος των ανατιμήσεων. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Σενάρια για μέτρα ελάφρυνσης, με επίκεντρο τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, επανέρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου, όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του. Ωστόσο, υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, αποφάσεις επί του παρόντος δεν έχουν ληφθεί και η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι εφόσον υπάρξουν, οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ειρήνης Χρυσολωρά στην Καθημερινή.

Τα σενάρια τροφοδοτεί η άνοδος του πληθωρισμού σε επίπεδα ίσως και πάνω από 6% τον Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο, εκτός από την ενέργεια, εμφανίζονται αξιοσημείωτες αυξήσεις πλέον και στα τρόφιμα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε εκ νέου ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα:

«Όλα είναι ανοιχτά για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το προσεχές διάστημα. Έχουμε πλήρη εικόνα του κόστους» είπε και διευκρίνισε: «Στο βαθμό που είναι εφικτό έχουμε στηρίξει τον κόσμο, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο χρειάζεται. Αλλά όσο μπορούμε».

Αλλά και χθες, μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1 είχε πει σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα: «Ολα τα αφήνω ανοιχτά, γιατί ανά πάσα στιγμή πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε ανάλογα με την εξέλιξη, την πορεία των πραγμάτων. Ξέρει κανείς τι θα γίνει με τη Ρωσία και την Ουκρανία; Αν έχουμε διπλασιασμό του κόστους, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδράσει; Αλλά θα πρέπει να έχει μια διορατικότητα και προσοχή στις κινήσεις τις οποίες κάνει».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται σε τρία κριτήρια: πρώτον, το δημοσιονομικό κόστος, δεύτερον, η ωφέλεια να πηγαίνει στην κοινωνία και να μη χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα και, τρίτον, να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης.

Διευκρίνισε, εξάλλου, σε σχέση με το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ, ότι «θέλει πολύ μεγάλη προσοχή πότε υλοποιείται, πώς υλοποιείται και σε ποια προϊόντα». Πρόσθεσε, σε σχέση με τον προϋπολογισμό, ότι φέτος πρέπει να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα:

«Εχουμε ευελιξία, αλλά πρέπει να έχουμε και δημοσιονομική υπευθυνότητα, γιατί έχουμε μια ευθύνη για το σήμερα και για το αύριο».

Τις παρεμβάσεις για ελάφρυνση των τιμολογίων του ρεύματος ανέδειξε, εξάλλου, σε πρώτο πλάνο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος, ωστόσο, προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα προσθέτοντας ότι «αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, προηγούνται τα τρόφιμα από τα καύσιμα».

Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε γιατί τάχθηκε κατά της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και τι εννοούσε προχθές με τη δήλωσή του ότι οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο, που προκάλεσε αντιδράσεις.

Είπε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κάπου 2-2,5 εκατ. άνθρωποι ζουν με μισθό κάτω από τον κατώτατο και δεν έχουν αυτοκίνητο, άρα αυτοί δεν θα επωφελούντο από ένα τέτοιο μέτρο. Αντίθετα, τους «καίει» η τιμή στο ρεύμα και στα τρόφιμα.

Οσον αφορά τον δημοσιονομικό χώρο, τα χθεσινά στοιχεία γενικής κυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι σε ταμειακή βάση το έλλειμμα του 2021 ήταν 7,5 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο εκτιμούν ότι στο ποσόν αυτό πρέπει να προστεθούν άλλα 4 δισ. για να προκύψει το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο θα είναι έτσι περί τα 11,5 δισ. ευρώ, σχεδόν 1 δισ. λιγότερο από την εκτίμηση της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού 2022. Επομένως θα διαμορφωθεί περίπου στο 6,5% του ΑΕΠ αντί της πρόβλεψης για 7% του ΑΕΠ.

Ακρίβεια: Οργή των καταναλωτών – «Δεν μπορούμε άλλο!»

Στο 5,1% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός εξαιτίας της κατακόρυφης αύξηση των τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και αέριο.

Συγκεκριμένα από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Δεκεμβρίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 5,1% έναντι μείωσης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι, κατά 45% του ηλεκτρισμού, κατά 34,1% του πετρελαίου θέρμανσης, κατά 21,7 στα καύσιμα. Σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στα είδη διατροφής με το αρνί να έχει αυξηθεί κατά 19,7%, το λάδι 17% και οι πατάτες 14,2% Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,7% τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

10,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς μέρους των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα.

0,8% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

0,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

0,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα οινοπνευματώδη ποτά.

0,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 5,1% τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

4,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι.

3,0% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

18,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

10,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

1,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. 2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.

2,5% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

0,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμόυπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα

0,6% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Ακρίβεια: Τα προϊόντα με την μεγαλύτερη αύξηση

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται να αυξάνονται καθημερινά οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως είναι τα τρόφιμα. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…

Η ενεργειακή κρίση πυροδοτεί ακόμα ένα «κύμα» ακρίβειας, προκαλώντας την δυσαρέσκεια των καταναλωτών, πολλοί εκ των οποίων, έχουν περιορίσει τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα χαμηλότερης διατροφικής αξίας.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το real.gr, σύμφωνα με τα οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα νέο «κύμα» ανατιμήσεων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, με τη λίστα της ακρίβειας να περιλαμβάνει αυξήσεις σε αγαθά.

Αναλυτικά:

  • Κρουασάν (7% – 10%)
  • Ζάχαρη άχνη (17%)
  • Ηλιέλαιο (3%)
  • Ελαιόλαδα (11%)
  • Μαρμελάδα (8%)
  • Χαρτικά (3%)
  • Υγρά καθαρισμού (6%)
  • Ξηροί καρποί (15% έως 40%)
  • Κονσέρβες τόνου (10%)
  • Απορρυπαντικό (19%)
  • Δημητριακά (12%)
  • Ελληνικός καφές (4,5%)
  • Μπισκότα – φρυγανιές (3,5%)
  • Αλεύρι (5% – 10%)
  • Ρύζι (10%)
  • Φακές (17%)
  • Ζυμαρικά (9%)
  • Ζάχαρη (6%)
  • Τυροκομικά (12%)
  • Κατεψυγμένα ψάρια (13%)
  • Κατεψυγμένα λαχανικά (25%)
  • Μαργαρίνες (4%)
  • Κατεψυγμένες πατάτες (3,5%)
  • Κατεψυγμένες ζύμες (4%)
  • Αναψυκτικά (4%)

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις και δεν αφορούν το σύνολο των εταιρειών που παράγουν και εμπορεύονται τα συγκεκριμένα προϊόντα. Ανατιμήσεις που θα περνούν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων.