Εκλογές 2023: Πού ψηφίζουν οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες

Εκλογές 2023: Τρεις εβδομάδες μένουν για την αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών 2023, που θα πραγματοποιηθούν την 21η Μαΐου. Τι προβλέπεται για τα στελέχη στα Σώματα Ασφαλείας που βρίσκονται μακρία από τον τόπο καταγωγής τους. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Οι πολίτες μπορούν να μάθουν πολύ εύκολα πού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 21 Μαΐου με μια απλή αναζήτηση στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που λόγω επαγγέλματος δεν έχουν την ευχέρεια να βρεθούν στο προκαθορισμένο εκλογικό κέντρο.

Οι ειδικές αυτές περιπτώσεις αφορούν όσους υπηρετούν σε Σώματα Ασφαλείας, στην Πυροσβεστική ή είναι ναυτικοί εν πλω.

Λόγω της φύσης της εργασίας τους, ψηφίζουν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους και εγγράφονται.

Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες πολίτες θα πάνε στις κάλπες στις 21 Μαΐου, όπως είχε ανακοινώσει σχετικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή θα είναι η πρώτη εκλογική διαδικασία, που θα γίνει με απλή αναλογική.

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζουν οι άνδρες Φρουράς

Σε περίπτωση που διατίθεται φρουρά για τη φύλαξη εκλογικού τμήματος, το προσωπικό αυτής, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) άτομα, ψηφίζει στο εκλογικό τμήμα που φρουρεί.

Οι εκλογείς αυτοί ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας, οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας, που επικυρώθηκαν από το οικείο πρωτοδικείο.

Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, ή αυτός που διευθύνει το έργο της, βεβαιώνει με πρακτικό ότι αυτοί που ψήφισαν στο τμήμα ως άνδρες της φρουράς του ανήκουν σε αυτήν.

Κάλπη που άνοιξε για την καταμέτρηση ψήφων / Φωτογραφία: EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Πού ψηφίζουν στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες

Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.

Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την Εφορευτική Επιτροπή γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Εκλογές 2023: Η εγκύκλιος για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στρατιωτικών υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Αναλυτικά αναφέρεται:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 27 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ. 26/2012, Α΄ 57), οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό από αυτόν, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στις γενικές βουλευτικές εκλογές, στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

2. Επισημαίνεται ότι οι κατηγορίες εκλογέων της παρ. 1 του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012 δεν μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν ως ετεροδημότες, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε στον δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο όπου υπηρετούν, βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων.

3. Οι ενέργειες που προβλέπονται στην παρ. 5 του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας αρχίζουν με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Η προεκλογική περίοδος για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 αρχίζει από την επομένη της δημοσίευσης του διατάγματος διάλυσης της Βουλής [π.δ. 45/2023 «Διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογής Βουλευτών και σύγκληση της νέας Βουλής» (Α’ 99/22.4.2023).

4. Όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 27 του π.δ. 26/2012, οι στρατιωτικές μονάδες και τα λοιπά σώματα που αναφέρονται στην παρ. 1 αυτού υποχρεούνται να τηρούν και να ενημερώνουν συνεχώς τις καταστάσεις των υπηρετούντων σε αυτές.

Οι καταστάσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν ως ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, βάσει των οποίων οι εγγεγραμμένοι σε αυτούς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, στον τόπο όπου υπηρετούν.

Στις καταστάσεις γράφονται, με μέριμνα και ευθύνη των διοικητών ή των προϊσταμένων κάθε μονάδας ή υπηρεσίας, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Προϋπόθεση εγγραφής των ανωτέρω εκλογέων στις καταστάσεις είναι η εγγραφή τους σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας.

Συνεπώς, στις καταστάσεις εγγράφονται όσοι από τους ανωτέρω εκλογείς τοποθετούνται με οποιονδήποτε τρόπο για την εκτέλεση υπηρεσίας αορίστου χρονικού διαστήματος ή διαστήματος μεγαλύτερου του μήνα, στη διοικητική περιφέρεια δήμου, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου δεν είναι εγγεγραμμένοι.

Στην περίπτωση αυτή, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τον δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι οι ως άνω καταστάσεις, που αρχικά συντάσσονται σε ένα αντίτυπο, πρέπει να φυλάσσονται με μεγάλη επιμέλεια από τις υπόχρεες υπηρεσίες και, σε κάθε περίπτωση μεταβολής προσωπικού (μετάθεσης, απόλυσης κ.λπ.), να ενημερώνονται συνεχώς και ανελλιπώς.

5. Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η ενημέρωση των καταστάσεων διακόπτεται.

Διαγράφονται από αυτές όσοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στην παρ. 8 της παρούσας εγκυκλίου και υπογράφονται από τους οικείους προϊσταμένους ή διοικητές. Αμέσως μετά, οι καταστάσεις ανασυντάσσονται, κατ’ αλφαβητική σειρά και αντιγράφονται σε πέντε (5) αντίτυπα, υπογράφονται από τους οικείους προϊσταμένους ή διοικητές και σφραγίζονται από την υπηρεσία ή την μονάδα.

Τα τέσσερα (4) αντίτυπα των καταστάσεων αυτών διαβιβάζονται μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία πέντε (5) ημερών από την ημέρα έναρξης της προεκλογικής περιόδου, στον Πρόεδρο Πρωτοδικών της οικείας εκλογικής περιφέρειας, για επικύρωσή τους, κατά τη διαδικασία που ορίζουν οι παρ. 5 και 6 του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012.

Ταυτόχρονα, ένα αντίγραφο των παραπάνω καταστάσεων παραδίδεται στην αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα της έδρας του νομού, προκειμένου να εκτιμήσει τις αντίστοιχες ανάγκες κατά τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και την κατανομή των εκλογέων στα τμήματα αυτά. Ειδικά για τον Νομό Αττικής το αντίγραφο θα παραδοθεί στην Περιφέρεια Αττικής διότι, σύμφωνα με το άρθρο 132 του π.δ. 26/2012, αρμόδιος για την προπαρασκευή και διενέργεια εκλογών σε όλους τους δήμους της Αττικής είναι ο περιφερειάρχης Αττικής.

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζουν οι ναυτικοί

Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας όπου υπάγεται το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η αναγνώρισή τους ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής γίνεται με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω, πώς ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω – Αναλυτικός οδηγός

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας μπαίνει ο κρατικός μηχανισμός, καθώς απομένει ένας μήνας ακριβώς για τις Εθνικές Εκλογές της 21ης Μαΐου.

Παρακάτω ακολουθεί χρηστικός οδηγός με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στην κάλπη.

1. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου του 2023 θα διεξαχθούν με το σύστημα της «απλής αναλογικής». 

Οταν αλλάζουν οι εκλογικοί νόμοι τίθενται ασφαλώς διάφορα νέα δεδομένα με τα οποία κανείς δεν έχει εξοικειωθεί.

Ο πρώτος στη σειρά νόμος που θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές είναι η απόλυτη αναλογική για τα κόμματα που λαμβάνουν από 3% και πάνω. Στην πράξη επομένως, προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών δεν απαιτείται μόνο εκλογικό ποσοστό πάνω από 50%, αλλά και κάποιο μικρότερο ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο για να αποκτήσει ένα κόμμα έδρες στη Βουλή, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 3% στο σύνολο της Επικράτειας.

Αν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές αυτές θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα που προβλέπεται στον ν. 46/54/2020 και συνιστά ένα είδος ενισχυμένης αναλογικής με πρόβλεψη bonus έως 50 έδρες υπέρ του πρώτου κόμματος.

Ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής ψηφίστηκε το 2016 με πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι σχεδόν απαγορεύει τις μονοκομματικές πλειοψηφίες, χωρίς όμως να σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα μπορεί εύκολα να αγνοηθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης, ιδίως όταν προηγείται με αξιόλογη απόσταση.

Λίγο πριν την εκπνοή του Απριλίου, η χρονική απόσταση από τις κάλπες της 21ης Μαΐου όλο και μειώνεται με τη διατήρηση επί σειρά μηνών των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας σε περιβάλλον αυτοδυναμίας.

Υπενθυμίζεται ότι  αύριο ξεκινά και επίσημα η προεκλογική περίοδος στη χώρα, καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να της ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και ακολούθως την διενέργεια εκλογών.

2. Οι 17άρηδες στην κάλπη

Σημαντικό ζήτημα είναι τι θα ψηφίσουν στις εκλογές οι νέοι, 17αρηδες – 19αρηδες, οι οποίοι ψηφίζουν για πρώτη φορά και αποτελούν περίπου το 4% του εκλογικού σώματος.

Οι 17χρονοι που θα ψηφίζουν για πρώτη φορά, υπολογίζονται γύρω στις 112.097 και είναι ζήτημα προ τα πού θα στραφούν.

Στους 17άρηδες αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το δικαίωμα της ψήφου.

Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2016 από την ελληνική Βουλή και με αυξημένη πλειοψηφία αφού υπέρ της ψήφου στα 17 έτη τάχθηκαν 180 βουλευτές.

3. Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες τους εξωτερικού για πρώτη φορά

Σε αυτές τις εθνικές εκλογές θα μπορέσουν να ψηφίσουν για πρώτη φορά από τον τόπο διαμονής τους οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών, ανά την επικράτεια.

Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας.

Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα προέρχονται από τον ελληνισμό της διασποράς.

Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

· Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια, έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο (2) έτη μόνιμα στην Ελλάδα.

· Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

4. Τι αλλάζει στο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές κοινότητες

Την ίδια ώρα, αλλαγές στον τρόπο εκλογής προέδρων και συμβουλίων στις δημοτικές κοινότητες θεσπίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ως ν. 5043/2023 με τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού- Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς- Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα- Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ειδικότερα, με το άρθρο 18 προβλέπεται ότι από τις επόμενες δημοτικές εκλογές τριμελές συμβούλιο θα έχουν οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω. Σήμερα αυτό ισχύει για τις κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους. Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 300 κατοίκους, που επηρεάζονται από τη ρύθμιση είναι συνολικά 723.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη:

Οι δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό έως 200 κατοίκους διοικούνται από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας, ενώ µε πληθυσμό άνω των 201 κατοίκων διοικούνται από τον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας.

Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από:

α) τρία µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους,

β) πέντε µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους,

γ) 11 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους και

δ) 15 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 50.001 κατοίκους και άνω.

Σημειώνεται ότι δεν εκλέγονται συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, µε εξαίρεση τους δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Νήσων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά τον α’ γύρο στη δημοτική κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Οι λοιποί υποψήφιοι, του ίδιου συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί.

Την αντίθεσή της στη ρύθμιση έχει εκφράσει η Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος, καθώς ζητά να επανέλθει η ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των προέδρων και των συμβουλίων των κοινοτήτων.

Με το άρθρο 37 πρόεδρος δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό έως 300 κατοίκους και τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό από 301 έως 2000 κατοίκους θα εκλέγονται σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοτικής κοινότητας, ανεξάρτητα αν είναι μέρος του συνδυασμού του επιτυχόντος δημάρχου ή όχι. Οι έδρες των συμβούλων κατανέμονται αναλογικά στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές στη συγκεκριμένη δημοτική κοινότητα και σύμφωνα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε αυτήν. Πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου είναι ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού στη δημοτική κοινότητα που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 2001 κατοίκους και άνω στις οποίες συγκροτούνται (ανάλογα με τον μόνιμο πληθυσμό κάθε δημοτικής κοινότητας) πενταμελή, ενδεκαμελή και δεκαπενταμελή συμβούλια, πρόεδρος ορίζεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του συνδυασμού του δημάρχου, καθώς σύμφωνα με την νομοθεσία ο συνδυασμός του δημάρχου λαμβάνει τα 3/5 του συμβουλίου αυτών των δημοτικών κοινοτήτων.

Ειδική ρύθμιση για την εκλογή προέδρου συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων με ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 που λήγει η δημοτική περίοδος που διανύουμε περιέχεται στο άρθρο 10.

Η διάταξη συνιστά συμμόρφωση με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικές διατάξεις σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης του προέδρου των δημοτικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων με ορισμό του συμβούλου του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού. Με τη νέα διάταξη επανέρχονται σε ισχύ οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την εκλογή του προέδρου της δημοτικής κοινότητας από το σύνολο των μελών του συμβουλίου μεταξύ των δύο πρώτων συμβούλων των δύο πρώτων κατά σειρά εκλογής συνδυασμών.

Αυτό σημαίνει ότι σε όσες κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ο πρόεδρος δεν εκλέχτηκε σε συνδυασμό που συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, θα πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου κοινότητας για να εκλεγεί εκ νέου ο πρόεδρός του.

5. Πού ψηφίζω 

Όσοι πολίτες θέλουν να δουν πού θα ψηφίσουν στις εκλογές μπορούν να επισκέπτονται την πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

• είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης),

• είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμό σας.

Στην διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/ μπορείτε να δείτε που ψηφίζετε χωρίς κωδικούς και passwords.

6.  Ανανεώθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι για τους ετεροδημότες

Στους καταλόγους έχουν ενσωματωθεί και οι ετεροδημότες που υπέβαλαν αίτηση έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2023 με μεταβολές μέχρι και τις 28/02/2023. Όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν αίτηση για μεταφορά, από 1η Μαρτίου και μετά, θα πρέπει να μεταβούν στην περιοχή που είχαν τα δικαιώματά τους, καθώς δεν ενσωματώθηκαν στις αλλαγές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αδύνατη πλέον η ανάκληση της αίτησης, δηλαδή η διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς προτίμησης βάζουμε ανά περιφέρεια

Μια σειρά από πληροφορίες για τις Εθνικές Εκλογές παρέχονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, μπροστά στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις προς την εφορευτική επιτροπή την ώρα της ψηφοφορίας είναι άλλωστε «Πόσους σταυρούς βάζω;».

Την απάντηση δίνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Μέχρι 4 σταυρούς:
Α’ Αθήνας
Βόρειος Τομέας Αθήνας
Νότιος Τομέας Αθήνας
Α’ Θεσσαλονίκης

Μέχρι 3 σταυρούς:
Δυτικός Τομέας Αθήνας
Β’ Πειραιώς
Ανατολική Αττική
Αχαΐα
Β’ Θεσσαλονίκης
Λάρισα

Μέχρι 2 σταυρούς
Α’ Πειραιώς
Δυτική Αττική
Αιτωλοακαρνανία
Δωδεκάνησα
Έβρος
Εύβοια
Ηλεία
Ημαθία
Ηράκλειο
Ιωάννινα
Καβάλα
Καρδίτσα
Κοζάνη
Κορινθία
Κυκλάδες
Μαγνησία
Μεσσηνία
Πέλλα
Πιερία
Σέρρες
Τρίκαλα
Φθιώτιδα
Χανιά

Έναν σταυρό:
Αργολίδα
Αρκαδία
Άρτα
Βοιωτία
Γρεβενά
Δράμα
Ευρυτανία
Ζάκυνθος
Θεσπρωτία
Καστοριά
Κέρκυρα
Κεφαλλονιά
Κιλκίς
Λακωνία
Λασίθι
Λέσβος
Λευκάδα
Ξάνθη
Πρέβεζα
Ρέθυμνο
Ροδόπη
Σάμος
Φλώρινα
Φωκίδα
Χαλκιδική
Χίος