Επιδόματα: Στην τελική ευθεία μπαίνει το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» το οποίο αναμένεται να στηρίξει με επιδότηση 250 ευρώ εργαζόμενους γονείς για τη φύλαξη των παιδιών τους.
Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» επρόκειτο να ξεκινήσει το φθινόπωρο αλλά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού πήγε πιο πίσω και θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.
Οι «νταντάδες της γειτονιάς» θα αναλαμβάνουν τη φύλαξη παιδιών έως 2,5 ετών όταν και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι με την επιδότηση των 250 ευρώ να έχει στόχο να συμπληρώσει το ποσό που θα καταβάλλεται από τους γονείς στη γυναίκα για τη φύλαξη του παιδιού τους.
Δικαιούχοι της επιδότησης των 250 ευρώ θα είναι η μητέρα (φυσική, θετή ή άναδοχη) που εργάζεται στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης είτε ο πατέρας ή η μητέρα στην οποία έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια του παιδιού καθώς και μητέρες που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως άνεργες.
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2022 σε δήμους της χώρας, ενώ στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.
Το Μητρώο Επιμελητών είναι η ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου θα εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Θα εγγραφούν αρχικά οι επιμελητές και οι επιμελήτριες που θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια γνώσεων και δεξιοτήτων και στη συνέχεια οι γονείς που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες φύλαξης θα κληθούν να υποβάλλουν αίτηση καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Σε επόμενο στάδιο, οι γονείς θα επιλέξουν επιμελητή ή επιμελήτρια για το παιδί ή τα παιδιά τους με το οποίο θα συνάψουν συμφωνία συνεργασίας και θα αρχίσουν να λαμβάνουν μηνιαία οικονομική ενίσχυση.
Στο Μητρώο Επιμελητών εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα, που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
α. έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους,
β. είναι Έλληνες πολίτες ή διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, με δικαίωμα εργασίας,
γ. είναι απόφοιτοι/ες επαγγελματικής εκπαίδευσης ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή κάτοχοι ισότιμου τίτλου σπουδών των ειδικοτήτων Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασηςή κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας, Προσχολικής Αγωγής, Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή είναι απόφοιτοι/ες κατ’ ελάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης και έχουν ολοκληρώσει το πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για επιμελητές/τριες.
δ. έχουν γνώσεις παροχής Α΄ Βοηθειών σε παιδιά.
ε. έχουν καλή κατάσταση ψυχικής και σωματικής υγείας και δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα.
στ. δεν τελούν υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης
ζ. δεν έχουν εκπέσει της γονικής μέριμνας ή δεν έχουν απωλέσει το δικαίωμα άσκησης αυτής, εφόσον είναι γονείς.
η. δεν διώκονται και δεν έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που επισύρουν, σύμφωνα με το άρθρο 1537 Α.Κ., έκπτωση από την γονική μέριμνα ή για τα αδικήματα της πορνογραφίας ανηλίκων, μαστροπείας, σωματεμπορίας, ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής, αποπλάνησης παιδιών, καθώς και για τα αδικήματα που συνδέονται με ναρκωτικά ή εμπορία οργάνων.
θ. έχουν ικανότητα κατανόησης και ομιλίας της ελληνικής γλώσσας.
Η επιλογή του/της επιμελητή/τριας γίνεται από τον γονέα ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού και στην μεταξύ τους συμφωνία περιλαμβάνεται κατ’ ελάχιστον ο τόπος και ο χρόνος παροχής των υπηρεσιών, το ύψος της αμοιβής, καθώς και τα βασικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των δύο πλευρών.
Κάθε επιμελητής ή επιμελήτρια επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του στον ίδιο τόπο και χρόνο: α) μέχρι του αριθμού των τριών παιδιών, για παιδιά ηλικίας από δύο μηνών έως δύο ετών και έξι μηνών, εκ των οποίων μόνο ένα παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω του ενός έτους, β) μέχρι του αριθμού των δύο παιδιών, για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.
Παράλληλα, μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη περιμένει χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος παιδιού καθώς θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που έλαβαν τους περασμένους μήνες!
Όπως έχει κάνει γνωστό ο ΟΠΕΚΑ, το δικαιούμενο ποσό του Επιδόματος Παιδιού υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2021 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2019 και μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης.
Η επόμενη δόση πληρωμής θα γίνει στο τέλος του Σεπτέμβρη.
Αν στο ενδιάμεσο διάστημα υποβληθεί η φετινή φορολογική δήλωση (Ε1) το επίδομα παιδιού θα υπολογιστεί με βάσει το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους 2020.
Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.
Τι γίνεται στην περίπτωση που το εισόδημα του νέου φορ. έτους είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο;
Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να μειωθεί και να συμψηφίζεται με το δικαιούμενο μέχρι εξοφλήσεως του ή να απορριφθεί τελικά η αίτηση για το επίδομα έτους 2021 και το ήδη καταβληθέν ποσό να θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν και θα πρέπει να επιστραφεί στον ΟΠΕΚΑ.
Η/οι χορηγηθείσα/ες δόση/εις θεωρείται/ούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και θα πρέπει να επιστραφεί/ουν στον ΟΠΕΚΑ (Τράπεζα Πειραιώς Αρ. Λογαριασμού GR 78 0171 0170 0060 1703 0022 477), με πλήρη αναγραφή του ονοματεπώνυμου, του ΑΦΜ σας και του νομού κατοικίας σας. Αντίγραφο του παραστατικού – καταθετηρίου, πρέπει να σταλεί στον ΟΠΕΚΑ.
Την ίδια ώρα, σοκ για χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος παιδιού καθώς η νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή «ακυρώνει» τη συμμετοχή τους!
Αλλαγές στο επίδομα παιδιού, το γνωστό σε όλους μας Α21, στο επίδομα στέγασης και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.
Συγκεκριμένα η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, προβλέπει τροποποιήσεις στις εξουσιοδοτικές διατάξεις για τη χορήγηση του Α21 σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια κατά την οποία οι δικαιούχοι αποστερούνται το δικαίωμά τους να εισπράτουν το επίδομα παιδιού. Ωστόσο, η εφαρμογή των αλλαγών αυτών θα ξεκινήσει από τη νέα σχολική χρονιά, δηλαδή το 2021-2022.
Επιπλέον, ο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) θα καταβάλει στους ανάδοχους γονείς ατόμου με αναπηρία οικονομική ενίσχυση μέχρι άτομο αυτό να συμπληρώσει τα 26 έτη.
Στην τροπολογία διευθετούνται και άλλα ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων του υπουργείου και άλλα θέματα που αφορούν το προσωπικό.
Οι διατάξεις της τροπολογίας είναι οι εξής:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…