Εκλογές ΚΙΝΑΛ 2021: Δείτε που μπορείτε να ψηφίσετε – Τα εκλογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ 2021: Αντίστροφη μέτρηση για να στηθούν οι κάλπες για τις Εκλογές ΚΙΝΑΛ 2021. Δείτε στο xristika.gr τα εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα.

Τα 818 εκλογικά κέντρα για την Ελλάδα και τα 22 εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, που θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, ο πρώτος γύρος και στις 12 Δεκεμβρίου ο δεύτερος, εφόσον χρειαστεί. Υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, οι πρώην υπουργοί Χάρης Καστανίδης και Παύλος Γερουλάνος, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μέρος στις εκλογές μπορούν να λάβουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος που βρίσκονται εγγεγραμμένοι στα μητρώα του, αλλά και οι πολίτες που επιθυμούν να γραφτούν σε αυτό είτε ως μέλη, είτε ως φίλοι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Εξαιρούνται μόνο όσοι είναι μέλη άλλου κόμματος.Το αντίτιμο της συμμετοχής ανέρχεται στα 3 ευρώ και θα καταβληθεί στον πρώτο γύρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

 

Εκλογές ΚΙΝΑΛ 2021: «Ντέρμπι» για την ηγεσία σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB

Ιδιαίτερα αμφίρροπη διαφαίνεται η αναμέτρηση για τρεις από τους έξι υποψηφίους για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Star.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποιον από τους παρακάτω υποψηφίους θεωρείτε καταλληλότερο για αρχηγό του ΚΙΝΑΛ και θα ψηφίσετε στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος;», όσοι δηλώνουν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ σήμερα, απάντησαν ότι θα ψηφίσουν:

 • Ανδρέα Λοβέρδο 30,3%
 • Νίκο Ανδρουλάκη 29,5%
 • Γιώργο Παπανδρέου 27,9%
 • Χάρη Καστανίδη 7,3%
 • Παύλο Γερουλάνο 2,2%
 • Παύλο Χρηστίδη 1,4%
 • Κανένα- δεν ξέρω – δεν απαντώ 1,3%.

Στην ίδια ερώτηση, αλλά στο σύνολο των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι σίγουρα/μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν, τα αντίστοιχα ποσοστά για το ποιον θεωρούν καταλληλότερο για πρόεδρό του είναι:

 • Ανδρέα Λοβέρδο 26,9%
 • Νίκο Ανδρουλάκη 21, 6%
 • Γιώργο Παπανδρέου 23,4%
 • Χάρη Καστανίδη 6%
 • Παύλο Γερουλάνο 6,1%
 • Παύλο Χρηστίδη 6,2 %
 • Κανένα- Δεν ξέρω – δεν απαντώ 9,8%.

Στην ίδια δημοσκόπηση προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη μάχη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, ανάλογα με τα ζευγάρια που θα φθάσουν σε αυτόν.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί μία σημαντική διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ (9,8%).

Εκλογές ΚΙΝΑΛ 2021: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Αντικρουόμενα συμπεράσματα σχετικά με την προεκλογική επιρροή των τριών επικρατέστερων υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, την «παράσταση νίκης» αλλά και τον τελικό νικητή στα διάφορα σενάρια του δεύτερου γύρου προκύπτουν μέχρι στιγμής από σειρά δημοσκοπήσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα ενόψει των αναμετρήσεων της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας MRB που δημοσιεύθηκε χθες, οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι διεκδικούν με σχετικά μικρή διαφορά όχι μόνο την πρώτη θέση αλλά και την είσοδο στον δεύτερο γύρο.

Ειδικότερα, στους ερωτηθέντες που δηλώνουν ότι προτίθενται να μετάσχουν στην εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής προηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 26,9%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 23,4% και έπεται ο Νίκος Ανδρουλάκης 21,6%.

Διαφορετική σειρά κατάταξης προκύπτει, όμως, από έρευνα της εταιρείας Marc σύμφωνα με την οποία ο κ. Λοβέρδος προηγείται με 31,6% σε όσους προτίθενται να μετάσχουν στις εκλογές και ακολουθούν με 26,1% ο κ. Ανδρουλάκης και με 24,3% ο κ. Παπανδρέου.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ 2021: Πρωτιά  Λοβέρδου στον α’ γύρο βλέπουν οι περισσότερες εταιρείες

Από την πλευρά της η εταιρεία GPO εκτιμά ότι προηγείται ο κ. Λοβέρδος με 28,8% ακολουθούμενος από τον Γιώργο Παπανδρέου με 25,2% και τον Νίκο Ανδρουλάκη με 24,7%, ανάμεσα σε όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές.

Στον αντίποδα των ευρημάτων των προηγούμενων εταιρειών όμως η δημοσκόπηση της Metrοn Analysis εκτιμά ότι σε όσους προτίθενται να πάρουν μέρος στις εκλογές προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου με 28%, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 27% και έπεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 23%.

Μακριά, όμως, από αυτή τη δημοκοπική εικόνα κινείται η έρευνα της Opinion Poll η οποία εντοπίζει τεράστιες διαφορές ως προς την εκλογική επιρροή των τριών υποψηφίων στους πολίτες που προτίθενται να πάνε στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα η εν λόγω εταιρεία καταγράφει τον κ. Λοβέρδο ως το απόλυτο «φαβορί» με 31,7% ακολουθούμενο σε πολύ μεγάλη απόσταση από τον κ. Ανδρουλάκη στο 20,9% και τον κ. Παπανδρέου στο 18,8%.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ 2021: Πρώτος ο Παπανδρέου στην «παράσταση νίκης»

Εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με τα προηγούμενα σχηματίζεται όμως από την έρευνα της Marc για τη λεγόμενη «παράσταση νίκης», δηλαδή την εκτίμηση των ψηφοφόρων σχετικά με το πρόσωπο που θα κερδίσει τελικά την προεδρία.

Σύμφωνα με τη μέτρηση της εταιρείας ο κ. Παπανδρέου προηγείται στην παράσταση νίκης με 34,2%, ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με 31,2% και έπεται με μεγάλη απόσταση ο Νίκος Ανδρουλάκης στο 20,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης της «παράστασης νίκης» έχει επιβεβαιωθεί μεν στο παρελθόν στις πολυάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην περίπτωση βουλευτικών και όχι εσωκομματικών εκλογών.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ 2021: Νίκη Ανδρουλάκη στο β΄ γύρο σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll διαφοροποιείται, όμως, από τις υπόλοιπες και στα ευρήματά της για τον δεύτερο γύρο καθώς εκτιμά ότι ο κ. Λοβέρδος θα επικρατήσει τόσο επί του κ. Ανδρουλάκη όσο και επί του κ. Παπανδρέου.

Ωστόσο οι περισσότερες από τις υπόλοιπες εταιρείες προβλέπουν ότι στο δεύτερο γύρο θα επικρατήσει ο κ. Ανδρουλάκης είτε με μικρή διαφορά, σε περίπτωση που έχει αντίπαλο τον κ. Λοβέρδο, είτε με μεγαλύτερη σε περίπτωση που έχει αντίπαλο τον κ. Παπανδρέου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι δημοσκοπήσεις για το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό. Αφενός λόγω του μικρού δείγματος ψηφοφόρων και φίλων του Κινήματος Αλλαγής που κατορθώνουν να εντοπίσουν και να αναλύσουν οι εταιρείες κοινής γνώμης.

Αφετέρου λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των πολιτών που θα πάρουν τελικά μέρος στην εσωκομματική ψηφοφορία για την εκλογή της νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.