Εισφορά αλληλεγγύης: Καταργείται! Τι κερδίζουν οι υπάλληλοι

Εισφορά αλληλεγγύης: Επιτέλους ανακοινώθηκε η κατάργησή της. Πότε θα φανεί στους μισθούς το όφελος και πόσα χρήματα θα κερδίσετε. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Στο πλάνο της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, με το όφελος για τους δημόσιους υπαλλήλους να αναμένεται από το 2023.

Η προώθηση του συγκεκριμένου μέτρου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση κάτι που σημαίνει ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να βρεθεί και ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος.

Εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου 1,2 δισ. ευρώ για την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τόσο για τον δημόσιο όσο και για τους συνταξιούχους. Το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 800 εκατ. ευρώ έχει ήδη περαστεί στον προϋπολογισμό οπότε αυτό που υπολείπεται είναι να βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Αν λοιπόν προχωρήσει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τότε θα συμβούν τα εξής:

1. Δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές 15.000 ευρώ θα γλιτώσει φόρους 66 ευρώ σε ετήσια βάση ή 5,5 ευρώ τον μήνα.

2. Για αποδοχές 20.000 ευρώ, το όφελος ανέρχεται στα 176 ευρώ τον χρόνο ή στα 14,67 ευρώ τον μήνα

3. Για αποδοχές 25.000 ευρώ, έχουμε όφελος 426 ευρώ τον χρόνο ή 35,5 ευρώ τον μήνα και

4. Για αποδοχές 30.000 ευρώ, το όφελος ανεβαίνει στα 676 ευρώ ή στα 56,3 ευρώ τον μήνα.

Το πραγματικό όφελος για τους δημοσίους υπαλλήλους και για τους συνταξιούχους δεν θα προέλθει πάντως από την εισφορά αλληλεγγύης αλλά από το ξεπάγωμα των κλιμακίων.

Εισφορά αλληλεγγύης: Το «κόλπο» για να το πάρετε τα 534 ευρώ ακόμα κι αν δεν τα δικαιούστε

Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων (ΚΑΔ) που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας εντός Ιανουαρίου, λόγω των περιοριστικών που ισχύουν από πριν την Πρωτοχρονιά.

Οι λεπτομέρειες του μέτρου αναμένεται να κλειδώσουν τα επόμενα 24ωρα και εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση στο μέτωπο των μέτρων περιορισμού για την διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Εφόσον όλα ή κάποια από τα μέτρα περιορισμού – όπως το ωράριο έως τις 24:00, η απαγόρευση ορθίων πελατών κ.α. – παραταθούν για 2 εβδομάδες έως το τέλος του Ιανουαρίου (θολό παραμένει και το τοπίο σχετικά με την επαναφορά ή όχι της μουσικής), τότε πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μαζί με την επέκταση των μέτρων περιορισμού θα ανακοινωθεί και επέκταση των μέτρων στήριξης. Συνεπώς, οι επίμαχες ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται εντός της εβδομάδας και πιθανότατα προς το τέλος της.

Σε αυτή την φάση θα υπάρξουν προϋποθέσεις για τους νέους ΚΑΔ που θα μπουν στο μέτρο των αναστολών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εντός του Ιανουαρίου, καθώς οι εργοδότες θα μπορούν να θέτουν σε αναστολή ένα συγκεκριμένο ποσοστό των εργαζομένων τους. Αυτό που εξετάζεται αυτή την στιγμή είναι να υπάρξει συγκεκριμένη ρήτρα στην περίμετρο των νέων αναστολών, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να θέσουν σε αναστολή περίπου το 25% των εργαζόμενων τους και ειδικότερα των εργαζομένων που είχαν στις 30 Δεκεμβρίου (το πιθανότερο).

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν δεν αναμένεται να μπορούν να θέτουν σε αναστολή έως και το 100% των εργαζομένων τους (όπως συμβαίνει σήμερα με τις λίγες επιχειρήσεις που έχουν ήδη πρόσβαση στο μέτρο), καθώς στόχος είναι να στηριχτούν μεν επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης (ενδεχομένως και του τουρισμού ή και του πολιτισμού) που πλήττονται σοβαρά από την υπερ-διασπορά της μετάλλαξης Oμικρον με στόχευση όμως σε εργαζόμενους που κατά κύριο λόγο πλήττονται από τα νέα μέτρα περιορισμού (απαγόρευση μουσικής κλπ). Κι αυτό δεδομένου ότι δεν έχει απαγορευθεί ούτε προβλέπεται να απαγορευθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης με κρατική εντολή.

Εφόσον υιοθετηθεί αυτή η φόρμουλα – που είναι και το επικρατέστερο σενάριο αυτή την στιγμή στο τραπέζι – δεν αποκλείεται να δούμε να εντάσσεται στο ευεργετικό για τις θέσεις εργασίας μέτρο των αναστολών ολόκληρος ο κλάδος της εστίασης αλλά και επιχειρήσεις από άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα του τουρισμού. Δεδομένου ότι δεν θα εντάσσεται το 100% των εργαζομένων κάθε επιχείρησης στο μέτρο των αναστολών, αλλά περίπου το 25%, ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος διευρύνεται για να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις.

Εισφορά αλληλεγγύης: Έτσι εντοπίζει η ΑΑΔΕ αν έχετε κρύψει εισοδήματα

Δεν έχει τέλος το… σκάουτινγκ των λαγωνικών της ΑΑΔΕ για τα κρυμμένα εισοδήματα καθώς καταφέρνει να εντοπίσει οτιδήποτε επιχειρήσει να κρύψει κάποιος.

Από 7 πηγές βρίσκει η ΑΑΔΕ τυχόν εισοδήματα που ξέχασαν να τα δηλώσουν οι φορολογούμενοι τα προηγούμενα χρόνια ή τα απέκρυψαν σκόπιμα, προκειμένου να γλιτώσουν την πληρωμή αυξημένου φόρου.

Αυτή την περίοδο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι παραλαμβάνουν σημειώματα από την Εφορία, για εισοδήματα παρελθόντων ετών, τα οποία φαίνεται να μην τα έχουν δηλώσεις σύμφωνα με τις διασταυρώσεις, που έχει πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ.

Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι διαπιστώσεις της Εφορίας είναι και σωστές, καθώς μπορεί να έχουν προκύψει λάθος συμπεράσματα από τις διασταυρώσεις όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Στις περιπτώσεις αυτές, το βάρος της απόδειξης το φέρει ο φορολογούμενος ο οποίος θα πρέπει να αποδείξει ότι τα εισοδήματα που φέρεται να μην έχει δηλώσει είτε δεν τα έχει λάβει ποτέ, είτε τα δήλωσε αλλά για κάποιο λόγο δεν τα «βλέπουν» οι διασταυρώσεις του Taxisnet.

Τα σημειώματα με τις διαπιστώσεις της Εφορίας εκδίδονται με βάση στοιχεία που έχουν αντληθεί από τη φορολογική δήλωση του υπόχρεου ή και από στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η ΑΑΔΕ διασταυρώνοντας τις φορολογικές δηλώσεις των προηγουμένων ετών και συγκεκριμένα τα δηλωθέντα εισοδήματα και τα στοιχεία που προκύπτουν από άλλες πηγές, εκδίδει και κοινοποιεί αναλόγως φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Μάλιστα, έχει τη δυνατότητα αποστολής εκκαθαριστικών σημειωμάτων με φόρους κατ΄ εκτίμηση ή και με προληπτικούς φόρους.

Επίσης, η νομοθεσία προβλέπει την έκδοση πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση.

Σε περίπτωση που από στοιχεία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση, προκύπτει ότι έχουν αποκτηθεί από φορολογούμενο (φυσικό πρόσωπο) εισοδήματα, ημεδαπής ή αλλοδαπής, αδιακρίτως κατηγορίας και πηγής προέλευσης ήτοι από μισθούς, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα κ.λπ.

Τα συγκεκριμένα εισοδήματα προστίθενται, εφόσον δεν έχουν περιληφθεί σε δήλωσή του, τότε εκδίδεται και κοινοποιείται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, με την οποία προσδιορίζεται ο τυχόν οφειλόμενος επιπλέον φόρος και κατά περίπτωση, τα τυχόν ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.