Πληκτρολόγια: Η Microsoft αλλάζει τα πληκτρολόγια για πρώτη φορά από το 1994. Πότε θα κυκλοφορήσουν οι νέες συσκευές. Σε ποια θέση θα βρίσκεται το νέο πλήκτρο. Οι υπεύθυνοι hardware της Microsoft θα παρουσιάσουν υπολογιστές Windows 11 με τη νέα προσθήκη τις επόμενες ημέρες στο τεχνολογικό συνέδριο CES. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Μία νεά προσθήκη στο πληκτρολόγιο των Windows φέρνει η Microsoft για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας τεχνητής νοημοσύνης (AI) Copilot, με τις πρώτες συσκευές που θα διαθέτουν το νέο πλήκτρο να είναι διαθέσιμες αυτόν τον μήνα.
Το πλήκτρο Copilot, το οποίο θα βρίσκεται στα δεξιά του space bar, είναι η πρώτη αλλαγή στη διάταξη του πληκτρολογίου των Windows από τότε που η Microsoft πρόσθεσε το πλήκτρο Windows/Start το 1994, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη.
Οι υπεύθυνοι hardware της Microsoft θα παρουσιάσουν υπολογιστές Windows 11 με το πλήκτρο Copilot τις επόμενες ημέρες στο τεχνολογικό συνέδριο CES και, με την πάροδο του χρόνου, θα γίνει υποχρεωτικό χαρακτηριστικό.
Η συντόμευση θα βοηθά τους χρήστες να δημιουργούν εικόνες, να γράφουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να συνοψίζουν κείμενο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που πληρώνουν για το Copilot θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν στιγμιότυπα από τις συνομιλίες του Teams και να λαμβάνουν βοήθεια για τη σύνταξη εγγράφων του Word.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πλήκτρο Copilot θα αντικαταστήσει το πλήκτρο Menu ή το δεξί πλήκτρο Control, δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft στο CNBC. Ορισμένοι μεγαλύτεροι υπολογιστές θα έχουν αρκετό χώρο τόσο για το πλήκτρο Copilot όσο και για το δεξί πλήκτρο Control, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι απολύτως συνυφασμένη με τα Windows», δήλωσε ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της Microsoft για τους καταναλωτές, Γιουσούφ Μεχντί, σε ένα blog ανακοινώνονατς την αλλαγή.
Η εταιρεία με έδρα το Redmond της Ουάσινγκτον βλέπει το 2024 ως «το έτος του AI PC», σύμφωνα με τον Μεχντί, αντικατοπτρίζοντας τη νέα τάση των κατασκευαστών smartphone να διαφημίζουν τα τελευταία τους μοντέλα ως «AI phones».
Αυτές οι ετικέτες δεν έχουν μεγάλη βαρύτητα από μόνες τους, αλλά η Microsoft έχει περάσει τον τελευταίο χρόνο αναδιαμορφώνοντας τα μεγαλύτερα προϊόντα της γύρω από την τεχνολογία AI που μπορεί να παράγει νέο περιεχόμενο από τεράστια σύνολα δεδομένων.
Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει πλέον τα Windows, το Office, την αναζήτηση Bing, το λογισμικό ασφαλείας και άλλα. Το έργο αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό την τεχνολογία GPT-4 από την OpenAI, στην οποία η Microsoft έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για τους κατασκευαστές συσκευών, η ώθηση της Microsoft στις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε αύξηση των πωλήσεων, καθώς τα νέα χαρακτηριστικά του Copilot αναπτύσσονται τόσο σε νέες όσο και σε υπάρχουσες συσκευές.
Η υπόσχεση του Μεχντί για την ενσωμάτωση της AI στο Hardware και όχι μόνο να αυξήσει την πίεση στους καταναλωτές για αναβάθμιση των συσκευών τους, καθώς η Microsoft εξελίσσεται και βελτιώνει την AI πρότασή της.
Πληκτρολόγια: Τέλος οι διαφορετικοί φορτιστές – Καθιερώνεται ο ενιαίος
Με την καθιέρωση ενός ενιαίου φορτιστή για ορισμένες ηλεκτρονικές συσκευές αναμένεται να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολυνθεί η ζωή των καταναλωτών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη (Συμβούλιο) κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή πολιτική συμφωνία για την εισαγωγή στην ΕΕ, έως το φθινόπωρο του 2024, ενός γενικού καθολικού φορτιστή για όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.
Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη, μέχρι το φθινόπωρο του 2024, το USB Type-C θα γίνει στην ΕΕ η κοινή θύρα φόρτισης για όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet, τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός, τα ακουστικά, τα φορητά ηχεία, τις ψηφιακές μηχανές, κ.α. , ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους. Για τους φορητούς υπολογιστές, ο κανονισμός θα ισχύσει σε δεύτερη φάση, έως 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του.
Με την καθιέρωση ενός ενιαίου φορτιστή για ορισμένες ηλεκτρονικές συσκευές αναμένεται να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολυνθεί η ζωή των καταναλωτών που αναγκάζονται να συσσωρεύουν ασυμβίβαστους φορτιστές για τις διαφορετικές συσκευές τους.
Οι καταναλωτές θα λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης των νέων συσκευών, διευκολύνοντάς τους να δουν εάν οι υπάρχοντες φορτιστές τους είναι συμβατοί. Οι αγοραστές θα μπορούν επίσης να επιλέξουν αν θέλουν να αγοράσουν νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό με ή χωρίς συσκευή φόρτισης.
Αυτές οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερη επαναχρησιμοποίηση φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν έως και 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε περιττές αγορές φορτιστών. Οι απορριφθέντες και αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων ετησίως.
«Περιμέναμε δέκα χρόνια για να σημειωθεί πρόοδος σε αυτόν τον φάκελο», τόνισε ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, προσθέτοντας ότι είναι μια σημαντική συμφωνία τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το περιβάλλον.
Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μαλτέζος Σοσιαλιστής ‘Αλεξ ‘Αγκους Σάλιμπα, ανεφερε ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. «Είμαστε περήφανοι που προσθέσαμε επίσης διατάξεις σχετικά με την ασύρματη φόρτιση που είναι η επόμενη εξέλιξη στην τεχνολογία φόρτισης και βελτιωμένη πληροφόρηση και επισήμανση για τους καταναλωτές», τόνισε.
Καθώς η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης γίνεται πιο διαδεδομένη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί να αναπτύξει τις λεγόμενες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των λύσεων φόρτισης.
Πληκτρολόγια: Αυτές είναι οι συσκευές που «καίνε» το περισσότερο ρεύμα
Όπως είναι γνωστό, την περισσότερη ενέργεια στο σπίτι την καταναλώνουμε για την θέρμανση.
Είτε πρόκειται για τη θέρμανση του χώρου για να ζεσταινόμαστε, το θερμοσίφωνο για ένα ζεστό μπάνιο ή το μαγείρεμα του φαγητού, η θέρμανση είναι συνήθως αυτή που ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης ρεύματος.
Όπως φαίνεται και στην παρακάτω λίστα, ο θερμοσίφωνας μπορεί να έχει ελάχιστη κατανάλωση 3.000W και μέγιστη έως 5.000W, ο φούρνος έχει ελάχιστη κατανάλωση 2.000W και μέγιστη 4.000W, ενώ ακόμη και το πιστολάκι «καίει» από 1.800W έως 2.500W.
Aυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως η κατανάλωση ρεύματος για την ίδια συσκευή μπορεί να διαφέρει μεταξύ κατασκευαστών και μοντέλων.
Κάπως έτσι, ένας φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να «καίει» 600W, αλλά μπορεί να φτάσει να καίει μέχρι και… 1700W.
Προσοχή! Κατά την αγορά μίας συσκευής, αυτό που μπορείτε εσείς να κοιτάτε, είναι η αναγραφόμενη ενεργειακή κλάση της συσκευής και να προτιμάτε αυτήν με τη χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση (A+++).
Πόσο καίνει κάποιες από τις πιο συνηθισμένς ηλεκτρικές συσκευές
Ένας βραστήρας μπορεί να έχει ελάχιστη κατανάλωση 1200W, αλλά η μέγιστη μπορεί να φτάσει τα 3.000W.
Το πιστολάκι μαλλιών μπορεί να έχει ελάχιστη κατανάλωση 1.800W και να φτάσει έως και τα 2.500W, το μεγάλο μάτι της κουζίνας «καίει» 2.000W και το αερόθερμο από 2.000 έως 3.000W.
Η τοστιέρα «καίει» από 800W έως 1.800W ενώ το κλιματιστικό καταναλώνει από 900 έως 5.000W ανάλογα και με το πόσο σύγχρονης τεχνολογίας ή όχι είναι.
Το πλυντήριο πιάτων «καίει» από 1000 έως 2.400W, ενώ ο στεγνωτήρας ρούχων από 1.000 έως 4.000W.
Τέλος το σίδερο έχει ελάχιστη κατανάλωση 1.000W και η μέγιστη διαμορφώνεται στα 2.000W.