«Εγκεφαλικό» με τους λογαριασμούς ρεύματος: Δείτε πόσο αυξάνονται

Λογαριασμοί ρεύματος: Απίστευτο ράλι ανόδου στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. ΔΕΗ και ιδιώτες αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους το οποίο περνά στα νοικοκυριά. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τι οδηγεί την κούρσα ανόδου και πώς επηρεάζονται τα νοικοκυριά – Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του ενεργειακού κόστους

Το πρώτο crash test του καλοκαιριού αντιμετωπίζει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας καθώς η αύξηση της κατανάλωσης λόγω καύσωνα και χρήσης κλιματιστικών αναμένεται να εκτιναχθεί σήμερα κατά 42% σε σχέση με τις αρχές του μήνα και να φτάσει στις 182,17 γιγαβατώρες, οδηγώντας στα ύψη και την τιμή της χονδρεμπορικής.

Η αυξημένη ζήτηση έχει κινητοποιήσει τους διαχειριστές προκειμένου να θωρακίσουν την ευστάθεια του συστήματος και έχει επιστρατεύσει σχεδόν όλες τις μονάδες παραγωγής αυξάνοντας το κόστος ηλεκτρισμού.

Η μεγάλη ζήτηση σε φυσικό αέριο και οι αυξημένες τιμές του στην διεθνή αγορά, σε συνδυασμό με την ένταξη και όλων σχεδόν των λιγνιτικών μονάδων με το αυξημένο κόστος άνθρακα, που πλέον έχει φτάσει τα 55 ευρώ ο τόνος, διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον τιμών, πιο επαχθές για τους καταναλωτές.

Η αυξημένη ετοιμότητα επιβάλλεται και από το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν καθώς λόγω άπνοιας εκτοπίζουν από το σύστημα τα αιολικά, με αποτέλεσμα να συνεισφέρουν την μέρα κυρίως τα φωτοβολταϊκά τα οποία είναι χαμηλότερης αποδοτικότητας. Τις τελευταίες ημέρες η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει πέσει κάτω από το 20% ενώ συνήθως κυμαίνεται σε ποσοστό κοντά στο 30% σύμφωνα με το ΥΠΕΝ.

Έτσι το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στις μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες παράγουν περίπου το μισό της ενέργειας που καταναλώνεται με το υπόλοιπο ποσοστό να μοιράζονται οι ΑΠΕ, ο λιγνίτης, οι εισαγωγές και τα νερά. Λόγω μάλιστα της υψηλής ζήτησης σε αέριο, δεν λείπουν και οι γκρίνιες από την πλευρά του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς εξισορρόπησης, χωρίς να υπάρχουν οι σχετικές προβλέψεις από την προηγούμενη μέρα.

Η αποκατάσταση πάντως της βλάβης στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου, λειτουργεί ενισχυτικά στην άμυνα του συστήματος καθώς προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια σε μια περίοδο υψηλών θερμοκρασιών όπως είναι αυτή που διανύουμε.

Το νήμα της ανόδου των τιμών του ρεύματος κινητοποίησε χθες και το ΣΥΡΙΖΑ, με τον τομεάρχη του κόμματος και πρώην αναπληρωτή υπουργό ενέργειας και περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, να εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για διαρκή άνοδο της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, που χθες έφτασε τα 128,15 ευρώ/MWh.

Ένα ρεκόρ που όπως είπε ενεργοποιεί τις ρήτρες αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας των ιδιωτών παρόχων, την οποία θα εφαρμόσει από τον Αύγουστο και η ΔΕΗ και επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος.

Αργά χθες το βράδυ στο θέμα επανήλθε το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο μέσος όρος στην αγορά της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα ανήλθε σε 101,82 ευρώ/MWh, χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την Σερβία (102,25 ευρώ/MWh), τη Ρουμανία (108,46 ευρώ/MWh) και την Ουγγαρία (108,46 ευρώ/MWh).

Αντίθετα, σε άλλα κράτη η τιμή είναι ανάλογη με την Ελλάδα, όπως στην Ιταλία (98,16 ευρώ/MWh), τη Σλοβακία (97,2 ευρώ/ΜWh) και την Τσεχία (97,07 ευρώ/MWh).

«Οι υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη ζέστη που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ζήτησης. Οφείλονται επίσης στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και των τιμών στο σύστημα δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων».

Η Αγορά Επόμενης Ημέρας της Ελλάδας είναι σε σύζευξη με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, ως εκ τούτου η εγχώρια τιμή επηρεάζεται από εκείνες που επικρατούν στις δύο γειτονικές χώρες.

Εδώ και αρκετές ημέρες η διασύνδεση με την Ιταλία είναι εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης του υποθαλάσσιου καλωδίου, γεγονός το οποίο μειώνει τις διαθέσιμες ποσότητες ενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές χονδρικής.

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξήσεις – φωτιά για 2,5 εκατ. πολίτες

Σοκ για εκατομμύρια πολίτες καθώς τα… ραβασάκια από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος ήταν «φουσκωμένα» κατά δεκάδες ευρώ! Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.

Οι Δήμοι ήδη ολοκληρώνουν την εκκαθάριση με βάση τα διορθωμένα στοιχεία και πλέον οι ιδιοκτήτες το επόμενο διάστημα θα λάβουν τα νέα εκκαθαριστικά με τα αυξημένα δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Οι ιδιοκτήτες ήταν υποχρεωμένοι προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα να διορθώσουν τα στοιχεία που είχαν οι δήμοι για τα ακίνητα τους. Ωστόσο, τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικούς φόρους ακόμα και 5 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί και φέτος χωρίς αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, άρα και το εκκαθαριστικό να είναι ίδιο, αλλά οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν σε διορθώσεις στη πλατφόρμα της ΚΕΔΕ θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τη διαφορά στον ΕΝΦΙΑ σε βάθος έως και πέντε ετών.

Συγκεκριμένα, οι διορθώσεις έγιναν χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ και μπορούν να ξεκινούν από το έτος 2010. Ωστόσο, μετά την υποβολή της τροποποιητικής διορθωτικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για τα έτη από το 2015 και μετά.

Για παράδειγμα, εάν ένας ημιυπαίθριος χώρος τακτοποιήθηκε το 2019, δεν είχε δηλωθεί στο Ε9 και δηλώθηκε τώρα, ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου για το 2020 θα είναι μεγαλύτερος από το εκκαθαριστικό που έλαβε τον Σεπτέμβριο του 2020.

Όσοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να μην τακτοποιήσουν αυθαίρετους και ημιυπαίθριους χώρους ή να «διόρθωσαν» τα στοιχεία των ακινήτων τους που είχαν στη διάθεση τους οι Δήμοι, μπορεί προς το παρόν να μην δουν αυξήσεις στο λογαριασμό του ρεύματος ή στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αλλά θα έχουν πρόβλημα εφόσον προχωρήσουν σε μεταβίβαση ή πώληση του ακινήτου τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τον πρόσθετο φόρο.

Αντίστοιχα, με αυξήσεις αναμένονται και τα εκκαθαριστικά στο λογαριασμό του ρεύματος. Οι ΟΤΑ μόλις οριστικοποιήσουν την επικαιροποίηση των στοιχείων θα τα αποστείλουν στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε στους επόμενους λογαριασμούς να αποτυπωθούν οι αναπροσαρμοσμένες χρεώσεις δημοτικών τελών.

Τα ποσά των επιπλέον δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών θα εξοφληθούν, απαλλαγμένα πλήρως από προσαυξήσεις και πρόστιμα, σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, θα είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.