Ανεμβολίαστοι: Ξεκάθαρος ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης. «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να μην ελπίζουν σε άρση αναστολής στις 31 Μαρτίου». Ραγδαίες εξελίξεις και με άλλους κλάδους. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
«Όσοι έχουν ελπίδες ότι 31 Μαρτίου θα άρουμε την αναστολή, ώστε να επιστρέψει κόσμος που είναι ανεμβολίαστος, αυτό δεν πρόκειται να γίνει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στον εμβολιασμό των υγειονομικών.
Όπως είπε ο υπουργός, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, όσοι υγειονομικοί δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, όσοι δηλαδή δεν έχουν κάνει τις δυο δόσεις, παραμένουν σε αναστολή μέχρι τις 31 Μάρτιου και μέχρι τότε θα υπάρξει συνολική ρύθμιση, για το εάν θα πρέπει να γίνεται εμβολιασμός πέραν της πανδημίας σε υποχρεωτική βάση στους υγειονομικούς και για το αν θα παραμείνουν ή όχι στο σύστημα.
«Όσοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση, δεν υπάρχει στον νόμο καμιά πρόβλεψη ούτε είναι στις προθέσεις να συνδέεται με αναστολή εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
«Το βασικό στοιχείο του εμβολιασμού είναι να έχεις ολοκληρώσει τον εμβολιασμό σου, πρώτη και δεύτερη δόση. Ο νόμος δεν έχει αλλάξει, άρα αυτήν τη στιγμή δεν μπαίνει σε αναστολή όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική. Συνολικά μέχρι τότε, θα υπάρχει σαφής βούληση και νομοθέτηση για το τι θα κάνει από εκεί και πέρα», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως επεσήμανε ο κ. Πλεύρης, θέση και εισήγηση του υπουργείου Υγείας είναι, «όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί από τις 31 Μαρτίου και μετά, να μην μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ».
«Όσοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση, το πιστοποιητικό τους δεν ισχύει ως προς την κοινωνική ζωή και την κινητικότητα, όπως σε όλους τους άλλους, δεν συνδυάζεται με το τι θα γίνει στη δουλειά του», πρόσθεσε.
Ανεμβολίαστοι: Ποιοι θεωρούνται εμβολιασμένοι
Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:
- Όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κοροναϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και
- Όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κοροναϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
Ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.
Από την 1/2/2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.
Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 (Α΄ 251), κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
Ανεμβολίαστοι: Τα «προνόμια» που χάνονται
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου δεν θα έχουν πρόσβαση σε:
- κέντρα διασκέδασης
- κλειστούς χώρους εστίασης
- θέατρα
- κινηματογράφους
- μουσεία
- εκθέσεις
- συνέδρια
- γυμναστήρια
Ανεμβολίαστοι: Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση
Όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης είναι ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τα δύο διαδοχικά εμβόλια ή τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με το μονοδοσικό θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση για να ανανεώσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού που διαθέτουν και να μην χάσουν τα προνόμια που τους προσφέρει.
Πέρα δηλαδή από την απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους εστίασης, οι παραπάνω πολίτες θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα υποχρεούνται να κάνουν δύο rapid test με δικά τους έξοδα για την εργασία τους.
Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα- με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας – υποχρεούνται να υποβάλλονται με δική τους επιβάρυνση σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ), όσο δεν εμβολιάζονται.
Ανεμβολίαστοι: Υποχρεωτικά rapid tests για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα
Υποχρέωση για διενέργεια rapid tests για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν:
α) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση,
β) οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κ.λπ.,
γ) οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.
ΔΕΝ υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν Πιστοποιητικό Νόσησης).
Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ
α) οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται με φυσική παρουσία, για τους οποίους ισχύει άλλη Υπουργική Απόφαση, όπως και οι ναυτικοί-μέλη πληρωμάτων πλοίων,
β) οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο των υποχρεωτικών εμβολιασμών (υγειονομικοί, εργαζόμενοι προνοιακών δομών) και δεν έχουν απαλλαγεί από τον εμβολιασμό για τους συγκεκριμένους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.
Το τεστ διενεργείται έναντι αντιτίμου, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, μπορεί να είναι είτε rapid είτε μοριακό και να γίνεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία.
Διενεργείται 1 φορά την εβδομάδα και ισχύει για μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.
Για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα (εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις, μεταφορές προσώπων, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές, εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης) υπάρχει υποχρέωση για 2 τεστ την εβδομάδα, με χρονική απόσταση κατ’ ελάχιστον 2 ημερών ή 48 ωρών μεταξύ των δύο τεστ.
Εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας rapid test με δική τους επιβάρυνση οι εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα για τους οποίους συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για να μην εμβολιαστούν. Οι εν λόγω εργαζόμενοι κατ’ εξαίρεση μπορούν να υποβληθούν σε rapid test δωρεάν, σε δημόσιες δομές.
Ανεμβολίαστοι: Τα πιο επικίνδυνα μέρη για να κολλήσετε
Ο covid βρίσκεται… παντού και Βρετανοί επιστήμονες ανάρτησαν τα μέρη όπου μπορούμε να βρεθούμε πιο εύκολα εκτεθειμμένοι. Διαβάστε περισσότερα στο xristika.gr…
Η μελέτη έγινε υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης του Λονδίνου και βασίστηκε σε καθημερινές δραστηριότητες 10.000 ανθρώπων με τους συντάκτες της να διαπιστώνουν ότι τα αθλήματα σε εξωτερικούς χώρους είναι η δεύτερη εστία εξάπλωσης του κορονοϊού μετά τις αγορές σε καταστήματα.
Σύμφωνα με την «Τhe Sun», κάνοντας χρήση των μέσων μεταφοράς, οι πολίτες κινδυνεύουν λιγότερο να μολυνθούν από κορονοϊό απ’ ότι εάν αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους.
Για τους επιστήμονες, στα υπαίθρια αθλήματα διατρέχει κανείς μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθεί λόγω των «κοινωνικών δραστηριοτήτων» που συνδέονται με τον αθλητισμό καθώς και με τη σωματική δραστηριότητα.
Παράλληλα, με τη χρήση των μέσων μεταφοράς ή με επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, οι πολίτες διατρέχουν 1,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να «κολλήσουν».
Η έρευνα έδειξε ότι όσοι έπρεπε να μεταβούν στην εργασία τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από Covid σε σχέση με εκείνους που έκαναν τηλεργασία.
Πάντως, τα δεδομένα για τη μελέτη συλλέχθηκαν πριν η μετάλλαξη Όμικρον γίνει η κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πού είναι πιθανό να «κολλήσουμε»:
- Σε αγορές στα καταστήματα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 2,18%.
- Σε ένα άθλημα σε εξωτερικούς χώρους, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,36%.
- Παίρνοντας λεωφορείο, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,31%
- Τρώγοντας σε εστιατόριο ή σε καφετέρια ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,29%.
- Στα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν μπάινουμε περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,28%. Το ίδιο ισχύει για όσους πηγαίνουν σε παμπ, μπαρ ή κλαμπ.
- Σε πάρτι, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,27%
- Σε γυμναστήριο ή αθλήματα εσωτερικού χώρου, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,27%.
- Φεύγοντας από το σπίτι για να πάμε στη δουλειά, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,2%.
- Στο ταξί, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,19%.
- Στο τρένο ή τραμ, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,18%. Το ίδιο ισχύει και για όσους επισκέπτονται αισθητικό, κομμωτή ή κουρέα.
- Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2021.