ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

Εκλογές 2023: Πότε θα γίνουν; Όλες οι πιθανές ημερομηνίες

Εκλογές 2023: Οι «διαρροές» από το Μαξίμου για εκλογές 2023 πάνε και έρχονται προετοιμάζοντας το έδαφος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ποιες είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Εκλογές 2023, το συντομότερο δυνατό με πιθανές ημερομηνίες την 22α και την 29η Ιανουαρίου βλέπουν, πλέον, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ενώ με μικρότερες πιθανότητες παίζει ο Φεβρουάριος και να μπούμε στην Άνοιξη είτε με νέα κυβέρνηση είτε με δεύτερη εκλογική μάχη.

Οι «διαρροές» πλέον από το Μαξίμου για εκλογές 2023 πάνε και έρχονται προετοιμάζοντας το έδαφος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Μάλιστα νερό στο μύλο των εκλογών έριξε τις τελευταίες ημέρες τρεις φορές με κερασάκι στην τούρτα το «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές», που είπε στην Καλλιθέα το περασμένο Σάββατο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ανοίξει και πάλι ο ίδιος την εκλογολογία κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ στις 17/11 όταν είχε πει ότι «η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του 2023 ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου του 2019», χωρίς να αναφερθεί στο σύνηθες (μέχρι πρότινος) «ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας».

Όμως και χθες μιλώντας σε μέλη και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο Λονδίνο, Κυρ. Μητσοτάκης ξαναμίλησε για εκλογές:

«Ξέρουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το πότε ακριβώς δεν το γνωρίζουμε», είπε χαρακτηριστικά, με στελέχη του Μαξίμου που θεωρούν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν “εδώ και τώρα”, να υποστηρίζουν ότι «οι εκλογές όποτε και γίνουν το 2023 δεν είναι πρόωρες».

Εκλογές 2023: Οι δύο σχολές σκέψης

Οι καλά πληροφορημένοι για τα τεκταινόμενα στην «κλειστή ομάδα» του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η τελική απόφαση για τις εκλογές του Ιανουαρίου δεν έχει ληφθεί ακόμη, αλλά ότι ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του φτιάχνουν εκλογικό κλίμα για να είναι έτοιμοι.

Κι αυτό γιατί γνωρίζουν ότι τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για τις υποκλοπές δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος των όσων στοιχείων υπάρχουν.

Γι’ αυτό και αναμένουν τις επόμενες ημέρες (σ.σ. σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα με την κλήση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής των Δημητριάδη, Ντίλιαν, Λαβράνου και Μπίζιου), ώστε να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις στο θέμα των υποκλοπών είναι ραγδαίες, στο Μαξίμου υπάρχουν ακόμη δύο σχολές σκέψης αναφορικά με τις εκλογές:

Η πρώτη που λέει «εδώ και τώρα» για να μην έρθει τσουνάμι κυρίως στο εσωτερικό της ΝΔ και

Η δεύτερη που υποστηρίζει ότι οι υποκλοπές δεν επηρεάζουν σημαντικά το εκλογικό σώμα και γι’ αυτό αργά ή γρήγορα θα ξεφουσκώσουν ως θέμα, άρα οι κάλπες πρέπει να στηθούν στο τέλος της τετραετίας που θα έχουν ξεχαστεί.

Εκλογές 2023: Κοντά είμαστε, να αρχίσουμε να απευθυνόμαστε στους πολίτες

«Όταν ο χρόνος φτάνει για να γίνουν εκλογές, τότε ο λαός εκφράζεται. Επομένως είναι μια καλή ευκαιρία για όλους εμάς να δούμε τι κάναμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την εκλογή μέχρι και σήμερα. Να δει ο πολίτης αν ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις μας.

Ποια είναι η ατζέντα για την επόμενη μέρα. Άρα είναι πολύ ωραίο. Αυτή είναι η Δημοκρατία. Ωραίο είναι να εκφράζεται και να υπάρχει αυτή η όσμωση»: στη δήλωση αυτή προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023 όπως είχε ανακοινωθεί από την αρχή, ωστόσο δεν γνωρίζει ποια ημερομηνία θα οδηγηθούν οι πολίτες στις κάλπες.

«Το 2023 είναι προ των πυλών. Και πάντα λέγαμε από την αρχή ότι θα γίνουν εκλογές το 2023, το οποίο φτάνει. Δεν μπορώ να πω εγώ τις πιθανές ημερομηνίες.

Αν το βάλει κανείς έτσι και ανοίξει το ημερολόγιο θα βρει πολλές Κυριακές. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ό,τι είχε πει ο πρωθυπουργός ότι θα γίνουν την άνοιξη.

Κοντά είμαστε επομένως, ώστε όπως είπα και πριν να αρχίσουμε να απευθυνόμαστε στους πολίτες για το τι κάναμε και τι θα κάνουμε μετά» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά, είπε ότι οι πολίτες, πρέπει να δουν και τι έγινε το προηγούμενο διάστημα και αναφέρθηκε στη μείωση φόρων, τις ασφαλιστικές εισφορές, τη μείωση της ανεργίας.

Ειδικότερα είπε ότι: «είναι πολύ σημαντικό όταν ο πολίτης αντιμετωπίζει αυτή τη δυσκολία και καθημερινά όσοι μας βλέπουν αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ενέργεια.

Ναι, αλλά ξέρουν όμως και τι έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ξέρουν αν κάποιος μείωσε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αν έπεσε η ανεργία, αν υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία, αν καταφέραμε να διαχειριστούμε σωστά τα εθνικά θέματα, την πανδημία και να ξέρει τι να περιμένει για την επόμενη μέρα».

Για τους Δήμους τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν ενισχυθεί με 282 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. «Αυτό είναι σημαντικό ζήτημα το οποίο θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο στο τέλος της χρονιάς.

Άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ λοιπόν, θα διατεθούν στους δήμους, συνολικά 332 εκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, από τον οδοφωτισμό μέχρι τα καύσιμα και φυσικά για τη θέρμανση των παιδιών μας στις σχολικές αίθουσες.

Και έχουμε δεσμευθεί ότι και μέσα στο χειμώνα από την αρχή της νέας χρονιάς δεν θα σταματήσει η στήριξη. Αυτό το ανακοινώσαμε και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών» τόνισε και σημείωσε ότι ξεδιπλώνονται νέα εργαλεία πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ επενδυτικά που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

Εκλογές 2023: Ο αστάθμητος παράγοντας Ερντογάν

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι ένα από τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση γύρω από τη διενέργεια εθνικών εκλογών είναι βεβαίως και οι δύσκολες για τον Ερντογάν εκλογές στην Τουρκία.

Όπως διαφαίνεται με τα σημερινά δεδομένα τα πράγματα σε πολιτικό επίπεδο είναι αρκετά δύσκολα για τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τα εθνικά θέματα προκειμένου να μεταβάλλει τους σε βάρος του δημοσκοπικούς συσχετισμούς. Μια λοιπόν από τις μεταβλητές που θα επηρεάσουν τον χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα θα είναι και ο χρόνος που θα στήσει τελικώς ο Ταγίπ Ερντογάν τις δικές του κάλπες.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας πριν τις τουρκικές εκλογές, υπό τον φόβο μιας ισχυρής προβοκάτσιας από την πλευρά των γειτόνων.

Άλλωστε δεν είναι διόλου τυχαίο ότι και τα Ίμια το 1996 είχαν γίνει σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας. ο χρόνος των ελληνικών εκλογών δεν μπορεί να είναι πολύ μακρινός από αυτόν των τουρκικών εκλογών.

Ένας Ερντογάν που βαίνει προς ήττα θα είναι απρόβλεπτος και αδίστακτος για οποιοδήποτε ατύχημα που θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι οι ελληνικές εκλογές να γίνουν ή ταυτόχρονα ή μετά τις τουρκικές για να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι βεβαίως το οποιοδήποτε παράθυρο διαλόγου ή αν η ρητορική της έντασης θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago