Τσικνοπέμπτη: Λίγο πιο αργά φέτος, αλλά καταφτάνει. Η μεγάλη «φιέστα» της κρεατοφαγίας είναι απόλυτη παράδοση στην Ελλάδα και χρόνια τώρα επικρατεί η ίδια ερώτηση: Είναι αργία ή όχι; Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.
Δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που αναζητούν απάντηση στο ερώτημα, αν είναι ή όχι η Τσικνοπέμπτη ανεπίσημη αργία. Και αυτό γιατί, η συγκεκριμένη μέρα είναι μια ατέρμονη φιέστα που ξεκινά ήδη από τα γραφεία και τις επιχειρήσεις. Είναι τότε, γύρω στο μεσημέρι, ή το απόγευμα, που αρχίζουν οι παραγγελίες με τους συναδέλφους.
Ωστόσο, παρότι η μέρα σε πάρα πολλές εταιρίες είναι σαν «ημιαργία», δεν σημαίνει ότι είναι και στις υποχρεώσεις της εκάστοτε επιχείρησης να τηρεί αυτό το έθιμο.
Με απλά λόγια, η Τσικνοπέμπτη δεν είναι αργία και δεν συζητείται καν το ενδεχόμενο να προστεθεί στη λίστα, έστω και με τις κατ’ έθιμο αργίες.
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη
Η Τσικνοπέμπτη φέτος πέφτει 7 Μαρτίου. Αν και η Τσικνοπέμπτη δεν είναι αργία όσοι είναι λάτρες του κρέατος την χαίρονται και με το παραπάνω καθώς σχεδόν όλοι ψήνουν και κάθε γειτονιά της Ελλάδας κυριολεκτικά «τσικνίζει», ακόμα όμως αργεί αυτή η μέρα, καθώς μένει κάτι λιγότερο από ένας μήνας.
Τι γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη
Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος.
Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι «νήστιμοι ημέραι», της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της καλούμενης Κρεατινής.
Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά εβδομάδα, η Προφωνή, και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.
Σύμφωνα με τη λαογραφία την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στη Θήβα αρχίζει ο «βλάχικος γάμος» που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό.
Ο «βλάχικος γάμος» είναι κατάλοιπο της πανάρχαιης λατρείας του θεού Διονύσου που διαιωνίζει την οργιαστική θρησκεία του γιου της Σεμέλης στη Θήβα. Το έθιμο αυτό, παραλλαγή ενός γάμου Βλάχων, φέρνει στο προσκήνιο και στο νου του θεατή ένα πλήθος από προβλήματα που ανάγονται στη σχέση του με τα πανάρχαια λατρευτικά έθιμα της Διονυσιακής θρησκείας, στην καταγωγή των «Βλάχων», στη μεταφορά του εθίμου από τις βουνοκορφές της Πίνδου στην πόλη του Κάδμου και πολλά άλλα.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο εορτασμός της στην Πάτρα κατά τη διάρκεια του Πατρινού καρναβαλιού, όπου εκατοντάδες Πατρινοί από το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης, ακόμα και έξω από τα καταστήματά τους. Τοπικά δρώμενα «ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς» και «τα Τριτάκεια του Λάζαρη».
Το επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η Άνω Πόλη, η παλιά συνοικία Τάσι και κυρίως η πλατεία 25ης Μαρτίου και οι δρόμοι γύρω από αυτή. Λαϊκά και καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές κομπανίες συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας.
Πότε ανοίγει το Τριώδιο 2024
Το Τριώδιο είναι μία χρονική περίοδος αρκετών ημερών πριν από το Πάσχα στην οποία οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη νηστεία της Σαρακοστής.
Στην πραγματικότητα ο όρος αναφέρεται στις ψαλμωδίες που περιέχονται στο εκκλησιαστικό βιβλίο το Τριώδιο και ψάλλονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στις εκκλησίες.
Το Τριώδιο ανοίγει στις 25 Φεβρουαρίου και κλείνει στις 04 Μαΐου
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2024
Δεν αργεί το Τριώδιο, μια χρονική περίοδος αρκετών ημερών που καταλήγει στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας 2024. Πρόκειται για τη δεύτερη αργία της φετινής χρονιάς αλλά και το πρώτο πολυαναμενόμενο τριήμερο, αφού τα Φώτα πέφτουν Σάββατο. Πρόκειται για ένα τριήμερο που «σαρώνει» σε κρατήσεις σε χειμερινούς και μη προορισμούς.
Το Τριώδιο ανοίγει την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και συγκεκριμένα φέτος ανοίγει στις 25 Φεβρουαρίου 2024.
Η Τσικνοπέμπτη πέφτει την πέμπτη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του τριωδίου. Έτσι την Πέμπτη 7 Μαρτίου θα αναβιώσουν τα έθιμα που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα.
Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα που φέτος θα γιορταστεί στις 18 Μαρτίου 2024.
Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Όμως, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας δεν λειτουργούν όταν η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.
Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1957).
Εάν οι μισθωτοί δεν εργαστούν τη συγκεκριμένη μέρα, δεν έχουν καμία μείωση του μισθού τους.
Όλες οι αργίες του 2024
Περισσότερες ευκαιρίες για τριήμερα θα δώσει το 2024, σε σχέση με το 2023, που «κάηκαν» δύο αργίες επειδή έπεσαν Σάββατο. Η επόμενη χρονιά μας ανταμείβει και δεν είναι καθόλου λίγες οι αργίες που πέφτουν Δευτέρα, χαρίζοντας απλόχερα τη δυνατότητα -σε όσους μπορούν- για μικρές αποδράσεις.
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες και ποιες πέφτουν σε τριήμερο:
- Πρωτοχρονιά: Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024
- Θεοφάνεια: Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024
- Καθαρά Δευτέρα: 18 Μαρτίου 2024
- 25η Μαρτίου: Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024
- Πρωτομαγιά: Τετάρτη 1 Μαΐου
- Μεγάλη Παρασκευή: 3 Μαΐου 2024
- Μεγάλο Σάββατο: 4 Μαΐου 2024
- Κυριακή του Πάσχα: 5 Μαΐου 2024
- Δευτέρα του Πάσχα: 6 Μαΐου 2024
- Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
- Δεκαπενταύγουστος: Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
- 28η Οκτωβρίου: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
- Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
- Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024
Τα τριήμερα του 2024
Τέσσερα τριήμερα θα έχει το 2024 και συγκεκριμένα:
- Πρωτοχρονιά: Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024
- Καθαρά Δευτέρα: 18 Μαρτίου 2024
- Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
- 28η Οκτωβρίου: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
Επίσης υπάρχουν οι αργίες του Πάσχα, που την φέτος πέφτει στις 5 Μαΐου.