Εκλογές 2023: Πώς θα πάρετε ειδική εκλογική άδεια στον ιδιωτικό τομέα

Εκλογές 2023: Τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Συγκεκριμένα η απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2989- 6 Μαΐου 2023), που υπογράφει ο κ. Χατζηδάκης προβλέπει ότι όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο αριθμός των ημερών αδείας που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους, καθορίζεται ως εξής:

1. Για τους μισθωτούς με καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  1. Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
  2. Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 2 εργασίμων ημερών.
  3. Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια 3 (3) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
  4. Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

2. Για τους μισθωτούς με καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  1. Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 1 εργάσιμης ημέρας
  2. Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια 2 εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους
  3. Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

3. Για όσους εκ των μισθωτών, η Κυριακή 21 Μαΐου (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας), είναι εργάσιμη ημέρα, θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που προαναφέρθηκαν.

Σημειώνεται τέλος ότι η ειδική άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών.

Εκλογές 2023: Πού μπορούν να ψηφίσουν ναυτικοί και ένστολοι

Καθώς πλησιάζουμε προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου, οι πολίτες από 17 ετών καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ένστολοι και ναυτικοί προκείμενου να ψηφίσουν στις εκλογές θα πρέπει να εγγράφουν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Ειδικότερα, απαιτείται εγγραφή σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τις περιπτώσεις στρατιωτικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή καθώς και του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, στον τόπο όπου υπηρετούν, εάν είναι διαφορετικός από αυτόν, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Σε αυτήν την περίπτωση αυτή, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στην υπηρεσία τους τον δήμο, όπου είναι εγγεγραμμένοι ώστε να περιληφθούν στις καταστάσεις που αποστέλλονται στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη.

Ομοίως, οι ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, που την ημέρα των εκλογών βρίσκεται σε ελληνικό λιμάνι, εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε να ψηφίσουν στον δήμο όπου βρίσκεται το πλοίο.

Επίσης, Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα του καταστήματος όπου κρατούνται, βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων, στους οποίους εγγράφονται για τον σκοπό αυτό.

Εκλογές 2023: Οι 5 αριθμοί-«κλειδιά»

Ακολουθούν οι 5 αριθμοί που πρέπει να γνωρίζετε για τις επερχόμενες εκλογές:

Το πρώτο δεδομένο που «κλείδωσε» για τις εκλογές, μετά και την εξέλιξη με το κόμμα Κασιδιάρη, είναι ο αριθμός των συνδυασμών που θα κατέβουν. Συνολικά, μετά τον αποκλεισμό 14 κομμάτων, στις εκλογές θα συμμετάσχουν 36 κόμματα.

Το δεύτερο σημείο αφορά τη δύναμη του εκλογικού σώματος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το σύνολο των εκλογέων είναι 9.810.040. Από αυτούς, οι 5.049.998 είναι γυναίκες και οι 4.760.042 άνδρες.

Ο τρίτος αριθμός-«κλειδί» είναι αυτός των ετεροδημοτών. Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, στις εκλογές της 21ης Μαΐου περίπου 115.000 ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους για την περιοχή απ’ όπου κατάγονται.

Βάσει των αιτήσεων που έχουν γίνει, σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών ο αριθμός των ετεροδημοτών θα αυξηθεί κατά 31.250. Υπενθυμίζεται ότι πλέον για τις επερχόμενες εκλογές δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης ετεροδημότη.

Το τέταρτο σημείο αφορά τους απόδημους. Τα τελικά στοιχεία δείχνουν ότι 22.816 αιτήσεις Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό έγιναν δεκτές.

Οι εν λόγω εκλογείς του εξωτερικού θα ψηφίσουν μόνο με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας -δηλαδή χωρίς σταυρούς- σε 99 εκλογικά τμήματα που θα συγκροτηθούν σε 35 χώρες.

Τονίζεται πως οι Έλληνες εξωτερικού θα ψηφίσουν μία ημέρα νωρίτερα, στις 20 Μαΐου. Όσοι απόδημοι θέλουν να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών στις 2 Ιουλίου, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα μέχρι τις 20 Μαΐου.

Ο πέμπτος αριθμός αφορά τους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Η τελευταία αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων φανερώνει ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα κληθούν στην κάλπη, για πρώτη φορά, 438.595 νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών.

Οι 17άρηδες, που ψηφίζουν για πρώτη φορά, ανέρχονται σε 112.097. Από αυτούς, οι 57.357 είναι αγόρια και 54.740 κοπέλες – οι οποίοι, σημειωτέον, μέχρι σήμερα πηγαίνουν κανονικά στα σχολεία τους.

Συνοπτικά, οι αριθμοί για τους νέους εκλογείς διαμορφώνονται ως εξής:

112.097 νέοι εκλογείς, 17 ετών / Έτος γέννησης: 2006
109.719 νέοι εκλογείς, 18 ετών / Έτος γέννησης: 2005
108.762 νέοι εκλογείς, 19 ετών / Έτος γέννησης: 2004
108.017 νέοι εκλογείς, 20 ετών / Έτος γέννησης: 200

Εκλογές 2023: Τι πρέπει να προσέξουν οι νέοι εκλογείς

Απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε πολίτη που επιθυμεί να ψηφίσει είναι το όνομά του να βρίσκεται στους εκλογικούς καταλόγους. Οι εκλογικοί κατάλογοι καταρτίζονται αυτόματα, βάσει στοιχείων που συλλέγουν οι δήμοι, και δεν απαιτείται κάποια ενέργεια από τον πολίτη.

Το ίδιο ισχύει και για τους 17χρονους -αυτούς που γεννήθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου του 2006-, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, καθώς τα ονόματά τους βρίσκονται στις λίστες των εκλογικών καταλόγων από τον Φεβρουάριο. Για να δουν σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζουν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του ΥΠΕΣ.

Την ημέρα των εκλογών θα πρέπει να έχουν μαζί τους -όπως όλοι οι ψηφοφόροι- ένα έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης, βιβλιάριο υγείας).

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω, πώς ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω – Αναλυτικός οδηγός

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας μπαίνει ο κρατικός μηχανισμός, καθώς απομένει ένας μήνας ακριβώς για τις Εθνικές Εκλογές της 21ης Μαΐου.

Παρακάτω ακολουθεί χρηστικός οδηγός με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στην κάλπη.

1. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου του 2023 θα διεξαχθούν με το σύστημα της «απλής αναλογικής». 

Οταν αλλάζουν οι εκλογικοί νόμοι τίθενται ασφαλώς διάφορα νέα δεδομένα με τα οποία κανείς δεν έχει εξοικειωθεί.

Ο πρώτος στη σειρά νόμος που θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές είναι η απόλυτη αναλογική για τα κόμματα που λαμβάνουν από 3% και πάνω. Στην πράξη επομένως, προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών δεν απαιτείται μόνο εκλογικό ποσοστό πάνω από 50%, αλλά και κάποιο μικρότερο ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο για να αποκτήσει ένα κόμμα έδρες στη Βουλή, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 3% στο σύνολο της Επικράτειας.

Αν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές αυτές θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα που προβλέπεται στον ν. 46/54/2020 και συνιστά ένα είδος ενισχυμένης αναλογικής με πρόβλεψη bonus έως 50 έδρες υπέρ του πρώτου κόμματος.

Ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής ψηφίστηκε το 2016 με πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι σχεδόν απαγορεύει τις μονοκομματικές πλειοψηφίες, χωρίς όμως να σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα μπορεί εύκολα να αγνοηθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης, ιδίως όταν προηγείται με αξιόλογη απόσταση.

Λίγο πριν την εκπνοή του Απριλίου, η χρονική απόσταση από τις κάλπες της 21ης Μαΐου όλο και μειώνεται με τη διατήρηση επί σειρά μηνών των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας σε περιβάλλον αυτοδυναμίας.

Υπενθυμίζεται ότι  αύριο ξεκινά και επίσημα η προεκλογική περίοδος στη χώρα, καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να της ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και ακολούθως την διενέργεια εκλογών.

2. Οι 17άρηδες στην κάλπη

Σημαντικό ζήτημα είναι τι θα ψηφίσουν στις εκλογές οι νέοι, 17αρηδες – 19αρηδες, οι οποίοι ψηφίζουν για πρώτη φορά και αποτελούν περίπου το 4% του εκλογικού σώματος.

Οι 17χρονοι που θα ψηφίζουν για πρώτη φορά, υπολογίζονται γύρω στις 112.097 και είναι ζήτημα προ τα πού θα στραφούν.

Στους 17άρηδες αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το δικαίωμα της ψήφου.

Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2016 από την ελληνική Βουλή και με αυξημένη πλειοψηφία αφού υπέρ της ψήφου στα 17 έτη τάχθηκαν 180 βουλευτές.

3. Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες τους εξωτερικού για πρώτη φορά

Σε αυτές τις εθνικές εκλογές θα μπορέσουν να ψηφίσουν για πρώτη φορά από τον τόπο διαμονής τους οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών, ανά την επικράτεια.

Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας.

Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα προέρχονται από τον ελληνισμό της διασποράς.

Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

· Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια, έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο (2) έτη μόνιμα στην Ελλάδα.

· Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

4. Τι αλλάζει στο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές κοινότητες

Την ίδια ώρα, αλλαγές στον τρόπο εκλογής προέδρων και συμβουλίων στις δημοτικές κοινότητες θεσπίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ως ν. 5043/2023 με τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού- Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς- Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα- Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ειδικότερα, με το άρθρο 18 προβλέπεται ότι από τις επόμενες δημοτικές εκλογές τριμελές συμβούλιο θα έχουν οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω. Σήμερα αυτό ισχύει για τις κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους. Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 300 κατοίκους, που επηρεάζονται από τη ρύθμιση είναι συνολικά 723.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη:

Οι δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό έως 200 κατοίκους διοικούνται από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας, ενώ µε πληθυσμό άνω των 201 κατοίκων διοικούνται από τον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας.

Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από:

α) τρία µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους,

β) πέντε µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους,

γ) 11 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους και

δ) 15 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 50.001 κατοίκους και άνω.

Σημειώνεται ότι δεν εκλέγονται συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, µε εξαίρεση τους δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Νήσων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά τον α’ γύρο στη δημοτική κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Οι λοιποί υποψήφιοι, του ίδιου συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί.

Την αντίθεσή της στη ρύθμιση έχει εκφράσει η Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος, καθώς ζητά να επανέλθει η ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των προέδρων και των συμβουλίων των κοινοτήτων.

Με το άρθρο 37 πρόεδρος δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό έως 300 κατοίκους και τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό από 301 έως 2000 κατοίκους θα εκλέγονται σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοτικής κοινότητας, ανεξάρτητα αν είναι μέρος του συνδυασμού του επιτυχόντος δημάρχου ή όχι. Οι έδρες των συμβούλων κατανέμονται αναλογικά στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές στη συγκεκριμένη δημοτική κοινότητα και σύμφωνα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε αυτήν. Πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου είναι ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού στη δημοτική κοινότητα που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 2001 κατοίκους και άνω στις οποίες συγκροτούνται (ανάλογα με τον μόνιμο πληθυσμό κάθε δημοτικής κοινότητας) πενταμελή, ενδεκαμελή και δεκαπενταμελή συμβούλια, πρόεδρος ορίζεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του συνδυασμού του δημάρχου, καθώς σύμφωνα με την νομοθεσία ο συνδυασμός του δημάρχου λαμβάνει τα 3/5 του συμβουλίου αυτών των δημοτικών κοινοτήτων.

Ειδική ρύθμιση για την εκλογή προέδρου συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων με ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 που λήγει η δημοτική περίοδος που διανύουμε περιέχεται στο άρθρο 10.

Η διάταξη συνιστά συμμόρφωση με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικές διατάξεις σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης του προέδρου των δημοτικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων με ορισμό του συμβούλου του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού. Με τη νέα διάταξη επανέρχονται σε ισχύ οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την εκλογή του προέδρου της δημοτικής κοινότητας από το σύνολο των μελών του συμβουλίου μεταξύ των δύο πρώτων συμβούλων των δύο πρώτων κατά σειρά εκλογής συνδυασμών.

Αυτό σημαίνει ότι σε όσες κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ο πρόεδρος δεν εκλέχτηκε σε συνδυασμό που συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, θα πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου κοινότητας για να εκλεγεί εκ νέου ο πρόεδρός του.

5. Πού ψηφίζω 

Όσοι πολίτες θέλουν να δουν πού θα ψηφίσουν στις εκλογές μπορούν να επισκέπτονται την πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

• είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης),

• είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμό σας.

Στην διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/ μπορείτε να δείτε που ψηφίζετε χωρίς κωδικούς και passwords.

6.  Ανανεώθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι για τους ετεροδημότες

Στους καταλόγους έχουν ενσωματωθεί και οι ετεροδημότες που υπέβαλαν αίτηση έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2023 με μεταβολές μέχρι και τις 28/02/2023. Όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν αίτηση για μεταφορά, από 1η Μαρτίου και μετά, θα πρέπει να μεταβούν στην περιοχή που είχαν τα δικαιώματά τους, καθώς δεν ενσωματώθηκαν στις αλλαγές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αδύνατη πλέον η ανάκληση της αίτησης, δηλαδή η διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς προτίμησης βάζουμε ανά περιφέρεια

Μια σειρά από πληροφορίες για τις Εθνικές Εκλογές παρέχονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, μπροστά στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις προς την εφορευτική επιτροπή την ώρα της ψηφοφορίας είναι άλλωστε «Πόσους σταυρούς βάζω;».

Την απάντηση δίνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Μέχρι 4 σταυρούς:
Α’ Αθήνας
Βόρειος Τομέας Αθήνας
Νότιος Τομέας Αθήνας
Α’ Θεσσαλονίκης

Μέχρι 3 σταυρούς:
Δυτικός Τομέας Αθήνας
Β’ Πειραιώς
Ανατολική Αττική
Αχαΐα
Β’ Θεσσαλονίκης
Λάρισα

Μέχρι 2 σταυρούς
Α’ Πειραιώς
Δυτική Αττική
Αιτωλοακαρνανία
Δωδεκάνησα
Έβρος
Εύβοια
Ηλεία
Ημαθία
Ηράκλειο
Ιωάννινα
Καβάλα
Καρδίτσα
Κοζάνη
Κορινθία
Κυκλάδες
Μαγνησία
Μεσσηνία
Πέλλα
Πιερία
Σέρρες
Τρίκαλα
Φθιώτιδα
Χανιά

Έναν σταυρό:
Αργολίδα
Αρκαδία
Άρτα
Βοιωτία
Γρεβενά
Δράμα
Ευρυτανία
Ζάκυνθος
Θεσπρωτία
Καστοριά
Κέρκυρα
Κεφαλλονιά
Κιλκίς
Λακωνία
Λασίθι
Λέσβος
Λευκάδα
Ξάνθη
Πρέβεζα
Ρέθυμνο
Ροδόπη
Σάμος
Φλώρινα
Φωκίδα
Χαλκιδική
Χίος