Εμβόλιο κορονοϊού: Το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς στη χώρας μας, σε μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα. Διαβάστε στο xristika.gr για πόσο χρονικό διάστημα είναι κάποιος προστατευμένος μετά το εμβόλιό του.
O καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ δήλωσε ότι: «αν έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού κι ένα 10% έχει αποκτήσει και φυσική ανοσία, διότι μολύνθηκε κάποια στιγμή, τότε μιλάμε για ανοσία της τάξεως του 50% τον Ιούνιο, που είναι ένα πολύ καλό ανάχωμα ώστε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι. Αν πάμε βέβαια στο 60%-70% δε θα έχουμε και κανένα πρόβλημα το φθινόπωρο και πρέπει να το προσπαθήσουμε αυτό πείθοντας τους δύσπιστους να εμβολιαστούν αφότου βέβαια δουν ότι αυτοί που εμβολιάστηκαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα».
Σχολιάζοντας την μαζική συμμετοχή των νέων στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ο κ. Τζανάκης είπε: «Η νεολαία δείχνει τον δρόμο και το φρέσκο μυαλό επεξεργάζεται καλύτερα τον κυκεώνα πληροφοριών, έχει την αισιοδοξία μέσα της και με κίνητρο ότι θα πρέπει να ξαναπάρει τη ζωή της πίσω, προχωρούν στον εμβολιασμό. Ενδεχομένως, οι νέοι να έβαλαν τα γυαλιά και σε ανθρώπους άνω των 70 ετών που προτιμούν να κινδυνέψουν τη ζωή τους σχεδόν βέβαια παρά να κάνουν ένα αθώο εμβόλιο».
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στη συνέχεια, εξήγησε ότι δεν χρειάζεται να γίνει τεστ αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, καθώς ο οργανισμός μας δεν αμύνεται μόνο μέσω των αντισωμάτων, αλλά με πολύ συγκεκριμένους και πολύπλοκους ανοσολογικούς μηχανισμούς που δεν μετρώνται με τον τίτλο των αντισωμάτων. «Τουλάχιστον για 9 μήνες, ίσως και παραπάνω, ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος», είπε.
Απαντώντας στο πότε πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι για διάστημα έως και τρεις μήνες φαίνεται να προστατεύονται από τη φυσική ανοσία. «Επομένως, σε διάστημα τριών μηνών από τότε που νόσησαν, μπορούν να εμβολιαστούν και να επεκτείνουν την ανοσία τους», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα που λαμβάνουν θεραπείες με ανοσοκαταστολή, δήλωσε ότι πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους για να βρεθεί το κατάλληλο χρονικό παράθυρο ώστε η ανοσιακή απάντηση του οργανισμού τους να είναι η βέλτιστη.
Πρόσφατα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech προέβλεψε πότε θα χρειαστείτε το επόμενο εμβόλιο.
Ο Ugur Sahin, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech (που συν-δημιούργησε το εμβόλιο Pfizer) αποκάλυψε ότι είναι απαραίτητη μια τρίτη δόση, «για να επαναφέρει την προστασία του εμβολίου έως στο σχεδόν 100%».
Αναφερόμενος σε μελέτες στο Ισραήλ, ο Sahin σημείωσε ότι η αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο BioNTech-Pfizer μειώθηκε ελαφρώς από το 95% σε περίπου 91% μετά από έξι μήνες.
Προκειμένου να διατηρηθεί η προστασία όσων κάνουν αυτό το εμβόλιο, ο Sahin προτείνει ότι θα χρειαστείτε μια τρίτη δόση μεταξύ 9 και 12 μηνών μετά την πρώτη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανό να απαιτηθούν επαναληπτικοί εμβολιασμοί, επειδή η νόσος COVID-19 είναι πολύ παρόμοια με τη γρίπη καθώς μεταλλάσσεται συχνά. Και ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τις μεταλλάξεις είναι να εμβολιαστείτε.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταστείλουμε την ομάδα ανθρώπων που μπορεί να είναι ευπαθείς στον κορονοϊό, με εμβόλια υψηλής αποτελεσματικότητας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που θα καθορίζουν πόσες αναπαραγωγές θα κάνει ο ιός και καθορίζει εάν και πόσες παραλλαγές του θα εμφανιστούν».
Πέρα από την τρίτη δόση του εμβολίου, ο Sahin είπε επίσης: «Πιθανότατα να είναι απαραίτητο να κάνετε μία δόση του εμβολίου κάθε χρόνο ή ίσως κάθε 18 μήνες».
Ο Sahin αναφέρθηκε, επίσης, στις ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι των νέων παραλλαγών του κορονοϊού, λέγοντας ότι η Pfizer-BioNTech δοκίμασε το εμβόλιό της σε περισσότερες από 25 μεταλλάξεις. Χωρίς να δώσει ακριβή δεδομένα, ο Sahin είπε ότι η ανοσοαπόκριση «παρέμεινε επαρκής» έναντι αυτών των παραλλαγών, ακόμη και αν σε κάποιες περιπτώσεις ελαττώθηκε ελαφρώς. Υποψιάζεται επίσης ότι τα εμβολιασμένα άτομα θα προστατεύονταν από τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού στην Ινδία, αλλά η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη. «Η ινδική παραλλαγή έχει μεταλλάξεις που έχουμε προηγουμένως διερευνήσει και κατά των οποίων λειτουργεί το εμβόλιό μας, οπότε είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργούσε και σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε ο Sahin.
Νωρίτερα και η Pfizer κυκλοφόρησε μια μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά από έξι μήνες.
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα δοκιμών από περισσότερους από 46.000 συμμετέχοντες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο 77 συμμετέχοντες ανέπτυξαν συμπτωματικά κρούσματα COVID-19 μετά την λήψη του εμβολίου, ενώ τα άλλα 850 άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο κόλλησαν κορονοϊό, αποδεικνύοντας ότι εξακολουθεί να είναι πολύ αποτελεσματικό μισό χρόνο αργότερα.
Μιλώντας σε μια εικονική εκδήλωση του CVS Health στις 15 Απριλίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, είπε ότι θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση μια φορά το χρόνο.
«Θα υπάρχει πιθανότητα μια τρίτη δόση, κάπου μεταξύ 6 και 12 μηνών μετά την πρώτη. Αλλά όλα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν», σημείωσε ο Bourla.
Πόση ανοσία παρέχει το κάθε εμβόλιο κορονοϊού από αυτά που κάνουμε στην ΕΕ. Τα στοιχεία για Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson. Ποιο είναι πιο αποτελεσματικό. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Τα εμβόλια για τον κορονοϊό έχουν αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), είναι αυτά της Pfizer/BioNTech, της AstraZeneca, της Moderna και της Johnson & Johnson.
Αυτή την περίοδο στην Ελλάδα γίνεται ο εμβολιασμός των 30 έως 44 ετών μόνο με AstraZeneca, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικίες με όλα τα εμβόλια.
Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου έδωσε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα έναν πίνακα και όλα τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά και πότε πιάνουν ανοσία.
Όσον αφορά, λοιπόν, στο ποσοστό ανοσίας μετά από κάθε δόση ανά εμβόλιο, τα δεδομένα είναι τα ακόλουθα:
– Pfizer/BioNTech: προσφέρει ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την 1η δόση, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% ύστερα από μια ακόμη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Pfizer, επτά ημέρες μετά τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 91,3% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και 95,3% έναντι της σοβαρής.
– AstraZeneca: διασφαλίζει ανοσία κατά 70% τρεις εβδομάδες από την 1η δόση, ενώ 15 ημέρες μετά τη 2η δόση επιτυγχάνεται προστασία έναντι της COVID-19 της τάξεως 76% έως 94% και είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.
– Moderna: η αποτελεσματικότητα φθάνει στο 92% 14 ημέρες μετά την 1η δόση, ενώ 14 ημέρες από τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 94,1%, ενώ η προστασία έξι (6) μήνες μετά τη 2η δόση ανέρχεται σε 90% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και στο 95% για σοβαρή.
– Johnson&Johnson: η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου COVID-19, μετά τις 28 ημέρες, αγγίζει το 85%. Μετά από 49 ημέρες, το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.
Σχετικά με το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την 1η και τη 2η δόση ανά εμβόλιο, ισχύουν τα εξής:
– Pfizer/BioNTech: Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 3 εβδομάδων μεταξύ τους.
– AstraZeneca: Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 8 εβδομάδων μεταξύ τους.
– Moderna: Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 28 ημερών μεταξύ τους.
– Johnson & Johnson: Το εμβόλιο της Johnson&Johnson χορηγείται σε μία δόση και όποιος το λάβει ολοκληρώνει το εμβολιαστικό του σχήμα.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…