Έφτασε το τέλος των μέτρων! Τι θα αποφασίσουν οι λοιμωξιολόγοι

Νέα μέτρα: Φαίνεται πως το τέλος της πανδημίας στη χώρα μας έφτασε καθώς η Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων θα αποφασίσει την άρση όλων των μέτρων. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Ενώ οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας του κορονοϊού δείχνουν να υποχωρούν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν στη χαλάρωση των μέτρων, η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας αναμένεται σήμερα Τετάρτη 16/2 να συνεδριάσει για να επανεξετάσει τους περιορισμούς που παραμένουν σε ισχύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέα χαλάρωση μέτρων στην εστίαση, στη διασκέδαση και στα γήπεδα, με την Επιτροπή να καλείται να εξετάσει και το τι θα συμβεί με τις εκδηλώσεις της Αποκριάς.

Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε χαλάρωση θα αφορά κατά βάση τους εμβολιασμένους πολίτες.

Στο «τραπέζι» αναμένεται να τεθούν:

  • Οι όρθιοι σε εστίαση και διασκέδαση,
  • Ορισμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, όχι όμως παρελάσεις (το πρωτόκολλο είναι κάτι που θα συζητηθεί)
  • Η πληρότητα στα γήπεδα
  • Η επαναφορά των σχολικών εκδρομών

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν απελευθερωθεί οι περιορισμοί που αφορούν στη μουσική και στο ωράριο λειτουργίας εστίασης και διασκέδασης που πλέον είναι ελεύθερο.

Τέλος, την περασμένη εβδομάδα, καταργήθηκε το όριο ατόμων για κάθε τραπέζι σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ αυτή την εβδομάδα η διασκέδαση θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης.

Νέα μέτρα: Γιατί ο στρατός των ΗΠΑ κατασκευάζει ένα «σούπερ εμβόλιο»

Ο πλανήτης δοκιμάζεται εδώ και δυο χρόνια από την πανδημία του κορονοϊού και οι προετοιμασίες για την επόμενη πανδημία έχει ήδη ξεκινήσει.

Αποκαλείται «σούπερ εμβόλιο», «εμβόλιο για κάθε κορονοϊό», «θαυματουργό όπλο» κατά της πανδημίας.

Το νέο πειραματικό εμβόλιο του αμερικανικού στρατού έχει ως στόχο να προστατεύσει από μελλοντικές πανδημίες, καθιστώντας τις αναμνηστικές δόσεις παρωχημένες.

Το νέο «υπερεμβόλιο» είναι πρωτεϊνικό, με αρχές δράσης παρόμοιες με αυτές του Novavax, το οποίο εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στα τέλη Δεκεμβρίου.Το SpFN βασίζεται στην φερριτίνη, που συνδέεται με την αποθήκευση σιδήρου. Η δομή και η σύσταση του νέου εμβολίου το καθιστούν εύκολα μεταβλητό αλλά και τροποποιήσιμο. Όπως και με τα υπόλοιπα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, έτσι και με αυτό παράγονται αντισώματα και ενεργοποιούνται τα λεγόμενα Τ-λεμφοκύτταρα, εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Το νέο εμβόλιο περιέχει επίσης – όπως και τα άλλα εμβόλια – ενεργά ανοσοενισχυτικά και συγκεκριμένα την ουσία ALFQ, η οποία θέτει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα σε κατάσταση εγρήγορσης. Σε αντίθεση με τα εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού, το SpFN δεν ψύχεται σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες υπό το μηδέν, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη διανομή του.

Το νέο εμβόλιο αναπτύχθηκε στο Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) και οι πρώτοι δοκιμαστικοί εμβολιασμοί έγιναν σε πιθήκους. Το εμβόλιο πυροδότησε τη δημιουργία ισχυρών αντισωμάτων κατά τεσσάρων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, Άλφα, Βήτα, Γάμα, Δέλτα και ήταν επίσης αποτελεσματικό έναντι του ιού SARS-1, που διαφέρει σημαντικά από τον SARS-CoV-2. Σύμφωνα με πρώτα στοιχεία το εμβόλιο φαίνεται αποτελεσματικό και έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Μετά τις επιτυχείς δοκιμές σε πιθήκους Rhesus, σειρά έχουν οι κλινικές δοκιμές φάσης 1 σε ανθρώπους. «Οι έρευνες έχουν ως σκοπό να ανοίξουν το δρόμο για ένα καθολικό εμβόλιο που θα προστατεύει όχι μόνο από τον ιό που υπάρχει τώρα, αλλά και από μελλοντικούς» αναφέρει ο Δρ. Κέιβον Μοντγιαράντ, εκ των ερευνητών στο WRAIR. «Μέχρι στιγμής όλα πάνε όπως ελπίζαμε».

Σύμφωνα με τον σύμβουλο Ιατρικών Ζητημάτων του Λευκού Οίκου Δρ. Άντονι Φάουτσι, η ανάπτυξη ενός τέτοιου εμβολίου θα μπορούσε να αποτρέψει την επόμενη πανδημία, κάνοντας λόγο ενώπιον του Κογκρέσου για ανάγκη επενδύσεων σε «νέα γενιά εμβολίων». Όπως σημειώνει ο Μοντγιαράντ «η αυξανόμενη εμφάνιση κορωνοϊών στον άνθρωπο τις τελευταίες δύο δεκαετίες και η εμφάνιση μεταλλάξεων του SARS-CoV-2, με πιο πρόσφατη την Όμικρον, υπογραμμίζουν τη διαρκή ανάγκη για εμβόλια επόμενης γενιάς που θα προσφέρουν ευρεία προστασία έναντι της νόσου».

Στην πραγματικότητα οι κορωνοϊοί είναι γνωστοί από τη δεκαετία του 1960 και περιλαμβάνουν πολλές παραλλαγές που προσβάλλουν τρωκτικά, πτηνά αλλά και θηλαστικά. Μέχρι σήμερα λίγοι κορωνοϊοί έχουν εμφανιστεί στον άνθρωπο. Αλλά όταν προσβάλουν ανθρώπινα κύτταρα, το κάνουν με επιθετικότητα.

Για το νέο εμβόλιο πάντως υπάρχουν ήδη ενστάσεις. Όπως δήλωσε στην DW o Κάρστεν Βαλτς, ΓΓ της Γερμανικής Ένωσης Ανοσολογίας, το νέο εμβόλιο «θα πρέπει πρώτα να περάσει από κλινικές δοκιμές» και επίσης «δεν αλλάζει απόλυτα το παιχνίδι» σε σχέση με τα γνωστά mRNA εμβόλια, τα οποία αποθηκεύονται ευκολότερα και είναι φθηνότερα. Επίσης ούτε το νέο εμβόλιο υπόσχεται πλήρη ανοσία. Όπως και ο εμβολιασμός με εμβόλια mRNA, έτσι και το νέο εμβόλιο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται.

Νέα μέτρα: Έτσι θα είναι ο επόμενος κορονοϊός – Πότε θα εμφανιστεί

Τι φοβούνται οι επιστήμονες. Πώς μια νέα πανδημία απειλεί την ανθρωπότητα. Πώς θα αντιμετωπιστεί και πώς οι επιστήμονες θα προσπα΄θήσουν να τον προλάβουν. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μέσα σε 25 μήνες ο κορoνοϊός έχει μολύνει 320 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει σκοτώσει 5,5 εκατομμύρια από αυτούς.

Αλλά ο ιός SARS-CoV-2 θα μπορούσε να ήταν χειρότερος. Η τελευταία μετάλλαξη Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική, αλλά όχι τόσο θανατηφόρα για τα εμβολιασμένα άτομα.

Η προηγούμενη παραλλαγή Δέλτα είναι συνήθως πιο σοβαρή, λόγω της τάσης της να επιτίθεται στους πνεύμονες αντί να παραμένει στο λαιμό όπως κάνει η Όμικρον.

Αλλά η Δέλτα δεν εξαπλώνεται τόσο γρήγορα όσο η Όμικρον. Φανταστείτε λοιπόν έναν κορονοϊό που είναι και θανατηφόρος και εξαιρετικά μεταδοτικός.

Είναι σίγουρα πιθανό να κάνει κάποια στιγμή στο μέλλον την εμφάνισή του…

Για να αποτρέψει μια δυνητικά χειρότερη πανδημία κορονοϊού, ένας επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο ονόματι Changchuan Yin αναζητά προειδοποιητικά σημάδια: Γενετικές υποδείξεις της πανδημίας που ίσως έρθει. Αλλά οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι το προτεινόμενο σύστημά του μπορεί να είναι ελαττωματικό, επειδή υποθέτει ότι οι κορονοϊοί θα εξελιχθούν με προβλέψιμους τρόπους.

Υπάρχουν πολλοί κορονοϊοί εκεί έξω στο ζωικό βασίλειο. Οι επιστήμονες έχουν κατονομάσει 46 από αυτούς μέχρι στιγμής. Ο καθένας θα μπορούσε να μεταπιδήσει στον άνθρωπο και αρκετοί ήδη το έχουν κάνει. Έχουμε υποφέρει από κρούσματα SARS-CoV-1, MERS και τώρα SARS-CoV-2 — όλοι κορονοϊοί που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ο Yin και άλλοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι είναι αναπόφευκτο να υπάρξει ένας SARS-CoV-3 που, κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, θα περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους. «Βιώνουμε ένα νέο ξέσπασμα κορονοϊού κάθε οκτώ έως 10 χρόνια», δήλωσε ο Κέβιν Σάντερς, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρώπινου Εμβολίου στο Πανεπιστήμιο Duke.

Οι πιθανότητες να νικήσουμε τον επόμενο κορονοϊό θα μπορούσαν να βελτιωθούν αν δούμε τον ιό να έρχεται. Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες και εμβόλια και να εφαρμόσουμε στρατηγικές δημόσιας υγείας για να περιορίσουμε την εξάπλωση του πιο παθογόνου. Αλλά αυτό σημαίνει ότι εντοπίζουμε τον νέο ιό πολύ πριν από το άλμα του από τον αρχικό ξενιστή στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Ο εντοπισμός του πιθανότερου ένοχου ιού είναι μια δύσκολη υπόθεση που, προς το παρόν, περιλαμβάνει πολλές εικασίες. Σε μια προεκτύπωση μιας νέας μελέτης, που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, ο Yin προτείνει ένα σύστημα για την επιτήρηση και την αξιολόγηση των κορονοϊών. Κάτι που θα μπορούσε να μας δώσει την έγκαιρη προειδοποίηση που χρειαζόμαστε, υποθέτοντας ότι συλλέγουμε γενετικά αρκετά δείγματα από νυχτερίδες και άλλα ζώα επιρρεπή στον κορονοϊό.

Η επιστήμη είναι περίπλοκη, αλλά συνοψίζεται σε αυτό: οι ιοί που “συνάπτουν ειρήνη” με τους ανθρώπινους ξενιστές τους – μολύνοντάς τους χωρίς να τους σκοτώνουν – τείνουν να συσσωρεύουν ένα μεγάλο μέρος από ένα συγκεκριμένο είδος μετάλλαξης που ονομάζεται «ομοπολυμερική επανάληψη νουκλεοτιδίων» ή “Επανάληψη HP”.

Μια επανάληψη HP συμβαίνει όταν τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρά μας επιτίθενται σε έναν ιό και ο ιός προσαρμόζεται σε αυτήν την επίθεση. Κάθε επανάληψη της HP είναι ένα είδος γενετικής ουλής από τη μάχη του παθογόνου με το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς και οι δύο προσπαθούν να επιτύχουν μια ανακωχή. Αυτή η εκεχειρία έχει εξελικτική λογική.

Σε γενικές γραμμές, ένα παθογόνο εξελίσσεται ώστε να είναι αρκετά λοιμογόνο ώστε να ευδοκιμεί και να εξαπλώνεται, αλλά όχι τόσο λοιμογόνο ώστε να σκοτώνει τους ξενιστές του… και τον εαυτό του.

«Αυτή είναι η βασική εξελικτική βιολογία όπου οι ιοί εξασθενούν ή εξασθενούν με σειριακή διέλευση από ανθρώπους ή ζώα ξενιστές», δήλωσε ο Paul Ananth Tambyah, πρόεδρος της Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων Ασίας-Ειρηνικού στη Σιγκαπούρη.

«Έτσι είναι τα εμβόλια με ζωντανούς ιούς – απλά μολύνεις και ξαναμολύνεις διαδοχικές γενιές μέχρι να επιλέξεις μεταλλάξεις που καθιστούν τον ιό σχετικά ακίνδυνο». Ένας ιός με χαμηλό αριθμό επαναλήψεων HP πιθανότατα δεν έχει εκτεθεί σε ανθρώπους, πιθανώς ποτέ.

«Το παθογόνο δεν έχει γνωρίσει ποτέ τους ανθρώπους, επομένως δεν ξέρει πώς να αποφύγει να τους κάνει πραγματικά άρρωστους ή να τους σκοτώσει. Προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα και απλώς τρελαίνει.

Λοιπόν, πόσες επαναλήψεις HP είναι σημάδι ενός ιού που έχει τη δυνατότητα να εκπλήξει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προκαλέσει πανδημία; Έξι ή λιγότεροι, σύμφωνα με τον Γιν. «Νομίζω ότι αν ένας ιός έχει χαμηλότερο HP… θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος ιός», είπε ο Yin.

Ένας κορονοϊός που ονομάζεται Human-CoV/HKU1, ο οποίος προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, έχει 10 HP-repeats. Ο SARS-CoV-2, ο οποίος είναι προφανώς πολύ πιο επικίνδυνος, έχει έξι. Ένας κορονοϊός που ονομάζεται SZ3 που βρίσκεται στη μοσχογαλή, ένα τροπικό θηλαστικό που μοιάζει με γάτα, έχει τέσσερις από τις μεταλλάξεις – που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ακόμα πιο επικίνδυνος για τους ανθρώπους από τον SARS-CoV-2.

Ο ανησυχητικός κορονοϊός νυχτερίδας HKU9-1 έχει μόνο τρεις επαναλήψεις HP. Εάν οι ιολόγοι βρουν έναν κορονοϊό με μόνο δύο HP… προσέξτε! Τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρά μας δεν είναι έτοιμα να πολεμήσουν αυτόν τον ιό μόνα τους.

Αλλά υπάρχει ένα πιθανό ελάττωμα στο σύστημα του Yin. Όπως επισημαίνει, η Όμικρον έχει στην πραγματικότητα 0,2 λιγότερες επαναλήψεις HP από το πρώτο στέλεχος του SARS-CoV-2 που μόλυνε ανθρώπους από τον Δεκέμβριο του 2019.

Η Όμικρον εξελίχθηκε σταδιακά σε διάστημα δύο ετών και ωστόσο έχει λιγότερες από τις ενδεικτικές μεταλλάξεις.

Ο Yin υποθέτει ότι ένας ιός που μολύνει τον άνθρωπο συγκεντρώνει περισσότερες επαναλήψεις της HP με την πάροδο του χρόνου, αλλά η Όμικρον διέλυσε αυτή την τάση.

Και υπογραμμίζει μια σημαντική αλήθεια για τους κορονοϊούς: Αυτός ο τύπος παθογόνου είναι απρόβλεπτος.

Η Όμικρον έχει μια ανησυχητική ποικιλία από περίπου 50 βασικές μεταλλάξεις, περίπου 30 από τις οποίες είναι στην πρωτεΐνη ακίδα που βοηθά τον ιό να γατζωθεί στα κύτταρά μας.

Εάν οι κορονοϊοί συμπεριφέρονταν με τον τρόπο που περιμένουμε να συμπεριφέρονται γενικά οι ιοί, θα γίνονταν σταθερά λιγότερο επιβλαβείς με την πάροδο του χρόνου.

Αλλά η Όμικρον θόλωσε τις προσδοκίες μας και μπέρδεψε τους ειδικούς καθώς ήταν καλύτερη και παράλληλα χειρότερη από την Δέλτα – πολύ πιο μεταδοτική αλλάς λιγότερο θανατηφόρα.

Ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο αριθμός επαναλήψεων HP της Όμικρον φαίνεται να υπονομεύει τον σχεδιασμό του Yin για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πανδημίας και έχει κάνει ορισμένους από τους συναδέλφους του επιστήμονες δύσπιστους.

Δεδομένων των περιστάσεων, όμως, ακόμη και ένα ελαττωματικό σύστημα όπως αυτό του Yin μπορεί να είναι καλύτερο από το τίποτα. Ο SARS-CoV-3 έρχεται για εμάς, τελικά.

«Ως εκ τούτου, η αυστηρή επιδημική επιτήρηση είναι απαραίτητη», έγραψε ο Γιν. Ίσως ο κίνδυνος ενός ψευδούς συναγερμού, που βασίζεται σε μια ατελή αναζήτηση για ένα είδος μετάλλαξης, είναι καλύτερος από το να μην υπάρχει κανένας συναγερμός.